גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

5 המלצות מס לסוף השנה: המוצר שמגן מאינפלציה ומתי לא משתלם לקזז הפסדים

על מה כדאי להסתכל לפני שממהרים להעביר את הכסף מהתיק בבנק לניהול בבית השקעות, מה היתרון הגדול של הקרנות הכספיות, והאם ניתן לקזז הפסדים בבורסה עם רווחים בנדל"ן? ● המלצות של מומחי מס לסיכום שנה סוערת בשווקים

5 המלצות מס לסוף השנה / אילוסטרציה: Shutterstock
5 המלצות מס לסוף השנה / אילוסטרציה: Shutterstock

שנת 2022, שמתקדמת בצעדי ענק לקראת סיומה, נשאה בחובה עליית ריביות ואינפלציה גואה, שבתורן הובילו לירידות בשוקי ההון, בארץ ובחו"ל. על הרקע הזה, בימים האחרונים של השנה אין כמעט משקיע בשוק ההון שלא שמע את העצה הקלאסית מיועצי המס למי שספג הפסדים: קיזוז ההפסדים. מדי סוף שנה ממליצים מומחי מיסוי ושוק ההון למשקיעים למכור מניות וניירות ערך שמופסדים על הנייר, רגע לפני שהשנה נגמרת, כדי ליהנות מחיסכון המס הגלום בקיזוז ההפסד מול רווחים שנוצרו.

אילו הוצאות כדאי לדחות ואיך הפסדים בבורסה יכולים לחסוך בתשלומי מסים: 8 טיפים לקראת סוף שנת המס
עשרת פסקי הדין החשובים שניתנו בשנת 2022 בנוגע למיסוי נדל"ן
סוף שנה בצל אינפלציה וריבית מטפסת: הטבות מס שכדאי להכיר | הפלוס של גלובס

העצה הזאת טובה תמיד, אבל יש עוד כמה טיפים קצת פחות מוכרים שכדאי להכיר רגע לפני שמאוחר מדי ליהנות מהטבות המס הניתנות בתקופה זו. אחד החשובים בהם מציע לכם לעשות בדיוק הפוך מהעצה הקלאסית: לא בהכרח לרוץ למכור מניות מפסידות כדי לקזז מס.

בואו נכיר את ההמלצות וההזדמנויות השונות.

1. "מלכודת" המכירה לצורכי קיזוז הפסדים

רו"ח אבי נוימן, מנהל מגזר ניהול נכסים ושותף בקבוצת המסים של PwC Israel, מתייחס לקראת סוף השנה לניידות של תיק ההשקעות של המשקיע היחיד. "הטרנד של ההשקעות היום עובר מניהול תיק ניירות ערך ברמה האישית לניהול ממוקד של התיק בבית ההשקעות במסגרת קופת גמל להשקעה או פוליסת פרט בחברת ביטוח ומנהל השקעות שאני יכול לבחור. הכסף מנוהל על ידיהם, ועד שאני לא מושך את הכסף אין מס. שני המכשירים האלה יכולים להיות נזילים מתי שאני רוצה", מסביר נוימן.

לדברי רו"ח נוימן, "עכשיו נקודת ההחלטה החשובה. עכשיו יש היסטריה רבתי בגלל שכל שוק ההון הפסיד וקיבלתי הביתה דיווחים מאותן קופות על הפסדים של מעל 10% בשוק ההון, כי הקופה הפסידה. מה עושה מי שנבהל ויודע שאפשר לקזז הפסדים? הוא מיד מושך את הכסף החוצה - וזו טעות.

"גם אם הם ירוצו היום לתת הוראה לפדיון קופת גמל להשקעה, הם עלולים לקבל את הכסף בפועל ב-2023, כי לוקח כמה ימים לקלוט את כל ההוראות למערכת, ותוצאת המס מהמהלך תהיה כבר רלוונטית לשנה הבאה.

"אבל יותר חשוב זה להבין שקופות הגמל להשקעה שנפתחו שנתיים-שלוש אחורה, ולא משכו מהן את הכספים, בהסתכלות תלת-שנתית או חמש-שנתית, נכון להיום יש להן רווח ולא הפסד. זה אומר שאם אני מושך את הכספים כי הפסדתי השנה אחוזים מסוימים אני עוד אשלם על זה מס, כי אני מורווח בטווח הארוך, למרות שכל השווקים מפסידים".

נוימן מזהיר מפני הטעות הזאת. "הרבה אנשים שפודים את הכספים מהר מהר לפני סוף השנה כדי לקזז הפסדים עושים טעות, כי הם לא בחנו את הטווח הרחוק".

2. ניידות בין מסלולים ובתי השקעות - לא אירוע מס

לדברי נוימן, בהשקעות בטווח הקצר יש לבחון האם הקופה בהפסד, ובאופן סובייקטיבי וספציפי לנסיבות התיק האישי לבחור האם למכור ולקזז הפסדים או לא. אבל אופציה נוספת שקיימת עבור מי שחושש היא להתנייד - מבית השקעות אחד לאחר או בין מסלולי ההשקעות.

"זה סופר חשוב. כשפותחים קופה להשקעה או פוליסה בחברת ביטוח צריך לציין איזו קופה אני רוצה ואיזה מסלול השקעה. יש מסלול מניות שבו הסיכוי לרווחים גבוה יותר והסיכון גבוה יותר לתנודתיות, ויש את המסלולים הכלליים והבטוחים יותר. מי שרועד מפחד מהירידות בבורסות ולא מסתכל בראייה ארוכת-טווח, כדאי לו לעבור כבר עכשיו למסלול השקעה כללית, שהוא יותר סולידי".

רו"ח נוימן מסביר, כי "מעבר בין מסלולים - ממסלול מניות למסלול כללי - מצריך רק הודעה לקופה, ולא מהווה אירוע מס, כי לא רואים בזה מכירה או קנייה. מי שלא מרוצה מבית ההשקעות או מקופת הגמל להשקעה יכול לנייד בצורה קלה וידידותית ללא אירוע מס.

"כדאי לבחון את זה כעת כדי להיערך ל-2023. אנשים מקבלים את הדיווחים מקופות הגמל ולא קוראים אותם לפעמים, אבל אם הם לא יעשו כלום הם עלולים להפסיד גם בשנה הבאה 15%. לעומת זאת, מי שיתקשר לקופה ויבקש להעביר אותו למסלול סולידי יכול למנוע את הירידות הבאות. הוא לא ירוויח אותו דבר כשהמניות יעלו, אבל הוא גם לא יפסיד כמו שהפסיד כשהיה במסלול מניות".

בשורה התחתונה, רו"ח נוימן ממליץ שלא למהר למכור את המניות לצורכי קיזוז הפסדים. "להערכתי, גם עבור מי שפתח את תיק ההשקעות בשנה האחרונה עדיף לא למכור, כי ההפסדים נצברים לקיזוז לשנים הבאות, ולכן אני לא הייתי ממליץ לעשות שינוי, למעט השינוי של מסלול בקופה עצמה, שאינו אירוע מס, לדוגמה ממסלול מניות למסלול כללי".

3. העדפת קרנות כספיות על פני השקעה בפיקדונות

גם בזירת החברות כדאי לשקול חשיבה מחדש על השימוש בכספים בסביבה אינפלציונית. לדברי רו"ח נוימן, "טיפ חשוב לחברות לקראת סוף השנה הוא לבחון אפשרות להמיר פיקדונות שקליים להשקעה בקרנות כספיות, מהלך שיאפשר ליהנות מהגנה אינפלציונית לצורכי מס, קביעת אותם רווחים בעתיד כרווחי הון ואפשרות אופטימלית יותר לקיזוז הפסדים".

4. קיזוז הפסדים בשוק ההון מול רווחי נדל"ן

ואם נחזור לעצה "הקלאסית" לסוף השנה, של קיזוז הפסדים בשוק ההון, כדאי לדעת כי גם כנגד רווחים מנדל"ן ניתן לקזז את ההפסדים משוק ההון.

עו"ד (רו"ח) רחלי גוז לביא, שותפה מנהלת במשרד עמית, פולק מטלון ושות' ושותפה במחלקת המסים, מסבירה כי "משקיעים שמכרו בשנה החולפת דירה להשקעה אך חווים הפסדים בשוק ההון, רשאים לקזז את ההפסדים מניירות ערך כנגד הרווחים מהדירות.

עו''ד ורו''ח רחלי גוז לביא / צילום: אייל טואג

"גם אם נעשתה רק התקשרות חוזית בעסקה למכירת נכס נדל"ן בתוך שנת המס 2022 וטרם נמסרה החזקה באותו נכס למוכר, די בכך כדי שניתן יהיה לקזז את שבח המקרקעין אל מול ההפסד שהוסב".

גוז לביא מוסיפה, כי "גם אם קיימים הפסדי הון שמקורם בשנים קודמות, ניתן לקזזם אל מול רווחי הון, לרבות שבח מקרקעין, שנוצרו בשנת המס הנוכחית. שכן, בהתאם לדין בישראל ניתן לקזז הפסדים אל מול רווחים בשנים עתידיות, אך לא להיפך. כלומר, רווח שהוכר בשנת 2021, לא ניתן לקיזוז בדיעבד באמצעות הפסד משנת 2022".

פרקטית, איך ניתן לנצל את הפסדי ההון לצורכי מס
גוז לביא: "נקודה שחשוב להכיר קשורה במנגנון ניכוי המס במקור החל על בנקים, בתי השקעות, ומערכות מסחר אחרות שדרכן מנוהלות ההשקעות בניירות ערך. מערכות המסחר של גופים אלה בנויות בצורה כזו שהן יודעות לקזז הפסד רק אם נוצר לפני רווח, ובמקרה של מסחר בבנקים הקיזוז מוגבל לפעולות הנעשות באותו סניף.

"כלומר, אם במהלך השנה נמכרו מניות ברווח, ובסוף השנה נמכרות מניות בהפסד - לצורך הכרת ההפסד משיקולי מס, משמעות הדבר היא שמערכות המסחר ניכו כבר את המס בגין ניירות הערך שנמכרו ברווח, וזאת מבלי שניתן ביטוי כלשהו להפסדים".

מדובר במצב הדורש התערבות אקטיבית מצד המשקיע. גוז לביא: "על המשקיע לבצע את חישוב המס הסופי במסגרת הגשת הדוח השנתי, שם יתבקש לקזז את הפסדי ההון כנגד המס שנוכה במקור במועד מכירת נייר הערך. לשם כך, רצוי לפנות למנהלי ההשקעות שעימם עובדים, ולבקש את טופסי ניכוי המס במקור, וזאת כדי לבצע את החישוב על אודות המס ששולם ביתר".

5. לא לשכוח את עמלות המסחר בניירות ערך

עם זאת, גם גוז לביא מבהירה כי לא בכל מצב משתלם לבצע את קיזוז ההפסדים, ויש שיקולים נוספים שצריך לשקול. "ככלל, הפסד הון הוא 'נכס מס' הישים רק למקרים שבהם קיימת יתרת רווח לקיזוז. כלומר, אם לא היו בשנה השוטפת רווחי הון, הכרה בהפסדי ההון לא תהיה רלוונטית.

"נוסף על כך, על המשקיע לבחון את העמלות הכרוכות בפעולות המסחר בניירות ערך. פעולות הקנייה והמכירה כרוכות בעמלות מסחר. לכן, ככל שהעמלות בגין המכירה והקנייה מחדש של נייר ערך גבוהות מ"נכס המס" שניתן להפיק ממנו, הרי שאין טעם בדבר, מאחר שהעלות גבוהה מהתועלת.

עוד כתבות

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן