גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוהים כמה הקולגות שלכם מרוויחים? לפעמים עדיף לא לדעת

קהילות הטק והפיננסים בארה"ב סוערות סביב האפשרות להחיל חוקי שקיפות שכר מוול סטריט ועד עמק הסיליקון ● לכאורה, זה נשמע כמו רעיון שמקדם הוגנות ומעביר כוח לידי העובדים ● אבל לפי מחקר שבדק מה קרה לשחקני הוקי לאחר שכל המשכורות בליגה נחשפו לראשונה, לא בטוח שזה רעיון טוב

מה יקרה ביום שבו נדע בדיוק כמה הקולגות שלנו מרוויחים / צילום: Shutterstock
מה יקרה ביום שבו נדע בדיוק כמה הקולגות שלנו מרוויחים / צילום: Shutterstock

 

בדומה לרוב האנשים עם עבודות רגילות, שלא מצריכות לנעול מחליקיים לעבודה, גם שחקני הוקי מקצוענים לא ידעו כמה כסף מרוויחים חבריהם לקבוצה - עד בוקר אחד ב־1990 שבו עיתון פרסם את המשכורת של כל ליגת ההוקי הלאומית (NHL). זה היה מקרה קיצוני של נושא שמרתק כלכלנים: שקיפות שכר.

מפוטרי ההייטק לא מתפשרים על השכר גם במחיר של אבטלה 
השקעה לטווח ארוך: מתי מומלץ לעשות "דיאטת קריירה"? | דעה 
המשבר בהייטק מגיע למשרדים בת"א: ירידה של 8% במחירי השכירות 

לאחרונה, חוקר שהיה סקרן בנוגע להשלכות של אותו זעזוע בן לילה, החליט לנצל את הניסוי הטבעי הזה שהסתתר מתחת לאף. מה שהוביל לתובנות שהן רלוונטיות היום יותר מאי פעם, בנוגע לאופן שבו חשיפת השכר בתעשייה השפיעה על הביצועים של השחקנים ושל הקבוצות שלהם.

כעת גרסה של מה שקרה ב־1990 בהוקי נמצאת על סף התרחשות בכל רחבי ארה"ב. המדינה מתקרבת לפרשת דרכים במאבק על שקיפות שכר, שתציג שינוי מהותי בכמה מהחברות החזקות ביותר במדינה, מוול סטריט ועד עמק הסיליקון.

במספר קטן של מדינות כבר קיימים חוקי שקיפות שכר המחייבים את רוב מקומות העבודה לציין טווחי שכר במודעות הדרושים שלהם. המדיניות, שנועדה לצמצם את פער השכר המגדרי - עשויה להפוך נפוצה יותר, לאחר שהעיר ניו יורק וקליפורניה חוקקו חוקים בנושא.

פעם לדבר במשרד על כסף היה טאבו. אבל עובדים צעירים מרגישים הרבה יותר נוח לדבר על כמה הם מרוויחים, תופעה שלעמיתיהם המבוגרים יותר מרגישה לעיתים מבלבלת בדיוק כמו טיקטוק. מסתבר שלשקיפות שכר יש השפעות נסתרות שמעוותות את הדרך בה אנשים תופסים הצלחה. זו הסיבה שהניסוי הלא מתוכנן של ליגת ההוקי ראוי היום למבט נוסף: אנחנו יכולים ללמוד דבר או שניים מכמה מאות אנשים לפני כמה עשורים.

הרגע ההוא של חשיפת שכר קולקטיבית ב-NHL עומד במוקד מאמר חדש שחיבר ג'יימס פלין, הכותב דוקטורט בכלכלה באוניברסיטת קולורדו. מחקרים רבים הראו ששקיפות שכר משפיעה על שביעות רצון העובדים. המחקר הנוכחי מדד את הפריון שלהם.

העובדים שגילו שמשלמים להם פחות מהעמיתים שלהם לא התחילו פתאום להשקיע פחות בעבודה. הם פשוט החלו להשקיע מאמץ מסוג אחר. במה שהיה כנראה תגובה למה שהם תפסו כשכר לא הוגן, אותם שחקני הוקי זנחו את המשחק ההגנתי לטובת התקפה - בגלל ששחקנים שהיו טובים בהתקפה השיגו משכורות טובות יותר במו"מ על החוזה. הם ראו איזה כישורים מתוגמלים יותר בשוק העבודה שלהם - והלכו בעקבות הכסף. אבל זה היה לא מועיל. ביצועי הקבוצות שלהם נפגעו כשהם שינו את אופן המשחק האישי שלהם.

לא קשה לראות איך הממצאים האלה ניתנים להכללה לגבי כל עסק. אותו שחקן הוקי ששם התקפה לפני הגנה יכול להיות איש מכירות שמקבל שכר ומקדם עמלות לטווח קצר במקום לבנות מערכות יחסים לטווח ארוך, או מורה שמקבל בונוס בגלל שהוא משפר את ציוני המבחנים ולא בגלל שהוא מעורר השראה בתלמידים. כשאנשים חשים לא מוערכים, הם מעניקים עדיפות למרכיבים הנוצצים בעבודה שלהם, אלה שיש להם נראות גבוהה וקל יותר למדוד, אפילו במחיר של פעולה לרעת הארגון כולו.

הדשא של השכן

השינוי ההתנהגותי הזה משקף דחף מאוד אנושי. אנו רוצים לקבל שכר טוב, אבל מה שאנחנו באמת רוצים זה לקבל שכר טוב ביחס לאחרים. אכפת לנו פחות מכמה אנחנו מרוויחים מאשר כמה אנחנו מרוויחים ביחס למקבילים אלינו.

זה לקח אחד מהספרות המדעית הענפה לגבי הכסף של אנשים אחרים, שכולל שני מחקרים קלאסיים ממקומות שאינם מוכרים בגלל שהקפיטליזם גועש בהם: נורבגיה וברקלי, קליפורניה.

ברגע שנורבגיה הפכה את רישומי המס של אזרחיה לזמינים באינטרנט ב־2001, הם לא יכלו להתאפק והציצו בחיים הפיננסיים הפרטיים של כל מי שהכירו. היו תקופות בהן "הנורבגים היו יותר מעוניינים ללמוד על משכורות של אחרים מאשר לצפות בסרטונים ביוטיוב", כתב ריקרדו פרז־טרוליה, כלכלן בביה"ס למינהל עסקים באוניברסיטת קליפורניה, ברקלי. אבל הדחף הזה הבלתי ניתן לריסון להשוות משכורות לא היה בריא, לפי המחקר שלו, שכן שקיפות השכר רבה יותר העמיקה את פער האושר בין העשירים והעניים בנורבגיה.

תגובה דומה הייתה גם בקרב עובדי אוניברסיטת קליפורניה כשהראו להם איך השכר שלהם עומד ביחס לשכר של עמיתיהם. למודעות הייתה השפעה שלילית על אלה שקיבלו שכר נמוך ביחס לאחרים אבל לא השפיעה על אלו שקיבלו שכר טוב. במילים אחרות, כל האנשים האלה כבר ידעו כמה הם מרוויחים, מה ששינה את התפיסה שלהם הייתה הידיעה כמה אחרים מקבלים. מי שגילו שהם מקבלים שכר נמוך יותר דיווחו על פחות סיפוק בעבודה ועל סבירות גבוהה יותר שיחפשו עבודה במקום אחר. כך גילה צוות כלכלנים בהובלת דיוויד קארד, פרופ' לכלכלה מברקלי, שזכה בפרס נובל לכלכלה בשנה שעברה.

אלה דוגמאות קצה, אבל הן מספקות הקשר שעוזר להבין את חוקי השקיפות שיונהגו לגבי העסקת עובדים בגוגל ובגולדמן זאקס, בגלל שהן עזרו לחשוף איך אנחנו מעבדים מידע הנוגע לשכר שלנו. לגבי הוקי הדברים נכונים באותה מידה.

אומנם הוקי אינו שוק עבודה רגיל - העובדים מקבלים מיליונים, המשרדים שלהם הם מגרשי קרח, לקולגות פעמים קרובות חסרות שיניים - אבל הוא עדיין שימושי כדי לחקור מקומות עבודה אחרים. בחינה של ביצועי עובדים היא בעייתית ורצופת הטיות ברוב החברות. אבל בספורט בימינו, הפריון מכומת באופן נוח, לסטטיסטיקה שכל אחד יכול לנתח, ומשכורות השחקנים גלויות עד כדי כך שבאותה מידה ניתן היה להדפיס אותן על החולצות שלהם. אחד הדברים היותר מוזרים בלהיות ספורטאי מקצועי הוא שהעמיתים, הבוסים ואנשים שיכולים להיות זרים גמורים יודעים לרוב מה המשכורת שלך עד רמת הדולר.

אבל זה לא תמיד היה כך. שחקני NHL הלכו בעקבות ליגות ספורט אחרות כשהצביעו והחליטו להפוך את המשכורות שלהם לציבוריות. הם התכוונו לפרסם אותן ב־1990 אבל ה"מונטריאול גאזט" הקדים אותם עם הסקופ. על פני כל העמוד הראשי העיתון פרסם את הרשימה המלאה של משכורות שחקני ה־NHL בדומה לטבלת תוצאות. פתאום כבר לא היו יותר סודות.

הקבוצה הפסידה

אבל מה שעניין את פלין, הכלכלן שחקר את חשיפת השכר ב־NHL, הוא מה שקרה אחר כך. הוא שמע לראשונה על הפרשייה כשהאזין לפודקאסט והפך את המחקר שלו למאמר שפורסם לאחרונה וכולל כותרות פרקים כמו "מה זה הוקי?".

מי שבעיקר ריתקו אותו היו השחקנים שפתאום גילו שהם מקבלים פחות כסף מהקולגות שלהם. פלין רצה לגלות איך הם הגיבו לאחר שראו מה המקום שלהם בהיררכיית השכר של הליגה - לא איך הרגישו, אלא מה עשו.

כשעיבד את הנתונים, הוא גילה סתירה. השחקנים שקיבלו שכר נמוך יותר החלו להציג ביצועים אישיים טובים יותר לאחר פרסום השכר בעיתון. הם גם הפכו לגרועים יותר בסיוע לקבוצות שלהם לנצח במשחקים.

הם עשו יותר ניסיונות והבקיעו יותר שערים, אבל זה לא הפך אותם ליותר פרודוקטיביים כשחקנים. למעשה, ההיפך קרה. כשהיו על הקרח, הקבוצות שלהם הפסידו בפערי נקודות גדולים. הם שינו את אופן המשחק שלהם על חשבון שותפיהם לקבוצה.

כאילו שעצם הידיעה איך השוק מעריך כישרון גרמה להם לרצות להיות אנשים שונים לגמרי בעבודה. השחקנים האלה לא יכלו לעמוד בפני התמריץ "לייצר מה שהבוס מודד ומצ'פר", כתב קארד בדואר אלקטרוני, אפילו כשהבוס מודד ומצ'פר על בסיס הנתונים הלא נכונים.

אבל חשיפת השכר עזרה להפוך את שוק כישרונות ההוקי ליותר יעיל. בעונה של 1990, לא היה קשר בין משכורות הקבוצות והביצועים שלהן, על פי המחקר של פלין. מיד לאחר עונת 1990, הכסף וההצלחה נעשו קשורים בקשר בל יינתק.

קבוצות נפגעו בסופו של דבר בגלל ששילמו לשחקנים מעט מדי, כך גילה, אבל לא הרוויחו מכך ששילמו יתר על המידה. המשמעות היא שהאסטרטגיה האופטימלית מבחינת חברות היא לשלם לעובדים בדיוק מה שהם שווים. זה לקח שקל לשכוח אבל חשוב לזכור: לא משנה איפה הם עובדים, כמה הם מרוויחים ומי יודע על זה, רוב האנשים פשוט רוצים שיעריכו אותם כראוי.

עוד כתבות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן שוקע ושוקע, הריבית עולה ועולה והקשר בין מסים ל-SIM

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם