גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם ישראל היא המדינה היחידה שבה קיימת עבירת מרמה והפרת אמונים?

האם העבירה שבה מואשם בין היתר נתניהו קיימת רק בישראל? העובדות מראות שלא ● המשרוקית של גלובס

ח"כ טלי גוטליב, הליכוד (ספי עובדיה ויניר קוזין, גל''צ, 20.11.22) / צילום: כדיה לוי
ח"כ טלי גוטליב, הליכוד (ספי עובדיה ויניר קוזין, גל''צ, 20.11.22) / צילום: כדיה לוי

 

מאז הבחירות השיח הפוליטי והתקשורתי רווי ביוזמות חקיקה שונות שלפחות על פניהן עשויות לחולל תמורות משמעותיות בתחום המשפט בישראל. אחת מהן, שעלתה עוד במהלך מערכת הבחירות, היא ביטול העבירה שנקראת "מרמה והפרת אמונים", בה, כזכור, מואשם גם ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו. כשחברת הכנסת הטרייה של הליכוד טלי גוטליב נשאלה על כך במהלך ראיון לגלי צה"ל, היא הצדיקה את הביטול, בין היתר, בכך ש"בכל מדינה מתוקנת עבירת מרמה והפרת אמונים לא קיימת בספר החוקים". אבל האם זהו אכן המצב? 

האם יש קונצנזוס בשמאל על הצורך לבטל את העברה של מרמה והפרת אמונים 
היוזמה של הציונות הדתית תשנה את משפט נתניהו? בחנו אותה משלוש זוויות
משפטנים בכירים: כך אפשר לתקן את מערכת המשפט בלי לדרוס אותה

עסקנו לאחרונה בעבירה הזאת בכתבה שפרסמנו, ושם ציינו כי על־פי סקירה של מרכז המחקר והמידע של הכנסת (ממ"מ) מ־2016, מקור העבירה הוא באנגליה, והיא הגיעה משם למדינות רבות ששיטת המשפט שלהן נשענת על זו הבריטית. אומנם בחלק מהמדינות הללו החליטו למקד את העבירה במהלך השנים, או אף לבטל אותה לאחר שהגדירו חוקים שונים שיחליפו אותה, אך יש מדינות שבהן גם כיום המצב בתחום זה דומה מאוד לישראל.

הראשונה שבהן היא אנגליה עצמה (יש הבדלים משפטיים בין החלקים המרכיבים את בריטניה), בה העבירה נקראת "התנהגות פסולה של נושא משרה ציבורית" (misconduct in public office). על־פי הסקירה של הממ"מ, העבירה לא מעוגנת אומנם בחקיקה הפלילית, אלא "נוצרה ופותחה במסגרת הפסיקה האנגלית ועל בסיס הנחיות התביעה הכללית". כלומר, מבחינה טכנית ניתן אולי לטעון כי העבירה אכן "לא קיימת בספר החוקים", אבל בפועל בהחלט ניתן להעמיד בגינה לדין.

יותר מכך, כפי שקרה בישראל, גם באנגליה העבירה התרחבה מאוד עם השנים בעקבות פסיקות של בתי משפט, ורשימת נושאי המשרה שכפופים לה גדלה. בסקירה של הממ"מ נכתב על כך שהעבירה הזו התפתחה "מעבירה שבליבה מצוי מניע של שחיתות או חוסר יושר אל עבירה רחבה יותר (ולעיתים עמומה יותר) שכוללת גם מחדלים שבוצעו בפזיזות או באדישות מצד בעלי משרה ציבורית". הדברים אף הגיעו למעין אבסורד לאחר שב־2019 קבע בית משפט שלום במדינה כי אפשר להעמיד לדין את בוריס ג'ונסון, אז מועמד לראשות הממשלה, על הפרת אמונים, לאחר שנטען נגדו כי הסלוגן על האוטובוס של מחנה הברקזיט ב־2016 היה מטעה במכוון (ההחלטה נהפכה במהירות על־ידי ערכאה גבוהה יותר).

אומנם, בדצמבר 2020 המליצה נציבות המשפט במדינה (Law Commission) לא להותיר את העבירה בצורתה הנוכחית, אך ככל הידוע לנו מאז ההמלצות לא קודמו, ובכל מקרה גם שם נכתב כי "אין לבטל את העבירה מבלי תחליף מתאים של עבירות סטטוטוריות" (דבר שעומד לפחות בניגוד לחלק מהיוזמות שנשמעו כאן בעניין, שקראו קודם כל לבטל את העבירה).

על־פי הנחיות הפרקליטות באנגליה, אכן יש העדפה לשימוש בסעיפי אישום ספציפיים שמופיעים בחוק הפלילי, אך ניתן להשתמש בסעיף "מרמה והפרת אמונים" כאשר "אין עבירה סטטוטורית רלוונטית, אבל ההתנהגות או הנסיבות הן כאלה שבכל זאת יש להתייחס אליהן כאל פליליות"; או "כאשר יש עבירה סטטוטורית, אך יהיה קשה או לא ראוי להשתמש בה".

מדינה מרכזית נוספת שהמצב בה דומה לזה ששורר בישראל היא קנדה. שם סעיף 122 לחוק העונשין מגדיר עבירה בשם "הפרת אמונים על-ידי משרת ציבור" (Breach of trust by public officer). לפי הסקירה של הממ"מ, "בדומה לישראל, גם בקנדה העבירה היא עבירת מסגרת. כתוצאה מכך… בתי המשפט (שם) נדרשו לפרשנות העבירה, וזאת בשל ההגדרה הרחבה והעמומה יחסית שלה בספר החוקים הקנדי" (בחלק מהמקרים בתי המשפט שנדרשו לכך אכן צמצמו במידת מה את גבולות העבירה).

ניתן אף להתרשם מהדמיון בין נוסח החוק הקנדי והישראלי. כך, בעוד שבחוק הישראלי נכתב (בסעיף 284 לחוק העונשין) כי "עובד הציבור העושה במילוי תפקידו מעשה מרמה או הפרת אמונים הפוגע בציבור, אף אם לא היה במעשה משום עבירה אילו נעשה נגד יחיד, דינו - מאסר שלוש שנים"; בחוק הקנדי מופיע הנוסח הבא: "כל משרת ציבור שמבצע מעשה של מרמה או הפרת אמונים בהקשר של חובותיו בתפקיד, גם אם המרמה או הפרת האמונים לא היו נחשבות לעבירה ביחס לאדם פרטי, ייחשב לאשם (באחת משתי עבירות אפשריות)". העונש על העבירה הראשונה הוא עד חמש שנות מאסר.

מלבד שתי המדינות הללו, שבהן, כאמור, המצב דומה מאוד לישראל, יש עוד מדינות שבהן בהחלט קיימת עבירה מסוג זה בספר החוקים (מדינות שונות בארה"ב, באוסטרליה בדרום אפריקה ועוד) אם כי ברוב המדינות הללו העבירות אכן עברו במהלך השנים תהליך שהפך אותן ממוקדות יותר ופחות מעורפלות. 

פנינו אל ח"כ גוטליב עם המידע הזה, והיא השיבה לנו כך: "באף מדינה שציינתם אין עבירה של מרמה והפרת אמונים בנוסחה כמו בישראל. גם בישראל, בדיוק כמו שאני אומרת, יש שורת עבירות מרמה בחוק העונשין: קבלת דבר במרמה, קבלת דבר בתחבולה, זיוף וכו' על כל הרבדים, סעיף 415 ואילך… לכן העבירות הללו קיימות. אותו דבר (בכל הנוגע ל)עבירות שקשורות בטוהר המידות, שוחד, תיווך לשוחד וכו' - (אלה) עבירות ספציפיות שקיימות בתוך חוק העונשין. ולכן עבירת מרמה והפרת אמונים זו עבירה שפוגעת בעיקרון החוקיות, ואף שניסיתם למתוח את הדברים בתגובה שכתבתם לי, הרי שדבריי מובהקים כסלע: אין עבירה של מרמה והפרת אמונים, גם לא במדינות שציינתם".

בשורה התחתונה: דבריה של גוטליב לא נכונים. עבירה בשם מרמה והפרת אמונים קיימת במדינות רבות שמערכת המשפט שלהן מבוססת על שיטת המשפט הבריטי, ובמדינות כמו אנגליה וקנדה היא אף דומה באופיה לעבירה הישראלית ("עבירת סל" או "עבירת מסגרת"). ישנן מדינות שבמהלך השנים החליפו את העבירה בקבוצת עבירות ממוקדות יותר שנועדו להילחם בשחיתות שלטונית.

תחקיר: אוריה בר-מאיר

 

עוד כתבות

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל