גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעקבות האינפלציה ומשבר ההייטק: טייגר גלובל, סופטבנק וקוטו לוקחות צעד אחורה מישראל

קרנות הגידור שהסתערו על חברות ההייטק בישראל בתקופת הקורונה ספגו לאחרונה הפסדים כבדים, ומתמודדות עם שורת עזיבות בכירים ● גורם בענף: "אין הצדקה להשקעות מהירות כמו אלה שנעשו כאן בשנתיים האחרונות, כעת אנו חוזרים למצב שבו השוק נשלט ע"י המשקיעים הישראלים"

מאסאיושי סון (סופטבנק) וצ'ייס קולמן (טייגר גלובל) / קולאז': טלי בוגדנובסקי
מאסאיושי סון (סופטבנק) וצ'ייס קולמן (טייגר גלובל) / קולאז': טלי בוגדנובסקי

טייגר גלובל, אחת מקרנות ההשקעה המובילות של עידן הקורונה, עדכנה בתחילת החודש על כוונת השותף המוביל, ג'ון קורטיוס, לעזוב את תפקידו בשנה הבאה. קורטיוס אינו שם מוכר בקרב עובדי ההייטק בישראל, אך לעזיבתו השפעה גדולה על הענף. הוא היה איש הקשר בין הכסף הגדול של טייגר גלובל, קרן של 95 מיליארד דולר, לבין עשרות יזמים ישראלים שחיפשו מימון מהיר, רשת קשרים ענפה ומינימום התערבות בדירקטוריון. כסף ושקט תעשייתי הם לא סחורה שמקבלים מרוב הקרנות, והיזמים הישראלים למדו בשנתיים האחרונות להעריך זאת בזכות קרנות כמו טייגר גלובל.

מסימני המשבר: ההייטק כבר לא בטופ 3 של מודעות הדרושים 
סטיקספיי הישראלית נסקה ב-255% ביום המסחר הראשון שלה: "חברה צנועה שצריכה להבקיע ולפרוץ" 

במהלך שנתיים בלבד ביצעה הקרן קרוב לחמישים עסקאות בישראל - מבלי להחזיק בשותף מקומי וכמעט מבלי לבקר כאן. יותר משליש מהפורטפוליו הישראלי בנוי מחדי קרן או מחברות שיצאו להנפקה כמו איירון סורס, סנטינל וואן, פאגאיה, ראפיד, סניק, גונג ומליו. החל משנת 2020 התפרסם קורטיוס בתעשייה כמי שהיה יוצר קשר עם יזמים ישראלים מבטיחים, קובע עמם פגישה בלונדון, ולעתים קרובות מסיים אותה עם התחייבות להשקעה. הצ'ק היה נוחת בחשבון הבנק זמן לא רב לאחר מכן.

 

התגובות בתעשייה המקומית לחדשות על עזיבתו לא איחרו לבוא. קורטיוס הוא דמות שנויה במחלוקת בקרב המשקיעים הישראליים. זכורה להם הפעם ההיא בקיץ 2021, שבה הגיע לארץ עם צוותו מתוך מטרה מוצהרת לצאת עם עשרה הסכמי השקעה בתוך שבוע - קצב מהיר שקרנות ישראליות לא מורגלות בו ושלדעתם של כמה משקיעים עמם שוחחנו מעיד על היכרות שטחית עם החברות.

משקיעים אחרים יצאו להגנתו של קורטיוס: התנהלותו המהירה הביאה אותו לזכות ביותר עסקאות, אבל האם הדבר סייע בשורה התחתונה לקרן? תוצאות קרן ההשקעות הפרטית של טייגר גלובל נותרו חסויות אך קרן הגידור שלה, שמשקיעה בחברות ציבוריות, הפסידה 50% מהשקעותיה בחציון הראשון של השנה. שוק ההייטק הפרטי אמנם מגיב באיחור למשבר, אך גם שם השווי מתחיל לרדת ולאיים על יכולתן של קרנות הענק לייצר ערך מהשקעותיהן. פירמת שבלת דיווחה כי חלה עלייה בסיבובי הגיוס המגלמים ירידת שווי לחברות צמיחה וסטארט־אפים מ־4% ל־9% בתוך שנה מסך סיבובי הגיוס.

בו בזמן, קרנות דומות לטייגר גלובל, כגון קוטו (Coatue) וסופטבנק, דיווחו על הפסדים, כולל בהשקעות פרטיות, ספגו עזיבות ופיטורים - ועברו להשקיע בחברות צעירות. השקעות שדורשות מעט משאבים, מגלמים פוטנציאל רווח גדול יותר, אך גם מרכיב סיכון משמעותי.

על פי חברת המחקר IVC, טייגר גלובל הפסיקה כמעט לחלוטין להיכנס להשקעה בחברות הייטק ישראליות בוגרות - אותן חברות צמיחה שנהגו לגייס מאות מיליוני דולרים לפי שווי של מיליארדים - ועברה להשקעות זעירות של מיליוני דולרים בודדים בחברות צעירות. קורטיוס, בינתיים, ממשיך לפעול בקרן עד 2023, שבמהלכה יעזוב את טייגר גלובל במטרה להקים קרן משל עצמו.

מנהלי ההשקעות בסניק ופיירבלוקס עזבו

בה בעת, קרן הענק קוטו (Coatue), שמנהלת 70 מיליארד דולר וביצעה עשר השקעות ענק בחדי קרן ישראלים וישראלים למחצה - דוגמת פיירבלוקס, ראפיד, קאטו, דיל וטריפאקשנס, ספגה מהלומה החודש עם עזיבות של לפחות שלושה בכירים. בין העזיבות: סבסטיאן דיוסטרהופט, שניהל את השקעות הקרן בסניק הישראלית; ולוקה שמידט, שניהל את ההשקעות בפיירבלוקס - חברת אבטחת עסקאות הקריפטו מתל אביב, ובסטארקוור - חברת טכנולוגיית ההצפנה מנתניה שמשמשת רשתות בלוקצ'יין. אלה הגיעו לאחר עזיבתו של השותף הבכיר מאט מאצאו, אחד הוותיקים בקרן.

הקרן האטה משמעותית את השקעותיה בישראל. למעשה, לאחר שמונה השקעות ב־2021, השנה השקיעה סך הכל בחברה ישראלית אחת: סטארקוור. בד בבד נכנסה להשקעה בסיבוב הטרום־הנפקה של טריפאקשנס, שאיננה ישראלית - אך היא בעלת מייסדים ישראלים המתגוררים בארה"ב ומפעילה מרכז פיתוח קטן בתל אביב.

עד חודש ספטמבר האחרון, הקרן צברה הפסדים של 18.7%, ונכון לחודש מאי - קוטו הקטינה את החשיפה שלה להשקעות ב־14%.

יוסי כהן, לשעבר ראש המוסד / צילום: קובי גדעון - לע''מ

מגמה דומה נרשמה גם בסופטבנק, אף היא קרן צמיחה שמשקיעה בחברות פרטיות וציבוריות. יאני פיפיליס, מי שניהל את צוות ההשקעות של קרן ויז'ן 2 של סופטבנק בלונדון והיה שותף לגיוסו של ראש המוסד לשעבר יוסי כהן לקרן, הודיע על עזיבתו עם שותפים נוספים. הוא עתיד להצטרף למנכ"ל קרן ויז'ן שפרש גם הוא לאחרונה, רג'יב מיסרה, שסומן בעבר כמחליף האפשרי של מייסד סופטבנק - מסיושי סאן.

השניים יקימו קרן חדשה בהיקף של 6 מיליארד דולר בצירוף של משקיעים מאיחוד האמירויות כמו קרן מובאדלה וקרנות מאמירות אבו דאבי, שמשקיעות בקרן ויז'ן 1. באופן אבסורדי, הקפידה הקרן להדגיש עם צירופו של כהן כי לקרן ויז'ן 2 אין משקיעים ממדינות ערב. אולם, לפי ההערכה, המטרה המקורית בגיוס כהן הייתה משיכת משקיעים מאיחוד האמירויות ומערב הסעודית.

על פי מחקר של PitchBook, רג'יב ופיפיליס אינם לבד. מאז 2020 עזבו מחצית מחברי הדירקטוריון את קרן ויז'ן של סופטבנק, ודירקטוריון הקרן איבד 11 מתוך 15 חברים. בחודש שעבר יצאה הקרן היפנית למהלך קיצוצים שבמהלכו יפוטרו 150 איש, כ־ 30% מהעובדים, בעקבות ההפסדים. בשני הרבעונים האחרונים, קרנות ויז'ן 1 ו־2 רשמו הפסד מצטבר של 41.3 מיליארד דולר.

דמות המפתח באופרציה הישראלית של סופטבנק

יאני פיפיליס היה דמות מפתח באופרציה הישראלית של סופטבנק: מלונדון הוא ניהל את איתור ההשקעות בחברות ישראליות, ואת בדיקת הנאותות לפני כל השקעה שכזו. כהן, שדיבר בעבר על רצונו להתמודד על ראשות הממשלה ומכלה כעת את תקופת הצינון שלו, ממשיך את תפקידו בקרן סופטבנק ללא שינוי, ומדווח ישירות למייסד סופטבנק, מסיושי סאן. יתר על כן, לגלובס נודע כי הוא חתם בקרן לשנה נוספת.

למרות זאת, תחת כהונתו של כהן, סופטבנק כמעט ולא ביצעה השקעות גדולות בישראל - למעט הובלת ההשקעה בחברת הסייבר קלארוטי ומיזוגה עם מדיגייט. תחת כהן פועל בישראל עמית לובובסקי, מנהל השקעות בסופטבנק המתגורר בארה"ב ומגיע מדי כמה שבועות לישראל על מנת לבחון חברות חדשות להשקעה. "עמית ויוסי היו תלויים מאוד ביאני וברג'יב, וכשהם עזבו הייתה קצת עצירה", אומר בכיר שמכיר את התנהלות סופטבנק בישראל. "יש שם הרבה חשיבה מחדש - זו קרן שרשמה הפסדים רבים - אך העזיבות והפיטורים בקרן אינם מוסיפים לאווירה".

סופטבנק פעילה בישראל גם באמצעות בן וייס, שותף יהודי יליד אוסטרליה, שמשקיע בחברות צעירות במסגרת סופטבנק ונצ'ר אסיה - קרן הממוקמת בדרום קוריאה ומתמחה בחברות סטארט־אפ צעירות.

הקרנות ש"גילו" מחדש את ענף הטכנולוגיה

טייגר גלובל, סופטבנק וקוטו הן רק כמה קרנות מקבוצה גדולה של קרנות גידור וקרנות מעורבות ש"גילו" מחדש את ענף הטכנולוגיה בשנות הקורונה, לאחר הירידה בתשואות החברות הציבוריות ועלייה בתשואות החברות הפרטיות. קרנות אלה, שמחזיקות בדרך כלל בקרן גידור שמשקיעה בחברה ציבורית ובקרן נוספת המשקיעה בחברות פרטיות, התקנאו בתשואה שהשיגו מנהלי ההון סיכון - וניצלו את הריביות הנמוכות והכסף הזול של שנות הקורונה כדי להשקיע בבת אחת מאות מיליוני דולרים בחברות ענק, לפי שווי של מיליארדים.

 

קרנות אלה גם הואשמו בניפוח שווי של חברות: הסכומים הגדולים שהרעיפו על היזמים והחברות לא העניקו להם שליטה, אלא נתח קטן יחסית מן המניות - מה שבתורו הגדיל את שוויה של החברה באופן מלאכותי. טייגר גלובל, למשל, איננה מחזיקה ביותר מ־15% בחברה ישראלית.

כעת, עם עליות הריבית, הירידות בשוק ההון, והתפוצצות בועת שווי החברות לצד נסיגה מסין כיצרן או כשוק צרכני - מביאות חברות פורטפוליו של קרנות רבות לאובדן שווי אדיר. סופטבנק, למשל, סבלה רבות מהנפקת דורדאש שהונפקה בסוף 2020 - ומאז ירדה מנייתה ב־73%. גם ביטול רכישת חברת השבבים ARM על ידי אנבידיה ב־40 מיליארד דולר מוקדם יותר השנה, היווה מכה גדולה לקרן היפנית. טייגר גלובל אף היא סבלה מהירידות בשווקים הציבוריים, ביניהן של מניות מבטיחות שהכזיבו כמו זום, רובין הוד ודוקוסיין. היא נאלצה להקטין את חשיפתה למניות יורדות כמו דורדאש, קוינבייס וקרבנה.

"טייגר, קוטו ודומותיהן לא נעלמו, הן פשוט חזרו למקום ממנו באו: השקעות בחברות ציבוריות. היכן שהיום, לאחר כל הירידות, ניתן אולי להכות את הבנקים ביכולת להשיג תשואה גדולה", אומר משקיע בכיר אחד. משקיע אחר איתו שוחחנו, דווקא מברך על יציאתן של קרנות הענק משוק חברות הצמיחה. "אין הצדקה להשקעות מהירות כמו אלה שנעשו כאן בשנתיים האחרונות", אומר המשקיע. "לפני שמשקיעים, צריך לפגוש את החברה לאורך שנים בנקודות זמן שונות ולפתח מערכת יחסים ארוכה עם היזמים. אי אפשר לפגוש את היזם בפעם הראשונה, באותה הפגישה שבה מציעים לו הסכם השקעה. את החברה צריך להכיר לאורך שנים בנקודות זמן שונות ולפתח מערכת יחסים ארוכה עם היזמים. במובנים רבים, כעת אנחנו חוזרים למצב שבו היינו לפני שנה וחצי - שוק שנשלט על ידי המשקיעים הישראלים, ושמשקיעים אמריקאים פועלים בו בשיתוף פעולה - מבלי לזרוק כסף על היזמים". 

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, והיא אחראית על המל"ט מדגם בייראקטר TB2, שנמכר ב-33 מדינות ● בשנת 2023 הכריזה נשיאות התעשיות הביטחוניות כי בייקאר היא שיאנית היצוא בטורקיה, בסך 1.8 מיליארד דולר ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים