גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גניבות הרכב הוכפלו, חברות הביטוח מפסידות מעל מיליארד שקל בשנה, והציבור משלם

המחסור בחלקי חילוף וברכבים מוביל להכפלה של גניבות המכוניות בישראל ● בשוק הביטוח מעריכים כי התופעה עולה לחברות הביטוח יותר מ־1.3 מיליארד שקל בשנה - מה שמתגלגל מיד למחירי הפוליסות, שכבר התייקרו בעשרות אחוזים ● וגם: הערים והדגמים הכי פופולאריים על גנבי הרכבים

מאזדה 3. הדגם הנגנב ביותר בישראל / צילום: יח''צ
מאזדה 3. הדגם הנגנב ביותר בישראל / צילום: יח''צ

באחד מערבי שבת האחרונים התכוננו א' וי', מאזור המרכז, לצאת יחד עם שלושת ילדיהם לארוחת שישי עם המשפחה המורחבת. לתדהמתם הם גילו כי הרכב שלהם, מסוג יונדאי i-25 נעלם מהחנייה הצמודה לביתם. בעקבות פנייה למשטרה, התברר כי כבר בצוהרי אותו היום הרכב נצפה במצלמות המשטרה עושה את דרכו באין מפריע לאחת מהערים הפלסטיניות מעבר לתחומי הקו הירוק. באותו יום הם הצטרפו לסטטיסטיקה של גנבות הרכבים בישראל, תופעה שרק הולכת ומחריפה. מנתונים שהגיעו לידי גלובס עולה כי חודש דצמבר מסתמן כחודש שיא מבחינת גנבות הרכב בישראל והוא המשך ישיר למגמה שמתעצמת מזה מספר לא מבוטל של חודשים.

מירי רגב תתקשה לעבור ממילים למעשים: מטרו אאוט, שאטלים ימיים אין 
צעדים ראשונים להרחבת הפעילות של GEELY בישראל ב-2023 | בלעדי
קיה פיקנטו ב-90 אלף שקל: העלאת המחירים של המכוניות הקטנות שחמקה מתחת לרדאר 

על פי הנתונים, בחודש החולף נגנבו בישראל בין 1,200 ל-1,300 כלי רכב - עלייה של 100% לעומת השנה שעברה. העלייה הזו נובעת ממחסור הן בחלקי חילוף והן ברכבים חדשים. מחירי החלפים עלו מאוד בשנה-שנתיים האחרונות בעקבות שורת גורמים בהם השיבושים בשרשרת האספקה שהחלה בקורונה, סגירת מפעלים בסין (ספקית החלפים הגדולה בעולם שגם היום סובלת מהתפרצות קורונה נוספת) והזינוק בשנתיים האחרונות במחירי התובלה והמכולות. כך נוצר מצב שחלק מהיבואנים מחכים חודשיים ושלושה לחלקי פח בסיסיים.

לפי חברות ביטוח, עלות של כל רכב גנוב עומדת על 85-90 אלף שקל, כך שהתשלום של חברות הביטוח בגין גנבת רכבים בקצב הנוכחי עומד על 110 מיליון שקל בחודש, שהם יותר מ-1.3 מיליארד שקל בשנה, ויש המעריכים כי מדובר בסכום המתקרב ל-1.5 מיליארד.

"מייקרים את הביטוחים ב-10% רק בגלל הגניבות"

את העלות הזו מגלגלות חברות הביטוח מיד לצרכנים. ביטוחי הרכב מתחלקים לשניים - ביטוח חובה שמכסה פגיעות גוף של הנהג עצמו, הולכי רגל ויושבי הרכב, וביטוח מקיף (רכוש) שנועד לכסות על גנבות, נזקים לרכב ופגיעה בצד שלישי (ביטוח צד ג'). בעוד שבביטוחי החובה חברות הביטוח כפופות לפיקוח ורגולציה נוקשה של רשות שוק ההון, ומתקשות להעלות מחירים, בביטוחי הרכוש הישראלים משלמים יותר ויותר. גם כאן החברות צריכות אישור להעלות מחירים, אך כדי לכסות על ההפסדים (הנובעים לא רק מהגנבות אלא גם מעלייה בשכיחות התאונות וההתייקרויות במוסכים) הן מצמצמות את ההטבות שניתנו עד עתה לנהגים. וכך, עבור רכב שמחירו עומד על 100 אלף שקל הביטוחים צפויים להתייקר בכ-200 שקל לשנה.

מנתונים שפורסמו בגלובס ונאספו על ידי סוכנות הביטוח הדיגיטלית Wobi עולה כי מתחילת 2022 ועד נובמבר כבר הורגש זינוק של 20% בתעריף הביטוח הממוצע (חובה+מקיף). התייקרות זו נבעה הן מעלייה בגנבות, הן מעלייה בשכיחות התאונות והן מעלייה בתשלומים של חברות הביטוח לקופות החולים בינואר שעבר. אבל היא לא האחרונה: המחירים צפויים לעלות עוד מאחר שהחודש עולה שיעור התשלום של החברות לביטוח הלאומי. עליות המחירים לצרכן נועדו לפצות את חברות הביטוח, בין היתר על הפסד מצרפי של 1.3 מיליארד שקל בביטוחי הרכב שרשמו בתשעת החודשים הראשונים של 2022.

"אנחנו נאלצים לייקר את הפוליסה ב-10% רק בגלל הגנבות, עוד לפני עלות התאונות, התייקרות חלפים וכו'", אומר בכיר בחברת ביטוח. "אין קסמים, זו כלכלה פשוטה. החברות לא יביאו את הכסף מהבית, בעיקר כשהן מפסידות בביטוחי החובה".

את העלייה בשיעור הגנבות ממחישים היטב הנתונים הבאים: אם בחמש-שש השנים האחרונות שכיחות הגניבות עמדה על 0.15%-0.2% מכלל הרכבים המבוטחים בביטוח מקיף, הרי שכיום היא כבר מתקרב ל-0.4%. יתרה מכך, בחלק מהדגמים, אלה הפופולארים ביותר על ידי גנבי הרכבים, שכיחות הגניבות מתקרבת ליותר מ-2%. אלו בעיקר דגמים חדשים שעלותם עומדת על כ-150 אלף שקל. כשמכניסים את שיעור השכיחות לשווי הרכב הזה, פרמיית הביטוח מתחילה מסכום של 3,000 שקל לשנה, עוד לפני משתנים נוספים כמו סיכון לתאונה ועלויות נוספות, כך התעריף לאותם דגמים כבר עשוי להגיע לכ-6,000 שקל.

הדגמים הנגנבים ביותר והשעות הכי מסוכנות

אם נחזור לא' וי', הרי שהמקרה שלהם תואם את הסטטיסטיקות של חברות הביטוח, וגם את אלה של פוינטר, חברת האיתור והשבת כלי רכב גנובים. דגם הרכב שלהם נמצא ברשימת עשרת כלי הרכב הכי נגנבים לצד מאזדה 3, קיה פיקנטו, מאזדה 6, טיוטה קורולה, יונדאי טוסון, קיה נירו, מאזדה CX5, קיה ספורטג' ויונדאי קונה.

דגמים אלו עולים כמעט בקנה אחד עם נתוני פוינטר, לפיהם שנת 2022 קיבעה את ההובלה הבלתי מעורערת של רכבי הפנאי-שטח (SUV) בישראל. ולא מדובר רק במכירות, אלא גם בשיעור מסך הגניבות שחצה את רף ה-50%. כל רכב שני שנגנב בישראל הינו רכב פנאי-שטח. רכבים פרטיים שאינם SUV היוו 17% מהרכבים הגנובים, רכבים מסחריים 10% ומשאיות 6%. אופנועים היוו אשתקד 13% מסך הגניבות.

בנוסף, נראה שלפי שעה גם גנבי הרכב כמו השוק כולו, טרם מעכלים את כניסתם של הרכבים החשמליים והם נגנבים פחות. הסיבה העיקרית לגנוב רכב חשמלי היא הסוללה. ברכב שעלותו כ-150 אלף שקל, עלות הסוללה לבדה נאמדת ב-100 אלף שקל מהסכום כולו.

על פי הנתונים של פוינטר, המועד השכיח ביותר לגניבת רכב הוא הלילה שבין שבת לראשון והשעה הפופולארית במהלך השבוע היא שבע בערב, לאחר שעות העבודה. עוד מתברר כי גניבות רכב מתבצעות במשך כל שעות היום, בניגוד לעבר אז רוב ניסיונות הגניבה היו בשעות הקטנות של הלילה עם תנועה דלילה של כוחות שיטור ואכיפה. לפי פוינטר, מדובר על גידול של מאות אחוזים בניסיונות גניבה בשעות היום לעומת 2021.

95% מהרכבים הגנובים מגיעים לרש"פ

לדברי אילן גולדשטיין, מנכ"ל פוינטר: "עושה רושם שיש הלימה בין מבצעי גניבות כלי רכב, מבריחי שב"חים ומבצעי טרור. גנבי הרכוש מופעלים ממניעים כלכליים ואצל חלקם הם משולבים בשנאה לאומנית. כבר היום באירועי תפיסת רכב אנחנו נתקלים במטר של יידוי אבנים ואפילו ירי. מדובר באנשים, רובם צעירים, שהחליטו להצטרף לארגוני הפשע כדי לעשות כסף קל".

גם הבכיר בחברת הביטוח טוען כי העלייה בגנבות מקורה בביקוש לרכבים חדשים או לחלפים ברשות הפלסטינית. "זו סוג של אינתיפאדה כלכלית. 95% מגיעים לשטחי הרשות הפלסטינית, זו תעשייה מסודרת בה הכל מוזמן מראש. הרכבים החדשים יותר נגנבים בדרך כלל לשימוש עצמי בשטחי הרשות, ואילו רכבים ישנים יותר נגנבים לטובת חלפים לפי הזמנה".

הוא אומר כי ככל שמיקומו של היישוב קרוב יותר למעברים לרשות הפלסטינית, שיעור הגנבות עולה, אך נתוני פוינטר תומכים בכך רק באופן חלקי: תל אביב היא העיר ממנה נגנבים הכי הרבה רכבים - 10%, ואחריה מדורגות ערים שנמצאות קרוב יחסית לקו הירוק דוגמת פתח תקווה (9%), ירושלים (6%) ונתניה (4%). ביניהן משתחלת באר שבע, שהפכה בעל כורחה לאחד הסמלים של הפשיעה במגזר הבדואי עם 5%.

הישראלים לא מתמגנים מגניבות

למרות הנתונים המדאיגים, נראה שהציבור לא מאוד מוטרד מגניבות הרכבים ובשוק מדווחים כי הישראלים לא ממהרים למגן את רכביהם. חברות הביטוח אמנם דורשות בחלק מהדגמים מיגונים שונים, אך מדובר בעיקר באמצעים המאפשרים לאתר את הרכב לאחר שנפרץ. במקרה כזה שולחות חברות האיתור ניידת על מנת לבצע מרדף אחרי הרכב הגנוב, ולעיתים אכן מצליחות לסכל את הגנבה, אך לא פעם המרדף מסתיים בנזק לרכב עד כדי יציאתו משימוש.

עוד כתבות

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ובמידה ויעבור גם בסנאט ויחתם על ידי הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"