גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זה מה שיאיץ בניית עשרות אלפי דירות בתע"ש השרון? הטיפול בקרקעות מזוהמות עובר ליזמים

סדרת פסיקות בעליון הובילה לגיבוש מסמך הנחיות שיאפשר תכנון מוסדר של תוכניות על קרקעות עם חשד לזיהום ● בדיקת הקרקע והטיהור, שעלותם יכולה להגיע למיליארדים, תוטל על היזם במקום על המדינה ● האם העלויות הכבדות ירחיקו יזמים מהשקעות פוטנציאליות?

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי
תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

אפולוניה, תל השומר, תע"ש השרון ועוד רבות: מסמך הנחיות שגיבש מטה התכנון הלאומי, ושהגיע לידי גלובס, מנסה לעשות סדר בתכנון תוכניות מגורים על קרקעות מזוהמות. המסמך עשוי לסייע בשחרור של כ־95 אלף יחידות דיור בהליכי תכנון. האתגר: המסמך מעביר את האחריות על הטיפול בקרקע לידיו של היזם, משימה שיכולה לבדה להסתכם במיליארדי שקלים - ולהרחיק השקעות עתידיות. 

התאחדות בוני הארץ מתריעה: העלאות הריבית מורידות את קצב הבנייה 
רשות המסים האמריקאית בעקבות משקיעי הנדל"ן הישראלים 

המהלך התגבש בעקבות סדרה של פסיקות מצד בית המשפט העליון, סביב כמה תוכניות המתוכננות על קרקעות החשודות כמזוהמות. המפורסמת שבהם היא תוכנית אפולוניה של הוותמ"ל בהרצליה, שבה מתוכננות לקום 2,687 יחידות דיור חדשות, אך היא לא היחידה. ישנן עשרות אלפי יח"ד אשר "נתקעו" במשך שנים סביב נושא טיהור הקרקעות, שהוביל בסופו של דבר לביקורת חריפה מצד בית המשפט העליון על המדינה.

בפסק הדין האחרון שניתן בעליון בנוגע לתוכנית אפולוניה בהרצליה, במאי 2021, ציין השופט עוזי פוגלמן כי המדינה בחרה לבדוק את נתוני הקרקע בשלבים מאוחרים שלה, עובדה הפוגעת בציבור. "דחיית קבלת הנתונים לשלב הביצוע, והותרת הדיון בהשלכותיהם לצוות המלווה, פוגעת בשיתוף הציבור, העומד בלב ההליך התכנוני", כתב פוגלמן. "המדינה בטיעוניה הדגישה את היתרונות בקידום התוכנית כאמצעי לסייע לקידום מאמצי השיקום של המתחם. ברם, אין זה אפשרי לכרוך את שיקום הקרקע בהליך התכנוני ללא בחינת השלכותיו על פיתוח הקרקע".

עלויות טיהור תע"ש השרון: 2.6 מיליארד שקל

בעקבות פסיקות העליון הבינו אנשי מטה התכנון הלאומי כי נדרש סדר בעניין, בעיקר בשלבים הראשונים של הכנת תוכניות שבתחומן ישנו חשד לקרקע מזוהמת או למי תהום מזוהמים - הגדרה שגיבש זה מכבר המשרד להגנת הסביבה. לפי הגדרה זו ישנן תעשיות המוגדרות כ"מעגל ראשון", שם קיימת "סבירות גבוהה לנוכחות מזהמים בקרקע הגורמים לסיכון". בין התעשיות הללו ניתן למצוא את תעשיות האנרגיה; מפעלים לייצור ולעיבוד מתכות; תעשייה כימית; ואתרים לניהול פסולת.

 

מסמך ההנחיות של מטה התכנון הלאומי קובע איזה מידע נדרש למוסדות התכנון בנוגע לתוכניות שבתחומן קיים חשד לזיהום קרקע או לזיהום מי תהום, ודורש הכנת "מסמך בחינה סביבתית" שבו ייכלל המידע. בין היתר, קובע המסמך כי בתוכנית שניתן להוציא מכוחה היתר בנייה, ושמתקיימת או התקיימה בה בעבר פעילות הנמנית עם "המעגל הראשון", יידרש יזם התוכנית להכין מסמך בחינה סביבתית, שיכלול סקר היסטורי, תוכנית לחקירת הקרקע ופירוט ממצאי החקירה, וממצאי חקירת מי תהום אם תידרש.

מדובר בעבודות שמסתכמות בעשרות אלפי שקלים במקרה של קרקע קטנה, ומאות אלפים במקרה של קרקע בשטח גדול. במסגרת העבודות, נבחנת הקרקע המזוהמת, מאותרים מוקדי הזיהום ומדוגמת הקרקע, כדי לעמוד על רמת הזיהום.

לעלויות אלו צריך להוסיף את עלויות הטיהור של הקרקע, אשר גם הן יוטלו על היזם - ועלולות להגיע לסכומים אדירים. כך, ההערכות הן שעלויות פינוי הקרקע במתחם תע"ש השרון, שבו מתוכננות להיבנות 36 אלף יח"ד סמוך לרמת השרון, יכולות להגיע עד לכ־2.6 מיליארד שקל; עלות טיהור הקרקע במתחם תע"ש מגן בתל אביב היא 1.5 מיליארד שקל.

עם זאת יש לציין כי במתחמים רבים המדינה היא שנחשבת ליזם, כך שהיא זו שתישא בעלויות. במנהל התכנון מציינים שהרווח העצום הצפוי מתוכניות גדולות אלו, עולה עשרות מונים על העלויות הצפויות של עבודות טיהור הקרקע.

"באזורי הביקוש לא תהיה בעיה לממן עבודות טיהור בהיקפים כאלה", אומרת רוני בריל, יועצת סביבה ושמאית מקרקעין. "גם אם מדובר במיליארדים - כמות הדירות שתיבנה, והמחיר שבה תימכר כל דירה, יכסו זאת. אבל מה דינן של קרקעות מזוהמות במקומות שבהן הקרקע לא שווה הרבה? הן יישארו מזוהמות כי אין יזם שירצה לשקם אותן?

"שיקום קרקעות, בטח בקרקעות שבהן הפעילות המזהמת הייתה של המדינה, לא צריך להיות קשור לכוחות השוק. צריך לעשות אותו, פשוט כי צריך לעשות. ויש דבר נוסף, רלוונטי מאוד לתע"ש השרון: האם רק בנייה תממן כאן טיהור קרקעות? עד שיש לנו שטח כזה במרכז הארץ, חייבים לבנות שם עיר חדשה? אנחנו כורכים שוב ושוב בין טיהור לבנייה, כשהיום כולנו מבינים כמה חשובים דווקא השטחים הפתוחים".

המסמכים יהוו תנאי לקליטת התוכנית

מסמך ההנחיות קובע, בין היתר, כי המסמכים שנדרש יזם התוכנית להכין ייקבעו על ידי היועץ הסביבתי של מוסד התכנון הרלוונטי, וכי קבלת המסמכים המדוברים תהווה תנאי לקליטת התוכנית. עוד מומלץ על עריכת התייעצות מקדימה עבור תוכניות מפורטות שהיזם מבקש לקדם, כדי לשקף את המצב הקיים ליזם, "בטרם יחליט אם ומתי לקדם את הכנת המסמכים הנדרשים". המסקנות מההליך עלולות לגרום ליזמים פוטנציאליים להתרחק מהשקעות, מה שעשוי להתגלגל להפחתת היקף הבנייה - ולעליית מחירי הדיור.

במטה התכנון מדגישים כי מסמך ההנחיות החדש משותף ומוסכם על המשרד להגנת הסביבה ועל רשות המים, ונוסח על רקע אותן פסיקות בדיונים סביב התוכניות השונות. לכן, אמור להיות מקובל גם על בית המשפט העליון ולאפשר סוף־סוף את קידום התכנון בתוכניות, המציעות עשרות אלפי יחידות דיור חדשות.

שירה ברנד, סגנית יו''ר מטה התכנון הלאומי / צילום: ניב קנטור

סגנית יו"ר מטה התכנון הלאומי, שירה ברנד: "המתווה אושר לאחר תהליך ארוך שבסופו הושגה הסכמה עם כלל השותפים הרלוונטיים, המשרד להגנת הסביבה, רשות המים, משרד המשפטים ומוסדות התכנון. המתווה נותן מענה הן להיבטים התכנוניים והן להיבטים המשפטיים, ובכך ישחרר עשרות אלפי יחידות דיור באזורי ביקוש".

מעמותת אדם טבע ודין נמסר: "במסמך לא נדרש שהבדיקות והחקירה של מקורות הזיהום תהיה מלאה. חייבים להוסיף דרישה לפיה בלי קבלת תמונה מלאה בנוגע לזיהום אסור לתכנן בשטח. כמו כן, חבל שהסדרת נושא כל כך חשוב לא נעשית תוך שיתוף ציבור, שיוכל להעיר הערות בנוגע לפגמים בנוהל המוצע, וכך ניתן היה לתקנם. יש לקוות שכך ייעשה בעתיד. המסמך אינו מספיק כדי להבטיח שנושא הזיהום יילקח בחשבון ברצינות בהליכי תכנון".

עוד כתבות

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

עליות באסיה; הין ירד לשפל חדש

הניקיי עולה ב-0.9% ● הין בשפל של 34 שנים, חצה את רף ה-160 ין לדולר ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך גם השבוע, אמזוןן תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"