גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר מחירי הגז באירופה מחלחל לשורה של מניות אנרגיה ירוקה בישראל

חוק המגביל את מחירי החשמל בפולין עומד מאחורי הירידות בסקטור האנרגיה המתחדשת בבורסה בת"א השבוע • מיהן החברות שעלולות להיפגע מהרגולציה האירופית הצפויה, והאם תגובת השוק מוגזמת

פרויקט הרוח ביורן של אנלייט / צילום: EMIL SERGEL
פרויקט הרוח ביורן של אנלייט / צילום: EMIL SERGEL

פעילותן המתגברת של חברות אנרגיה סולארית מקומיות מעבר לים ספגה בתחילת השבוע מכה. משבר האנרגיה באירופה שעולה לכותרות בחודשים האחרונים בשל הצמצום הדרמטי של הזרמת גז הטבעי מרוסיה ליבשת, הגיע לבורסה בת"א, לאחר שחברת אנרג'יקס דיווחה על חוק חדש שעבר בפולין, הקובע תקרה למחירים שיכולים לגבות יצרני החשמל במדינה. זאת כיישום החלטת האיחוד האירופי שהתקבלה בתחילת החודש. מדינות אירופה מנסות לרסן את מחירי האנרגיה המשתוללים, והחקיקה המדוברת להגבלת המחירים הובילה לירידה חדה במניותיהן של שורת חברות הפועלות בתחום האנרגיה הירוקה. 

משחקי הגז: החורף כבר פה וממשלות אירופה מנסות לסבסד את האנרגיה במאות מיליארדים 
אי־הוודאות האנרגטית מרעילה את הכלכלה האירופית | פרשנות
יבוא הגז מרוסיה פחת משמעותית, אך אירופה מצליחה למצוא פתרונות 
באירופה, שחששה ממחסור בגז לקראת החורף, יש כעת עודף גז 

הדומיננטיות של אירופה, לצד ארה"ב, בתוכניות ההתרחבות של חברות אנרגיה ירוקה מובילות בישראל היא רבה. מתוך צבר של ייצור חשמל ירוק בהספק כולל של 52 ג'יגוואט (בתכנון, פיתוח והקמה) עליו מדווחות חמש חברות מובילות בת"א, חלקן של מדינות האיחוד האירופי באותם פרויקטים עתידיים עומד על קרוב ל־30%.

אנרג'יקס , שמנייתה ירדה במעל 12% בארבעת ימי המסחר האחרונים (כולל היום), עדכנה כי החוק הפולני קובע שמתחילת דצמבר הקרוב ועד לסוף שנת 2023, תיקבע תקרת מחיר של 180 אירו (850 זלוטי) ל־1 מגוואט חשמל. החברה ציינה כי לפי שעה היא אינה מסוגלת להעריך את השפעות החקיקה, וכי נכון להיום מחירי מכירת החשמל בעסקאות קיבוע מחירים, שרלוונטיות לחוק הפולני החדש, עומד על 800 זלוטי למגוואט.

רק בתחילת יולי השנה העריכה אותה אנרג'יקס, הנשלטת בידי ענקית הנדל"ן אלוני חץ ונסחרת בשווי של 7 מיליארד שקל, כי כתוצאה מעליית מחירי החשמל בפולין, היא תרשום תוספת הכנסות שלה שתנוע בין 470 ל־500 מיליון שקל עד סוף 2024. מנייתה זינקה בחודשים יולי־אוגוסט ביותר מ־40%. אך נראה כי החוק החדש שעבר בפולין צינן חלק גדול מההתלהבות הקודמת. בסך־הכול מתחילת השנה ירדה המניה בכ־8%.

"זה לא מקרה שבו 'הרגולטור השתגע'"

"החוק הוא חוק הגיוני" אומר אחד מבכירי תחום האנרגיה הירוקה בישראל. "הרבה פעמים אפשר להגיד ש'הרגולטור השתגע' אבל זה לא המקרה והחברות יצטרכו להתמודד עם המציאות החדשה".

לדבריו השלכות החוק עדיין לא ברורות במלואן, משום ש"קודם כל תקרת המחיר עדיין גבוהה מהמחירים הנהוגים כיום. זאת ועוד, החוק מחריג מפורשות עסקאות פיננסיות, כך שאם שחקניות ביצעו עסקאות גידור של מחיר החשמל שימכרו עם ברוקר מקומי, יכול להיות שהוא לא יחול עליהן. מעבר לזה החוק גם תחום בזמן עד סוף השנה הבאה".

אירופה ידועה כיבשת עמוסת רגולציה, אשר קובעת לא אחת "עובדות בשטח" שמשנות את כללי המשחק ועלולות לפגוע בפעילות היזמים. למשקיעי תחום האנרגיה הירוקה זכור היטב מקרה שבו ממשלת ספרד חוקקה רטרואקטיבית בשנת 2008 חוק שהוריד את תעריפי החשמל, ואשר הסב פגיעה קשה בחברות סאנפלאואר ושיכון ובינוי, שפעלו במדינה. השתיים פנו לבוררות בינלאומית ואף זכו אשתקד לפסק בורר לפיו יפוצו ב־49 מיליון אירו מידי ממשלת ספרד.

האם השינוי בחקיקה יגרום להעדפת הפעילות בישראל או בארה"ב על פני אירופה? הבכיר בענף סבור שייתכן והאטרקטיביות של אירופה אכן תרד: "מדינות האיחוד האירופי מתאפיינות בריבוי תחרות ובתשואות נמוכות. בארה"ב, לעומת זאת, יש ממשל מרכזי שמנהל את העניינים וזה מאוד נוח. זה לא שיותר פשוט לעשות עסקים באמריקה, אבל החוקים שם מאוד פשוטים ובעיקר ברורים. הרגולטור לרוב לא 'משתגע' והתשואות יפות".

פולין, הוא מציין, "נחשבת למדינה טובה להשקעה משום שזו כלכלה צומחת עם צפי לביקוש גובר לאנרגיה. הנתונים האלה דחפו לא מעט חברות מקומיות לפעול שם".

המשבר של מחירי האנרגיה באירופה צפוי רק להחריף בחורף הקרוב, זאת משום שאספקת הגז הטבעי שובשה והיא הגורם שמחולל את עליות המחירים. "משבר מחירי האנרגיה הוא חמור, והוא התחיל עוד לפני הפלישה הרוסית לאוקראינה", אומר בכיר אחר בתחום האנרגיה הירוקה. "כמובן שמאז הפלישה הכול החריף מאוד בשל המחסור בגז הטבעי".

לדבריו, השפעות המשבר על תחום האנרגיה הירוקה משתנות בין המדינות השונות ונובעות מהחקיקה שאימצו אצלן. בספרד למשל, נקבעה חקיקה שקבעה מנגנון מתוחכם - מחיר תעריף החשמל מוגבל רק כאשר הקפיצה במחיר נובעת ממחסור בגז טבעי. גם לדבריו לא בטוח שהגבלת המחירים תשפיע באופן שלילי על הישראליות הפועלות באירופה שכן התקרה שנקבעה גבוהה מהמחירים הנקובים בחוזים שחתמו לאספקת החשמל שייצרו. "ייתכן שזו תגובה מוגזמת של השוק", הוא מעריך.

 

אקונרג'י - מתיימרת לבלוט באירופה

בבורסה בת"א נסחר כיום מספר לא קטן חברות הפועלות בעיקר בייצור חשמל באמצעות פרויקטים של פאנלים סולארים או טורבינות רוח. הגדולות שבהן, במונחי שווי שוק, הן אנרג'יקס, הנמצאת בשליטת חברת הנדל"ן אלוני חץ, ואנלייט הנסחרות בשווי של כ־7 מיליארד שקל כל אחת. המיקוד של החברות הישראליות בתקופה האחרונה הוא בעיקר בשוק האמריקאי, הנהנה מרגולציה תומכת, ונראה כי בשנים הבאות הן ימקדו את עיקר מאמצי הצמיחה העתידית שלהם במשק זה. עם זאת, הפעילות באירופה עדיין מהווה נתח חשוב מהתוכניות העתידיות של החברות הללו.

מי שמתיימרת להיות שחקנית בולטת מקרב הישראליות בתחום האנרגיה הסולארית באירופה היא חברת אקונרג'י , שבהתאם מנייתה נחתכה בכ־27% מתחילת השנה. החברה בשליטת אייל פודהרצר ויואב שפירא, אמנם קטנה מבחינת שווי שוק (פחות מ־800 שקל לאחר הירידות האחרונות) אבל 100% מהפרויקטים העתידיים שלה ממוקמים באירופה, בהיקף של 7.3 ג'יגוואט.

הפרויקטים של אקונרג'י באירופה מתפרסים על פני מדינות כמו פולין, רומניה, איטליה וספרד. הם צפויים לצאת לדרך במהלך שנת 2023 ואף לאחריה, כך שייתכן והחוק שאמור לפוג בסוף השנה הבאה, ישפיע על החברה במידה מעטה.

אחריה מבחינת הפרויקטים המתוכננים נמצאת נופר אנרג'י , שבשליטת עופר ינאי (שווי של 3.2 מיליארד שקל) שמתוך פרויקטים הנמצאים בשלבי ייזום הקמה שונים של 2.4 ג'יגוואט - 73% מהם באירופה (בעיקר ברומניה ובפולין).

עבור אנרג'יקס, שהדיווח שלה עורר את הסערה "רק" 11% מהפרויקטים מתוכננים לאירופה, כשסך הצבר שלה נאמד ב־8.6 ג'יגוואט. עיקר הצמיחה העתידית של החברה ממוקד בארה"ב, שם פועלת החברה בהיקפים גדולים במדינת וירג'יניה, שבה חלק גדול מתעבורת האינטרנט האמריקנית. שיעור הפעילות המתוכננת לאירופה של שתיים מהחברות הבולטות האחרות, דוראל ואנלייט עומד על 13% ו־17% בהתאמה. גם הן, במיוחד דוראל, ממוקדות כיום בצמיחה בארה"ב.

משב אנרגיה של תש"י: ההנפקה צפויה להידחות

חברה נוספת שעלולה להיפגע מהרגולציה האירופית, ועדיין אינה חברה ציבורית, היא משב אנרגיה, שבשליטת קרן התשתיות תש"י שמובילים ירון קסטנבאום וקבוצת הביטוח הראל. משב, שמקימה טורבינות רוח בפולין, תכננה עד לאחרונה להנפיק את מניותיה בתל אביב לפי שווי של יותר ממיליארד שקל. כעת עלולה החברה להידרש לקיצוץ מסוים בשווי נכסיה, בשל עדכון הכנסותיה העתידיות.

בכל מקרה, ההנפקה, שלא הגיעה לכדי טיוטת תשקיף ציבורית, עלולה להידחות במספר חודשים. זאת גם על רקע הבצורת שחזרה לשוק ההנפקות הראשוני בת"א. 

עיקרי חוק תקרת החשמל הפולני והשפעתו

באיחוד האירופי הוחלט החודש כי לכל המדינות החברות מותר להגביל את מחיר החשמל בהן

בפולין חוקק בשבוע שעבר חוק הקובע תקרת מחיר של 850 זלוטי (180 אירו) למגוואט לשעה

תקרת המחיר בפולין תחול מתחילת דצמבר 2022 עד סוף 2023

הפגיעה בחברות האנרגיה הירוקה משתנה בהתאם לסוג החוזים למכירת חשמל שחתמו מול המדינות

עוד כתבות

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

מגמה מעורבת בוול סטריט; AMD צוללת ב-6%, סופר מיקרו ב-14%

הנאסד"ק יורד ב-0.4% ● AMD וסופר מיקרו צוללות בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט יורדים במעל ל-1% ● היום הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס