חובות של 40 מיליון שקל: מחלבות רמת הגולן מבקשת הקפאת הליכים

בבקשה נכתב כי החובות הצטברו בשל רווחיות נמוכה שנשחקה לאורך זמן, לצד התייקרויות בעלויות הייצור של החברה בחומרי הגלם, בתשומות, בכוח-האדם ובחשמל - זאת כאשר לחברה אין יכולת לייקר את מוצריה, כיוון שמרביתם בפיקוח או נמכרים תחת מותג פרטי

מחלבות רמת הגולן / צילום: רפי קוץ
מחלבות רמת הגולן / צילום: רפי קוץ

חברת מחלבות רמת הגולן, החמישית בגודלה בישראל, פנתה היום (ב') לבית המשפט המחוזי בנצרת בבקשה למנות נאמן ולהקפיא את ההליכים נגדה באופן זמני, לאחר שצברה חובות בהיקף של כ-40 מיליון שקל. זאת לאחר שביום חמישי האחרון הודיעה החברה למועצת החלב ולרפתני רמת הגולן כי היא נאלצת להפסיק לרכוש חלב.

לדברי החברה, היא לא יכולה להמשיך ולפעול במהלך העסקים הרגיל ונזקקת לפתוח בהליך המשפטי על-מנת להשתקם כלכלית ולהמשיך לפעול. פתיחת ההליך נועדה לאפשר לה שלא לצבור חובות ולא לשלם לנושיה. 

ארבע חברות מזון על סף קריסה, וזאת עלולה להיות רק ההתחלה | ניתוח

המחלבה פועלת משנת 1983 ומעסיקה כ-100 עובדים וכ-30 עובדי קבלן באזור התעשייה של קצרין שברמת הגולן, לצד מרכז לוגיסטי באזור התעשייה עמק חפר. החברה רוכשת מדי יום חלב מכ-17 רפתות. המחלבה מתמודדת מזה תקופה ארוכה עם קשיים תזרימיים והפסדים מצטברים הנובעים בעיקר מעלייה מתמשכת במחירי החלב הגולמי ועלויות ותשומות הייצור.

"החלופה למבוקש היא פירוק החברה, אשר ישמיד ערך לנושי החברה ויביא לנזקים כבדים לעובדיה ולנושיה. אין מחלוקת כי קיימת חשיבות רבה לעשות כל מאמץ למצוא 'תקומה' לחברה, אשר פעילותה בתחום החקלאות ובפריפריה", נטען בבקשה שהוגשה לבית המשפט באמצעות משרד עורכי הדין פרל כהן צדק לצר ברץ. 

רווחיות נמוכה שנשחקה לאורך זמן

בבקשה נכתב כי החוב הצטבר בשל רווחיות נמוכה שנשחקה לאורך זמן, לצד התייקרויות בעלויות הייצור של החברה בחומרי הגלם, בתשומות, בכוח-האדם ובחשמל. זאת כאשר לחברה אין יכולת לייקר את מוצריה, כיוון שמרביתם בפיקוח או נמכרים תחת מותג פרטי וסובלים מרווחיות נמוכה.

בשנת 2020 הרוויחה החברה כ-1.2 מיליון שקל, ולפי טיוטת הדוחות הכספיים בשנת 2021, שורת הרווח הפכה להפסד בשיעור של כ-7 מיליון שקל.

לדברי החברה, "חרף פעילות ענפה בשוק החלב, כמו גם הסכמים אל מול לקוחות גדולים ומשמעותיים בתחומם, פעילות החברה סובלת מרווחיות נמוכה מאוד הנשחקת לאורך זמן. חלק מהסיבות לרווחיות הנמוכה נעוצות בכך ש-60%-70% ממוצרי החברה הם מוצרים בפיקוח, ומחירם מוגבל, כמו גם ההסכמים של החברה עם הרשתות השונות לשיווק תחת מותגים פרטיים של הרשתות הם ברווחיות נמוכה אף היא, לאור רצונן של רשתות השיווק למכור לצרכן במחיר נמוך ככל הניתן". 

עוד נטען כי "בשל הגירעון המצטבר ונוכח מצב הדברים, החברה אינה יכולה להמשיך עוד בפעילותה עסקית ונזקקת לעזרתו של בית המשפט הנכבד כדי לנסות להביא לשיקומה, באמצעות מינויו של נאמן זמני".

החברה, שרוב נכסיה משועבדים לבנק הפועלים, הנושה המובטח של החברה, מבקשת למנות לנאמן זמני את בא-כוח הבנק, עו"ד ירון אלכאוי, לצד עו"ד אמיר פלמר. הבנק מסכים לבקשה להקפאת ההליכים.

המחלבה מבקשת לנקוט תוכנית הפעלה זמנית למשך 30 יום הכוללת צעדי התייעלות וצמצום מאסיביים, ולנסות למצוא משקיע לחברה או רוכש לפעילותה, תוך המשך הפעלת החברה כ"עסק חי", ומתוך רצון וכוונה לשקם את החברה בבחינת מוצא אחרון לפני פירוק החברה. הרווח התפעולי החזוי הוא של כחצי מיליון שקל.

מחלבות רמת הגולן הוקמה בשנת 1983, והיא מוחזקת במלואה על-ידי חברת "הפריפריה הצפונית אגודה שיתופית חקלאית". חברי האגש"ח הם קיבוץ אורטל (38%), קיבוץ סאסא (38%), קיבוץ עין זיוון (19%) ויובל איתן (כ-4%). חברת "הפריפריה הצפונית" מסכימה להעמדת מימון עד לחצי מיליון שקל לצורך הפעלת התוכנית.

בשנה האחרונה צומצמה הפעילות בכ-20%

מהבקשה עולה כי היקף הייצור השנתי של החברה עומד על כ-18.5 מיליון ליטר חלב גולמי. היקף המכירות השנתי של החברה עמד עד לשנה האחרונה על כ-120 מיליון שקל. בשנה האחרונה צומצם היקף הפעילות של החברה בכ-20%.

עוד צוין כי כ-60%-70% ממוצרי החברה הם מוצרי חלב ושמנת המצויים תחת פיקוח, ובאלה הרווח הגולמי נמוך ביותר ועומד נכון להיום על כ 3% בלבד, בעוד לפני כעשור היה גבוה ביותר מפי שלושה. לפי הבקשה, "תחת ההסכמים הקיימים עם רשתות השיווק, וכל עוד לא יתייקרו המוצרים שבפיקוח ב- 10% לפחות, אין ביכולתה של החברה לקיים כל פעילות עסקית רווחית".

המחלבה ניסתה למצוא משקיע שיכניס הון, אך לא הצליחה. לדבריה, רשתות השיווק לא הסכימו לשנות את תנאי ההסכמים כדי לייצר רווחיות עבורה.

החברה חייבת לבנק הפועלים כ-26 מיליון שקל, ולעובדים היא חייבת כ-850 אלף שקל שכר של תחילת חודש נובמבר, וכן יש לה חוב בגין תשלומי פנסיה והודעה מוקדמת לעובדים שפוטרו בהיקף של כ-440 אלף שקל.