גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מידרוג: תיתכן פגיעה בדירוג חברות האנרגיה הירוקה מישראל

בחברת הדירוג מודאגים ממהלכי האיחוד האירופי לקביעת תקרת מחירי אנרגיה, שיפגעו בהכנסות החברות הפעילות ביבשת ובהמשך בדירוג האשראי שלהן

פאנלים סולאריים / צילום: Shutterstock
פאנלים סולאריים / צילום: Shutterstock

משבר האנרגיה הפוקד את אירופה, שהתעורר עם פרוץ המלחמה באוקראינה וצמצום ההזרמה של גז טבעי מרוסיה לאירופה, עלול להגיע גם לדירוגי האשראי של חברות האנרגיה הירוקה מישראל.

משחקי הגז: החורף פה ובאירופה מנסים לסבסד את האנרגיה במאות מיליארדים
משבר מחירי הגז באירופה מחלחל לשורה של מניות אנרגיה ירוקה בישראל 

בדוח מיוחד שהכינה חברת דירוג האשראי מידרוג, מתריעים מפגיעה בהכנסות חברות האנרגיה המתחדשת הפועלות באירופה, לנוכח קביעת תקרת מחירי אנרגיה שמקדם האיחוד האירופי והחמרת הרגולציה על התחום.

מניות חברות האנרגיה הירוקה כבשו בסערה את הבורסה בשנת הקורונה, ובמחצית השנייה של 2020 הונפקו כמה חברות גדולות כגון דוראל אנרגיה ונופר אנרג'י. אך בשנה שאחריה, ככל שהחל העולם לצאת מהמגפה, דעכו גם המניות המקומיות וה"הייפ" סביבן נרגע.

 

מתחילת 2022 רשמו מניות האנרגיה המתחדשת בתל אביב מגמה מעורבת. מניות אנלייט , הפועלת באירופה בעיקר במדינות סקנדינביה, ואנרג'יקס  - שעיקר פעילותה האירופית היא בפולין - ירדו ב-1.2% וב-3% בהתאמה. מניות נופר אנרג'י , עם פעילות במגוון מדינות ביבשת, עלו בפרק הזמן הזה ב-14%, ואילו דוראל , שעיקר פעילותה בארה"ב אך יש לה גם פעילות בפולין, צנחה ב-28%. הירידה שם מגיעה על רקע הסכם מימון לפעילותה בארה"ב, ופחות נוגעת למשבר האירופי.

מניה אחרת שנפלה בחדות מתחילת השנה היא אקונרג'י , שפועלת בעיקר ברחבי אירופה, שאיבדה 33% מערכה עד כה השנה. מניית אלומיי קפיטל , שפועלת גם היא באירופה, צללה ב-37%, ומניית סאנפלאואר , שפועלת בין היתר בפולין, נפלה ב-26.7%.

החברות נהנו בתחילה מהמחסור באירופה

בתחילה היטיב המחסור במקורות אנרגיה באירופה עם החברות הפועלות ביבשת. במידרוג מתארים האנליסטים יניב גפני, אלעד סרוסי ותומר דר את השפעות המשבר שפקד את ענף האנרגיה מתחילת השנה, ומציינים כי מאז הפלישה של רוסיה לאוקראינה בפברואר החלו עליות חדות במחירי האנרגיה בעולם. בתגובה לפלישה, הטילו מדינות המערב סנקציות על רוסיה, וביניהן מגבלות שונות על רכישת דלקים פוסיליים מהמדינה. במקביל צמצמה רוסיה מאוד את הזרמת הגז הטבעי לאירופה.

במצב עניינים זה הוחלט באיחוד האירופי על שורה של צעדים לטובת הפחתת התלות ביבוא הדלקים והגז מרוסיה, ביניהם השקעה מואצת בענף האנרגיות המתחדשות, מציינים האנליסטים.

התוצאה המיידית הייתה גידול ניכר בהכנסותיהן של חברות האנרגיה הירוקה, וזאת לעומת גידול מתון בהוצאותיהן. על רקע זה, ציינו במידרוג כי "חלק ניכר מן החברות הגדילו את תחזיות הרווח שלהן באופן משמעותי".

אלא שהפחתת הזרמת הגז הרוסי לאירופה החמירה את המגמה במחירי האנרגיה. סוכנות הדירוג מודי'ס העריכה באוגוסט כי צמצום אספקת הגז עלול לפגוע בצמיחה הכלכלית, להגדיל לחצים אינפלציוניים ולהעלות את הסבירות לניתוק מלא של האספקה לאירופה.

האיחוד, בניסיון להיערך לחורף הקר ולהתמודד עם מחירי האנרגיה המאמירים ביבשת, החל מחודש ספטמבר להמליץ על שורה של צעדים לטובת הפחתת חשבונות החשמל לתושביו. "ביניהם, קביעת מחיר תקרה לתעריפיהן של חברות מתחום האנרגיה המתחדשת, כך שיעמוד לכל היותר על 180 אירו למגוואט שעה, וזאת עד לסוף חודש יוני 2023", נכתב בדוח של מידרוג.

"בנוסף, ביחס לחברות הפועלות בתחומי הדלקים הפוסיליים, המליץ האיחוד על הפרשת כל הרווחים העולים על 20% לעומת ממוצע רווחי שלוש השנים האחרונות".

פולין היא אחת הנפגעות העיקריות מהמשבר

במידרוג מזכירים את פולין כאחת הנפגעות העיקריות מהמשבר האחרון. במדינה זו כאמור פועלות לא מעט חברות אנרגיה מתחדשת מישראל. "ייצור החשמל בפולין נסמך בכ-72% על פחם, ומחירו התייקר בחדות, כאשר בשיא שיקף מחיר חוזה חשמל עלייה של כ-400% לעומת המחיר בשנת 2021".

במסגרת שינויי הרגולציה באיחוד קבע בתחילת נובמבר המחוקק הפולני תקרת מחיר לחשמל שתיכנס לתוקף בדצמבר ועד לסוף שנת 2023. כבר אז הורגשה תגובה שלילית של המשקיעים במניות החברות הישראליות הפועלות במדינה.

במידרוג מציינים אומנם כי הפגיעה בהכנסות חברות האנרגיה הירוקה מישראל שפועלות באירופה תלויה במידה רבה באופי מדינות הפעילות.

לדבריהם, "ייתכן שחברות הפועלות במדינות שבהן קיימת הגבלת מחירים עוד קודם להמלצות האיחוד (כדוגמת ספרד), כבר החלו בהתאמת פעילותן ותחזיותיהן למגבלות, כך שאימוץ ההמלצות, אם יתרחש, עתיד להשפיע באופן מתון יותר על תחזיותיהן".

אולם, "הפגיעה בפעילות החברות צפויה להיות גבוהה יותר במדינות שבהן ייצור החשמל מבוסס באופן מהותי על דלקים פוסיליים, מפני שהמחסור באספקתם תרם למחיר חשמל גבוה באופן יחסי במדינה.

"לעומת זאת, במדינות שבהן ייצור החשמל נסמך בעיקרו על אנרגיות מתחדשות (כגון המדינות הסקנדינביות), הגידול במחירי האנרגיה השפיע באופן מופחת על מחירי החשמל וגם ההשפעה על החברות תהיה מתונה".

במידרוג מוסיפים כי הפגיעה בהכנסות של חלק מהחברות הישראליות גם תלויה באופן הפעילות שלהן. כלומר, סוגי החוזים שלפיהם הן מוכרות את החשמל. חלקן גם יכולות לבצע פעולות גידור כדי להגן על עצמן, לכן מעריכים שם כי "לחלק מהשחקנים בשוק ישנן אפשרויות להקטנת הפגיעה על ידי תיקון מערך ההסכמים השונים".

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר