גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פאוול הבהיר שהריבית הגבוהה תישאר, אז למה בוול סטריט התלהבו כל כך?

נגיד הבנק האמריקאי נשא נאום שלאחריו קפצו השווקים בחדות ● פאוול אומנם אמר כי העלאות הריבית כנראה יתמתנו בדצמבר, אך גם הבהיר כי מוקדם להצביע על שינוי מגמה ועל התקררות האינפלציה

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Patrick Semansky
יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Patrick Semansky

יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, נשא אמש (ד') נאום במכון ברוקינגס בוושינגטון הבירה, שהוביל לעליות שערים חדות בשוקי המניות ואגרות החוב. מדד S&P 500 זינק לאחר הנאום ביותר מ-3%, ואילו תשואות האג"ח נפלו לשפל של יותר מחודשיים.

מה היה בנאום הזה שהביא לתוצאה החריפה? בעיקר פחות סיסמאות לוחמניות כנגד האינפלציה ויותר הסבר מעמיק על הגורמים שמניעים אותה כעת, ועל מה שצריך לקרות ולעשות כדי להחזיר אותה לרמת היעד של הבנק המרכזי - סביב 2% בשנה. 

התחזית הקודרת של בית ההשקעות הגדול בעולם וההמלצות למשקיעים 
● איך השפיעו התנודות בשווקים בנובמבר על קופות הגמל? 
● הדאו ג'ונס זינק ב-20% מנקודת השפל בספטמבר, אבל זו לא סיבה לחגיגה 

הוא אומנם סיים באמירות המוכרות, לפיהן הוא וחבריו לוועדת השוק הפתוח הפדרלית (FOMC) מחוייבים מאוד להחזרת יציבות המחירים, וכי לשם כך יידרשו העלאות נוספות של הריבית. אך הוא גם הדגיש כי המדיניות המוניטרית משפיעה על הכלכלה והאינפלציה בפיגור לא וודאי, וההשפעות המלאות של ההידוק המהיר שכבר התבצע טרם הורגשו.

יותר מכך, פאוול גם הכריז כי הגיוני להפחית את קצב השינוי בעליית הריבית לקראת סיום המהלך כולו, ושהזמן לכך עשוי להגיע כבר בדצמבר. רבים בשוק כבר ציפו למהלך כזה, אבל הכרזה זו של פאוול הפכה אותו לכמעט ודאי, עם הסתברות של 79% לפי המסחר בחוזים עתידיים על גובה הריבית.

גובה הריבית הסופי חשוב יותר

אלא שלדעת פאוול עניין זה פחות חשוב. מה שיותר חשוב לדעתו, הוא גובה הריבית בסוף מהלך העליות ומשך הזמן שיהיה צריך להותיר אותה ברמות המצמצמות הללו. "ההיסטוריה מזהירה בתוקף מפני שחרור מוקדם של המדיניות. אנו נישאר במסלול עד להשלמת העבודה", הוא סיכם.

בשוק צפו עוד קודם לכן העלאות ריבית נוספות בשיעור כולל של כ-1.25% במהלך החודשים הקרובים, כך שאמירות אלו לא הפחידו את המשקיעים. להיפך, הדיבור על הפחתת הקצב וההסתכלות על סוף המהלך גרמו לרבים להעריך כי הפד יסתפק לבסוף בעוד שתי העלאות של 0.5% כל אחת (בדצמבר ובפברואר).

נאומו של פאוול החל בהסבר על כך שהאינפלציה בארה"ב עדיין גבוהה מדי וכי חודש אחד של ירידה עדיין לא מעיד על שינוי מגמה. נכון לאוקטובר, מדד המחירים לצרכן עלה בשנה האחרונה ב-7.7% ואילו המדד המבוסס על נתוני הצריכה הפרטית (PCE) עלה ב-6%.

השאלה שכולם מחפשים עליה תשובה

פאוול התמקד בנאומו באינפלציה שנרשמה ליבת מדד ה-PCE, כלומר לאחר ניטרול מחירי האנרגיה והמזון אשר נוטים לתנודתיות חריפה יחסית. לדבריו אינפלציה הליבה של מדד זה עומדת נכון לאוקטובר על קצב של 5%, בדומה לשיעור בו עמדה בדצמבר 2021 כאשר צעדי הצמצום המוניטריים היו רק בחיתוליהם.

"לאורך 2022 אינפלציית הליבה עלתה כמה עשיריות האחוז מעל 5% וירדה כמה עשיריות האחוז מתחת לרמה זו, אבל בעיקר נעה במגמה אופקית. אז מתי האינפלציה תתחיל לרדת?", הוא שאל את השאלה שכולם מחפשים את התשובה עליה.

כדי לענות על כך, הוא הציע להזיז הצידה את תחזיות החזאים הפרטיים וחבריו לוועדת השוק הפתוח, ובמקום זאת לבחון אילו תנאים כלכליים צריך כדי להוריד את קצב האינפלציה ל-2% לאורך זמן.

ראשית, הוא הדגיש כי הפד כבר עשה נעשתה התקדמות משמעותית בדרך לשם עם העלאת הריבית ב-3.75% מאז מרץ, ובנוסף הדגיש כי נראה לי סביר שרמת התעריפים האולטימטיבית תצטרך להיות מעט גבוהה ממה שחשבו בזמן פגישת ספטמבר וסיכום התחזיות הכלכליות.

לפי פאוול, צריך להעלות את הריבית לרמה שתגביל את האינפלציה ל-2%. יש חוסר ודאות איזו רמת ריבית צריך לשלם כך, אבל אין ספק שנעשתה התקדמות משמעותית.

"נראה לי שהרמה האולטימטיבית של שיעור הריבית תצטרך להיות גבוה במידה מסוימת מזו שהופיעה בתחזיות ספטמבר (4.25%-4.5% בסוף 2022 וכן 4.5%-4.75% בסוף 2023)", אמר. בשוק כבר צפו ריבית גבוהה יותר מתחזיות הפד, ולכן אמירה זו בהחלט יכולה להיתפס כמותנה ביחס לתחזיות השחורות ביותר.

בהמשך החל פאוול לנתח את המצב הכלכלי בארה"ב מאז משבר הקורונה ולאחריו. הוא ציין את הצמיחה הנמוכה בתוצר המקומי הגולמי (תמ"ג) השנה, לאחר הנתונים החזקים של 2021, ואת הצורך להשאיר את הצמיחה נמוכה כדי למתן את האינפלציה.

אבל זה כאמור עדיין לא קרה, וכדי להעריך מה יידרש כדי להוריד את האינפלציה, פאוול מציע לפרק את אינפלציית הליבה (ללא מחירי האנרגיה והמזון) לשלוש קטגוריות של רכיבים: אינפלציית סחורות ליבה, אינפלציית שירותי דיור ואינפלציית שירותי ליבה שאינם בתחום הדיור.

לדבריו, אינפלציית סחורות הליבה, שהחלה לזנק ב-2021 כבר נמצאת בירידה ב-2022, בשעה שאינפלציית שירותי הדיור עדיין עולה בחוזקה, אולם צפויה להתחיל לרדת במהלך 2023. לעומתן, אינפלציית שירותי הליבה האחרים מתנדנדת ללא כיוון ברור.

הסיבות לכך, לפי פאוול, הן תמורות בשוק התעסוקה האמריקאי שיצרה מגיפת הקורונה ואשר גרמו לעודף ביקוש על היצע של עובדים. לדבריו המגיפה יצרה מחסור בעובדים, שאינו צפוי להיסגר בזמן הקרוב. לדבריו, זה נגרם בעיקר בשל עודף פרישה של עובדים לגמלאות בעקבות המגיפה, לצד השפעות נוספות כגון מוות של אנשים רבים מהמגיפה וצמצום ההגירה לארה"ב. כל אלו, יוצרים לפי שעה מחסור בעובדים בארה"ב, אשר מקשה לדעת פאוול על הורדת האינפלציה.

עוד כתבות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

גבול ישראל-לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

אחרי כמעט יומיים ללא התרעות בצפון - אזעקות בגליל העליון

הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם