גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"היינו תלויים בין שמיים וארץ": באל על חוגגים חזרה לרווח וביטול "עסק חי"

חברת התעופה רשמה ברבעון השלישי, לראשונה מאז פרוץ הקורונה, רווח משמעותי מפעילותה • מנכ"לית החברה על עליית מחירי הטיסות: "חברות התעופה לא מצליחות להדביק את הפער ולהביא את כושר הייצור לקיבולת שתוביל להפחתות מחירים"

מטוס אל על / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'
מטוס אל על / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'

פתיחת השמיים המחודשת ברחבי העולם, ההתאוששות במגזר התיירות הגלובלי והמצב הכלכלי המשופר בישראל משפיעים לחיוב על חברת התעופה אל על . החברה, שעמדה בפני התרסקות במהלך משבר הקורונה, עלתה מחדש על המסלול ומציגה מכירות חזקות ביותר, בזכות ביקושים גבוהים מצד התייר הישראלי.

הרבעון השלישי, אשר כולל את חופשת הקיץ וחלק מחגי תשרי, הוא באופן היסטורי הרבעון החזק ביותר של אל על מדי שנה קלנדרית. בקיץ הנוכחי חזרו תושבי ישראל לפעילות מלאה בכל הקשור ליציאות לחו"ל, והדבר התבטא בתנועת הנוסעים בנתב"ג.

ברבעון השלישי של 2022 גדלה תנועת הנוסעים בנתב"ג ב-270% לעומת הרבעון המקביל ב-2021, ונוסף על כך זינקו מחירי הכרטיסים בחודשי הקיץ. היקף הפעילות בקיץ השנה אומנם היה נמוך ב-25% לעומת הרבעון השלישי של 2019 (טרם התפרצות מגפת הקורונה), אולם עליות המחירים הפחיתו את הפערים ביניהם.

מנכ"לית אל על: "חופשות זה כבר לא מותרות, זה צורך מובנה" 
המסלול של אל על להמראה: השקעה מהפניקס, פירעון חובות והסכם עבודה 
אל על תקדים את החזר ההלוואה מהמדינה ובתמורה תוכל להעלות שכר למנהלים 

"זהו רבעון הקיץ הראשון של אל על אחרי שנתיים שלא היה קיץ אמיתי לעולם התעופה. סוף-סוף פגשנו קיץ חם. עם ישראל חזר לטוס וזה גורם לנו להתרגש", אמרה דינה בן-טל, מנכ״לית אל על.

"שלושה חודשים אחרי הפתיחה המלאה של השמיים רשמנו הכנסות של 626 מיליון דולר ברבעון, וזה כשאנחנו מפעילים רק 72% מכושר הייצור שלנו. זה נתון מדהים. אנחנו שמחים שהיינו פה לפגוש את הגל הזה של הביקושים ושהיינו ערוכים לכך", הוסיפה בן-טל.

"קצב ההזמנות גדל יותר מאשר ב-2019"

הכנסותיה של אל על ברבעון השלישי היו גבוהות ב-21% מהכנסותיה ברבעון השני השנה וב-147% מההכנסות ברבעון השלישי אשתקד. בהשוואה לרבעון השלישי של 2019 (טרם משבר הקורונה), ירדו ההכנסות ב-3%, אולם אז הפעילה אל על 43 מטוסים, לעומת 38 מטוסים כעת.

לאל על יש כיום 45 מטוסים, אולם שבעה מתוכם טרם חזרו לשימוש מאז השבתת המטוסים בתקופת בקורונה. בכוונת החברה להשמיש במהלך 2023 חמישה מתוך שבעת המטוסים האלה וכן לחכור או לרכוש מטוס נוסף מדגם בואינג 787 (דרימליינר).

בן-טל הדגישה כי בחברה רואים המשך יציבות בקצב הביקושים וההזמנות, גם אחרי חודשי הקיץ: "הישראלים רוצים לטוס, וגם התיירים מתחילים מחדש לטוס לישראל. אנחנו רואים את קצב ההזמנות הולך וגדל, יותר מאשר ב-2019.

"חלק מזה נובע כמובן מעליית מחירי הכרטיסים", הוסיפה, "אבל יחד עם זאת אנחנו רואים עוצמה בביקושים. תבנית הביקושים היא כמו זו שהייתה ב-2019 מבחינת מועד ההזמנה, ואנחנו רואים גם הזמנות קדימה".

באל על מציגים למשל מכירות כרטיסים בהיקף של 228 מיליון דולר בנובמבר, המשקפות עלייה של 19% לעומת נתוני 2019. בסיכום של שלושת החודשים האחרונים (ספטמבר-נובמבר) צמחו הזמנות הכרטיסים ל-646 מיליון דולר, כלומר 13% יותר מאשר בתקופה המקבילה ב-2019, שהיא בסיס ההשוואה הנוכחי בעולם התעופה.

על נתוני ההזמנות באוקטובר-נובמבר אמרה בן-טל כי "אלה נתונים מצוינים, שנותנים לנו להאמין שאנחנו באמת נמצאים ביציבות של קצב ההזמנות".

בינתיים, בהנהלת אל על גם נשמו היום לרווחה, לאחר שרואי החשבון של החברה הסירו את הערת ה"עסק החי" מדוחותיה הכספיים - לראשונה מאז משבר הקורונה.

לדברי בן-טל, "השורה התחתונה היא שחזרנו לרווחיות, וגולת הכותרת היא הסרת הערת העסק החי. היינו במצב שהיינו תלויים בין שמיים וארץ. המדינה סייעה לנו, ובלעדיה לא היינו פה היום, וגם תוכנית ההתחלה מחדש שלנו עבדה לנו. שמנו את הפוקוס במקום הנכון, והנה התוצאות".

רווח נקי רבעוני לראשונה מאז הקורונה

אל על המשיכה ברבעון השלישי לשפר את המדדים התפעוליים ורשמה רווח תפעולי תזרימי (EBITDAR) של 167 מיליון דולר. מדובר בגידול של יותר מ-150% בהשוואה לרבעון השני של השנה ובזינוק חד עוד יותר בהשוואה ל-EBITDAR של 3.5 מיליון דולר בלבד ברבעון המקביל אשתקד.

הרווח התפעולי הסתכם ברבעון השלישי של 2022 ב-103 מיליון דולר, יותר מפי עשרה בהשוואה לזה שברבעון השני של 2022. ברבעון השלישי רשמה החברה, לראשונה מאז פרוץ משבר הקורונה, רווח נקי מפעילות, שהסתכם בכ-67 מיליון דולר וכלל רווח חד-פעמי של כ-38 מיליון דולר.

"חצינו רף של 100 מיליון דולר ברווח תפעולי, וזה נתון מדהים", הדגישה בן-טל, שנכנסה לתפקידה בתחילת חודש יוני השנה. לדבריה, המשך השיפור המשמעותי בכל הפרמטרים העסקיים והפיננסיים של החברה נעוץ ב"יישום נחוש ושיטתי של תוכנית ה-RESTART (התחלה מחדש).

"מיד כשראינו את הביקושים חוזרים, הפעלנו את תוכנית הריסטרט, כי כוח-האדם שלנו לא עבד שנתיים. היה צריך להכשיר מחדש טייסים, עובדי תחזוקה, דיילים. בכל מקצוע היינו צריכים לבנות מחדש את כושר הייצור, ואנחנו עדיין עושים את זה.

"הדרך עוד ארוכה, ולא כל המטוסים עדיין בשימוש. נפעל בהדרגה להשמיש ולהפעיל את יתר צי המטוסים שלנו.

"את צי רחבי הגוף (15 מטוסי בואינג 787 דרימליינר, ע' כ') אנחנו מפעילים בעצימות מלאה ובניצול מקסימלי. אנחנו מאוד מרוצים מהצי הזה, ואנחנו יודעים שגם הלקוחות מאוד מרוצים. אנחנו פועלים להביא את המטוס ה-16, והוא יפעל להערכתנו ברבעון השלישי של 2023.

"את מטוסי ה-777 אנחנו משמישים בהדרגה עם רצון להעניק את החוויה של הדרימליינר, ולכן כבר בתחילת 2023 המטוס הראשון ייכנס לשיפוץ כדי להביא אותו לגרסה הכי משופרת שאפשר", הדגישה בן-טל.

לדבריה, "אנחנו מרוצים מהרבעון השלישי, אבל אנחנו גם ממשיכים להסתכל קדימה ולראות איך משמרים את ההישגים, עוברים את החורף, משדרגים את השנה הבאה והופכים את זה להישג ארוך-טווח".

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על / צילום: רונן דבש

ברבעון השלישי פתחה אל על שני יעדים חדשים ומשמעותיים - טוקיו ודבלין, שאליהם לא הייתה מעולם טיסה ישירה מתל אביב. לדברי בן-טל, ביעדים הללו כבר רואים קצב הזמנות מאוד יפה, והם מתקבלים באהדה רבה על-ידי הקהל הישראלי.

בנוסף, אל על מבקשת להשיק גם טיסה לאוסטרליה, אולם זו תלויה בקבלת אישורי טיסה מעל ערב הסעודית ועומאן.

בחברה ציינו היום (ד') כי הם מקווים לקבלת האישורים בקרוב, וכי הנושא מטופל בידי הגורמים המדיניים הבכירים ביותר בישראל ובמעורבות ארה"ב.

בתשובה לשאלות על עליית מחירי הכרטיסים במהלך הקיץ, אמרה מנכ"לית אל על כי אלה עלו בהלימה לשיעור עליית הדלק הסילוני בעולם, אולם הדגישה גם את הפערים בין הביקוש להיצע, שתורמים לעלייה.

לדבריה, "חברות התעופה עדיין לא מצליחות להדביק את הפער ולהביא את כושר הייצור לקיבולת הראויה שתוביל גם להפחתות מחירים. אנחנו בעד שזה יקרה, ואנחנו פועלים שזה יקרה.

"נתב"ג גדל, והוא צומח בקצב מאוד משמעותי. ההערכה שלי היא שכאשר נתב"ג יגדל, והקיבולת תיכנס פנימה, אנחנו נראה את המחירים חוזרים לרמות שראינו קודם לכן, כמובן כתלות בפרמטרים חיצוניים".

בן-טל הוסיפה כי "כדאי גם לחזור ולהקדים להזמין כרטיסי טיסה. הרבה מהפער במחירים קורה בגלל התנהגות צרכנית שבה קונים קרוב למועד הטיסה. אנשים מחכים ואז פוגשים מחירים יותר גבוהים.

"לקוחות שרכשו מבעוד מועד, למשל שישה חודשים קדימה, פגשו מחירים הרבה פחות גבוהים. זאת נקודה ששווה להדגיש, כי כאשר יש פערי ביקוש והיצע, כמה שיותר מהר מזמינים כרטיסים, ואפשר ליהנות ממחירים זולים יותר".

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר