גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכירו את הישראלי שנבחר לנהל תיק השקעות של 100 מיליארד דולר

הבנקאי הישראלי־ברזילאי, אילן גולדפיין, ששימש בעבר נגיד בנק ברזיל, הוא הנשיא החדש של הבנק הבין־אמריקאי לפיתוח, עם השקעות של 100 מיליארד דולר באמריקה הלטינית ● "השאיפה לשוויון אינה פוליטית", הוא אומר ל"גלובס" ומדגיש כי בראש מעייניו יעמדו "החלשים"

אילן גולדפיין / צילום: Reuters, ADRIANO MACHADO
אילן גולדפיין / צילום: Reuters, ADRIANO MACHADO

מי יכול לדחוק את הכדורגל מן הכותרות בעיתוני ברזיל ביום הראשון של משחקי הגביע העולמי? אילן גולדפיין יכול. אחד החשובים שבעיתוני ברזיל, "פוליה דה סאו פאולו", העניק את כותרתו הראשית לבנקאי בן ה־57, יליד חיפה, המחזיק בדרכון ישראלי ומדבר עברית. "הברזילאי הראשון בראש BID", הכריז "פוליה".

'פוליה' של סאו פאולו מודיע בכותרתו הראשית על בחירת גולדפיין לנשיאות הבנק הבין אמריקאי לפיתוח (21 בנובמבר 2022)

אלה ראשי־התיבות הלטינו־אמריקאים (ספרדית, פורטוגלית וצרפתית; אנחנו נשתמש כאן בראשי־התיבות האנגליים, IDB) של הבנק הבין־אמריקאי לפיתוח, המוסד הפיננסי הרב־לאומי החשוב ביותר באמריקה הלטינית ובים הקריבי. בשנה שעברה הוא מימן פרויקטים בערך כולל של 23 מיליארד דולר. תיק ההשקעות הכולל שלו מוערך בסביבות 100 מיליארד דולר. ביום א' שעבר, אילן גולדפיין נבחר לנשיא הבנק, שמשרדיו נמצאים בוושינגטון. ייכנס לכהונתו ב־19 בדצמבר. אחד מקודמיו כיהן במשרה הזו 15 שנה. ממילא, עתידו לפניו.

הוא נולד בישראל להורים יהודים ברזילאים ממוצא פולני, ששבו לברזיל בהיותו בן 12. הוא חזר ארצה שש שנים אחר כך, והתגורר במשך שנה בקיבוץ זיקים. "אני מהתנועה", הוא אומר בעברית, ומסביר, "השומר הצעיר". השיחה איתו נערכה באנגלית.

על השאלה אם מותר לתאר אותו כ"ישראלי" או "ישראלי־ברזילאי", הוא משיב ללא שמץ של אי־נוחות. כן, הוא אומר, כך מתארים אותי. הוא מספר שהוריו, בבואם ארצה, שינו את שם משפחתם מגולדפיין לגבעון. זה השם המוסיף להתנוסס בדרכונו הישראלי, אף כי גולדפיין הוא שם הייצוג שלו.

התחזית הפסימית: כלכלת ישראל בסכנה גדולה יותר משחשבנו, וזו הסיבה
סין בדרך לטלטל שוב את הכלכלה העולמית

"דה מורליזציה"

גולדפיין נבחר ברוב עצום של בעלי המניות. 80% תמכו בו, בראש ובראשונה ארה"ב, בעלת המניות הגדולה ביותר (30%). ברזיל וארגנטינה באות אחריה (11.35%). בבנק מיוצגות גם ארצות מחוץ לאמריקה הלטינית: יפן, 5%; ספרד, איטליה, צרפת וגרמניה כמעט 2%. גם ישראל נמצאת בחבורה הזו, בצניעות, עם 0.158%, בערך כמו פינלנד אבל הרבה, הרבה יותר מדרום קוריאה (0.004%). הפרופיל של ישראל גבוה יותר מערך אחזקותיה, והיא שותפה ביוזמות של הבנק. יש לה נציג קבוע בהנהלת הבנק. זה הנוכחי הוא מתן לב ארי.

בחירתו של גולדפיין לא הייתה טבעית או פשוטה. מושב הנשיא התפנה בנסיבות לא נעימות. מועצת המנהלים הדיחה את קודמו של גולדפיין, אמריקאי ממוצא קובני, שמונה על ידי דונלד טראמפ. הוא הוחשד במשוא פנים כלפי עובדת של הבנק, שהייתה לו איתה מערכת יחסים רומנטית (תגמוליה עלו ב־45% בשנה אחת). קצת משונה שנשיאים ויושבי ראש של מוסדות פיננסיים רב־לאומיים חוזרים ונופלים על אהבה וסקס. נשיא הבנק העולמי פול וולפוביץ אולץ להתפטר על רקע דומה לפני 15 שנה; מנכ"ל קרן המטבע הבינלאומית דומיניק סטראוס־קאהן אפילו בילה זמן מה במעצר בחשד של אונס. התפטרויותיהם גרמו משברים מערכתיים. גולדפיין מאשר שהבנק שרוי ב"דה־מורליזציה", והטיפול בה סמוך לראש סדר עדיפויותיו.

נשיאי IDB בעבר היו תמיד לטינו־אמריקאים. צירוף זמנים מסובך העמיד בספק כלשהו את בחירת גולדפיין. הוא היה מועמדו של הנשיא היוצא של ברזיל, ז'אייר בולסונארו, איש הימין הקיצוני, שהפסיד בבחירות בחודש שעבר לאינאסיו 'לולה' דה־סילבה, סוציאליסט עם עבר רדיקלי. היו רינונים, שאנשי לולה אינם מאושרים ממועמדות גולדפיין, והם מעדיפים שהבחירה תידחה עד לאחר חילופי השלטון, ב־1 בינואר. גולדפיין דוחה את השמועות האלה, ומציין שסגנו המיועד של לולה, ז'ראלדו אלקמין, בירך אותו בטלפון ובטוויטר.

גולדפיין בחברת מישל טמר, הנשיא שמינה אותו לנגיד הבנק המרכזי של ברזיל (בעיתון הפיננסי Valor, ב־18 במאי 2016)

אני שואל אותו מה סוד הצלחתו להישאר מחוץ לפוליטיקה בארץ שבה הפוליטיקה אינה נוטה לפסוח על איש. הוא אומר שכל חייו היה טכנוקרט, ופוליטיקה לא העסיקה אותו. הוא שימש פעמיים בבנק המרכזי של ברזיל, ובמשך שלוש שנים היה נגיד הבנק. הוא פרש לאחר בחירת בולסונארו, אבל בלי קשר לזהותו של הנשיא או להעדפותיו הפוליטיות.

גולדפיין, בזמן שהיה נגיד הבנק המרכזי של ברזיל, אומר לעיתון מקומי: ''אנשים צריכים להוציא רק מה שמתאים לכיסם'' (5 בנובמבר 2017)

"העשורים האבודים"

כנשיא IDB הוא ישפיע השפעה מרכזית על סדר היום של היבשת, לא רק מתוקף המיליארדים שיעברו דרך שולחנו, אלא גם מתוקף המיקרופון שהכהונה מעניקה לו. הוא מטעים את הצורך לקדם עניינים קלאסיים של פיתוח, כמו תשתית; ולעזור בפתרון בעיות פיסקאליות, שהיבשת נגועה בהן היסטורית; צדק כלכלי, שוויון מגדרי, מאבק לטובת האקלים. "השאיפה לשוויון אינה פוליטית", הוא מטעים.

אמריקה הלטינית רשמה בשנים האחרונות תופעה פוליטית ואלקטורלית אולי חסרת תקדים: מנהיגים ומפלגות שלטון הפסידו ב־15 בחירות רצופות. ברוב הגדול של המקרים, השמאל גבר על הימין. שש משבע הארצות הגדולות ביותר פנו שמאלה.

גולדפיין מעדיף לדלג על הפוליטיקה. הוא לא ידון בה, והיא לא תשפיע על מעשיו. אבל הוא מסכים שהשינויים האלקטורליים משקפים אכזבה מן הסטטוס קוו וציפיות לשינויו. הוא מדבר, לא בפעם הראשונה, על "העשורים האבודים" של אמריקה הלטינית. היא התנסתה באינפלציה דוהרת ושוברת שיאים עוד לפני 40 שנה. היא ראתה מטבעות לאומיים קורסים וחוזרים וקורסים. היא ראתה אלימות פוליטית, כולל מלחמות אזרחים, דיקטטורות, מהומות ואי־יציבות. היא נפלה טרף לדמגוגים ולפופוליסטים. היא נקלעה להלכי רוח פרו־קפיטליסטיים ואנטי־קפיטליסטיים.

הנה ימים קודרים באים: צלליתו של גולדפיין על עמוד השער של העיתון הפיננסי הברזיליאני Valor, ב־14 בספטמבר 2017

גולדפיין משתמט משאלה על תוכניותיו הקונקרטיות. הוא אומנם היה בשנה האחרונה ראש חטיבת חצי הכדור המערבי בקרן המטבע הבין לאומית, אבל הוא אומר שנחוץ לו זמן בהנהלת הבנק לפני שיקבע את סדרי העדיפויות. במרכז תשומת־לבו יעמדו "החלשים והפגיעים". הם זקוקים לצמיחה כלכלית ולהשקעות. הם צריכים גם "הגנה על הכנסתם הריאלית, ואת זה יהיה אפשר להשיג רק באמצעות הדברת האינפלציה". הוא מדבר על הסכנות הנובעות מ"חוסר ביטחון של מזון". זה עניין המוחרף כמובן לרגל המלחמה באוקראינה, אבל גם לרגל בעיות מקומיות, כמו בצורת רבת־שנים בארגנטינה, מיצואניות הדגנים הגדולות בעולם.

הרקדן הווירטואלי

גולדפיין אומר שישראל יכולה לתרום לפעילות הבנק באמצעות חדשנותה הטכנולוגית. הוא מזכיר סייבר, שבו ישראל כבר עוסקת, בייחוד במערכות בריאות. נציג ישראל ב־IDB, מתן לב ארי, אומר, שישראל יכולה לתרום ל"חקלאות חכמה", המביאה בחשבון שינויי אקלים, מחסור במים וירידה של פוריות הקרקע. הטרגדיה של הקורונה, שבה מתו מיליון וחצי בני אדם (כמעט פי ארבעה יותר מחלקה היחסי של היבשת באוכלוסיית העולם) מעניקה "הזדמנויות מסחריות חסרות תקדים" לישראלים.

גולדפיין בקריקטורה על שער עיתון במדינת מינאס ז'ראייס לאחר שהתמנה לנגיד הבנק המרכזי של ברזיל. ברזיל נראית כחור שחור על המפה, שהנגיד החדש מנסה למנוע נפילה אל תוכו (18 במאי 2016)

נראה בעליל שלאילן גולדפיין יש עוד מעלה - חוש הומור. בימים האחרונים נפוץ ברשת סרטון וידיאו, המציג אותו, או בן דמותו, במהלך ריקוד סוער בקונצרט של להקת הפופ ג'קסון־5. ואף כי ניכר הדמיון הפיזי בין האיש הרוקד לגולדפייין, התברר שהוא אינו גולדפיין, אלא תושב לונג איילנד, ניו יורק, ששמו ג'ון לולס. גולדפיין צייץ בחיוך רחב: "זה הכושר הפיזי העתיד לבוא של הבנק הבין־אמריקאי לפיתוח! תודה, ג'ון לולס שהענקת לי באופן וירטואלי את תנועות הריקוד האמתיות שלך. נ"ב: חיבור [אינטרנט] לכול באמריקה הלטינית ובים הקריבי!" לפחות 8,000 גולשים הריעו בהתלהבות לריקוד שלא היה.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny.globes
ציוצים (באנגלית) ב- twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חוזר לפוליטיקה? הסדר טיעון ללא קלון למשה כחלון בפרשת יונט קרדיט

שר האוצר לשעבר צפוי לחתום עם הפרקליטות על הסדר טיעון, שיאפשר את חזרתו לפוליטיקה ● באחרונה נערך לכחלון שימוע בחשד שפעל כיו"ר חברת האשראי הציבורית יונט קרדיט כדי למנוע דיווח ולהסתיר מידע מהדירקטוריון לגבי אי-סדרים בסניף החברה בנצרת

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת"א: פשיטה על משרדי ארית

חוקרי רשות ני"ע הגיעו למשרדי ארית תעשיות באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ● ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה, ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של החברה-הבת רשף טכנולוגיות

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נופלת בחדות במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה מגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים, והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי, שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם