פיטורים, סגירת סניפים והפרשות ענק: שופרסל ויינות ביתן מציגות תוכניות התייעלות

תוכנית ההתייעלות של שופרסל אושרה ע"י הדירקטוריון, והחיסכון מוערך בכ-250 מיליון שקל • גם יינות ביתן מתייעלת: אלקטרה צריכה צופה קיטון של 50-60 מיליון שקל ברווח הנקי של הרבעון השלישי

אורי וטרמן, מנכ''ל שופרסל / צילום: איל יצהר
אורי וטרמן, מנכ''ל שופרסל / צילום: איל יצהר

תוכנית ההתייעלות של שופרסל אושרה על-ידי הדירקטוריון, ולדברי החברה, החיסכון מוערך בכ-250 מיליון שקל. הקבוצה דיווחה הבוקר (ד') לבורסה על האישור ופירטה על שורת צעדי התייעלות נרחבים, על-מנת להתמודד עם התחרות העתידית מצד קרפור ורשתות נוספות ובמטרה לשפר את התוצאות הכספיות של החברה לאחר הדוחות האחרונים. 

שורת מינויים בשופרסל: וטרמן מתכנן התייעלות ושינויים מבניים 
ביצועים חלשים ואי-יציבות ניהולית גובים מחיר: רווחי הקמעונאות של שופרסל צללו ב-60%
האותיות הקטנות מאחורי ביטול הבונוס הנדיב של יו"ר שופרסל איציק אברכהן  

בד-בבד, אלקטרה צריכה  דיווחה כי ביצעה במהלך הרבעון השלישי תוכנית התייעלות בחברה-הבת יינות ביתן, שבגינה היא צפויה הרשת להפריש 50-60 מיליון שקל בדוחות הרבעון. התוכנית כוללת בין היתר פיטורי עובדים, סגירת חמישה סניפים מפסידים, שיפוץ סניפים אחרים והסבתם לרשת קרפור לקראת השקתה בשנה הקרובה.

25 סניפי שופרסל ו-Be ייסגרו

התוכנית כוללת שינויים במערך הסניפים ופיטורים בעיקר בקרב מטה החברה. בתוכנית יש שלושה מוקדים: פיטורים של מעל 10% מעובדי המטה והיחידות העסקיות, משמע שלמעלה מ-100 עובדים יפוטרו, והחיסכון המוערך עומד על כ-60 מיליון שקל. המוקד השני הוא סגירת 25 סניפים, מהלך שאמור לחסוך כ-100 מיליון שקל. לצד זאת תצמצם החברה את ההוצאות התפעוליות וצפויה לחסוך בכך כ-90 מיליון שקל.

כחלק מהתוכנית ייסגרו 14 סניפי שופרסל ו-11 סניפים של רשת Be. בנוסף, בעקבות הפעלת מרכזי השילוח האוטומטי ייסגרו כלל מחסני האונליין הייעודיים. כיום יש לחברה 312 סניפי שופרסל ו-91 סניפי Be. 

במסגרת תוכנית ההתייעלות החברה מציעה תוכנית פרישה מרצון לעובדים המועסקים בהסכם קיבוצי במטה החברה והיחידות העסקיות. בנוסף תיפרד החברה מחלק מעובדי המטה המועסקים בהסכמים אישיים, "לצורך התאמת מצבת כוח-האדם לצרכים ולאתגרי שוק הקמעונאות במציאות המשתנה". 

"המוצא האחרון" 

"פרידה מעובדים היא קשה, אך היא המוצא האחרון, וזאת לאחר שביצענו כל שביכולתנו על-מנת לבחון חלופות ולמזער את היקפה, תוך שיתוף-פעולה ותיאום מלא עם אריאלה סיסו, יו"ר ועד עובדות ועובדי שופרסל", מסר מנכ"ל שופרסל, אורי וטרמן.

בהתייחסו להחלטה על סגירת 11 סניפי רשת הפארם של הקבוצה, Be, אמר וטרמן כי "עיקר הסניפים שייסגרו הם סניפים היסטוריים של ניו פארם המצויים במיקומים עם פוטנציאל רווח נמוך. אנו עתידים לפתוח בשנה הקרובה כ-11 סניפים חדשים של הרשת במיקומים חדשים ואסטרטגיים".

איציק אברכהן, יו"ר שופרסל, מסר כי "לצד תהליכי ההתייעלות שיוצאים לדרך כעת, מבוצעת בחברה עבודה מעמיקה ויסודית של קידום ופיתוח עסקי הליבה ומנועי הצמיחה שלה. במסגרת תוכנית ההתייעלות, ייסגרו סניפים שאינם רווחים, ובמקומם יפתחו בשנים הקרובות כ-25 סניפים חדשים", וכן ציין כי החברה נמנעה מפיטורים של עובדי הסניפים הנסגרים, והם ישולבו בעבודה בסניפים הסמוכים.

וטרמן האשים במכתב לעובדי החברה את הכלכלה העולמית, "שנמצאת במסלול האטה ומשפיעה על הכלכלה הישראלית: התייקרות חומרי הגלם, המזון והאנרגיה; המשבר בשרשראות האספקה; אירועים פוליטיים וגיאופוליטיים; וסימנים לשילוב מסוכן של אינפלציה ומיתון - לכל אלה יש מחיר והשפעה גם בשוק הקמעונאות". עוד ציין המנכ"ל כי על שופרסל להתאים עצמה למציאות החדשה של חזרה לשגרה ממגפת הקורונה, לצד היערכות ל"מציאות כלכלית מאתגרת".

וטרמן ציין כי במסגרת הפיטורים והשינויים במצבת כוח-האדם שולבו חלק מעובדי המטה בסניפי הרשת בתפקידים שונים, וכי אין בכוונת החברה לפטר עובדים מהסניפים.

יו"ר ועד עובדי מגה יינות ביתן, אייל אלי, מסר כי "תוכנית ההתייעלות שהייתה בחברה הסתיימה לפני כחודש. במסגרת אותה תוכנית, מקום עבודתם ופרנסתם של עובדי החברה המאוגדים בהסתדרות נותרו מוגנים. תוכנית ההתייעלות שהחברה ביצעה עסקה בהפרשת עובדים אירעיים, עובדים שעברו את גיל הפרישה ועובדי מטה מההנהלה הבכירה. אין ולא תהיה שום כוונה לפגוע בשום עובד שמאוגד בהסתדרות. אנו נרגשים לקראת כניסתה של רשת קרפור שתאפשר לעובדינו לעבוד בסביבת עבודה תחרותית ונעימה".