גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סוף שנה בצל אינפלציה וריבית מטפסת: אילו הטבות מס כדאי להכיר

חודשי נובמבר־דצמבר הם תקופה לעשות סדר בחסכונות ולהתכונן לשנה הבאה מבחינה פיננסית ● אבל בניגוד לשנים קודמות, הדגשים מעט השתנו בעקבות עליית האינפלציה והריבית: החל מחישוב גובה המס ועד לניצול ההפסדים בשוק ההון

החל מקיזוז הפסדים ועד הפקדות למכשירים פנסיוניים: הנושאים שצריך לשים לב אליהם / אילוסטרציה: גלובס
החל מקיזוז הפסדים ועד הפקדות למכשירים פנסיוניים: הנושאים שצריך לשים לב אליהם / אילוסטרציה: גלובס

תקופת סוף שנה היא זמן לעשות סדר בחסכונות, לנצל הטבות שונות ולשפר עמדות לקראת שנה הבאה. אבל 2022 הייתה שנה שבה כללי המשחק השתנו: האינפלציה גואה והריבית מטפסת, לאחר עשור וחצי בהם נתונים אלו היו קפואים. אילו הטבות כדאי לנצל וממה חשוב להיזהר?

 

1. חישוב מס על נכס

אם מכרתם נכס השנה או בכוונתכם למכור עד סוף השנה, אתם חייבים בתשלום מס. עם זאת, חשוב להכיר שההשפעה האינפלציונית מנוטרלת. מה הכוונה? "אדם שמעוניין למכור נכס, למשל מניה, קרקע או דירת מגורים שמכירתה חייבת במס, יכול להתעודד מהעובדה שכל עליית האינפלציה ממועד רכישת הנכס מנוטרלת מהרווח לצורכי מס", מסביר רו"ח (עו"ד) גיא רשטיק, שותף בפירמת הייעוץ וראיית החשבון BDO. "כמובן שמכירת הנכס צריכה להיעשות קודם כל משיקולים עסקיים וצפי כלכלי לעלייה או ירידת מחירים. לצד זאת, חשוב גם לקחת בחשבון את הצפי לעלייה או ירידת מדד, שכן חישוב השחיקה האינפלציונית מתבצע במועד מכירת הנכס".

מבצע "רווחים כלואים 2" הסתיים: כמה כסף נכנס לקופת המדינה? 
פרויקט 40 הצעירים המבטיחים של גלובס: ההרשמה נפתחת
לידיעת רואי החשבון לעתיד: כך תיראה ההתמחות שלכם בקרוב 

2. קיזוז הפסדים

תקופה של עליית ריבית בדרך כלל מאופיינת בירידות בשווקים, כפי שאכן קרה ב־2022. ניתן לנצל את הירידות האלו לתכנון נכון של תיק ההשקעות ולחיסכון במס. כיצד? הפסדים משוק ההון, ובכלל זה הפסדים מהשקעה בקריפטו, הם הפסדים שניתן לנצל לצורך קיזוז בהמשך.

לדוגמה, נניח שב־2022 הפסדתם בשוק ההון כ־8,000 שקל, ובשנה הבאה הרווחתם בשוק ההון כ־4,000 שקל, ובשנה אחריה עוד כ־5,000 שקל. ניתן לנצל את ההפסדים כמגן מס בשנים הבאות, כך שבשנה השנייה הרווח לא יהיה חייב במס, ובשלישית הרווח החייב במס יעמוד על אלף שקל בלבד (25% מ־4,000 שקל), ורק ממנו יחושב מס רווחי ההון.

"מכיוון שהפסדים לצורכי מס הם רק הפסדים שמומשו בפועל (בשונה מהפסדים על הנייר, א.א), ניתן ליהנות ממגן המס רק במידה שהנכסים מומשו - כלומר הנכס נמכר בפועל, וההפסד דווח לרשות המסים", מציין רשטיק. "אם יש לכם מניות וניירות ערך שרשמו הפסד על הנייר נכון לסוף 2022, זה הזמן לבחון את מימושם כדי לקזזם עם מימושים אחרים שהניבו רווח - ככל שזה מתאים לאסטרטגיית ההשקעות שלכם.

גיא רשטיק, שותף ב־BDO / צילום: נתי חדד

"כדאי לשים לב לכך שההפסד ממימוש ניירות הערך לא חייב להיות מאותו מכשיר השקעה, וגם לא מאותה מדינה בה נעשתה ההשקעה. כך, למשל, אם במהלך ב־2022 מכרתם נכס - דירה בישראל או בחו"ל, קרקע, ניירות ערך זרים וכדומה - ותיק המניות שלכם בהפסד, כדאי לבדוק האם שווה לממש אותו וליצור הפסד שיוכר לצורכי מס, וליהנות מהחזר של המס ששולם באותה השנה, גם אם הוא שולם בחודשים הראשונים של השנה".

לדברי רשטיק: "נקודה חשובה נוספת מתייחסת גם למשקיעים שקיבלו דיבידנדים ממניות או ריבית על אג"ח, בין אם מניירות ערך ישראלים שנוכה מהן 25% מס במקור, ובין אם מניירות ערך זרים שלא נוכה מהן מס. במקרים מסוימים, חוקי המס מאפשרים לקזז את ההפסד ממימוש גם מאותם דיבידנדים או ריבית ולקבל החזר מס, או לא לשלם מס עבורם אם לא נוכה במקור".

3. דיוק מקדמות מס

לעיתים, עסקים שמשלמים מקדמות מגלים לקראת סוף השנה שהן לא מכסות את כל חבות המס שלהם. מכיוון שהדוח למס הכנסה ל־2022 מוגש באמצע ואף בסוף 2023, ככל שיש הפרשים בין תשלום המקדמות במהלך השנה ובין חבות המס הסופית - ההפרש צובר ריבית והצמדה מינואר 2023 ועד למועד שמשלמים אותו.

 

רשטיק: "ריבית מס הכנסה עומדת על מדד + 4%, כשבנתוני האינפלציה הנוכחיים, מדובר על כ־9%־10% תוספת לחבות המס הנומינלית. על כן, בעיקר בסביבת אינפלציה וריבית גבוהה, מדובר בסכומים מהותיים. מומלץ לכל בעלי העסקים לבצע כבר בתקופה הנוכחית הערכה, ולהבין האם הם נמצאים במצב של תשלומי מס ביתר או בחסר. ניתן גם לשלם עד סוף ינואר 2023 את הפרשי המס ללא ריבית והצמדה, ובכך למנוע את ההפרשים שיצטברו לשנת המס 2022".

4. הפקדת כספים

באופן מסורתי, סוף שנת המס היא גם התקופה בה עצמאים מבצעים הפקדות פנסיוניות ולחסכונות שונים שיש בהם הטבת מס. מדוע? במכשירים שמעניקים הטבת מס יש גם תקרה שנתית להפקדה שמתחדשת בכל שנה, ומי שמעוניין לנצל את מלוא ההטבה הקיימת, צריך להקדים ולהפקיד עוד בשנת המס הנוכחית.

כאשר דנים בהפקדות סוף שנה, הכוונה היא בעיקר לאלו: הראשונה, הפקדות לקרן פנסיה - כשעצמאים מחויבים להפקיד לחיסכון פנסיוני סכום מינימלי שמחושב בהתאם לגובה ההכנסה השנתית שלהם. סכום זה יהיה בגובה מקסימלי של 20.5% מפעמיים מההכנסה השנתית הממוצעת במשק, וכך הם יוכלו ליהנות מהטבות מס בהפקדה ומפטור ממס רווחי הון בעת משיכת הכסף כקצבה בפרישה.

השנייה, הפקדות לקרן השתלמות מכשיר חיסכון לטווח בינוני, אליו ניתן להפקיד עד 4.5% מההכנסה השנתית ועד הכנסה בגובה של 270 אלף שקל, על מנת ליהנות מהטבת מס של ניכוי. זאת, עד לתקרה שנתית בסך 18,960 שקל.

שלישית, קופת גמל להשקעה - ניתן להפקיד למכשיר חיסכון זה עד כ־71 אלף שקל בשנה, ובמקרה כזה, ניתן יהיה בגיל פרישה לצרף את הכספים ליתרת הכסף הפנסיוני ממנו מתקבלת קצבה. אם בחרתם לעשות זאת, הם יהיו פטורים ממס רווחי הון.

למרות שההפקדות נועדו לנצל את מלוא תקרות הפטור, יש לשים לב לשלוש נקודות בהקשר זה:

● עצמאים רבים שוקלים האם בסוף השנה להפקיד לקרן השתלמות או לקרן פנסיה. חשוב לציין שהמכשירים שונים זה מזה: קרן השתלמות היא מכשיר חיסכון בלבד, וקרן פנסיה כוללת מרכיב חיסכון וגם מרכיב של שני סוגי ביטוחים - ביטוח אובדן כושר עבודה וביטוח שארים למקרה מוות.

עצמאי שבוחר להפקיד רק לקרן השתלמות, חייב להיות ער לכך שהוא צריך לרכוש את הביטוחים הללו בנפרד. אבל בגלל שקרן הפנסיה כוללת מרכיבים ביטוחיים, כדאי להפקיד אליה לא רק בסוף השנה, אלא באופן חודש שוטף, על בסיס הערכת הכנסות שנתית, זאת על מנת לשמור על רצף ביטוחי.

● למרות שההפקדות עולות לדיון בסוף השנה, מבחינת הכדאיות הכלכלית, עדיף להפקיד את מלוא הסכום בתחילת השנה, כך שהוא יוכל לעבוד בשוק ההון ולהשיג תשואה.

מנגד, אם יש חשש שהפקדת הסכום כולו בתחילת השנה יסבול מירידות או תנודתיות, עדיף להפקיד במספר מנות במהלך השנה כדי להיכנס לשוק ההון בחלקים, שישפיעו לחיוב או לשלילה על סכומים קטנים יותר מההפקדה. צריך לזכור שאף אחד לא יודע לתזמן את השוק, ואי אפשר לדעת אם השנה הצפויה תסתיים בתשואה חיובית.

● שנת 2022 יצרה התלבטות שלא ראינו כבר זמן רב: האם בכלל כדאי להמשיך ולהפקיד? או אם ננסח את זה בסגנון חופשי "האם אני לא מפקיד כסף בשביל שהגופים המוסדיים פשוט יפסידו אותו?". זה המקום להזכיר שהפקדה לחיסכון והשקעת החיסכון צרכים להיעשות במסגרת ברורה של מטרות שמהן נגזר אופק החיסכון, פיזור השקעות נבון ותיאבון סיכון אישי. בהתאם לאלו נקבעת רמת הסיכון, ולא כנגזרת של שנה אחת טובה או לא.

עוד כתבות

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו לא לעצור את הנפט לישראל

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נמשכות העליות בוול סטריט; נעילה ירוקה באירופה

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עולה ביותר מ-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"