גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אישור מהיר, ניסוי כושל ולחצים פוליטיים: תרופה אחת מעמידה למבחן את ה-FDA

התרופה מאקנה למניעת לידה מוקדמת נכשלה בניסוי שנקבע לה כתנאי במסגרת המסלול המואץ לאישור תרופות, אבל כשמינהל המזון והתרופות רצה להוציא אותה מהשוק, הוא גילה שזה לא כל כך פשוט ● האם הלחצים שמפעילים עליו היצרנית, המטופלות וגורמי בריאות יובילו להקשחת המדיניות בעתיד?

בית מרקחת במסצ'וסס, ארה''ב. התרופה מאקנה למניעת לידה מוקדמת נכשלה בניסוי שנקבע לה כתנאי לאישור תרופות אך אושרה לשימוש / צילום: Shutterstock
בית מרקחת במסצ'וסס, ארה''ב. התרופה מאקנה למניעת לידה מוקדמת נכשלה בניסוי שנקבע לה כתנאי לאישור תרופות אך אושרה לשימוש / צילום: Shutterstock

בתחילת העשור הקודם, אושרה לשיווק "על תנאי" התרופה מאקנה, במסגרת המסלול המהיר לאישור תרופות של ה־FDA. התרופה נועדה למנוע לידה מוקדמת אצל נשים שהיריון קודם שלהן הסתיים כך ונראה שההיריון הנוכחי שלהן בסיכון. לידה מוקדמת עלולה להוביל למות העובר או ללידה של פג, שעשויות להיות לה השלכות רפואיות מיידיות וארוכות טווח על הילוד, והיא כמובן כרוכה בעלויות גבוהות יותר למערכת הבריאות, כך שהאינטרס לאשר את התרופה במהירות היה ברור. אלא שבינתיים היא לא עמדה בתנאים שנקבעו לה במסגרת אותו מסלול מהיר, ועכשיו ה־FDA מתקשה להוריד אותה מהמדפים. לסיפור הזה עשויות להיות השלכות על מדיניות האישורים בעתיד.

ענקיות הפארמה מאיימות: נשיק פחות תרופות בעקבות החוק להורדת מחירים
בעל החיים שמחזיק את המפתח לאריכות ימים
פיליפס יוצאת בגל פיטורים בעולם - וגם בישראל

מיתוג ואישור מחדש לתרופה ותיקה

גרסה מוקדמת של התרופה, ששמה הגנרי הוא hydroxyprogesterone acetate או OHPC, פותחה כבר ב־1953 על ידי חברת שרינג, ושווקה בארה"ב בשנות ה־50 של המאה הקודמת בהצלחה גדולה יחסית, למטרות שונות כמו טיפול בתסמונת קדם וסתית ושינוי מין. בשנת 1999, היא הוסרה מהמדפים על ידי חברת סקוויב שייצרה אז, בעקבות היקף מכירות נמוך. המוצר נשאר זמין כהכנה רוקחית גנרית (תרופה שרוקח מכין בבית המרקחת), במחיר נמוך. התרופה המקורית עדיין משווקת בכמה מדינות בעולם, ובישראל תרכובת דומה נמכרת תחת השם פרוגסטרון ריטארד.

ב־2003 ערך ה־NIH, מכון הבריאות הלאומי של ארה"ב, ניסוי קטן יחסית (463 נשים) משותף עם חברת KV Pharmaceutical, שהראה שהתרופה מונעת לידה מוקדמת. ניסוי המשך הראה שהתרופה גם בטיחותית באותה קבוצה. כך נרשמה מאקנה כתרופת יתום, וב־2011 אושרה לשיווק באישור שהותנה בניסוי אשרור נוסף, שאמור היה להסתיים ב־2018.

המיתוג מחדש והאישור מחדש של התרופה העלו באופן משמעותי את המחיר שלה לביטוח (תחילה פי 100 לעומת ההכנה הרוקחית, ובהמשך רק פי 50), אבל היא הפכה זמינה יותר לאוכלוסיה שנזקקה לה. בתחילה המשיכו בתי המרקחת להציע את התרופה כהכנה רוקחית במקביל לתרופה היקרה יותר, אך מאקנה כבשה את השוק הקטן שלה וההכנות הרוקחיות נעלמו.

ניסוי האשרור הסתיים ב־2019 - באיחור וללא הצלחה. ה־FDA בחן את התוצאות וקבע כי יש להוציא את התרופה מהשוק. חברת קוביס, שרכשה בינתיים את הזכויות לתרופה מ-KV, ערערה, אבל לפני כחודש הצביע פאנל יועצים עצמאים של ה־FDA ברוב גדול בעד ביטול האישור והוצאת התרופה מן השוק. קוביס ערערה שוב, ובתחילת החודש התקיים שימוע ב־FDA בעניין. ההחלטה הסופית עדיין לא התקבלה, והתפתחויות נוספות בסיפור צפויות בחודשים הקרובים. בינתיים התרופה ממשיכה להימכר.

היצרנית מגייסת את פוליטיקת הזהויות

קוביס טוענת כי הוצאת התרופה מהשוק תפגע באופן לא פרופורציונלי בנשים שחורות בארה"ב, ששיעורי הלידות המוקדמות אצלן גבוהים יותר מאשר בכלל האוכלוסייה במדינה. העובדה הזאת כנראה נובעת לא מפיזיולוגיה שונה אלא מכך שהן בממוצע עניות יותר ומקבלות טיפול רפואי פחות טוב.

הניסויים להוכחת יעילות התרופה אחרי אישורה, שלא צלחו, בוצעו ברובם במזרח אירופה ולא באוכלוסייה השחורה המטופלת במערכת הבריאות האמריקאית. הסיבה המרכזית לכך הייתה שקשה להשיג נבדקים לתרופה שכבר אושרה. מי שחושבת שהתרופה תועיל לה - ומדוע שלא תחשוב כך, הרי התרופה מאושרת לשיווק - כנראה תעדיף לרכוש אותה מאשר להסתכן בניסוי שבו אולי תמוין לקבוצת הפלצבו (ואולי תאבד את תינוקה או תלד פג).

 

קוביס הודתה שהניסויים לא הצליחו, אבל טענה כי על בסיס הצלחת אותו ניסוי מ־2003, התרופה צריכה להישאר בשוק בזמן שהיא עורכת ניסויים נוספים, מותאמים לקהל היעד. החברה למעשה רמזה שאולי הנשים הלבנות במזרח אירופה לא באמת דומות לנשים העניות בארה"ב, וגם מערכות הבריאות שונות. קוביס טענה כי יש לדחות את הסרת התרופה מן השוק עד לעריכת ניסוי ייעודי, כי אם התרופה תוסר מהשוק, יהיה קשה לגייס לניסוי מטופלות, שיניחו שמדובר בתרופה לא טובה.

ומדוע לא ערכה קוביס את הניסוי הנכון מלכתחילה? לדבריה, זו אשמת KV, הבעלים הקודמים של זכויות השיווק של התרופה. כיום KV כבר איננה בתמונה.

הקלף של קוביס הוא כאמור ההצלחה בניסוי המקורי מ־2003, אבל ה־FDA רצה מלכתחילה שני ניסויים. לו קוביס הייתה עוברת במסלול המלא במקום המקוצר, כישלון בניסוי השני היה מונע ממנה להיכנס לשוק מלכתחילה.

לחצים על ה־FDA מכל הכיוונים

העניין מסתבך כאשר מביאים בחשבון את העובדה שכמה ארגוני מטופלות פעלו להשארת התרופה בשוק, וחלקם קיבלו תרומות מהחברה שהחזיקה במוצר לפני קוביס. "אבל מטופלים לא צריכים סתם תרופה, אלא תרופה שעובדת", אמרה הולי פרננדז לינץ', פרופ' לביואתיקה באוניברסיטת פנסילבניה, לאתר החדשות בלומברג. וד"ר פיטר סטיין מה־FDA, אמר כי "שמענו מחולים ורופאים רבים שאמרו בבירור - אנחנו רוצים תרופה יעילה בשוק ואנחנו מוכנים לקבל אי ודאות מסוימת. אבל המידע שלפנינו הוא לא אי ודאות מסוימת, אלא אי־ידיעה". כלומר, כלל לא יודעים אם לתרופה יש ערך.

מה הנזק? אם משווקים תרופה שאינה עובדת, אולי תרופה אחרת לא תיכנס לשוק מחשש מתחרות. אולי תרופות כאלה לא יפותחו מלכתחילה, ולא ייערך מחקר בתחום. בנוסף, מערכת הבריאות תשלם סכום מיותר ללא תועלת. ישנה אפשרות שנשים לא ירצו לקחת תרופה שלא ברור אם היא עובדת, ולכן אולי תהיה תרופה בשוק, אבל בפועל לא תהיה תרופה בשימוש.

כך שאין סיבה להשאיר את התרופה בשוק מתוך מחשבה ש"מקסימום לא תזיק". וממילא אין הבטחה שהיא לא תזיק. לכל תרופה עלולות להיות תופעות לוואי, והתופעות שנצפו בשימוש במאקנה כוללות קרישי דם, מיגרנות ועלייה בלחץ דם.

כיום נתון ה־FDA ללחצים משני הכיוונים. מצד אחד גורמים הטוענים כי מערך האישורים המקוצרים יצא מכלל שליטה - טענה שנשמעת גם על רקע שערוריית התרופה לאלצהיימר אדוהלם, שהגיעה לשוק במסלול מקוצר אבל השוק לא היה מוכן לקבל אותה משום התחושה שה־FDA הציב רף הוכחה לא גבוה מספיק.

מנגד, ישנה דרישה של חברות תרופות ושל חולים למסלולים מקוצרים נוספים, ובעיקר ישנו לחץ לתת אישורים מותנים על בסיס סמנים ביולוגיים (ביומרקרים), שנחשבים מנבאי הצלחה של המוצר בטיפול במחלה, בלי לחכות שנים כדי לבדוק אם התרופה באמת מצליחה להאט תחלואה או למנוע מוות או נכות. ניסויים שמתרכזים רק בתוצאה הקלינית המפורשת יכולים לארוך עשרות שנים, ובינתיים אנשים עלולים למות.

אבל אישורים על בסיס ביומרקרים כמעט תמיד יגיעו עם דרישה לניסוי נוסף, אחרי שהמוצר נמצא בשוק. ואם אי אפשר לגייס את החולים במהירות סבירה לניסוי המשך, כשהתרופה כבר נמצאת בשוק, ואם קשה להוציא את התרופה מן השוק כשניסוי כזה נכשל, ואם לחברות אין תמריץ לערוך את ניסוי ההמשך כי הוא עשוי לפגוע ביכולתן להרוויח כסף מתרופה שכבר אושרה - אז קשה מאוד לעמוד מאחורי הגישה של המסלול המקוצר.

עם חוק או בלעדיו, מתחיל שינוי בדרישות

אם אי אפשר יהיה להוציא מהשוק מוצרים שאושרו על תנאי ולא עמדו בתנאים, מה המשמעות של מסלולי האישור המואצים שפתח ה־FDA בשנים האחרונות, שרובם כוללים סעיפי "על תנאי"? האם הקושי להוציא תרופה מהשוק בעת הצורך יוביל את הגוף הזה להקשיח שוב את קריטריוני הכניסה לשוק?

ייתכן שהפתרון יהיה בחקיקה. ביוני השנה העביר בית הנבחרים האמריקאי מחדש את חוקי ה־PDUFA המגדירים כיצד מאושרות תרופות לשיווק. על פי נוסח החוק שעבר בבית הנבחרים, ה-FDA יוכל לדרוש מחברות להתחיל את ניסויי האשרור שלהם עוד לפני שהתרופה מאושרת באישור מואץ. כך הן לא יוכלו לדחות את הניסויים הללו עד אין קץ. כמו כן, החוק כולל סימון ברור יותר של התרופות ככאלה שאושרו באישור מיוחד, וגם תהליך מסודר להסרת תרופה מהשוק במקרה שניסויי האישרור לא בוצעו במועד או לא השיגו את היעדים שלהם. שתי המפלגות תמכו בחוק החדש.

עם זאת, בעקבות התנגדות שהוביל הסנאטור הרפובליקני ריצ'ארד בר (קרוב רחוק של ארון בר הבן, סגן הנשיא השלישי של ארה"ב, המוכר לכם אולי מהמחזמר "המילטון"), הוחלט להסיר את רוב הסעיפים הללו מהחוק. אבל ה־FDA לא מוותר, ולפחות חברה אחת (ADC) כבר הודיעה כי הרשות "הציעה לה" לכלול בתוכנית הפיתוח שלה ניסוי אישרור שיחל בהקדם, אחרת כלל לא תקבל אותה למסלול המקוצר מלכתחילה. כך שלא נתפלא אם בזמן הקרוב יעברו המסלולים המואצים שינוי, אם בחקיקה ואם בלעדיה.

עוד כתבות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות