גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבשורה הגדולה של שוק הנדל"ן התל אביבי: תוכנית הבנייה בלב העיר יוצאת לדרך

אחרי שמונה שנים של סחבת אושרה להפקדה התוכנית לרובעים 5 ו־6, שתאפשר התחדשות עירונית ותוספות דירות במבנים קיימים ● האזור נמצא ברובו תחת הגבלות של שימור, והבנייה תוגבל ל־7 קומות ● מדובר באחד מהשטחים היקרים ביותר כיום בישראל

שדרות רוטשילד בתל אביב. תוכנית הבנייה בלב העיר יוצאת לדרך / צילום: Shutterstock
שדרות רוטשילד בתל אביב. תוכנית הבנייה בלב העיר יוצאת לדרך / צילום: Shutterstock

"משחררים את הפקק" בלב העיר תל אביב־יפו? תוכנית הרובעים 5 ו־6, אשר מהווים את אזור לב העיר תל אביב, אושרה להפקדה היום (ד') בישיבת הוועדה המקומית לתכנון ובנייה - אחרי שמונה שנים של סחבת מסיבות שונות ומשונות. כארבע שנים אחרי אישור התוכניות לרובעים 3 ו־4, ייתכן שסוף־סוף נראה בקרוב התקדמות בתוכנית שאמורה להסדיר את זכויות הבנייה ולאפשר התחדשות עירונית - בין אם במסגרת תמ"א 38 ובין אם במסגרת מסלולים אחרים - באחד המקומות המבוקשים של העיר.

הדהירה של מדד תשומות הבנייה נבלמה: איך זה משפיע על רוכשי הדירות? | ניתוח גלובס
תל אביב מול גבעתיים: פער מחירי הדיור במרחק של חציית כביש אחד

כעת, עם אישור ההפקדה, תוכל להתקדם התוכינת אל עבר שלב הערות הציבור, ולאחר מכן תמשיך לאישור. נציין כי בישיבת הוועדה המקומית שהתקיימה היום הוצג פוטנציאל ההתחדשות של צמד הרובעים מבחינת שטחי המגורים שבהם: לעומת 21,600 יחידות דיור הקיימות היום, מימוש מלא של התוכנית יאפשר תוספת של כ־13,885 יחידות דיור, עבור עוד כ־29,100 תושבים (לפי 2.1 נפשות בממוצע למשק בית, על פי הערכות העירייה).

עיריית תל אביב־יפו החלה לפני יותר מעשור בעבודה על תוכנית הרובעים החדשה שלה, אשר חילקה את שטחה לתשעה אזורים נפרדים. הרעיון היה לגבש מדיניות ספציפית ונפרדת לכל אזור בעל מאפיינים דומים, כדי לזרז את התכנון ולהבטיח שיתבצע על סמך כללים ברורים וקבועים מראש, בעיקר בנוגע להתחדשות העירונית ולהתפתחות של כל אזור.

כאמור, התוכניות לרובעים 3 ו־4, המהוות את הצפון הישן והצפון החדש, אושרו כבר בשנת 2018. בדרך זו זכו כלל הגורמים הפועלים בעיר - יזמים וקבלנים, מתכננים ותושבים, וכן מוסדות התכנון הרלוונטיים - לוודאות באשר להיקפי הבנייה המותרים באזורים אלו של העיר, ובאשר להיקפי הבנייה המותרים במסגרת התחדשות עירונית.

התוכנית המשותפת לרובעים 5 ו־6 נותרה מאחור, והשאירה את נושא הפיתוח והבנייה ברובעים אלו בערפל, למשך שנים רבות.

 

גלגוליה של תוכנית: מראשית 2014

כאשר החליטה עיריית תל אביב־יפו על גיבוש תוכנית רובעים מסודרת, המטרה הייתה לאשר תוכניות נפרדות לרובעים, תוכניות מפורטות שמכוחן אפשר לממש בנייה בפועל, ולעשות זאת כמה שיותר מהר, כדי לייצר ודאות בכל תחומי העיר.

בפועל, המצב היה מורכב הרבה יותר, בין היתר משום שרובעים 5 ו־6, ובעיקר רובע 5, נמצאים בתחום הכרזת אונסק"ו ב־2003 על אזור "העיר הלבנה" של תל אביב כאתר מורשת עולמית. למעשה, 90% משטחי התוכנית נמצאים בתחום ההכרזה, שבו נדרש שימור מחמיר שמגביל מאוד את היקפי הבנייה באזור ואינו מאפשר הריסה ובנייה במתחמים קיימים. במילים אחרות, ההכרזה הזו לא מאפשרת התחדשות עירונית מאסיבית באזור הזה של העיר.

המדיניות: בינוי עד 7 קומות לכל היותר

זה לא היה הגורם היחיד לעיכובים: בינואר 2014 התכנסה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה לדיון בנושא הטלת מגבלות בנייה בשטח התוכנית, אולם עד אפריל 2018 לא קרה דבר. בשלב זה הוחלט על הארכת המגבלות לשלוש שנים נוספות. כעת, כאשר גם ההארכה הנוספת הגיעה לסופה, התוכנית מקודמת לשלב התכנוני הבא: הפקדה, שתאפשר בעקבותיה הגשת התנגדויות מצד הציבור.

רובעים 5 ו־6 כוללים כיום קרוב ל־50 אלף תושבים. רובע 5 נמצא בין חוף הים במערב, בוגרשוב ושדרות בן ציון בצפון, דרך בגין וקרליבך במזרח ודרך יפו מדרום. רובע 6 צמוד אליו ממזרח, בין אבן גבירול, קרליבך ומנחם בגין ממערב, שדרות שאול המלך מצפון, נתיבי איילון ממזרח ורחוב הרכבת מדרום. מדובר באזורים מבוקשים מאוד, שבהם כמה מהאתרים הידועים של העיר - מתחם הקריה והשוק הסיטונאי, שדרות רוטשילד, מתחם הבימה, מתחם התחנה ועוד.

התוכנית לצמד הרובעים מתייחסת לייעוד מגורים בלבד - כולל בנייני מגורים מעל שטחי מסחר קיימים, ומגרשים ריקים בייעוד מגורים ומסחר, ואינה חלה על מבנים שהוגדרו לשימור, ולכן כאמור מוגבלת מאוד בהיקפיה. מטרתה: "עידוד התחדשות עירונית וחיזוק מבנים תוך שמירה על מאפייני המרקם הקיים, באמצעות קביעת מסגרת זכויות בנייה מחייבת והטמעת עקרונות בנייה לשמירה על הערכים האורבניים והאדריכליים הייחודיים באזור הכרזת אונסק"ו".

התוכנית מחלקת את שני הרובעים יחד לשני מתחמים - בתוך תחום הכרזת אונסק"ו, ומחוץ להם. בתוך תחום הכרזת אונסק"ו, הן באזורי מגורים בלבד והן באזורים מסחריים, ניתן יהיה לבנות עד שש קומות, בתוספת קומת גג, ובמגרשים מסוימים רק עד חמש קומות בתוספת קומת גג; מחוץ לתחום ההכרזה, כדוגמת מתחם המגורים המתוכנן "הכובשים" שבמערב רובע 5, ניתן יהיה לבנות לכל היותר עד לגובה של 7 קומות בתוספת קומת גג. בקומת הגג עצמה תותר בנייה בהיקף של עד 65% מתכסית (שטח הפנים) של הקומה שמתחתיה.

התוכנית גם קובעת את מרחב החשמל ואת מרחב שוק הכרמל כאזורים מסחריים, ומגדירה גם רחובות מסחריים ראשיים בתחומי הרובעים: אלנבי, בן יהודה, קרליבך, הרכבת, מנחם בגין, הכרמל ויהודה הלוי - במקטע הדרומי שבין פינת ברזילי לפינת אלנבי. ברחובות אלו נקבע כי תהיה חזית מסחרית בקומת הקרקע, ובה שימושי מסחר בשטח של 50% לפחות, כהגדרתם בתוכנית: חנויות, בתי קפה, בתי אוכל, מסעדות, בארים, חדרי כושר, מכונים ושירותים אישיים. בשאר השטח יותרו משרדים ושימושים "בעלי אופי ציבורי", קרי חינוך, בריאות, ספורט, תרבות, רווחה וקהילה.

"אחד מהשטחים היקרים ביותר בישראל"

רובעים 5 ו־6 נחשבים למבוקשים בתל אביב־יפו ובישראל בכלל. המשמעות הכספית של כל תוספת בנייה, ולו הקטנה ביותר, באזורים אלו, היא עצומה. "זאת תוכנית שיש בה לא מעט כסף, בלשון המעטה. מדובר באחד מהשטחים היקרים ביותר שיש היום בישראל", אומר סער פלד, סגן יו"ר לשכת שמאי המקרקעין בישראל. "קשה להעריך בנקודת הזמן הנוכחית את תוספת השווי הכללית שהתוכנית מביאה איתה, כי מדובר באזור עם בנייה ותיקה, ועם שימור נרחב, ועליית השווי תלויה גם בגודל החלקה, בצורה שלה, במספר הדיירים הקיים, במצב הפיזי של הבניין ועוד.

"כבר היום אנחנו נמצאים ברמות מחירים היסטוריות באזורים האלה: מחירי הדירות במרכז העיר גבוהים מאוד, אבל הוודאות שתספק התוכנית לרובעים 5 ו־6 עשויה להשפיע על כך. זו הבשורה העיקרית של התוכנית, לדעתי: ההתחדשות העירונית במרכז תל אביב כאן בשביל להישאר. היא מבטיחה שניתן יהיה לבצע התחדשות עירונית באזורים האלה גם לאחר שתמ"א 38 תסתיים, ודבר כזה כן יכול לתת 'פוש' קטן נוסף למחירים".

באשר לחיוב בהיטלי ההשבחה ברובעים אלו מציע פלד להמתין, לכל הפחות עד לפתרון הסתירה שנוצרה בין פסיקות ועדות הערר של ירושלים ושל תל אביב, באשר להיטלי השבחה בתוכניות התחדשות עירונית ובתוכניות כוללניות. "בסופו של דבר העניין ייפתר רק בבית המשפט", הוא אומר.

העתיד: תוכנית שתוביל לגל התחדשות באזור

התקדמות לעבר אישור התוכנית עשויה לסמל את תום תקופת ההמתנה, ולהאיץ בנייה בשני הרובעים - זאת, לאור המתרחש ברובעים הסמוכים מצפון. "תוכנית רובעים 5 ו־6 זו היא המשך ישיר לתוכנית הרובעים 3 ו־4, המיושמת כבר כמה שנים בעיר ועוררה גל התחדשות בנייה גדול", אומרת אדריכלית אורית מילבאואר, בעלת משרד מילבאואר אדריכלים, שאחראי לפרויקטים רבים שיצאו לדרך באזורים אלו לאחר אישור התוכניות על ידי העירייה. "התוכנית תיתן ודאות תכנונית לאזור, שבו נאלצנו להסתמך עד עתה על זכויות מתוקף תמ"א 38 בלבד".

מילבאואר מוסיפה כי "זו תוכנית שמרנית יחסית, שתאפשר לדעתי התחדשות מצומצמת, בדומה למתרחש כיום ברובע 3, בגלל כדאיות כלכלית מופחתת. עם כל הרצון לצופף את העיר ולהוסיף בה בנייה לגובה, אני מסכימה עם העירייה, ששומרת על הצביון הקיים של האזור. לכן האישור צפוי להוביל לגל של התחדשות באזורים אלה, אבל זו תהיה התחדשות ממותנת שתתאים למרקם המיוחד של האזור".

סימני השאלה: כמה יחידות דיור חדשות יתווספו 

התוכנית קובעת את מספר יחידות הדיור על פי מפתח מעט מורכב, שהבסיס שלו הוא "מקדם צפיפות" שנקבע מראש - 80 מ"ר ליחידת דיור במגרשים בייעוד מגורים, 65 מ"ר ליחידת דיור במגרשים בייעוד מסחרי או ברחובות מסחריים ראשיים. מספר יחידות הדיור הסופי המותר בכל מגרש יתקבל מחישוב סך שטחי הבנייה המותרים, חלקי מקדם הצפיפות.

ככלל, התוכנית מאפשרת עד 325% זכויות בנייה בבניינים הדורשים חיזוק שנמצאים במגרשים בשטח של פחות מ־500 מ"ר, ועד 390% זכויות בנייה במגרשים ששטחם 500 מ"ר ויותר. בבניינים שלא זקוקים לחיזוק יינתנו 250% זכויות בנייה במגרשים בשטח קטן מ־500 מ"ר, ועד 300% במגרשים בשטח של 500 מ"ר ומעלה. עוד קובעת התוכנית כי שטח יח"ד לא יפחת מ־47 מ"ר כולל ממ"ד, וכי בכל מקרה הצפיפות לא תפחת מ-18 יח"ד לדונם.

בהקשר זה נציין כי התוכנית מוגדרת על פי תמ"א 35 (התוכנית המגדירה את הצפיפויות במרחב העירוני בישראל) כ"מתחם חריג", בשל היותו חלק מתחום ההכרזה. מתחם חריג, לפי תיקון 4 לתמ"א 35, צריך להציג צפיפות נטו של לפחות 4 יח"ד לדונם.

עוד כתבות

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון