גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר הירידות החדות במניות הנדל"ן: מה צפוי ב-2023 והסיבות לאופטימיות קלה

מניות הנדל"ן רשמו ב־2022 ירידות שערים חדות ובלטו לשלילה בבורסה המקומית • מדוע חברות הנדל"ן המניב שפועלות בארץ הציגו תוצאות טובות יותר מאלו שפעילות בחו"ל ומחברות הבנייה למגורים, ואיך הגאות של 2021 תעזור לחברות לצלוח את 2023

שנה רעה במיוחד למדד הנדל''ן
שנה רעה במיוחד למדד הנדל''ן

2022 תיזכר כשנה רעה במיוחד למניות הנדל"ן בבורסה של תל אביב. אחרי גאות של כעשור רשמו השנה מניות הנדל"ן ירידות שערים חדות ובלטו לשלילה בבורסה המקומית, על רקע עליית שיעורי הריבית בישראל ובעולם, הקפיצה בעלויות המימון של החברות עתירות החוב והציפייה להאטה כלכלית ב־2023.

● דירות או מניות, איזה השקעה השתלמה יותר ב-2022? 
ג'רמי בלנק ודיסני מזהים הזדמנות בהתחדשות עירונית בת"א 
תוכנית קירוי כביש בגין בירושלים אושרה: מה זה יעשה לעיר?

מבט על מסכי הבורסה מגלה כי מאז תחילת 2022 רשם מדד ת"א נדל"ן ירידה מצטברת של כ-28%, שעה שמדד ת"א 125 מציג ירידה מתונה בהרבה של כ-10% בלבד. מקרב חברות הנדל"ן השונות בלטו לשלילה מדדי חברות הנדל"ן המניב הפעילות בחו"ל וחברות הבנייה, אשר מציגים ירידות של כ-34% וכ-33% בהתאמה, מתחילת 2022.

 

תשואה גרועה פחות רשם מדד חברות הנדל"ן המניב הפעילות בעיקר בישראל, אשר ירד מתחילת השנה בכ-23%. את הירידה החדות ביותר מבין המניות הכלולות במדד ת"א נדל"ן רשמה מתחילת השנה חג'ג' אירופה (67%-), כשאחריה ברשימת התשואות הגרועות נמצאות: ישראל קנדה (56%-), נכסים ובניין (50%-), אפי נכסים (49%-), ועוד כעשר מניות שאיבדו יותר מ-40% מערכן (כל אחת).

 

לדברי רז דומב, אנליסט נדל"ן בבית ההשקעות לידר שוקי הון, השינוי המהותי ביותר שקרה בשנה האחרונה הוא המעבר לסביבה של ריבית עולה ובשיעור חד למדי. סקטור הנדל"ן הוא מצרכני החוב הגדולים בשוק, ולכן עליית הריבית הובילה לשינוי לרעה בסנטימנט המשקיעים למניות אלו.

רז דומב, אנליסט בלידר שוקי הון / צילום: איה בן עזרי

"עליית הריבית משפיעה על החברות בשני דברים, הראשון הוא התייקרות עלות החוב והשני הוא על פרמטרים אחרים בסביבה העסקית ואיך אלו ישפיעו על סקטור הנדל"ן. וכמו שראינו, סקטור הנדל"ן הציג ב־2022 ביצועי חסר ביחס לשוק", מדגיש דומב.

2022: תמונת מראה לשנים שקדמו לה

למעשה, 2022 מהווה תמונת מראה לשנים רבות שקדמו לה, שבהן מגזר הנדל"ן בלט לחיוב ביחס ליתר השוק, בגלל סביבת הריבית הנמוכה, אשר הורידה משמעותית את עלות גיוס החוב לחברות בענף.

דומב מדגיש כי כאשר מסתכלים על תחום הנדל"ן המניב, רואים שמניות החברות הפעילות בישראל הציגו השנה ביצועים טובים יותר. לדבריו, השוק רואה את כלכלת ישראל כחזקה ויציבה וככזאת שמבחינה היסטורית ידעה להתמודד טוב יותר עם המשברים האחרונים שהיו בעולם, בהשוואה למדינות אחרות.

במילים אחרות, המשקיעים מניחים לדבריו, כי גם הנדל"ן המניב בישראל יציג עמידות גבוהה יותר ביחס להרעה אפשרית בסביבה העסקית. מסיבה זו, חברות בעלות פורטפוליו נכסים שמאופיין בנכסים רבים יותר בישראל הציגו ביצועים טובים יותר מאלו שמרבית נכסיהן ממוקמים בחו"ל.

עניין נוסף קשור לדבריו לשאלה האם יהיו או לא יהיו שערוכים שליליים (הפחתות שווי של נכסים). "בעשור האחרון, ככל שסביבת הריבית הייתה קרובה לאפס, שיעורי ההיוון של הנכסים בחו"ל ירדו בצורה משמעותית בספרי החברות.

"למעשה, נשמר מרווח די קבוע ביחס שיעורי הריבית לשיעורי ההיוון, ועכשיו כאשר שיעורי הריבית עולים, ייתכן שגם שיעורי הריבית של הנכסים בחו"ל יחזרו לעלות ואז נראה יותר מגמה של שיערוכים שליליים אצל חברות שמחזיקות נדל"ן בחו"ל", מדגיש דומב.

לדבריו, בישראל הריבית ירדה גם כן אבל שיעורי ההיוון ירדו הרבה פחות, והמרווח ביניהם גדל ל־6% ויותר. ככה שגם כאשר הריבית בישראל כבר החלה לעלות, לא בהכרח נראה עלייה בשיעורי ההיוון בדוחות החברות, כי מראש השמאים כאן היו יותר שמרנים ולא הורידו חזק את שיעורי ההיוון כאשר הריבית ירדה חזק.

"ככה שלחברות שמחזיקות נדל"ן בחו"ל יש יותר פוטנציאל לשיערוכים שליליים ולמחיקת ערך, מאשר לחברות שמחזיקות נדל"ן בישראל. זאת למעשה הסיבה לפערי התשואות בין חברות הנדל"ן המניב שפועלות בישראל לבין אלו שפועלות בחו"ל", מדגיש דומב.

אחרי השיא: "רמות מלאי מאוד נמוכות לקבלנים"

באשר ליזמיות המגורים, הוא מציין כי הירידה ב־2022 מגיעה אחרי שנה מטורפת שהייתה לחברות הללו ב־2021, כאשר כל דירה שיצאה לשוק נמכרה.

"עכשיו, כאשר רואים האטה בשוק הדיור ובחודשיים האחרונים אפילו די קיפאון, אז יש חשש של המשקיעים, שהסנטימנט המדהים מ־2021 די משתנה ותהיה האטה בשוק המגורים. נשאלת השאלה אם זה ישפע על התוצאות של החברות, וחוסר הוודאות הזה בא לידי ביטוי במניות שלהן עם ביצועי חסר של מדד ת"א־בנייה ביחס לסקטור וכמובן ביחס לכל השוק.

"מצד שני, בגלל שהקבלנים מכרו מלאי כל כך משמעותי ב־2021, יש להם רמות מלאי מאוד נמוכות בפרויקטים שמסתיימים בשנתיים־שלוש הקרובות. ככה שהם ימשיכו להציג תוצאות כספיות חיוביות מהמלאי שנמכר, כי עם התקדמות הביצוע הם יכירו גם בהכנסות משמעותיות.

"גם רמות המלאי הנמוכות יאפשרו לחברות היזמיות לשמור על אורך רוח ולהיות יותר סבלניות בהפחתות המחיר שהן ידרשו לעשות. מדובר כמובן על הממוצע הענפי, כאשר ישנם יזמים שעלויות המימון שלהם יותר משמעותיות ולכן ייתכן שהן יצטרכו לעשות יותר הנחות כדי להיפגש עם תזרים ועם מכירות".

לחברות הנדל"ן המניב שפועלות בישראל היו תוצאות מצוינות גם ב־2022.
"התוצאות של כל חברות הנדל"ן המניב היו גם מדהימות, כי ההרעה בסביבה העסקית שאולי תבוא בגלל עליית הריבית עוד לא קרתה בפועל. החברות הללו רשמו ב־2021 שנה מצוינת בזכות ביקוש שיא למשרדים מצד חברות הייטק ודמי השכירות צמחו בצורה מאוד מרשימה.

"מגמה זו המשיכה גם ב־2022, כאשר בנוסף לכך כל החוזים בישראל צמודים לאינפלציה באופן שוטף, ואז ההכנסות המשיכו לצמוח באופן שוטף לאורך השנה. השערוכים היו חיוביים בזכות עליית ההכנסות ועד כל התוצאות לא מרמזות על שום בעיה בסביבה הכלכלית".

בהינתן שאנחנו נכנסים עכשיו לתקופה שבה הריבית תהיה גבוהה יותר מאשר בעשור שעבר, איך לדעתך זה ישפיע על ביצועי מניות הנדל"ן ביחס לשוק המניות כולו בישראל?
"השאלה אם ב־2024 נראה ירידה לרמות ריבית של 1%־2% או שנישאר ברמות של 3%־4%. המרווח מאוד משמעותי לסקטור הנדל"ן. אני מסכים שלא נחזור מאוד מהר לרמה של ריבית אפס, וזה תהליך יותר ארוך שיכול לקחת שנים ולא שנה־שנתיים.

"בהנחה שאנחנו לא הולכים עכשיו לעולם של מיתון קשה או להאטה מאוד משמעותית בהייטק ועזיבות של משרדים, אז חברות נדל"ן יוכלו לתפקד ולהציג ביצועים טובים גם במציאות כזאת.

"אבל בהנחה שהמשק הולך לתסריט של פגיעה קשה ברמה הכלכלית וביציבות, מניות הנדל"ן עלולות לרדת עוד יותר מהרמות הנוכחיות, בגלל שאלמנטים אחרים בסביבה העסקית ישפיעו לרעה".

עוד כתבות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פינוי פצועים מירי פצמ''רים בכרם שלום / צילום: N12

7 פצועים מירי פצמ"רים מרפיח; גלנט: "סימנים שחמאס לא יילך למתווה"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • מטח כבד לצפון: 65 שיגורים לאצבע הגליל • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים בולטים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם