גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחסן, בית בושת או גן: פסק הדין שפותח את השאלה מה נחשב לדירת מגורים

ביהמ"ש העליון קבע כי אין להכיר במחסן ששימש שלא כדין כדירת מגורים, כמזכה בפטור ממס שבח לדירות מגורים, אך בכל זאת העניק לבעליו פטור כ"מקרה חריג ומיוחד" • פסק הדין פתח את הדלת למחלוקות המס הבאות סביב השאלה מתי שימוש אסור בנכס למגורים שולל את הפטור ממס

הבניין ברחוב מגידו 5 בתל אביב / צילום: איל יצהר
הבניין ברחוב מגידו 5 בתל אביב / צילום: איל יצהר

סגירת מרפסת או מחסן צמוד לדירה לטובת עוד חלל בדירה, פיצול דירה אחת לשלוש־ארבע־או יותר יחידות דיור עצמאיות, הפיכת מקלט, מחסן ואפילו לול תרנגולים לדירת מגורים - כל אלה הפכו מזמן לפרקטיקות שגורות בישראל. אבל כש"דירות המגורים" הללו נמכרות מתחילות הבעיות. אחת השאלות המרכזיות שעולות במקרים אלה היא האם אותה דירה שהייתה בעברה מחסן־לול־מקלט, מזכה את בעליה בפטור ממס שבח כדירת מגורים יחידה בעת המכירה של הנכס.

שני שותפים מכרו דירה ב-10 מיליון שקל - וזכאים לפטור מלא ממס
רשות המסים האמריקאית בעקבות משקיעי הנדל"ן הישראלים

השאלה הזאת הגיעה בשבוע שעבר להכרעת בית המשפט העליון, שקבע כי נכס שבעת מכירתו משמש בפועל למגורים, אולם לפי ייעודו השימוש בו למגורים אינו כדין - אינו נחשב "דירת מגורים" המזכה בפטור ממס, "למעט חריגים מיוחדים ונדירים". מהם אותם חריגים מיוחדים ונדירים? את השאלה הזאת השאיר בית המשפט לפרשנות בכל מקרה ומקרה.

המחסן שהפך לדירה

במקרה שבו הכריע העליון מדובר על נכס בשטח של כ־55 מ"ר בקומת הקרקע בבניין ברחוב מגידו 5 בתל אביב. על־פי היתר הבנייה שהוצא ב־1945, ייעודו של הנכס הוא "מחסן, גרז' ושטח פתוח בין עמודים" או "גרז', הסקה ומחסן". ואולם, בנכס הותקנו המתקנים הנחוצים לדירת מגורים, והוא כלל שני חדרים, מטבח וחדר אמבטיה, ושימש בפועל למגורים במשך עשרות שנים.

כשבני הזוג שטיין, בעלי הנכס, ביקשו למכור את הנכס לצד שלישי, הדברים החלו להסתבך: הם ביקשו ממנהל מיסוי מקרקעין לקבל פטור ממס שבח כ"דירת מגורים מזכה" (כדירה יחידה שלהם). מנהל מיסוי מקרקעין סירב להכיר בנכס כ"דירת מגורים מזכה", אך ועדת הערר קיבלה ברוב דעות את הערעור שהוגש על־ידי עורכי הדין מאיר מזרחי, אפרת סולומון וטלי יהושע, וקבעה כי הם זכאים לפטור ממס.

המחלוקת הגיעה אל בית המשפט העליון, שקבע כי המקרה הספציפי מהווה חריג המצדיק בכל זאת הכרה בנכס כ"דירת מגורים" לצורך מתן הפטור ממס שבח, בין היתר משום שהנכס נמצא בשכונת מגורים, שימש למגורים מעל 70 שנה, כשבני הזוג רכשו אותו הם שילמו מס רכישה בגין דירת מגורים, והם אף שילמו עליו ארנונה לאורך השנים כדירת מגורים.

מי שבקיא בשוק הנדל"ן באזור תל אביב, יכול לספר כי הנסיבות הללו אינן חריגות כל־כך. בעלי נכסים רבים שאינם מיועדים למגורים - מקלטים, מחסנים, חניות, חנויות, חדרי כביסה, מלטשות יהלומים לשעבר באזור הבורסה ברמת גן ועוד - מסבים אותם למגורים ומשכירים אותם במשך שנים רבות. האם כולם יהיו זכאים לפטור ממס שבח בחלוף עשרות שנים?

עו"ד אייל עזורי - לשעבר מנהל מיסוי מקרקעין תל אביב ונתניה ומי שהתנגד לסווג את הנכס של בני הזוג שטיין כדירת מגורים בתפקידו ברשות המסים, וכיום בעליו של משרד לעריכת דין המשמש כיועץ לדלויט - סבור כי הפתח שהותיר העליון אינו רחב כל־כך. לדבריו, "בית המשפט העליון סייג את קביעתו ב'חריגים מיוחדים ונדירים', אך אלה אינם כוללים מקרים שבהם מוסבים לולים למשל לדירות מגורים".

לא כל מומחי מיסוי המקרקעין נחרצים כמו עזורי. חלק מהם אמרו לגלובס כי פסק הדין "השאיר לעורכי הדין הרבה עבודה", כיוון שהוא השאיר את השאלה מה נחשב כ"חריג" לדיונים בין הנישומים לרשות המסים. הם מספרים כי מאז פרסום פסק הדין בעניין המחסן של בני הזוג שטיין, הם קיבלו טלפונים רבים מלקוחות ששואלים האם "הנכס שלי כן או לא יוכר?".

בית בושת ומאורת סמים

אחת השאלות הפתוחות, למשל, היא מה קורה אם מתקיימים רק חלק מהחריגים? לדוגמה, הסביבה אינה סביבת מגורים, אבל הפכו את הדירות לדירות מגורים; או שמס הרכישה ששולם לא היה עבור דירת מגורים. "זה נשאר בסימן שאלה, וכל מקרה ייבחן לגופו כשתגיע המחלוקת הספציפית לבית המשפט", אומרת עו"ד אפרת סלומון, שותפה במשרד מאיר מזרחי ושות', אשר ייצגה את בני הזוג שטיין. בינתיים, גם בפסק הדין שטיין וגם בפסיקות קודמות ובחוק עצמו כבר ניתנה תשובה ברורה לגבי חלק מהנכסים שמתחזים לדירות.

אחת השאלות שנדונה בפסיקה סביב דירת מגורים המזכה בפטור, הייתה מה הדין כאשר נעשה בנכס שימוש בלתי חוקי לטובת ניהול בית בושת. יולנדה נפתלי־לוי החזיקה בנכס ברחוב יפו בחיפה, במרתף של בניין, וכשמכרה אותו, ביקשה פטור ממס שבח בגין דירת מגורים יחידה. רשות המסים התנגדה, כיוון שהתברר כי הנכס שימש כבית בושת: המבנה חולק לשבעה חדרים קטנים שבהם מיטה ווילון, ולא היו בו מטבח או כלים סניטריים כלל. בית המשפט קבע כי עקב השימוש במקום שלא למגורים ובהיעדר מאפיינים של דירה - לא מדובר בדירה מזכה.

בית כנסת וגן ילדים

בכל הנוגע לשימוש בדירות מגורים לטובת בית כנסת או גן ילדים, החוק ברור: דירה אשר שימשה להפעלת גן ילדים או בית כנסת, יכולה להיחשב כדירת מגורים מזכה גם אם לא שימשה למגורים בפועל, בהתקיים תנאים מסוימים. "תיקון 36 לחוק מס שבח קובע כי אם בגן הילדים היו יותר מ־10 ילדים, או שהמקום שימש כבית כנסת למתפללים - יוכר הנכס כדירת מגורים גם אם לא נעשה בו שימוש למגורים כלל", מסבירה עו"ד סלומון.

דירות נופש ו־Airbnb

אחת השאלות המתבקשות - וגם כזו שנדונה בפסיקה - היא מה קורה כאשר נעשה שימוש בדירת מגורים כדירות נופש או Airbnb. פסק הדין בנושא ניתן בעניינם של בני הזוג חכים, אזרחי צרפת, שרכשו דירת נופש ב"אי" אשר על שפת ימה של הרצליה. בעת שמכרו את דירת הנופש שרכשו, סירב מנהל מיסוי מקרקעין נתניה להכיר בדירת הנופש כ"דירת מגורים מזכה". העליון קבע כי משעה שדירת נופש, מעצם טיבה, שוללת מגורים רגילים דרך קבע, אין לומר כי מדובר ב"דירת מגורים" לצורך פטור ממס שבח.

משרדי עורכי דין ואדריכלים

שימוש נפוץ נוסף בדירות הוא לטובת משרדים, למשל ניהול משרד עורכי דין באחד מחדרי הבית, משרד אדריכלי או מכון קוסמטיקה. האם במכירה יישלל הפטור? לדברי עו"ד עזורי, התשובה לכך תלויה בשטח שיועד ל"משרד" לעומת שטח המגורים. "לפי לשון החוק, דירה תיחשב למגורים אם נעשה שימוש פיזי בלפחות 50% משטח הדירה למגורים. לדוגמה, בדירת 5 חדרים, שימוש בחדר אחד לפעילות שאינו למגורים (בדרך־כלל עבודה במקצועות חופשיים) לא יפגע בסיווג שלה כדירת מגורים מזכה".

חשוב לדעת, מציין עו"ד עזורי, כי החוק והפסיקה הכירו בכך שגם דירה שעמדה ריקה לחלוטין ולא שימשה כלל למגורים, תזכה את המוכר בפטור ממס.

עוד כתבות

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

בישראל מרוצים מביטול מכסי טראמפ: "מעניק יתרון במו"מ, אין כבר טעם למהר לחתום"

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

בנייה / אילוסטרציה: Shutterstock

מדד תשומות הבנייה למגורים עלה ב–0.6% בינואר, השכר ממשיך להיות המרכיב הדומיננטי

מדד תשומות הבנייה המשיך לעלות גם בחודש הראשון של 2026, אם כי בשיעור מזערי ● ללא העלייה בשכר העבודה, ירד המדד ב־0.2%

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ירידות בוול סטריט; מניות הסייבר ממשיכות לאבד גובה

ה-S&P 500 יורד בכ-0.4% ● וול סטריט מגיבה היום לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● נובו נורדיסק צוללת בקרוב ל-15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין נסחר סביב 66 אלף דולר, לאחר ירידה של 47% מהשיא שנרשם באוקטובר ● מחירי המתכות היקרות עולים ● הביטקוין יורד ומחירו נע סביב 65 אלף דולר

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על הפורשת / צילום: גיא כושי ויריב פיין

המוסדיים נתנו ברקס: מנכ"לית אל על הפורשת לא תקבל פיצויי פיטורים

המנכ"לית היוצאת בן טל-גננסיה ביקשה לקבל פיצויי פיטורים מלאים על 18 שנות עבודתה באל על בהיקף של מיליון שקל, אך המוסדיים מתנגדים ● היא מסיימת את דרכה בחברה עם שכר בעלות של כ-30 מיליון שקל

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

מסע הרכש נמשך: לאומי פרטנרס משקיעה ברייק נדל"ן לפי שווי של 525 מיליון שקל

זרוע ההשקעות של בנק לאומי תרכוש 16% ממניות חברת ההתחדשות העירונית שבשליטת אספן ויוסי רייק ● ההשקעה מגיעה כשלב מקדים להנפקה ראשונית שתבוצע בשלוש השנים הקרובות

בכירי מאנדיי בפתיחת המסחר בוול סטריט / צילום: נאסד''ק

מחיר היעד ירד ב-70%: בית ההשקעות שפסימי כלפי המניה הישראלית

בנק ההשקעות ג'פריס הוריד את ההמלצה על מאנדיי וביצע חיתוך חד של מחיר היעד של החברה ● "במאנדיי יש תחזית מעורפלת הן בסגמנט החברות הקטנות והבינוניות והן בארגוני", אמר אחד האנליסטים מג'פריס ● גם חברות תוכנה נוספות סופגות שינוי גישה מצד בנק ההשקעות

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר (FBC & Co) וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ארה"ב מפנה עובדים מלבנון; לאור יום: הסלמה במחאות באיראן

בלבנון דווח כי השגרירות האמריקנית פינתה עשרות מעובדיה • סטודנטים בטהראן ממשיכים להפגין נגד המשטר - תיעודים של הצתת דגלי איראן הופצו ברשתות • נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך בהזרמת הכוחות למזרח התיכון ובהפעלת לחץ על איראן במסגרת המו"מ • נושאת המטוסים הגדולה בעולם, שהשתתפה בלכידת מדורו, מתקרבת לחופי ישראל ● עדכונים שוטפים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יונתן בלום. עיבוד טלי בוגדונובסקי

בגלל הסיכוי למלחמה עם איראן: הנגיד הותיר את הריבית על כנה

בנק ישראל השאיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4% ● השיקול המרכזי: העלייה באי־הוודאות הגאו־פוליטית ● סמוטריץ': "החלטה שגויה. קורא לנגיד לחזור מהחלטתו ולהמשיך במגמת הפחתת הריבית" ● בתחילת השבוע שעבר גילמו השווקים הסתברות של כ-80% להפחתת ריבית, אלא שרוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, ורוב אנליסטים צפו את הותרת הריבית על כנה

חוות השרתים סארברפארם במושב בני ציון / צילום: ט. ג. הפקות

מהגדולות בישראל: חוות השרתים שתוקם באשדוד בהשקעה של 1.5 מיליארד דולר

יחד עם קרן תשתיות ישראל, סרברפארם תיבנה חוות שרתים באשדוד בהיקף של 130 מגה-וואט ● בשלב הראשון יושקעו כ-1.5 מיליארד דולר לבנייה, ובהמשך עוד כ-4.5 מיליארד דולר יושקעו להצטיידות החווה ● מדובר באחת מחוות השרתים הגדולות ביותר בישראל המתוכננות בימים אלה