גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בגלל המשבר בהייטק: מחירי השכירות של המשרדים בתל אביב בירידה

חברות רבות גילו לאחרונה כי רבים משטחי המשרדים ששכרו בשנים האחרונות בבניינים המבוקשים בתל אביב יישארו ריקים עקב המשבר הכלכלי והתכווצות ההייטק ● בזמן שבנדל"ן המניב מדווחים על שיא בדמי השכירות, חלק מהחברות השוכרות פועלות כמעט במחתרת לשווק שטחים עודפים לשוכרי משנה - גם במחיר הפסד

הביקוש למשרדים ימשיך לגאות. והמחירים? / צילום: Shutterstock
הביקוש למשרדים ימשיך לגאות. והמחירים? / צילום: Shutterstock

בעוד החברות הגדולות שמחזיקות בשטחי משרדים בתל אביב מתעקשות שהכול בסדר, וששוק השכירות מעולם לא היה במצב טוב יותר, נשמעים מהשטח קולות אחרים, שהמחירים בירידה, ושקשה יותר להשכיר. כי בשוק המשרדים התל אביבי החל להיווצר שוק מקביל, מחתרתי בחלקו, שעצם קיומו מעיד על כך שהדברים אינם כתמול־שלשום. 

כך השתלטו פירמות עורכי הדין על מגדלי המשרדים בתל אביב רבתי 
המשבר בהייטק מגיע למשרדים בתל אביב: ירידה של 8% במחירי השכירות 

בתחילת השבוע חשף השמאי הראשי של בנק לאומי, רון מזור, כי מחירי שכירות המשרדים בתל אביב מתחילים לרדת בעקבות המשבר בהייטק, וכי מחירי השכירות של משרדים מדרגת CLASS A במרכז העיר ירדו בכ־8%. מזור, שדיבר בכנס לשכת השמאים אמר כי "אנו רואים את הירידה בעיקר באזורים בהם הייתה עליית מחירים חדה, אזורים המאופיינים בחברות הייטק רבות. בשדרות שאול המלך לדוגמה לא הייתה ירידה דרמטית במחירי השכירות. אך שם, חשוב לציין, לא הייתה גם עלייה חדה כמו במתחמים בדרך מנחם בגין ובחסן ערפה".

לדבריו, יש סיבות רבות לירידת מחירי השכירות, אך הגורם המשמעותי הוא ההייטק. "חברות רבות ששכרו שטחים במחירים גבוהים הפסיקו לגייס", הוא אומר. "חלקן אף מפטרות עובדים, ההשקעה בהייטק הולכת ומצטמצמת והן מבינות שהן לא חייבות כל־כך הרבה שטחי משרדים. נוסף על כך, בניגוד לנדל"ן למגורים, ההיצע בשוק המשרדים צפוי לגדול בארבעת השנים הקרובות לסדר גודל של 1־1.2 מיליון מ"ר. נכון, לא מדובר על היצע בתל אביב. מדובר במעגל ראשון כדוגמת בני ברק, ראשון לציון ופתח תקווה אך יש לכך השפעה".

השוק הגלוי כבר לא רלוונטי

לעומת זאת, כששואלים בחברות לנדל"ן מניב, מבטיחים שם שהשוק בסדר גמור, שהמחירים בשיא ושאין ירידות מחירים. הסיבה לזה פשוטה: החברות הללו ביצעו את רוב העסקאות שלהן ב־2020־2021, בחוזים ל־5 שנים ויותר, ומבחינתן אין שום שינוי - מחירי השכירות שהן מקבלות על השטחים שלהן נותרים בשיא.

ואולם השוק הגלוי כבר לא כל־כך רלוונטי במידה רבה, בצל השינויים המתחוללים בו, משום שחלק גדול מהתהליכים הללו נעשה במחתרת בשוק מקביל של שכירות משנה. חברות הייטק ואחרות גילו בחודשים האחרונים שאלפי מ"ר ששכרו בשנים שעברו, עקב תוכניות התרחבות, יישארו חסרי שימוש, עקב ההתכווצות הגדולה שעובר הענף בימים אלה. לכן, חלקן פועלות כמעט במחתרת, לשווק את השטחים המיותרים לשוכרי משנה, במסגרת הסכמי שכירות קצרי טווח. בעלי השטחים ממשיכים לקבל מהן את דמי השכירות לפי החוזים שנחתמו, ואילו הן מקבלות דמי שכירות נמוכים יותר משוכרי המשנה, ובכך מפחיתות בצורה משמעותית את העלויות על שכירת השטחים המיותרים.

 

שמאי בנק לאומי מזור, התבסס בין היתר על נתוני חברת הניהול והשיווק Newmark - natam, שעורכת גם מחירונים חצי שנתיים בשוק הנדל"ן המניב. אור בן צבי קליין, סמנכ"ל שירותי הנדל"ן בחברה מאשר כי מגמת מחירי השכירות בתל אביב היא כלפי מטה. "בימים הללו אנו עורכים את נתוני המחצית השנייה של 2022. הם עדיין גולמיים ואנו ממתינים לסוף השנה כדי לסכם אותם, אבל כבר עכשיו אנחנו רואים שהמחירים נמוכים יחסית לחצי הראשון של השנה", הוא אומר.

המגדלים שהמחירים בהם ירדו

כך למשל ציר מנחם בגין, שמתחיל בדרום במגדלי סונול ולוינשטיין הוותיקים ומסתיים באזור עזריאלי ושרונה, וכולל גם מגדלים כמו הפלטינום והמילניום, המחירים במחצית הראשונה של השנה הגיעו ל־171 שקל למ"ר; כיום הם עומדים על כ־165 שקל למ"ר. "אנחנו רואים שעיקר הירידות הן במגדלים של קבוצות רכישה או כאלה שיש בהם ריבוי בעלים", אומר בן צבי קליין.

ציר יגאל אלון הפך לפופולרי מאוד בקרב חברות הייטק ואחרות, בין היתר בגלל מגדלי TOHA ומגדלי אלון. גם שם ניכרים תיקוני מחיר מ־190 שקל למ"ר בממוצע, לכ־180 שקל למ"ר בממוצע. גם באזור שדרות רוטשילד נרשמות ירידות, ואם לפני כמה חודשים ניתן היה להשכיר במגדלי המשרדים שם שטחים לפי 175 שקל למ"ר, היום המחירים חזרו כ-10 שקל לאחור.

כאמור, מדובר בתחילתה של מגמה. הניסיונות לאמוד את פוטנציאל הגודל של שוק שכירות המשנה מעלה תשובות שונות מצד החברות הפועלות בתחום הנדל"ן המניב. למעשה, בענף יש שטחים מיותרים בהיקפים בלתי ידועים שנאמדים בעשרות אלפי מ"ר. רובם לא מומשו עדיין כי חלק מהחברות בחרו לא להשכיר אותם בשלב זה, ואלה שמשכירות - עושות זאת בדרך־כלל מתחת לרדאר.

"אני לא יכולה לומר שהשוק מתקרר, אבל יש התפכחות של חברות שלקחו בעבר שטחים גדולים מידי, וכאלה שבנו על התרחבות עתידית, ועכשיו הן מתלבטות מה יקרה בעתיד", אומרת השמאית דברת אולפינר. אולפינר עורכת דוחות שמאות, בין היתר, של חברות נדל"ן ציבוריות גדולות, בהן עזריאלי, ריט, מגה אור, עוגן נדל"ן, קרן מניבים החדשה, אפי נכסים, מגוריט, רמי לוי ועוד.

דברת אולפינר, שמאית מקרקעין / צילום: כדיה לוי

לדבריה אכן מתקיימת תופעה של שכירות משנה בשטחים שחברות הייטק שכרו עד לפני חצי שנה ועכשיו הגיעו למסקנה שלא יוכלו לעשות בהם שימוש בזמן הקרוב, ואולם לא מדובר בכמות רבה של שטחים פנויים בתל אביב שהציפה את השוק. "אני עושה מעקב מתמיד אחרי המגדלים השונים, ולא רואה בהם שטחים פנויים, ואחת הסיבות לכך היא, שיש עדיין הרבה ביקושים.

"לכן, גם אם שטחי משרדים קטנים מושכרים פה ושם במחירים נמוכים יותר, עדיין לא ניתן לראות בזה תופעה גורפת. יותר מזה, גם חברות ההייטק שמפנות שטחים, לא מציעות אותן מעכשיו לעכשיו לשכירות משנה. לוקח להן זמן להחליט, ולפעמים בעלי הנכסים מתערבים כי יש להם רשימת המתנה של שוכרים חדשים".

להערכתה אנו נמצאים כעת בתקופת ביניים שתוכרע עם עתיד ההייטק. "בדוחות הקרובים נצטרך לחשוב טוב כיצד מתייחסים לתנודות הללו בשוק", היא מסכמת.

ומכל מקום, עצם קיומו של שוק משנה מהווה סימן ברור למגמת ירידה. ראיה לכך יכולה להיות ההיסטוריה של שוק הנדל"ן התל אביבי. לפני 20 שנה התפתח שוק משני, ומחירי השכירות צנחו.

בלאומי ובפועלים צופים בלימה במחירי הדיור

בנק לאומי הוא האחרון לפרסם את הדוחות מבין הבנקים ברבעון השלישי. מעבר למספרים אודות שיעורי הרווח, התייחסו בבנק גם למחירי הדירות שזינקו בשנה האחרונה בקרוב ל-20%. "בחודשים האחרונים נרשמה היחלשות בביקוש לרכישת דיור, ברקע סביבת מאקרו של עלייה מהירה באינפלציה ובריבית וצפי להאטה בצמיחה. מאידך ההערכה היא כי המחסור המתמשך בדירות ביחס להיצע ימשיך לייצר ביקושים בטווח הבינוני והארוך. היחלשות הביקוש, לצד העלייה הניכרת שנרשמה בשנה האחרונה בהתחלות הבנייה, עשויות להביא לעצירת העלייה במחירי הדירות בשנה הקרובה, וייתכן אף לירידה מתונה בהם", הסבירו בלאומי.

מאחורי התחזית הזו, לא מתכוונים בלאומי כי הירידה תורגש כבר בשנה הקרובה, אלא לכך שאם יימשך הגידול בקצב התחלות הבנייה והפער בין ההיצע לביקוש יצטמצם, נראה שינוי במחירי הדיור.

מנכ"ל בנק הפועלים, דב קוטלר, סיפק לאחרונה תחזית דומה בדברים שאמר במסגרת ועידת ישראל לעסקים של גלובס: "להערכתי, שני הגורמים (עליית הריבית והגדלת ההיצע, ר"ו) יבלמו בקרוב את עליות המחירים. למעשה, אני בתחושה שבלימת המחירים כבר מתרחשת לפנינו".

הבנקים יושפעו מההאטה?

עם זאת, בלאומי לא חוששים שההאטה בשוק הנדל"ן תאיים על תיק ההלוואות של הבנק. לאומי, יחד עם הפועלים, עמדו במוקד הביקורת של בנק ישראל על היקף המינוף החריג שנתנו ליזמים, שלא פעם גם חצה את ה-100%, כלומר הקבלן לא נאלץ "להביא מהבית" ולו שקל אחד. "חלקו של סיכון האשראי הבעייתי בענפי הבינוי והנדל"ן (פעילות בישראל) ממשיך להיות נמוך משמעותית מחלק סיכון האשראי הבעייתי בתיק הכולל", ניסו בבנק להרגיע.

גם בפייננשיאל טיימס העריכו לאחרונה שמחירי הדיור בדרך לרדת. שם סיפקו תחזית לפיה שוק הדיור בדרך לשפל מחירים כבר בשנה הבאה, בהתבסס על מחקר של אוקספורד אקונומיקס.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

עליות בוול סטריט; אנבידיה קופצת בכ-3%, סופר מיקרו ב-5%

הנאסד"ק עולה ב-0.9% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר