גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאחורי פיטורי הענק: HP צמחה בזכות חברות שלא הפסיקו לגייס ולרכוש, עכשיו זה נגמר

חברת המדפסות והמחשבים האישיים, שסובלת כבר מספר חודשים מהירידה בביקוש למוצריה, הודיעה כי תפטר עד 6,000 עובדים בעולם ● המכירות העולמיות בתחום המחשוב האישי הצטמקו בלפחות 15% בשנה האחרונה ● עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על יותר מ־2,500 עובדים בישראל

בניין HP ברחובות / צילום: איל יצהר
בניין HP ברחובות / צילום: איל יצהר

הירידה בביקוש למחשבים אישיים ומוצרי אלקטרוניקה נותנת את אותותיה בתעשייה כבר מספר חודשים, כשהיא מביאה ענקיות כמו אינטל ומיקרוסופט לפטר אלפי עובדים ואת אפל להקפיא גיוסי עובדים. כעת הגיעה תורה של חברת המדפסות והמחשבים האישיים HP. החברה הודיעה כי תצא למהלך קיצוצים שיכלול את פיטוריהם של בין 4,000 ל־6,000 עובדים - כ־10% מכלל מצבת העובדים העומדת נכון להיום על 61,000 איש. ההבנה שהכלכלה לא תתאושש בשנה הבאה היא זו שהביאה את מנכ"ל החברה, אנריקה לורס, לצאת למהלך שצפוי להימשך כשלוש שנים.

בקרדיט סוויס מסמנים תעשייה אחת כהזדמנות השקעה לוהטת במיוחד 
החברה שהפכה לסמל הבועה בהייטק יוצאת לסבב פיטורים ראשון

כמו ענקיות טכנולוגיה רבות, גם HP צמחה על גלי הקורונה, כאשר המעסיקים רכשו עבור עובדיהם מחשבים שולחניים וניידים שיאפשרו להם לעבוד מהבית. רק לפני שנה העסיקה החברה 51 אלף עובדים, כך שפיטורי הענק בשלוש השנים הקרובות יחזירו את מצבת העובדים של הענקית האמריקאית לזו של תחילת 2022.

המכירות העולמיות בתחום המחשוב האישי הצטמקו בלפחות 15% בשנה האחרונה, כך מגלה חברת המחקר IDC. יצרניות המחשבים - ובראשן לנובו, HP, דל ואפל - מכרו 74.25 מיליון מחשבים בלבד. ברבעון השלישי אשתקד, לשם השוואה, נמכרו בעולם מעל 87 מיליון מחשבים. שלוש היצרניות הגדולות: לנובו המובילה את השוק, ולאחריה HP ודל רשמו ירידות במכירות ברבעון השלישי ביחס לרבעון המקביל אשתקד, אך אפל דווקא הגדילה ב־40% את מכירותיה ל־10 מיליון מחשבים, ביחס ל־7.17 מיליון בשנה שעברה, ככל הנראה בשל השקת השבב החדש M2, ששיפר מאוד את ביצועי המחשב הנייד.

עם זאת, מגלים ב־IDC, המגמה לפיה יותר לקוחות חיפשו מחשבים יקרים יותר - כך ששוויה של עסקת רכישה ממוצעת הגיע ל־910 דולר, שיא של כל הזמנים - החלה לרדת מאז.

ואכן, הצרה בשוק המחשבים האישיים היא לא נחלתה הבלעדית של HP. גם דל דיווחה על ירידה של 6% בהכנסות ברבעון השלישי, בכלל זה ירידה של 17% בהכנסות מחטיבת המחשבים האישיים ללקוחות פרטיים ועסקיים. בחברה גם צופים העמקה של המשבר בתחום ברבעון הנוכחי, שנחשב לחזק באופן מסורתי מעצם היותו משופע הקניות של סוף השנה - כמו בלאק פריידיי וסייבר מאנדיי - אך כזה שצפוי לאכזב בגלל המגמה המדאיגה של עליית המחירים, התחזקות הדולר בשווקים זרים וירידת כוח הקנייה של משקי בית רבים.

מה יקרה ליותר מ־2,500 עובדים בישראל?

HP היא חברת מוצרי החומרה שפוצלה ב-2015 מחברה גדולה יותר שעסקה גם בתחום התוכנה והענן. בארץ היא פעילה בעיקר בתחום הדפוס התעשייתי הפונה ליצרניות מזון ומוצרי צריכה, ובו החלה מגמת הפיטורים כבר לפני כחודש. טרם נודעה השפעתו של מהלך הפיטורים העולמי על המרכז הישראלי, אך כיוון שהוא ממוקד בפעילות המחשוב האישי, עובדיו מרגישים חסינים באופן יחסי.

בישראל מעסיקה HP עובדים בשתי רכישות עבר מרכזיות: כ־2,500 איש באינדיגו בנס ציונה וקרית גת, וכ־200 איש סאיטקס בנתניה ובקיסריה, שתיהן חברות העוסקות בדפוס דיגיטלי על קרטונים המשמשים לאריזות של מוצרי מזון, קוסמטיקה ואלקטרוניקה. שתי החברות כפופות ליחידת דפוס על גבי מוצרי קרטון המכונה PWP המנוהלת מאירופה. עוד כמה עשרות מועסקים במרכז השירות והמכירות של המדפסות והמחשבים המשרדיים הממוקם בנתניה.

גל פיטורים שני בתוך 3 שנים בחברה

גם תחום הדפוס התעשייתי איננו נהנה מהמשבר הכלכלי העולמי. הירידה בצריכה פוגעת משמעותית גם ביצרניות המוצרים ואלה חושבת פעמיים האם לרכוש מכונה כמו זו של סאיטקס, שעוסקת בנישת דפוס קטנה יותר של הדפסה על אריזות קרטון מוגמרות. אינדיגו, בניגוד אליה, שולטת על יותר חלקים משרשרת הערך של תהליך הדפוס ומחזיקה בנישה גדולה יותר בו. מכונה כמו זו של סאיטקס דורשת שדרוג מדי מספק חודשים ועבודת תחזוקה רבה, וגם בנקודה זו מעדיפות יצרניות מזון רבות להמתין או לשקול מחדש לפני הזמנת שדרוג שכזה.

מרכז הפיתוח של סאיטקס בנתניה - המבוסס על אחת מחברות ההייטק הוותיקות בישראל - יצא בחודש שעבר לגל קיצוצים במסגרתו פוטרו כ־60 איש מתוך 300, גל שהתמקד במנהלים וראשי צוותים. חלקם, יש לציין, דווקא נקלטו במקומות עבודה אחרים באינדיגו רק לאחר המהלך של סאיטקס.

עוד נודע כי המרכז חווה עזיבות של עוד כמה עשרות עובדים, וכיום הוא מעסיק כ־200 איש. זהו גל הפיטורים השני שהחברה חווה בשנים האחרונות: ב־2019 ספג המרכז פיטורים של עשרות אנשי אינטגרציה. ויחד עם זאת, ככל הידוע, אין בכוונתה של HP לוותר על סאיטקס כמותג נפרד, היות והוא עדיין מחזיק בנישת שוק נדרשת, אך בחברה העדיפו להכפיף את החטיבה לאינדיגו: מנכ" סאיטקס דודו תומר, שקודם לכן דיווח ישירות לחיים לוי, ראש חטיבת מוצרי הדפוס התעשיתיים של HP, מדווח מעתה לנועם זילברשטיין, מנכ"ל אינדיגו - המהווה עד היום מעין חברת בת עצמאית בתוך התאגיד העולמי.

שיעור המפוטרים בחברות המקצצות חצה את רף ה־20%

ככל שמעמיק המשבר הכלכלי והתחזיות השחורות לגבי השנה הבאה הולכות ומתרבות, כך גדלה גם הפסימיות בקרב המנכ"לים. שיעור המפוטרים מכל חברה בקרב החברות המפטרות בישראל עלה מ־16% בחודש יולי השנה ל־22%, כך לפי אתר "לסטארט־אפ" המנטר את גלי הפיטורים בישראל. עם זאת, יש לציין כי קיימת הטיה לכיוון החברות הקטנות, המקצצות לעיתים 20% או 30% מכוח־האדם שלהן, דוגמת חברות כמו Veev או קפיטוליס.

דווקא בקרב החברות הגדולות עומד שיעור המפוטרים מכלל החברה על שיעור שנע בין 5% ל־15% - כך אירע בחברות דוגמת סימילרווב, טאבולה, קלטורה, מליו, גלובל אי, סניק, פורסקאוט וצ'קמרקס.

בקרב הענקיות האמריקאיות, מדובר על שיעור שנע בין 1% בחברת סיילספורס ו־3% בחברת אמזון ל־10% ב־HP 13%, בחברת מטא ו־14% בענקית התשלומים סטרייפ. זהו שיעור בריא שמאפשר לחברות להפטר מהשומנים העודפים שהן צברו במהלך שנות הקורונה ובולמוס גיוסי העובדים של השנתיים האחרונות.

במהלך התקופה הזו הכפילו הרשתות החברתיות, חברות סייבר ותוכנה את מצבת העובדים שלהן, כך שגל הפיטורים הנוכחי אינו מחזיר אותם לאחור, אלא מביא אותם למצב דומה כפי שהיו בסוף 2021 או בתחילת 2022. גלי הפיטורים מאלצים אותם לוותר על פרויקטים לא רווחיים, על סיכונים שנטלו בתקופת השפע ומעמיד אותן מול הצורך לייעל תהליכים שבעבר נעשו באופן ידני וכעת מוחלפים בידי תוכנות, או על כלי תוכנה וערוצי שיווק שלא הוכיחו את היעילות אותה הבטיחו.

בהתאם לכך, רק מיעוט מהמפוטרים מגיע מליבת מפתחי התוכנה המנוסים של החברות - ורובם מפרויקטים צופי עתיד - כמו ג'וניורים, מפתחים צעירים ולא מנוסים - מנהלות גיוס עובדים ומשאבי אנוש, אנשי מכירות שלא עמדו ביעדים, אנשי בדיקות ומנהלי שותפויות מסחריות.

עוד כתבות

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים