גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצרות של אמזון: הקונים כבר פחות מרוצים מחוויית הקנייה שלהם

מחקרים מראים ירידה ברמת שביעות־הרצון של לקוחות אימפריית המסחר המקוון, ואנליסטים מבחינים בקשר ישיר לתוצאות החיפוש ואיכות המוצרים

מרכז לוגיסטי של אמזון בצרפת / צילום: Shutterstock
מרכז לוגיסטי של אמזון בצרפת / צילום: Shutterstock

במשך כמעט 30 שנה, האובססיה ללקוחות הגדירה את אמזון. אבל נתונים מהעת האחרונה מראים כי התלהבות הלקוחות מהמוכרת המקוונת הגדולה ביותר בארה"ב נמצאת בדעיכה.

מספר לקוחות אמזון שאמרו כי הם "מרוצים ביותר" או "מרוצים מאוד" מהחברה ירד והגיע ב־2022 ל־79%, על־פי חברת ההשקעות Evercore ISI. הנתון הזה הגיע לשפל של 65% ב־2020 בזמן מגפת הקורונה אבל נותר נמוך לעומת שיא של 88% לפני כמעט עשור, כך מראה המחקר.

פרויקט הדגל של בזוס ישלם את המחיר: מאחורי גל הפיטורים של אמזון | ניתוח
למה אמזון מפטרת באמצעו של הרבעון החזק של השנה? | פרשנות
דיווח: אמזון תפטר כעשרת אלפים עובדים כבר בסוף השבוע הקרוב

בשנה שעברה, רמת הסיפוק של צרכנים באמזון ירדה לשפל במדד שביעות־הרצון של צרכנים אמריקאים, העוקב אחר שביעות־רצון הקונים ביותר מ־400 החברות הגדולות ביותר בארה"ב.

אמזון קיבלה ציון של 78 מתוך 100, לעומת 86 מתוך 100 חמש שנים קודם לכן. מדובר בביצועים הגרועים ביותר של החברה מאז 2000 - השנה בה החל המדד לעקוב אחרי החברה מסיאטל. ב־2020 וב־2021, אמזון פיגרה אחרי אתרי הקניות Costco Wholesale ו־Nordstrom.

בחברת הייעוץ Brooks Bell ערכו מוקדם יותר השנה סקר בקרב 1,000 לקוחות של אמזון, וגילו כי כמעט שליש מהם דיווחו באופן שגרתי על קבלת מוצרים באיחור או על קבלת מוצרים באיכות ירודה. זו הייתה הפעם הראשונה שהחברה ערכה את המחקר.

עדיין המוכרת הגדולה ביותר בארה"ב

אמזון נותרה המוכרת הגדולה ביותר בארה"ב בפער ניכר, עם בסיס נאמן של יותר מ־200 מיליון לקוחות ברחבי העולם המשלמים על מנויי פריים, המציעים להם משלוח מהיר וגישה לשירות הסטרימינג אמזון פריים וידאו וכן הנחות ב־Whole Foods Market והטבות אחרות.

החברה עדיין קובעת את הסטנדרט בזמני המשלוח, ובין מנויי הפריים שלה יש כ־98% מנויים לפחות שנתיים, על־פי Consumer Intelligence Research Partners. תוצאות הסקר מגיעות בעת שהחברה חוותה צמיחה וירידה ברווחים והכריזה על תוכניות לקצץ משרות לקראת עונת החגים, התקופה החשובה ביותר למכירות מבחינת החברה.

דוברת של אמזון אמרה כי הלקוחות עדיין מאוד מרוצים מהחוויה שלהם, והחברה עבדה בשנים האחרון לשפר את הדרך בה לקוחות מוצאים מוצרים באתר שלה. השינויים כללו הכנסה של כלי להשוואה בין מוצרים ועדכון האפליקציה, כך שהלקוחות יכולים לראות את המוצרים ואת התוכניות שהם מחפשים יותר בקלות.

כבר אין אובססיה על לקוחות בכל מחיר

ההידרדרות בסקרים עלולה להיות תוצאה של מגוון סיבות, ביניהן בעיות בשירות לקוחות ותסכול מתוצאות החיפוש, כך אמרו אנליסטים ועובדים לשעבר. אמזון הגדילה רווחים על־ידי הרחבת הפול של מוכרי צד שלישי המשתמשים בפלטפורמה שלה ועל־ידי אימוץ מודל פרסום בו מוכרים משלמים כדי להופיע בראש רשימת החיפושים על מוצרים מסוימים.

שני המנהגים האלה השפיעו על הבהירות של תוצאות החיפוש, כך אמר גורו האריהרן, מנהל באמזון לשעבר וכיום מנכ"ל חברת המסחר המקוון CommerceIQ.

"במשך 20 שנה, הייתה אובססיה על לקוחות בכל מחיר", אמר הריהרן. "כעת, האובססיה על לקוחות היא במידה הנכונה".

הרחבת פול המוכרים והכנסת פרסומות לתוצאות החיפוש "אולי חתרה תחת האיכות של השוק של אמזון", נכתב בדוח של Evercore ISI שפורסם בקיץ. הירידה בדירוג של אמזון קרתה בזמן שחנויות אינטרנט אחרות שיפרו בשנים האחרונות את שירותיהן המקוונים.

הפתרון: שימוש באלגוריתמים מותאמים ללקוחות האינדיבידואליים 

אמזון מודעת לכך שישנו חוסר סיפוק גובר אצל חלק מהלקוחות ועבדה לשפר את החוויה של משתמשים באתר בין היתר על־ידי שימוש באלגוריתמים שהם יותר מותאמים ללקוחות האינדיבידואליים על בסיס נתונים כמו תוצאות חיפוש קודמות שלהם, כך אמרו עובדים כיום ובעבר. על־מנת לעשות כן יש צורך באיזון בין הרחבת המוצרים כדי להמשיך להיות "החנות של הכול" ומצד שני להחזיק מבחר מוצרים מוצלחים.

דוברת אמזון אמרה כי החברה מקפידה יותר על בחירת המוצרים במחלקות בחנויות המקוונות שלה כמו Whole Foods Market. החברה הוציאה כמעט מיליארד דולר בשנה שעברה בניסיון להילחם בזיופים, תרמיות וצורות אחרות של ניצול לרעה של הפלטפורמה. טקטיקות כאלה של מוכרים, וכן ביקורות מזויפות, יכולות להטות את תוצאות החיפוש.

אמזון אומרת כי מדדים כמו דירוגי משתמשים גבוהים באפליקציית הטלפון מראים שהקונים מרוצים משירותי החברה. אבל בראיונות חלק מהקונים באמזון ביטאו אכזבה מחוויית הקנייה בחברה, אפילו אם הם ממשיכים לראות אותה כחלק חיוני מחייהם.

קן היגינס, בן 48, אמר כי הוא מנוי נלהב לאמזון פריים מאז שהשירות הושק ב־2005, אבל כמה חוויות עם החברה הותירו אותו מתוסכל. לאחרונה הוא ניסה לרכוש מחדש קפיץ לדלת מאמזון, אבל כשחיפש את הפריט, לא מצא אותו, למרות שהקליד את מספר הדגם, ומצא אותו בחנויות אחרות. לאחר חיפוש נפרד, לטיולון לתינוק, הוא קנה טיולון עם ההבטחה של אמזון למשלוח תוך יומיים. למוצר לקח שבוע להגיע, אמר היגינס.

"אמזון כל־כך גדולה כעת, שיש להם את הכוח לומר 'זה מה יש'", אמר היגינס, המתגורר בטלהאסי פלורידה. "ההרגשה היא שפעם היה אכפת להם יותר".

ג'קי גררו, לקוחה של אמזון מאזור סן פרנציסקו, אמרה כי לאחרונה היא חיכתה כשבועיים בשביל שעון שהזמינה, ואחר־כך אמזון שלחה לה הודעת דואר אלקטרוני, בה נכתב שלא ניתן לשלוח את השעון, ללא הסבר נוסף. היו נחוצים לה כמה ניסיונות להגיע למישהו בחברה כדי לקבל זיכוי. "אם אתם באמת רוצים להתקשר ולהגיע למישהו, זה מאוד קשה", אמרה גררו.

אמזון נקטה צעדים כדי לעשות אוטומציה בהיבטים שונים של שירות הלקוחות שלה. במקביל, החברה הקלה במהלך השנים על החזרה של מוצרים דרך שותפויות עם חנויות ופתיחת חללי קניות פיזיים משלה.

דוברת אמזון אמרה כי החברה באופן עקבי עוקפת את יעדיה לענות לפחות ל־80% משיחות הטלפון תוך דקה או פחות, ולהגיב ל־80% מקריאות התמיכה בצ'ט תוך 30 שניות או פחות.

המשלוח "תוך יומיים" של אמזון למנויי פריים התארך לעתים עד שישה ימים בשיא המגפה, כשהחברה התמודדה עם מבול של הזמנות ובעיות בשרשראות אספקה, כך אומרים בחברת המחקר NielsenIQ. הממוצעים האלה ירדו בחודשים האחרונים ליומיים בערך, אם כי בכמה אזורים מרוחקים לקח למשלוחים יום נוסף, כך מראה המחקר של NielsenIQ. מנהלים בכירים באמזון אמרו כי זמני המשלוח מתייצבים בימים אלה.

החברה אמרה כי הבטחותיה לגבי זמני משלוח משתנות על־פי מגוון גורמים, הכוללים את השעה ביום בה מתבצעת ההזמנה, יכולת מערכות התחבורה, הביקוש באזור ההזמנה וכתובת המשלוח.

עוד כתבות

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר