גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההאטה הכלכלית מחלחלת לעסקים: זינוק בבקשות לחדלות פירעון

בקשות עסקים לחדלות פירעון קפצו השנה ביותר מ־20%, כך עולה מנתונים שהגיעו לידי גלובס ● המגמה מתבטאת בסקטורים שונים, ממזון ועד לייצור פלסטיק ● בין הסיבות לתופעה נמנים לא רק המשבר הכלכלי והעלאות הריבית, אלא גם הקלות המימון שניתנו באופן גורף בתקופת המגפה ● מומחה: "הייתה דחייה של קריסת עסקים, הם הצליחו למשוך עוד שנה-שנתיים במענקי קורונה ואז התנתקו מהחמצן"

זינוק בבקשות לחדלות פירעון / אילוסטרציה: Shutterstock
זינוק בבקשות לחדלות פירעון / אילוסטרציה: Shutterstock

בחודשים האחרונים עלה מספר החברות שהגישו בקשת חדלות פירעון. כלומר, יותר ויותר חברות הגיעו למצב בו הן לא יכולות לפרוע את התחייבויותיהן ופנו לבית המשפט להקפיא את ההליכים, לנסות להגיע להסדר חוב עם הנושים או למצוא קונה לחברה ולהמשיך את פעילותה. מדובר בחברות בתחומים מגוונים - מחברות מזון כמו מחלבות רמת הגולן ופסקוביץ, ועד חברת קנאביס וייצור פלסטיק. 

מניות העם החדשות: איזו מניה המשקיעים הספקולנטים הכי אוהבים? 
רווחית ומפטרת: מדוע פלייטיקה קיצצה כ־20% מעובדיה בחצי שנה 
ארבע חברות מזון על סף קריסה, וזאת עלולה להיות רק ההתחלה | ניתוח

לפי נתוני אגף הממונה על חדלות פירעון, השוואה של מספר הבקשות הכולל של תאגידים שהוגשו מינואר עד נובמבר השנה מול אותם חודשים בשנת 2021 חושפת עלייה של 21% בבקשות - עוד לפני סוף השנה. מדובר ביותר מ-1,600 בקשות לעומת כ-1,300 בכל השנה שעברה.

סינון של התיקים המורכבים בלבד, אלה שבהם נבחנת הבראה של החברה, מעלה כי בחודשים ינואר עד נובמבר 2021 היו 61 תיקים, לעומת 74 באותם החודשים בשנת 2022 - עלייה של 21%. בחודש שעבר רואים עלייה תלולה עוד יותר. בעוד שבנובמבר 2021 היו 5 תיקים מורכבים, בנובמבר 2022 מספרם עלה ב-140% ל-12 תיקים.

העלייה במספר התיקים המורכבים מחדדת את המגמה המדאיגה: לכל אורך הספקטרום עולה מספר החברות לקראת קריסה. 

 

הסיבות לקריסות: מהריביות ועד למגפה

מומחים בתחום מסבירים את התופעה בעליית מחירי הייצור והתקורות, לצד עליית הריבית וסיום הרזרבות ומענקי הקורונה שאפשרו לחברות לשרוד. הנפגעות העיקריות הן חברות קטנות ובינוניות.

לדברי הממונה על חדלות פירעון, עו"ד ורו"ח אשר אנגלמן, העלייה בפתיחת ההליכים מושפעת ככל הנראה מעלייה בעלות הייצור ועליית הריבית, שמביאה לגידול בהוצאות. "התקורות עולות, עלות הייצור עולה, במקביל יש עלייה בריבית. לחברות ממונפות יש עלות מימון גדולה יותר. הרווחיות יורדת, ומגיעים להפסדים, זו שרשרת שמשפיעה על כל המשק". 

עו''ד ורו''ח אשר אנגלמן / צילום: אופיר אייב

ומהצד של החברות הקורסות עולה תמונה דומה. כך למשל, חברת הקנאביס יוניבו, שהגישה בקשה לחדלות פירעון, נימקו את הקריסה בעודף הרגולציה בישראל, שינויים לא צפויים וחוסר בתקינה ליצוא. בחברת ייצור אריזות הפלסטיק פלסטניר, שצברה חוב של 50 מיליון שקל, טענו בין היתר כי העלייה במחיר חומרי הגלם הובילו לקשיים תזרימיים. בחברת הבנייה טל בר בנייה ופיקוח תלו את האשם בקורונה לצד עיכוב בקבלת היתרים שהובילו לנטילת אשראי שלא נלקח בחשבון.

טחינת הנסיך, שצברה חוב של 143 מיליון שקל, נימקה את קריסתה באילוצים גלובליים, בפרשת הסלמונלה משנת 2016 ובמשבר הקורונה שהביא אותה למצוקה תזרימית. החברה חזרה לייצר לאחר השבתה של שבועיים, והיא מוצעת למכירה.

במחלבות רמת הגולן הסבירו את הקריסה, שכוללת חוב של 40 מיליון שקל, ברווחיות נמוכה שנשחקה לאורך זמן, לצד התייקרויות בעלויות הייצור של החברה בחומרי הגלם, בתשומות, בכוח-האדם ובחשמל. זאת כאשר לחברה אין יכולת לייקר את מוצריה. בינתיים שופרסל הסכימה להעמיד תרומה של כחצי מיליון שקל, והנאמנים פועלים למכירת החברה. 

 

עו"ד דנית רימון, שותפה במחלקת חדלות פירעון במשרד ארנון, תדמור-לוי, מסבירה כי ניתן לחלק את החברות שהגיעו לחדלות פירעון לשני סוגים עיקריים. האחד - תאגידים שנפגעו באופן ישיר ממשבר הקורונה עקב ירידה משמעותית בפעילות. אלה כוללים חברות תיירות, תעופה ואירועים. הסוג השני הוא חברות שנפגעו כתוצאה מהשעות עקיפות של משבר הקורונה. בהן חברות תעשייתיות ונדל"ן.

"במהלך הקורונה עסקים רבים קיבלו הלוואות בערבות מדינה, והבנקים הפגינו סבלנות יחסית. ההלוואות נועדו לאפשר לחברות לקבל כסף מיידי כדי להיות מסוגלות להמשיך ולהתקיים ותנאי הסף לקבלת ההלוואות היו נמוכים", אומרת עו"ד רימון. "כבר אז נשמעה ביקורת רבה שלמעשה מדובר בהנשמה מלאכותית של חברות, כי הרי את ההלוואות האלה יהיה צריך להחזיר, והרבה חברות, שמצבן היה לא מזהיר אף לפני הקורונה, אינן מסוגלות כיום לשאת בעלויות כאלה. עכשיו אנחנו חווים את תופעות הלוואי של המשבר. זה לא משהו שלא צפינו מראש, אבל יש כאלה שסוברים שהוא הגיע מאוחר מהצפוי. כעת כשהמשק חזר לעבודה סדירה, התנאים לקבלת אשראי נעשו קשיחים יותר, או לפחות חזרו למצבם הנורמלי".

חן הרצוג, שותף וכלכלן ראשי בחברת BDO העוסקת בליווי חברות המתקרבות למצב של חדלות פירעון, מסביר כי המגמה נובעת משילוב של שני גורמים: "עליית הריבית יחד עם ההאטה הכלכלית. הוצאות המימון עולות והבנקים מקשיחים את תנאי האשראי לאור חשש להאטה בפעילות. עליית הוצאות הריבית מקטינה את מרווח הנשימה של החברות. בחלק מהמקרים מדובר בחברות שממילא היו על סף חדלות פירעון, והעלאת הריבית הביאה אותם לחצות את הרף. האירוע השני שקורה במקביל הוא היציאה מתקופת הקורונה ומענקי הקורונה".

הרצוג מסביר כי עסקים קיבלו מענקים בצורה גורפת, מה שאפשר גם לחברות שהיו בקשיים ללא קשר לקורונה להמשיך ולשרוד. "הייתה דחייה של קריסת עסקים, הם הצליחו למשוך עוד שנה-שנתיים ואז התנתקו מהחמצן", הוא אומר. "כשמחברים את הריבית האפסית והמענקים, לניתוק מהמענקים ועליית הריבית, השילוב זה מה שאנחנו רואים בנתונים על הגידול בחדלות פירעון".

למרות המגמה, אין חשש ליציבות הפיננסית במשק

עו"ד שי בר ניר, שותף ומוביל תחום חדלות פירעון במשרד מ. פירון, מסביר כי ה"רזרבות" של חברות רבות נגמרו, ועובדה זו, בשילוב החששות המתגברים מהמצב הכלכלי שגורמים לנושים הפיננסיים להיות יותר אגרסיביים, מביאים לכך שנראה בזמן הקרוב חברות רבות נקלעות להליכי חדלות פירעון.

לדבריו, "למרבה הצער, למרות שהחוק יצר כלי הבראה ראוי לחברות, חברות רבות מגיעות להליכי חדלות פירעון, הרבה אחרי הדקה ה-90, במצב שאין אפשרות אמיתית להבראה, ולכל היותר ניתן למכור את הפעילות במחירים זעומים לעומת היקף החוב, מה שמשאיר דיבידנד אפסי, אם בכלל, לנושים הבלתי מובטחים".

עו''ד שי בר ניר / צילום: סטודיו תומאס

הרצוג מרגיע ואומר כי למרות המגמה של ריבוי חברות עם קשיים תזרימיים, לא מדובר במשבר רוחבי במשק. "בסוף הכלכלה צומחת, זה לא סיכון רוחבי אלא דחייה של חדלות פירעון פלוס עליית הריבית. נכון שיש שחיקה ברווחיות אבל אין חשש ליציבות הפיננסית"

השימוש בקורונה כהסבר לקריסה

לקורונה יש תפקיד נוסף במגמה. מרבית החברות שהגישו בקשה להליך חדלות פירעון מנסות לתלות את קריסתן במגפה. הסיבה לכך נעוצה בהוראת שעה המכונה תיקון 4, שעברה בעקבות הקורונה. לפי התיקון הזמני, מי שנקלע לחובות, יוכל במהלך 3-4 חודשים לגבש הסדר חוב בליווי מנהל הסדר מטעמו. זאת בניגוד להליך הרגיל במסגרתו ממנים נאמן חיצוני, והשליטה ממנהלי החברה נלקחת.

הוראת השעה הזו אומנם הסתיימה במרץ השנה, אך הוארכה 4 פעמים מאז, והחייבים עדיין תולים בה תקוות. כעת, עו"ד אנגלמן מספר כי נעשית עבודת מטה שתבחן את התיקון. לדבריו, אין אפשרות להאריך את הוראת השעה יותר, ויש לקבל החלטה אם החוק יהיה קבוע, יבוטל או יתקבל בשינויים מסוימים.

עו''ד דנית רימון / צילום: תומר יעקובסון

עו"ד רימון אומרת כי "אם צוללים לעומק הדברים, מבינים שבהרבה מקרים זו (הקורונה נ"ש) אינה הסיבה האמיתית. בחלק לא מבוטל מהקריסות, משבר הקורונה הציף בעיות רבות שהיו קיימות שנים בעסק מקרטע שהיה בסביבת חדלות פירעון תקופה ממושכת - גם לפני המשבר".

לדבריה, לחברות יש נטייה לחשוב שבתי המשפט יהיו סלחניים יותר אם הסיבה לקריסה היא הקורונה, אך במקרים רבים זו רק סיבה ש"מצטלמת" טוב. להערכת עו"ד רימון, מה שמבדיל בין חברות באותו תחום וגודל, בשאלה מי מהן תחזיק מעמד, היא כמות המזומנים וההון העצמי שהן נכנסו איתם לתוך המשבר. "חברות חזקות יותר, גם לפני הקורונה, יוכלו לצלוח ביתר קלות את הזעזועים המתרחשים, כגון עלייה בעלות חומרי הגלם והשילוח, עלייה בהוצאות המימון והשפעות המלחמה באירופה".

עוד כתבות

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה