גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מפולת בקמעונאות: המניות של החברות הגדולות נחתכו בעשרות אחוזים, ואלו הסיבות

מתחילת השנה נפלו מניות הרשתות בתחומי המזון, האופנה והמוצרים לבית בעשרות אחוזים ● בין הסיבות: זינוק בהוצאות והתפכחות מבוננזת הקורונה ● רוסאריו: "לקצב האינפלציה יש השלכות על הרשתות, מאחר שעליית מחירים תפגע קודם כל בצריכה"

סניף הדגל של מקס סטוק בראשון לציון / צילום: מירו ממן
סניף הדגל של מקס סטוק בראשון לציון / צילום: מירו ממן

מניות רשתות הקמעונאות הנסחרות בבורסה בתל אביב צללו מתחילת השנה בשיעורים של עד 50%. זאת כתוצאה משילוב של זינוק באינפלציה, חששות מעליית מחירים והרעה בתוצאות העסקיות - לאחר שיאי הרווחים בתקופת הקורונה.

רוצים לדעת מה צפוי לכלכלה? תסתכלו על ביצועי שתי חברות הקמעונאות הללו
שופרסל לא רובין הוד, היא נלחמת בהעלאת מחירים בעיקר עבור עצמה |טור סופ"ש
"עם ישראל צריך להפסיק ליילל": מה צביקה ויליגר חושב על יוקר המחיה? | ראיון
גל התייקרויות? הרווחיות התפעולית של הספקים הגדולים לרשתות המזון נחתכה בעשרות אחוזים | ניתוח

מבט אל מניות הרשתות הנכללות במדד ת"א-רשתות שיווק בבורסה מעלה כי מתוך 18 המניות הנכללות במדד, מרביתן (15) רשמו עד כה תשואה שלילית דו-ספרתית מתחילת השנה, והבולטות ביניהן נחתכו בעשרות אחוזים.

כך למשל צללה מניית רשת מקס סטוק , הפועלת בתחום מכירת מוצרים מוזלים לבית, בשיעור של 52%, ירידה שבעקבותיה נסחרת החברה, הנשלטת בידי קרן ההשקעות AMI שמובילה זהבית כהן, בשווי של כ-700 מיליון שקל בלבד. ירידה בשיעור דומה רשמה מתחילת 2022 מניית חברת האופנה המקוונת טרמינל איקס , שבשליטת קבוצת פוקס , והיא נסחרת כעת בשווי של כ-900 מיליון שקל.

עוד בולטות בין המניות שנפלו בשיעורים חדים מניית קוויק , העוסקת בשיווק קמעונאי אונליין של מזון, שנפלה ב-47% מתחילת השנה לשווי של פחות מ־45 מיליון שקל; ומניית רשת קמעונאות המזון טיב טעם של שלום חגי, שירדה ב-39% מתחילת השנה ונסחרת בשווי של כ-700 מיליון שקל.

"המגמה השלילית מגיעה משני כיוונים", מציינת לילך גראוס, אנליסטית קמעונאות בבית ההשקעות רוסאריו. לדבריה, "2021 התאפיינה כשנה עם צריכה גבוהה, משום שהמחצית הראשונה שלה עוד הייתה בסימן הסגרים של תקופת הקורונה. אפשר להגיד שהשנה הנוכחית היא למעשה השנה הראשונה (מאז תחילת 2020) שבה הציבור יוצא לחו"ל ומבזבז יותר כסף על טיסות, חופשות ומסעדות, במקום על רשתות השיווק".

 

"עליית המחירים פוגעת קודם כל בצריכה"

לדברי גראוס, "העניין השני נוגע לאינפלציה המטפסת בישראל, שאליה מתלווה חשש, גם אם במידה פחותה בינתיים, ממיתון. לקצב האינפלציה יש השלכות על רשתות השיווק, מתחומי המזון ועד לאופנה, מאחר שעליית מחירים פוגעת קודם כל בצריכה ומורידה אותה".

נראה כי הסנטימנט של המשקיעים כלפי מניות הרשתות הפך לשלילי בשל החשש שהציבור, שנערך לאפשרות של האטה במשק, יקטין את הצריכה. גורם נוסף לכך הוא הירידה שכבר ניכרת בתוצאותיהן העסקיות השנה, לעומת תקופה "חלומית" של יותר משנה וחצי (עד תום המחצית הראשונה של 2021), שבמהלכה הוגבל הציבור לצרוך בעיקר מהרשתות המקומיות בחסות סגרי הקורונה.

לילך גראוס, אנליסטית הקמעונאות של רוסאריו / צילום: יח''צ רוסאריו

השלכות עליות המחירים ברשתות, שכאמור מוסיפות לדאגת המשקיעים מתוצאותיהן העתידיות, מגיעות לא רק מצד התייקרות המוצרים שהן רוכשות, הן מיבוא והן מייצור מקומי. הן מגיעות גם מצד התייקרות העלויות התפעוליות של הרשתות עצמן.

גראוס מציינת כי "ניכר שעלויות כוח-האדם מתייקרות. הרשתות מתקשות למצוא עובדים לעבודות בסיסיות, ככל הנראה משום שהעובדים רוצים תוספות שכר משמעותיות. לכך יש להוסיף את מחירי החשמל שעלו ואת דמי השכירות שהתייקרו. למעשה, 'הכול עולה'".

נראה כי הפגיעה של האינפלציה בביצועי הרשתות היא אחד האינדיקטורים המרכזיים שמכבידים על מניותיהן. החשש, שכבר החל להתממש במחצית הראשונה של 2022, הוא שהחברות יתקשו לשחזר את הרווחיות שהציגו בשנתיים שקדמו לה, והן נדרשות כעת להתייעל - מה שיעמיס על שורת ההוצאות שלהן.

כך פרסמה לאחרונה הרשת הגדולה בישראל, שופרסל , תוכנית התייעלות שמטרתה "הקטנת הוצאות החברה בדגש על הוצאות תפעוליות, וזאת תוך מינימום פגיעה בפעילות". התוכנית אמורה לכלול פיטורים של 10% מכוח-האדם במטה החברה וצמצום הוצאות תפעוליות נוספות - תוך סגירה של 14 סניפי הרשת ו-11 סניפים של רשת הפארם Be - ובסך-הכול היא צופה כי תרשום הוצאה של 200 מיליון שקל בשנת 2022 בגין אותה תוכנית, שבעזרתה היא מקווה להשיג באמצעות התוכנית חיסכון שנתי של 250 מיליון שקל.

טרמינל איקס: ההפסד התפעולי העמיק ברבעון

אינדיקציה נוספת לכיוון שבו פוסעות הרשתות בתקופה הקרובה סיפקו הדוחות הכספיים שפרסמה בשבוע שעבר חברת טרמינל איקס, העוסקת ביבוא, בשיווק ובמכירה מקוונת של פריטי אופנה ולייף סטייל.

הכנסות החברה, שמובילים המנכ"ל ניר הורוביץ והיו"ר הראל ויזל, אומנם צמחו ברבעון השלישי של השנה ב-25% ל-86 מיליון שקל, אך ההפסד התפעולי העמיק והסתכם ב-8.2 מיליון שקל - כמעט כפול מזה שנרשם בכל המחצית הראשונה של 2022.

הראל ויזל / צילום: שלומי יוסף

את שלושת הרבעונים הראשונים של השנה סיכמה החברה עם הפסד של 6.9 מיליון שקל, שרובו ככולו נרשם ברבעון השלישי, החמרה משמעותית מול הפסד של 1.8 מיליון שקל בתקופה המקבילה ב-2021 ובעיקר מול המחצית הראשונה של השנה הנוכחית, שהסתיימה באיזון.

ההרעה בתוצאות טרמינל איקס נבעה מהתייקרויות שרשמה לכל אורך מבנה ההוצאות שלה. עלות המכר שלה טיפסה ושחקה את הרווחיות הגולמית, והעלויות הלוגיסטיות הכבידו על השורה התפעולית והובילו להעמקת ההפסדים. אין פלא אפוא שהמשקיעים המאוכזבים שלחו את מניית החברה לירידה דו-ספרתית מאז פרסום התוצאות בשבוע שעבר.

הספקיות נאבקות להעלות מחירים ברשתות

בד-בבד נמשכים כיפופי הידיים בין רשתות המזון אל מול הספקיות שלהן. מניתוח שערך גלובס מוקדם יותר השנה עלה כי הרווחיות התפעולית של הספקיות המקומיות הגדולות נחתכה ב-50% בששת החודשים הראשונים של השנה, ביחס לתקופה המקבילה אשתקד - מה שגורם להן להגביר את הלחץ להעלאת מחירי מוצריהן ברשתות.

המגמה של מאבק על תמחור המוצרים, לנוכח האינפלציה הגואה, הולכת ומתעצמת, ובשבועות האחרונים נפתח מאבק חדש בין רשתות המזון ליונליוור, לנוכח סירובן לאשר לה העלאת מחירים של עשרות אחוזים במוצריה. לאחרונה דווח כי גם תנובה החליטה לייקר את מוצרי החלב שלה ברשתות.

"הרשתות יצטרכו לייצר מקורות הכנסה נוספים ולפעול לפי מדדים של התייעלות, כלומר לקצץ בעובדים ולסגור סניפים לא רווחיים", אומרת גראוס. "גם תחום האונליין נחלש. אם בשנה שעברה עוד לא יכולנו לצאת מהבית או מהמדינה, והקנייה המקוונת הייתה מאוד נוחה - עכשיו אנשים חזרו לקניונים ולטיסות".

עוד כתבות

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים, וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"