גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסכומים נחשפים: כמה ישלם לב לבייב למנכ"לו לשעבר שירצה עונש מאסר?

ביהמ"ש אישר את הסדר הטיעון עם ראובן שמאלוב, מנכ"ל חברת היהלומים LLD בבעלות לב לבייב ● שמאלוב הודה והורשע בהברחה ובהלבנת הון, ונגזרו עליו 18 חודשי מאסר וקנס וחילוט בסך 280 אלף שקל ● אלא שהדרמה האמיתית נמצאת דווקא בחלקים שנמצאים מחוץ להסדר ולכותלי בית המשפט

לבייב לב / צילום: תמר מצפי
לבייב לב / צילום: תמר מצפי

בית המשפט המחוזי אישר את הסדר הטיעון עם ראובן שמאלוב, מנכ"ל חברת היהלומים LLD בבעלות לב לבייב, ועם החברה עצמה.

שמאלוב הודה והורשע בעבירות הברחה והלבנת הון, ונגזרו עליו 18 חודשי מאסר בפועל וקנס וחילוט בסך 280 אלף שקל. על החברה נגזרו קנס וחילוט בסך 25 מיליון שקל. אלא שהדרמה האמיתית לא נמצאת בתוך הסדר הטיעון אלא דווקא בחלקים שנמצאים מחוץ להסדר ולכותלי בית המשפט. 

הצעה אחת עשויה לשנות מהקצה אל הקצה את שוק ראיית החשבון בישראל 
אין אפילו תאריך יעד: העיכובים בקו האדום של הרכבת הקלה יצאו משליטה 
התחזית של ג'י.פי מורגן וגולדמן זאקס: מה יקרה ל-S&P 500 בעוד שנה 

לגלובס נודע כי החברה של לבייב תפצה את שמאלוב בסכום כולל שיצטבר בסופו של דבר עד לכדי 2 מיליון דולר. סכום זה כולל בין היתר תשלום משכורת חודשית לשמאלוב במהלך שהותו בכלא ואף לאחר מכן, כמו גם הטבות נוספות בגין הקושי התעסוקתי והכלכלי הצפוי לו בעקבות ההרשעה והישיבה במאסר. במשפחה מעריכים כי שמאלוב יקבל פיצוי גדול במיוחד עבור הסכמתו לקחת על עצמו את העונש במקום יתר החשודים, ובראשם בני משפחת לבייב.

במענה לשאלת גלובס, אומר עורך דינו אלון רון כי "לא מדובר בקנייה של הודאה או נטילת אחריות. מר שמאלוב עבד בחברה במשך עשרות שנים במסירות. כתב האישום מייחס לשמאלוב מעשים במסגרת תפקידו כנושא משרה בחברה. אנו מוודאים ונמשיך לוודא כי נטילת האחריות לא תוסיף לו ענישה בדמות פגיעה בזכויותיו הסוציאליות והפנסיוניות". 

"התנהלות של ארגון פשע" 

כעת נחזור לתחילתה של הפרשה. בשנת 2018 עיכבו נציגי המכס בנתב"ג אדם שסומן כחשוד בניסיון להכניס סחורה לארץ מבלי לדווח. כשנכנסו לחדר כדי לערוך עליו חיפוש, התגלה על גופו יהלום בשווי של כמיליון שקל. לפי החשד, הוא הבריח אותו מאחת ממדינות ברית-המועצות לשעבר.

אלא שהיהלום הזה, כך התברר בהמשך, הוא רק אחד מבין עשרות אלפים שהוכנסו לישראל שלא כחוק במהלך שמונה השנים שקדמו לכך, במסגרת רשת מתוחכמת שבראשה עמד, לפי החשד, לא אחר מאשר המיליארדר לב לבייב, אחד מעמודי התווך של קהילת העסקים בישראל.

החקירה הסמויה כללה גיוס של עדי מדינה, אלא שהמידע הכביכול חסוי הגיע לידיעת משפחת לבייב ופשטה כאש בשדה קוצים בכל הבורסה ליהלומים. בנובמבר 2018 התפוצצה הפרשה ועברה לשלב הגלוי שלה. אל חדרי החקירות הגיעו עשרות חשודים, ובכללם בנו של לבייב, זבולון, אשר נעצר ונחקר.

החשוד הראשי, לב לבייב עצמו, נותר ברוסיה שאין לה הסכם הסגרה עם ישראל, וכך ניצל מחקירה; עובדת בחברת היהלומים שלו קפצה אל מותה זמן קצר לאחר שנחקרה; רכושו בשווי של כ-100 מיליון שקל נתפס לצורכי חילוט, כולל הווילה שלו בסביון; ולב לבייב זכה לטייטל חדש שליווה אותו עד לאחרונה: מבוקש לחקירה.

הרשת, כך עלה בחקירה, פעלה במסגרת חברת LLD שבבעלות לבייב ואחראית להברחתם של יהלומים מרוסיה לישראל בשנים 2018-2010 בידי בלדרים שנשאו אותם על גופם, תוך ביצוע עבירות כלכליות בהיקף של כ-300 מיליון שקל. "התנהלות של ארגון פשע", העידו החוקרים. רפ"ק גל צ'סנר, נציג המשטרה, טען בדיון הארכת המעצר של החשודים בפרשה כי "חברת LLD מתנהלת כארגון פשע, תוך שימוש בבלדרים שמבריחים יהלומים כמו אחרוני בלדרי הסמים. החברה משבשת ומשמידה ראיות". 

נחיתה מפתיעה בישראל

השם שדבק בלבייב הביא את שותפיו העסקיים ואת הבנקים להפסיק להתנהל מולו בטבעיות, והיכולת שלו להשתמש ברכושו, בין היתר כ-100 מארזי יהלומים וכספים שנשמרו בבנקים בישראל, הייתה מוגבלת.

גם את מגוריו הוא נאלץ להעתיק: עד תחילתה של פרשת "היהלום השחור" לבייב התגורר בלונדון, אלא שזמן קצר לאחר מעצרו של הבלדר שנתפס בנתב"ג, עבר לבייב לרוסיה. ברשויות העריכו כי המעבר נועד לסכל את חקירתו, אולם לבייב הכחיש.

כך או כך, כף רגלו לא דרכה כאן מאז, והחיים של בני משפחתו השתנו מקצה לקצה, שכן הם נאלצו להיפגש רק במדינות ללא הסכם הסגרה עם ישראל: מסיבת בר-המצווה של נכדו נחגגה ברוסיה למשל, ובפסח אשתקד הם שהו יחד בדובאי. 

אלא שב-21 בספטמבר האחרון לפנות בוקר, בצעד מפתיע ביותר, נחת פתאום לבייב בנתב"ג. שם פגש אותו חוקר משטרה שמסר לו זימון ליום שלמחרת, ולאחר שינה קלה התייצב איש העסקים המבוקש במשרדי לה"ב 433 בלוד ומסר את גרסתו. 

בפרקליטות מכחישים שניתנו ללבייב הבטחות כדי שיגיע לישראל, ובתגובות הרשמיות לתקשורת נמסר כי "הודיע לרשויות האכיפה על מועד חזרתו, וטרם הגעתו הובהר לו כי שאלת מעצרו או תנאי שחרורו תישקל על-ידי המשטרה בהתאם להתפתחויות בחקירה". אז מה באמת גרם לו פשוט להגיע לישראל לאחר ארבע שנים של הימנעות ולהמר על עתידו? 

תוצאה חלומית ללבייב 

השערות שונות ולעתים אף משונות הועלו אודות נסיבות הגעת לבייב לישראל. היו שקישרו זאת עם המלחמה באוקראינה, הסנקציות על רוסיה ואף גיוס החובה שהוטל על אזרחי רוסיה. אף אחת מן ההשערות הללו לא הייתה נכונה. גלובס חשף ביום חקירתו כי למעשה הסדר הטיעון כבר חתום, וכי התיק נגד לבייב עצמו ייסגר. אלא שהפרקליטות התנהלה באופן מתמיה ולא ישר, והציגה כאילו לא הובטח ללבייב דבר.

בפועל, סנגורי לבייב, עורכי הדין איתן מעוז וגיורא אדרת, ניהלו משא-ומתן עם מפקד היאחב"ל ובהמשך עם פרקליט מחוז מיסוי וכלכלה עו"ד יוני תדמור במשך למעלה משנה, והצליחו להביא תוצאה חלומית עבור הלקוח. לבייב נחת בארץ רק לאחר שהסדר הטיעון עם החברה ועם מנכ"ל החברה ראובן שמאלוב כבר נחתם.

על-פי ההסדר שנחתם, חברת LLD תודה ותורשע בעבירות הברחה והלבנת הון, וייגזרו עליה קנס וחילוט בסך 25 מיליון שקל. שמאלוב יודה ויורשע בעבירות הברחה והלבנת הון, וייגזרו עליו 18 חודשי מאסר בפועל וקנס וחילוט בסך 280 אלף שקל. 

כלפי חוץ, הציגו בפרקליטות כאילו המשא-ומתן נוהל רק מול עורכי דינה של החברה ומול המנכ"ל שמאלוב. בפועל, כאמור, מדובר היה על עסקת חבילה. במסגרת ההסכמות נקבע כי התיק ייסגר לא רק נגד לב לבייב עצמו, אלא גם נגד בניו ומקורבים נוספים.

ההסכמות לגבי סגירת התיק ביחס לחשודים לא הועלתה על הכתב. רק לאחר שהנושא הוסכם באופן חד-משמעי, עלה לבייב על הטיסה לישראל. 

מצג שווא

בניגוד למצג שנוצר כאילו לבייב נחקר במשך שעות ומוסר גרסה סדורה בנוגע לאירועים, לגלובס נודע כי לבייב בכלל שמר על זכות השתיקה ולא מסר גרסה כלל. אם לא די בכך, סנגורי לבייב הבהירו מראש כי לבייב ישמור על זכות השתיקה ולא יענה על השאלות.

לאחר שחשפנו בגלובס את קיומו של הסדר הטיעון, יועץ התקשורת רונן צור הוציא הודעה מטעמו כי "לאחר חקירה מעמיקה וארוכה, במסגרתה נבדקה התנהלותו העסקית של מר לבייב, נמצא כי לא נפל בה פגם, והוא ומשפחתו נוקו מכל חשד. מר לבייב מבקש כעת להתמסר להשבת השקט למשפחתו ועסקיו. חברת LLD תכבד ותקיים את חלקה בהסדר הטיעון".

הפער בין התגובה למציאות בהחלט משעשע, אולם הן למשטרה, הן לפרקליטות והן לחשודים ועורכי דינם היה נוח לזרום עם מצג השווא. 

העסקה מעלה תהיות

יש לציין כי העסקה בעיקרה לא רעה בכלל לאף אחד מן הצדדים. מנכ"ל החברה שמאלוב הסכים לרצות 18 חודשים, והחברה תשלם 25 מיליון שקל. הראיות נגד שמאלוב היו טובות למדי, וההערכה היא כי הוא היה מקבל עונש חמור לא פחות אם היה מנהל את ההליך.

מבחינה זו, סנגוריו הביאו תוצאה טובה כשבוחנים את עניינו באופן מנותק מן האחרים, וגם הפרקליטות הביאה תוצאה טובה - 18 חודשי מאסר הם לא דבר של מה בכך. נגד לבייב עצמו כנראה אכן לא היו די ראיות לצורך הגשת כתב אישום, והפרקליטות לא הייתה יכולה למצות את כיווני החקירה נגדו עקב סירובו ארוך-השנים להתייצב לחקירה.

עצם סגירת התיק נגד לבייב היא כנראה נכונה, אולם קיום משא-ומתן עם אדם שמסרב להתייצב לחקירה הוא מנוגד לנורמה המקובלת בפרקליטות, לפיה היא איננה מנהלת משא-ומתן עם נמלטים וברחנים.

ההחלטה לנהל משא-ומתן עם אדם ששמע על החקירה הסמויה נגדו ונמנע במשך שנים להתייצב בישראל, מעלה שאלות. יותר מכך, מתמיהה העובדה שקודם כל הוסכם והובהר חד-משמעית כי לבייב לא יועמד לדין, ורק לאחר מכן הוא נחקר באזהרה. אם כבר הוחלט כי לא יועמד לדין, החקירה באזהרה הייתה טקסית ששירתה את מסך העשן.

אך מעבר לכך, ההחלטה כי שמאלוב יודה ויורשע ויישלח ל-18 חודשי מאסר, בעוד בניו של לבייב ייצאו נקיים לחלוטין - מעלה תהיות האם שמאלוב משלם את המחיר עבור בניו של לבייב, אשר נגדם, בניגוד ללבייב עצמו, היו ראיות מספיקות לצורך העמדה לדין. בפועל, לבייב הוא זה ששכנע את שמאלוב לקחת על עצמו את האחריות ואת מלוא העונש, בעוד ששאר המעורבים ייצאו בלא כלום.

יש לציין כי שמאלוב נמצא במצב רפואי מורכב מאוד, והוא ישקול לבקש חנינה לאחר שיתחיל לרצות את עונשו, כך שבפועל הוא ירצה רק מספר חודשי מאסר מצומצם.

שוב נדגיש כי הפרקליטות באופן רשמי מציגה כאילו טרם התקבלו החלטות בעניינם של יתר החשודים מלבד שמאלוב ומלבד החברה עצמה, וכי תיק החקירה טרם הועבר מהמשטרה לידי הפרקליטות, ומשום כך הפרקליטות טרם יכולה הייתה לגבש החלטות בעניינם. בפועל, כאמור, הכול נסגר מראש. 

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי