גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"היינו תלויים בין שמיים וארץ": באל על חוגגים חזרה לרווח וביטול "עסק חי"

חברת התעופה רשמה ברבעון השלישי, לראשונה מאז פרוץ הקורונה, רווח משמעותי מפעילותה • מנכ"לית החברה על עליית מחירי הטיסות: "חברות התעופה לא מצליחות להדביק את הפער ולהביא את כושר הייצור לקיבולת שתוביל להפחתות מחירים"

מטוס אל על / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'
מטוס אל על / צילום: מיכל רז-חיימוביץ'

פתיחת השמיים המחודשת ברחבי העולם, ההתאוששות במגזר התיירות הגלובלי והמצב הכלכלי המשופר בישראל משפיעים לחיוב על חברת התעופה אל על . החברה, שעמדה בפני התרסקות במהלך משבר הקורונה, עלתה מחדש על המסלול ומציגה מכירות חזקות ביותר, בזכות ביקושים גבוהים מצד התייר הישראלי.

הרבעון השלישי, אשר כולל את חופשת הקיץ וחלק מחגי תשרי, הוא באופן היסטורי הרבעון החזק ביותר של אל על מדי שנה קלנדרית. בקיץ הנוכחי חזרו תושבי ישראל לפעילות מלאה בכל הקשור ליציאות לחו"ל, והדבר התבטא בתנועת הנוסעים בנתב"ג.

ברבעון השלישי של 2022 גדלה תנועת הנוסעים בנתב"ג ב-270% לעומת הרבעון המקביל ב-2021, ונוסף על כך זינקו מחירי הכרטיסים בחודשי הקיץ. היקף הפעילות בקיץ השנה אומנם היה נמוך ב-25% לעומת הרבעון השלישי של 2019 (טרם התפרצות מגפת הקורונה), אולם עליות המחירים הפחיתו את הפערים ביניהם.

מנכ"לית אל על: "חופשות זה כבר לא מותרות, זה צורך מובנה"
המסלול של אל על להמראה: השקעה מהפניקס, פירעון חובות והסכם עבודה
אל על תקדים את החזר ההלוואה מהמדינה ובתמורה תוכל להעלות שכר למנהלים

"זהו רבעון הקיץ הראשון של אל על אחרי שנתיים שלא היה קיץ אמיתי לעולם התעופה. סוף-סוף פגשנו קיץ חם. עם ישראל חזר לטוס וזה גורם לנו להתרגש", אמרה דינה בן-טל, מנכ״לית אל על.

"שלושה חודשים אחרי הפתיחה המלאה של השמיים רשמנו הכנסות של 626 מיליון דולר ברבעון, וזה כשאנחנו מפעילים רק 72% מכושר הייצור שלנו. זה נתון מדהים. אנחנו שמחים שהיינו פה לפגוש את הגל הזה של הביקושים ושהיינו ערוכים לכך", הוסיפה בן-טל.

"קצב ההזמנות גדל יותר מאשר ב-2019"

הכנסותיה של אל על ברבעון השלישי היו גבוהות ב-21% מהכנסותיה ברבעון השני השנה וב-147% מההכנסות ברבעון השלישי אשתקד. בהשוואה לרבעון השלישי של 2019 (טרם משבר הקורונה), ירדו ההכנסות ב-3%, אולם אז הפעילה אל על 43 מטוסים, לעומת 38 מטוסים כעת.

לאל על יש כיום 45 מטוסים, אולם שבעה מתוכם טרם חזרו לשימוש מאז השבתת המטוסים בתקופת בקורונה. בכוונת החברה להשמיש במהלך 2023 חמישה מתוך שבעת המטוסים האלה וכן לחכור או לרכוש מטוס נוסף מדגם בואינג 787 (דרימליינר).

בן-טל הדגישה כי בחברה רואים המשך יציבות בקצב הביקושים וההזמנות, גם אחרי חודשי הקיץ: "הישראלים רוצים לטוס, וגם התיירים מתחילים מחדש לטוס לישראל. אנחנו רואים את קצב ההזמנות הולך וגדל, יותר מאשר ב-2019.

"חלק מזה נובע כמובן מעליית מחירי הכרטיסים", הוסיפה, "אבל יחד עם זאת אנחנו רואים עוצמה בביקושים. תבנית הביקושים היא כמו זו שהייתה ב-2019 מבחינת מועד ההזמנה, ואנחנו רואים גם הזמנות קדימה".

באל על מציגים למשל מכירות כרטיסים בהיקף של 228 מיליון דולר בנובמבר, המשקפות עלייה של 19% לעומת נתוני 2019. בסיכום של שלושת החודשים האחרונים (ספטמבר-נובמבר) צמחו הזמנות הכרטיסים ל-646 מיליון דולר, כלומר 13% יותר מאשר בתקופה המקבילה ב-2019, שהיא בסיס ההשוואה הנוכחי בעולם התעופה.

על נתוני ההזמנות באוקטובר-נובמבר אמרה בן-טל כי "אלה נתונים מצוינים, שנותנים לנו להאמין שאנחנו באמת נמצאים ביציבות של קצב ההזמנות".

בינתיים, בהנהלת אל על גם נשמו היום לרווחה, לאחר שרואי החשבון של החברה הסירו את הערת ה"עסק החי" מדוחותיה הכספיים - לראשונה מאז משבר הקורונה.

לדברי בן-טל, "השורה התחתונה היא שחזרנו לרווחיות, וגולת הכותרת היא הסרת הערת העסק החי. היינו במצב שהיינו תלויים בין שמיים וארץ. המדינה סייעה לנו, ובלעדיה לא היינו פה היום, וגם תוכנית ההתחלה מחדש שלנו עבדה לנו. שמנו את הפוקוס במקום הנכון, והנה התוצאות".

רווח נקי רבעוני לראשונה מאז הקורונה

אל על המשיכה ברבעון השלישי לשפר את המדדים התפעוליים ורשמה רווח תפעולי תזרימי (EBITDAR) של 167 מיליון דולר. מדובר בגידול של יותר מ-150% בהשוואה לרבעון השני של השנה ובזינוק חד עוד יותר בהשוואה ל-EBITDAR של 3.5 מיליון דולר בלבד ברבעון המקביל אשתקד.

הרווח התפעולי הסתכם ברבעון השלישי של 2022 ב-103 מיליון דולר, יותר מפי עשרה בהשוואה לזה שברבעון השני של 2022. ברבעון השלישי רשמה החברה, לראשונה מאז פרוץ משבר הקורונה, רווח נקי מפעילות, שהסתכם בכ-67 מיליון דולר וכלל רווח חד-פעמי של כ-38 מיליון דולר.

"חצינו רף של 100 מיליון דולר ברווח תפעולי, וזה נתון מדהים", הדגישה בן-טל, שנכנסה לתפקידה בתחילת חודש יוני השנה. לדבריה, המשך השיפור המשמעותי בכל הפרמטרים העסקיים והפיננסיים של החברה נעוץ ב"יישום נחוש ושיטתי של תוכנית ה-RESTART (התחלה מחדש).

"מיד כשראינו את הביקושים חוזרים, הפעלנו את תוכנית הריסטרט, כי כוח-האדם שלנו לא עבד שנתיים. היה צריך להכשיר מחדש טייסים, עובדי תחזוקה, דיילים. בכל מקצוע היינו צריכים לבנות מחדש את כושר הייצור, ואנחנו עדיין עושים את זה.

"הדרך עוד ארוכה, ולא כל המטוסים עדיין בשימוש. נפעל בהדרגה להשמיש ולהפעיל את יתר צי המטוסים שלנו.

"את צי רחבי הגוף (15 מטוסי בואינג 787 דרימליינר, ע' כ') אנחנו מפעילים בעצימות מלאה ובניצול מקסימלי. אנחנו מאוד מרוצים מהצי הזה, ואנחנו יודעים שגם הלקוחות מאוד מרוצים. אנחנו פועלים להביא את המטוס ה-16, והוא יפעל להערכתנו ברבעון השלישי של 2023.

"את מטוסי ה-777 אנחנו משמישים בהדרגה עם רצון להעניק את החוויה של הדרימליינר, ולכן כבר בתחילת 2023 המטוס הראשון ייכנס לשיפוץ כדי להביא אותו לגרסה הכי משופרת שאפשר", הדגישה בן-טל.

לדבריה, "אנחנו מרוצים מהרבעון השלישי, אבל אנחנו גם ממשיכים להסתכל קדימה ולראות איך משמרים את ההישגים, עוברים את החורף, משדרגים את השנה הבאה והופכים את זה להישג ארוך-טווח".

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על / צילום: רונן דבש

ברבעון השלישי פתחה אל על שני יעדים חדשים ומשמעותיים - טוקיו ודבלין, שאליהם לא הייתה מעולם טיסה ישירה מתל אביב. לדברי בן-טל, ביעדים הללו כבר רואים קצב הזמנות מאוד יפה, והם מתקבלים באהדה רבה על-ידי הקהל הישראלי.

בנוסף, אל על מבקשת להשיק גם טיסה לאוסטרליה, אולם זו תלויה בקבלת אישורי טיסה מעל ערב הסעודית ועומאן.

בחברה ציינו היום (ד') כי הם מקווים לקבלת האישורים בקרוב, וכי הנושא מטופל בידי הגורמים המדיניים הבכירים ביותר בישראל ובמעורבות ארה"ב.

בתשובה לשאלות על עליית מחירי הכרטיסים במהלך הקיץ, אמרה מנכ"לית אל על כי אלה עלו בהלימה לשיעור עליית הדלק הסילוני בעולם, אולם הדגישה גם את הפערים בין הביקוש להיצע, שתורמים לעלייה.

לדבריה, "חברות התעופה עדיין לא מצליחות להדביק את הפער ולהביא את כושר הייצור לקיבולת הראויה שתוביל גם להפחתות מחירים. אנחנו בעד שזה יקרה, ואנחנו פועלים שזה יקרה.

"נתב"ג גדל, והוא צומח בקצב מאוד משמעותי. ההערכה שלי היא שכאשר נתב"ג יגדל, והקיבולת תיכנס פנימה, אנחנו נראה את המחירים חוזרים לרמות שראינו קודם לכן, כמובן כתלות בפרמטרים חיצוניים".

בן-טל הוסיפה כי "כדאי גם לחזור ולהקדים להזמין כרטיסי טיסה. הרבה מהפער במחירים קורה בגלל התנהגות צרכנית שבה קונים קרוב למועד הטיסה. אנשים מחכים ואז פוגשים מחירים יותר גבוהים.

"לקוחות שרכשו מבעוד מועד, למשל שישה חודשים קדימה, פגשו מחירים הרבה פחות גבוהים. זאת נקודה ששווה להדגיש, כי כאשר יש פערי ביקוש והיצע, כמה שיותר מהר מזמינים כרטיסים, ואפשר ליהנות ממחירים זולים יותר".

עוד כתבות

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצונחת, וגוררת איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אמנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נופלות בבורסה

ספינה של ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד / צילום: ap, Matthias Schrader

"השתלטות עם השלכות פוליטיות": איך מסקרים בגרמניה את רכישת צים?

כלי התקשורת בגרמניה מתייחסים לעסקת הרכישה של צים ע"י ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד כ"השתלטות עם השלכות פוליטיות" ● בעקבות לחץ פרו-פלסטיני, בקיץ האחרון הפג-לויד פרסמה הצהרה שבה היא מרחיקה את עצמה מההתנחלויות הישראליות מעבר לקו הירוק

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

אילוסטרציה: Shutterstock

הכלכלה הישראלית צמחה ב-3.1% בשנה שעברה - מעל הצפי

מדובר בהפתעה חיובית: הנתון גבוה מכל התחזיות המרכזיות העדכניות מהחודשים האחרונים, שעמדו על 2.8%-2.9% ● התוצר לנפש עלה ב-1.7%, לאחר שנתיים רצופות של ירידה

המשקיע האינטליגנט / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה: זה לא הסיכון שצריך להדאיג אתכם בנוגע לשווקים

האם הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" משפיעה לרעה על ה־ S&P 500 ? תלוי את מי שואלים ● מחקר מהעת האחרונה מדגים כי מבחינה היסטורית, ויתור על סיכון בכל פעם שהשוק נהיה ריכוזי יותר, גורר הפסדים ● אז אולי השקעה של 33% מהתיק שלכם ב־7 חברות לא כזו מסוכנת

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנייה זינק במעל 3%, מניות התוכנה נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מדד הביטחוניות התאושש ומחק יותר ממחצית מהירידות שרשם מתחילת החודש ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● באופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום הנשיאים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות בתל אביב; אנלייט מזנקת, מניות חברות האופנה נופלות

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.2% ● אלביט מטפסת בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● אחרי טלטלת ה-AI בשבוע שעבר, הבורסה בניו יורק חוזרת מחופשה לשבוע מסחר מקוצר - והחוזים העתידיים אדומים ● המשקיעים יעקבו אחר השיחות בין ארה"ב ואיראן בג'נבה ● וגם: באופנהיימר מאמינים שהתנודתיות בוול סטריט מייצרת הזדמנויות חדשות

הכוח שמניע את הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

המאמר שקובע: הכוח החדש שמניע את הדולר

"מה שבאמת מזיז את הדולר הוא אופרת הסבון הפרועה שהיא הפוליטיקה האמריקאית", כותבים ב"פייננשל טיימס" ● אנליסטים: "אנחנו נכנסים לעידן חדש, הצמיחה בארה"ב תזנק השנה, אבל הדולר ייחלש" ● ההמלצה: לגדר את אמריקה

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על ענקית הטכנולוגיה?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"

מימין: עו''ד אלון פומרנץ ועו''ד ארז תיק / צילום: תמר דניאלי

ליפא מאיר: עו"ד אלון פומרנץ ימונה ליו"ר, עו"ד ארז תיק לשותף המנהל

פירמת עורכי הדין ליפא מאיר הודיעה על שינויים בצמרת ● עו"ד ארז תיק, ראש מחלקת הנדל"ן והמלונאות, מונה לשותף המנהל ● עו"ד אלון פומרנץ, ראש מחלקת הליטיגציה, שכיהן כשותף המנהל במשך שמונה שנים, ימונה ליו"ר הפירמה

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הבטן הרכה של איראן לקראת סבב נוסף של שיחות עם ארה"ב: מכירת הנפט

טראמפ מעמת את טהרן עם מציאות חדשה לקראת סבב השיחות השני בג'נבה: נכונות של המערב למו"מ לצד לחץ צבאי חסר תקדים ● איראן מגיעה עם אורניום מועשר בהיקף גדול ותשתית חשמל מקרטעת, והשאלה הגדולה היא האם תסכים להעשרה מחוץ למדינה

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל האפאג-לויד ויאיר סרוסי, יו״ר דירקטוריון צים / צילום: שוקה כהן

עסקת צים נחתמה, והשווי הסופי נחשף

חברת התובלה הימית נרכשת תמורת 4.2 מיליארד דולר - מחיר המשקף פרמיה של כ-58% על מחיר המניה בוול סטריט ● עסקת הרכישה כפופה לאישורים שונים, ביניהם גם אישור המדינה, שמחזיקה ב"מניית זהב" בצים ● גורמים מעריכים כי צים תעמוד בקריטריונים הנדרשים לאישור העסקה

שינוי היסטורי: "כנען" במקום "פלסטין" בגלריות המוזיאון הבריטי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה יכול להבטיח החלפת משטר באיראן בצורה יעילה, המוזיאון הבריטי החליט להסיר את המילה "פלסטין" מתערוכות, ובית המשפט הבריטי פסל את הגדרת Palestine Action כארגון טרור • כותרות העיתונים בעולם

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות באירופה; מניית צים מזנקת בכ-35% במסחר המוקדם

מדד הדאקס נסחר ביציבות ● מניית חברת הספנות הישראלית צים מזנקת בוול סטריט, לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● אחרי טלטלת ה-AI בשבוע שעבר, הבורסה בניו יורק חוזרת מחופשה לשבוע מסחר מקוצר - והחוזים העתידיים אדומים

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע מקדמת: מניות ציבוריות יקבלו מסלול ירוק לרישום בחו"ל

בימים אלה, רשות ני"ע בוחנת החלה של המודל הקנדי, שיקל רגולטורית על חברות ציבוריות ישראליות ויאפשר להן קבלה מהירה לוול סטריט ● במקביל, רשות ני"ע סימנה את הקבלנים: בונה מודל דיווח חדש שיאלץ אותם למחוק את המבצעים היצירתיים ממחיר הדירה

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

משאבות נפט באזור קלגרי, אלברטה / צילום: Reuters, Todd Korol

בעידוד הבית הלבן: המחוז הקנדי העשיר שדורש להתנתק מהמדינה ולקבל עצמאות

אלברטה, "טקסס של קנדה", מאסה בשלטון הליברלי באוטווה ובמיסוי הכבד, והיא דוהרת למשאל עם על היפרדות ● בעוד שהרוב הקנדי מזועזע מהרעיון להפוך ל"מדינה ה-51 של ארה"ב", הבדלנים במחוז עשיר הנפט רואים בדונלד טראמפ ובמקורביו בני ברית אסטרטגיים