גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האתגרים של משקיעי הנדל"ן במזרח אירופה: "בחלק מהמדינות האינפלציה 15% ויותר"

מניית חברת הנדל"ן המניב אפי נכסים נחבטה לאחרונה ב־37% • המנכ"ל אבי ברזילי: "רואים עלייה בביקוש לדירות להשכרה אבל גם בהוצאות המימון, בעלויות הבנייה ובהוצאות ההפעלה של הנכסים. אנו לא מתכננים לצאת מפולין, מרומניה, מצ'כיה ומסרביה"

המרכז המסחרי אפי פארק של אפי נכסים בבוקרשט, רומניה
המרכז המסחרי אפי פארק של אפי נכסים בבוקרשט, רומניה

חברות הנדל"ן המניב מציגות לפי שעה תוצאות תפעוליות טובות ברבעון השלישי של 2022, אולם אלו מהן שחשופות לפעילות מהותית במזרח אירופה ספגו בחודשים האחרונים ירידות חדות במחירי מניותיהן. הראשונה והמדוברת שבהן היא מניית ג'י סיטי (לשעבר גזית גלוב), אשר איבדה כ־48% מערכה בשלושת החודשים האחרונים, אולם לצידה ניצבת גם אפי נכסים, שספגה בתקופה זו ירידה כואבת של כ־37% במחיר מנייתה.

לשם השוואה, מדד ת"א־מניב חו"ל ירד בתקופה זו בשיעור מתון יותר של 27%, בעוד מדד ת"א־מניב ישראל רושם ירידה של 13% בלבד. לדברי אבי ברזילי מנכ"ל אפי נכסים, "אנו מצויים בעיצומה של תקופה של חוסר ודאות בשווקים הריאליים, אשר מתאפיינת באינפלציה גבוהה ובעלייה חדה בעלויות המימון". 

עידן של ריבית גבוהה: איפה מחירי הדיור נוסקים, ומה קורה בלונדון? 

בנוסף לכך, באירופה מורגשת לדבריו ההשפעה המתמשכת של המלחמה באוקראינה הגורמת, בין היתר, לעלייה במחירי האנרגיה ולהגירה משמעותית של מיליוני מהגרים מאוקראינה (וגם מרוסיה). אירועים אלו יוצרים בשלב הזה השפעות מנוגדות על השוק הריאלי. מצד אחד, ברזילי מזהה עלייה בביקוש לדירות להשכרה ועלייה ב־NOI (הכנסה נטו מפעילות השכרה) של החברה כתוצאה מההשפעות האינפלציוניות (עלייה בשכר הדירה אשר צמוד לאינפלציה). "מנגד, אנו רואים עלייה בהוצאות המימון, בעלויות הבנייה ובהוצאות ההפעלה של הנכסים", הוא מדגיש. "בשלב הזה איננו חשים במיתון במדינות השונות אם כי ניתן לצפות שהעלייה בשיעורי הריבית יביאו להשפעות ממתנות על הכלכלות. החברה נכנסת לתקופה הזאת כאשר נכסיה ברמות תפוסה גבוהות ועיקר הפיתוח העסקי שלה מתמקד בתחום הצומח של דיור להשכרה ארוכת טווח", מציין ברזילי.

אפי נכסים נסחרת כעת לפי שווי של 4.2 מיליארד שקל, כאשר לחברה הון עצמי של 5.4 מיליארד שקל נכון לסוף ספטמבר 2022. בעלת השליטה באפי נכסים  היא חברת מרכזי הקניות ביג, אשר מחזיקה 85% מהמניות אותן רכשה בשלבים במהלך השנים האחרונות.

לאפי נכסים פעילות בתחום הנדל"ן המניב בישראל, אולם עיקר פעילותה מתמקד במזרח אירופה. את הרבעון השלישי סיימה החברה עם עלייה של כ־7% ב־NOI ל־152 מיליון בזכות שיפור בתפוסות ובביצועי הקניונים, יחד עם השלמת פרויקטים שהשפעתם החלה לבוא לידי ביטוי בתוצאות השנה. הרווח הנקי ברבעון השלישי ירד ל־117 מיליון שקל, לעומת 291 מיליון שקל ברבעון המקביל, עקב עיתוי ההכרה ברווח בגין עלייה בשווי ההוגן של נכסי החברה. בסיכום תשעת החודשים הראשונים של השנה צמח הרווח הנקי ב־20% ל־539 מיליון שקל.

 

"המהגרים משתלבים בחיים האזרחיים"

ברזילי: "אנחנו מנסים לעשות את הטוב ביותר אבל המציאות היא כמובן מאתגרת יותר. בגוש האירו האינפלציה היא בסביבות 10%, ואילו בחלק מהמדינות שאנחנו פעילים בהן היא גם מגיעה ל־15% ויותר. זו תופעה כמובן גלובלית, שהובילה לעליית ריביות בכל המדינות. בנוסף לעלייה באינפלציה ובריבית, באירופה יש לנו שני אירועים נוספים, כתוצאה מהמלחמה באוקראינה.

"אירוע אחד הוא עלייה חדה במחירי האנרגיה. היא הקפיצה את הוצאות ההפעלה של הקניונים, ועכשיו נתחיל לחמם משרדים וכדומה, כך שהוצאות ההפעלה שלנו יהיו גבוהות יותר. אנחנו בדרך כלל מעמיסים את זה על הדיירים שלנו, אבל זה עומס נוסף עליהם שצריך להתייחס אליו. התופעה השנייה הקשורה במלחמה, היא ההגירה האוקראינית. מדובר על מיליוני אוקראינים שעזבו את אוקראינה במהלך השנה ונמצאים ברובם במדינות שמסביב לה, בעיקר בפולין אבל לא רק שם.

"זאת תופעה גדולה ומשמעותית. היא מיוחדת בכך, שאנחנו לא רואים הפעם מחנות פליטים, כפי שראינו במקומות אחרים בעבר. הסיבה היא, שאוכלוסיית המהגרים האוקראינים נספגת בתוך החיים באזרחיים במדינות השונות. המהגרים הללו מתארחים אצל חברים וקרובי משפחה, או שוכרים דירות ואפילו קונים נכסים. צריך לזכור שהאוקראינים ברובם אינם חסרי כל. הבנקים האוקראינים עובדים, כך שחשבונות הבנק של המהגרים הללו הם פעילים ומאפשרים משיכת כספים. המהגרים בהחלט מעורים בחיים הכלכליים של המדינות הקולטות. בהתחלה כמובן בווליום נמוך, אבל לאט לאט זה מתגבר. הם יוצאים, הם עובדים וזה משפיע".

ואיך זה משפיע על מגזר הנדל"ן במדינות הללו?
"כמות כזאת של מהגרים לוחצת על מחירי הדיור להשכרה כלפי מעלה ויש לנו ביקושים חזקים מאוד בתחום הזה. מהצד השני, הריבית הגבוהה גורמת לעלייה בריביות על המשכנתאות ולהאטה מסוימת בשוק הדירות למכירה".

ומה בנוגע לקניונים ולמשרדים?
"כל ההסכמים שלנו, גם בקניונים וגם בבנייני המשרדים, צמודים למדד אינפלציית האירו, שעלה כאמור בכ־10%. אנחנו גובים באירו ומצמידים את שכר הדירה למדד האירו. אז ההכנסות שלנו עולות, בין היתר בגלל ההצמדות הללו, ורואים את זה בבירור, ומצד שני הוצאות המימון שלנו הולכות ועולות בהדרגה. בכל פעם שהסכם מימון שלנו מסתיים וצריך לחתום על הסכם מימון חדש במקומו, הריבית בו תהיה גבוהה יותר משמעותית.

איך יושפע מכך שווי הנכסים? בינתיים לא ראינו אצלכם הפחתות שווי של נכסים בגלל עליית הריבית.
"עדיין לא נתקלנו בשינויים משמעותיים בשווי של נכסים, לא אצלנו ולא אצל הקולגות שלנו".

אז איפה כן נראה את ההשפעה על הדוחות של חברות הנדל"ן המניב בעקבות המציאות החדשה?
"מה שמתחילים לראות זה את השפעת עליית הריבית על ה־FFO (רווח נקי תזרימי, ע"כ), כי עליית הריבית בהכרח תקטין אותו. אנחנו למשל יישמנו הנחות יותר מחמירות בדוחות האחרונים לגבי איזושהי התמתנות בקצב הצמיחה ב־FFO שאנחנו צופים. אנחנו נמצאים כרגע ברמת ריביות גבוהה, אבל בראייה היסטורית אני לא צופה שנחזור לרמת הריבית אפס שהייתה בתחילת השנה. ברמה היציבה, הריביות צריכות להיות איפשהו באמצע. אני חושב שנצטרך להתרגל לרמות ריבית גבוהות יותר מאלו שראינו בתחילת 2022 ובשנה שעברה, אבל לא גבוהות כמו שהן עכשיו".

 

"נבחן בזהירות כניסה לפרויקטים חדשים"

רכשתם השנה עם שותף קרקע במרכז ורשה, תמורת כ־181 מיליון אירו לטובת פרויקט שיכלול מתחמי משרדים, שטחי מסחר, בנייני מגורים להשכרה ומתחמי דירות למכירה. מה אומרת ההחלטה על פרויקט כזה דווקא בתקופת עלייה באינפלציה ובהוצאות המימון?
"דווקא הורדנו את הרגל מהגז ונבחן מאוד בזהירות כניסה לפרויקטים חדשים בתקופה הקרובה. אבל לכל כלל יש את היוצא מהכלל, במובן הזה שיש מקומות, מיקומים ופרויקטים שבכל מצב נשאף להיכנס אליהם. הפרויקט בוורשה דוגמה לכך. הוא במיקום הכי טוב בעיר, מקום שאפשר לחלום עליו. כמו המיקום של פרויקט לנדמרק בת"א.

"פולין היא מדינה שאנחנו מייעדים לגידול בפעילות, לצידה גם רומניה, צ'כיה וסרביה שבהן אנחנו גדלים במרץ. מהמדינות הללו אנחנו לא מתכוונים לצאת".

אחת השוכרות המרכזיות בלנדמרק בת"א היא פייסבוק, שהודיעה לאחרונה על פיטורים בעולם ועל צמצום שטחי משרדים בארה"ב. אתה חושש שזה יגיע לכאן?
"אין פה עניין של חשש. יש לנו הסכם איתם והם לא אמרו דבר על שינוי בכוונות שלהם לגבי ההסכם. מדובר בהסכם מחייב לשבע שנים, ואין בו סעיפי יציאה וכדומה. גם בשיחות שניהלנו איתם לאחרונה לא שמענו שיש שינוי בכוונות".

עוד כתבות

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח: התקדמות בדרך להקמת כוח שמירת שלום ערבי בעזה?

גורם ישראלי בכיר ל"ניו יורק טיימס": "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו" • אחרי תקיפה בעומק לבנון: אזעקות בגולן ובגליל העליון • לקראת פעולה: צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח • צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה • עדכונים בולטים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעקבות ההתחממות בדרום ובצפון, הבורסה נפתחה בירידות; מדד הבנקים יורד ב-1.2%

ת"א 35 יורד ב-0.6% ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● מיטב: הצריכה הפרטית עלתה והקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים בארה"ב, "נסחרות בחסר עמוק" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה