גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוויכוח על המטרו: האם בעלי הנכסים באזור התחנות נהנים מעליית שווי?

דוח חדש שהוגש לבית המשפט מטעם התאחדות קבלני הארץ המתנגדת לחוק המטרו, קובע כי בניגוד להנחה הראשונית, זכויות הבנייה המוגדלות באזורי התחנות המתכננות של הפרויקט לא העלו עדיין את שווי הנכסים ● האם השוק לא מאמין שהפרויקט ייצא בסופו של דבר לפועל?

מרכז תפעול הקו האדום של המטרו העתידי / צילום: שלומי יוסף
מרכז תפעול הקו האדום של המטרו העתידי / צילום: שלומי יוסף

מתי, אם בכלל, יתחילו העבודות על פרויקט המטרו? בעוד ממשלת השינוי דחפה לכיוון, שרת התחבורה החדשה־ישנה מירי רגב הבהירה בשבוע שעבר כי היא מתנגדת להמשך קידום הפרויקט ואף תביא אותו לבחינה מחדש, ואילו שר האוצר בצלאל סמוטריץ' נחוש להעביר את חוק המטרו בהקדם.

כל מה שלא ידעתם על מיסוי דירה להשקעה | מדריך גלובס
מה גובה היטל ההשבחה שישלמו היזמים על פינוי ובינוי בציר המטרו?

בינתיים, דוח חדש שהוזמן על ידי שורה של עותרים לביטול "חוק המטרו" בראשות התאחדות הקבלנים, מראה כי גם השוק עדיין לא מאמין בפרויקט התשתיות הגדול. הדוח, שחובר על ידי משרד השמאים קמיל טרשנסקי רפאל, מעלה ספקות לגבי התועלת הנדל"נית שתופק מתמ"א 70, שאמורה להגדיל את נפח הבנייה לאורך צירי המטרו. מהדוח עולה בין היתר כי מחירי הנדל"ן, בסמוך לתחנות המתוכננות של המטרו, שהיו אמורים לעלות לאור הפוטנציאל הכלכלי הרב שמתכנני המטרו ביקשו להעניק להם - לא עלו.

הדוח אומנם הוצג מטעם העותרים, אולם הוא מבוסס על עסקאות אמת שבוצעו בחודשים האחרונים בנכסים באזור המיועד של המטרו ולא על ספקולציות. אחרים הזהירו שבמקרים רבים המטרו לא ישביח, אלא יוריד את שווי הנכסים, או שיותיר אותם כפי שהם.

סעיף 19 בחוק הרכבת התחתית קובע הטלת מס שהכנסותיו ישמשו למימון בניית קווי המטרו העתידיים. במסגרת אותו סעיף נקבע כי היטל השבחה שיחול על בעלי הנכסים הנמצאים בקרבת התחנות המתכננות של המטרו יהיה בגובה 40% מההשבחה שיועבר לעירייה, ובנוסף יוטל עליהם מס של 35% נוספים, שישולמו למדינה.

הרעיון מאחורי הסעיף היה שאזורים הסובבים את תחנות המטרו יזכו בתוספות של עשרות ואף מאות אחוזי בנייה, מה שיעלה מאוד את שוויים, ויאפשר את גביית המסים בשיעור החריג של 75% מההשבחה. התוכנית שאמורה להביא להשבחה של הנכסים הללו היא תמ"א 70, שכרגע נמצאת בדיונים פנימיים בוועדות המחוזיות לתכנון ולבנייה, שאמורות להגיש עליה את הערותיהן.

תוכניות מתאר עם יותר זכויות בנייה

מהדוח עולה לדוגמה, כי תוכנית המתאר של העיר תל אביב (תא/ 5000) וכן תוכניות עירוניות אחרות, מציעות כבר היום יותר זכויות בנייה מאשר תמ"א 70. לגבי חלקים ממתחם חוף התכלת שנמצא מערבית לכביש החוף ודרומית לאזור התעשייה הרצליה פיתוח, הדוח קובע כי תמ"א 70 לא רק שאינה משביחה, אלא ממש פוגעת בזכויות הבנייה של תוכניות המתחם, משום שתמ"א 70 תאלץ את היזמים להמיר כ־20% משטחי המגורים בתוכנית לשטחי תעסוקה.

לפני כשנה אושרה תוכנית לאזור משולש הבורסה ברמת גן, שגם נכלל במפות של תמ"א 70 באזורי ההשפעה של המטרו, בהיותו סמוך לתחנה המיועדת במפגש הרחובות נמיר־פנקס בתל אביב - כלומר בטבעת השנייה מהתחנה.

מהנתונים עולה כי הזכויות המאושרות בטרם אישור תמ"א 70, היו גבוהות יותר: הזכויות הגיעו ליחס רח"ק (רצפה חלקי קרקע) 17, יחס שגבוה פי יותר משלושה מממוצע הרח"ק שנקבע בתמ"א.

מפת קווי המטרו המתוכננים

תוכנית "מתחם בית הבד" בהוד השרון מדברת על מתחם להקמת מבנה בעירוב שימושים הכולל מגורים, מסחר ומשרדים בדרך רמתיים פינת סמטת בית הבד. ושוב - גם בתוכנית זו נקבעו זכויות בנייה גדולות מזכויות הבנייה שמקנה תמ"א 70.

"מהאמור לעיל, עולה כי במקרקעין רבים המצויים במתחם ההשפעה של תמ"א 70 מאושרת מסגרת תכנונית והיקף זכויות השווה / גבוה להוראות התמ"א זמן רב לפני ההחלטה על ביצועו של מיזם המטרו, לרבות באמצעות חוק המטרו וכתיבת תמ"א 70, ולכן הליך תכנונן נמצא ללא קשר ישיר לתמ"א והזכויות מכוחן אינן משקפות את הוראותיה", מסכמים כותבי הדוח.

כשמדובר במיסוי הגבוה שיוטל על בעלי נכסים באזורים המסומנים כאזורי השפעה של המטרו, הם מציינים, כי "המסגרת התכנונית שהותוותה על ידי התוכניות הכוללניות / מתאריות ותמומש על ידי תוכניות מפורטות בעתיד הקרוב, תמוסה בהיטל השבחה ומס השבחת מטרו בשיער כולל של 75% החל מהמ"ר הראשון הנוסף, אף על פי שאין קשר ישיר בין היקף הזכויות המאושר לבין הוראות תמ"א 70 , ואף שאין בפועל העצמת זכויות בהתאם להוראות תמ"א 70 , שלא לומר לעיתים אף קיימת פגיעה תכנונית, כך שלא קיים בפועל פיצוי על המס המוגדל שנקבע בחוק המטרו אלא נקבע מיסוי מוגדל על זכויות קיימות".

בעלי הנכסים כבר מתמחרים את השינוי?

וכאן מגיע חלק אחר של העבודה, שהוא קריטי להבנת מידת האמון ששוק הנדל"ן רוכש לפרויקט המטרו. בתמ"א 70 נקבע, כי החל מה־1 בינואר 2023 תוכניות שיופקדו במתחמי ההשפעה של תמ"א 70 יוכרו כתוכניות משביחות ולכן יהיו כפופות לחוק המטרו המטיל סה"כ 75% מס על ההשבחה.

לטענת כותבי הדוח, התאריך נקבע לאור הסברה כי בעלי זכויות במקרקעין המצויים במתחמי ההשפעה מכלילים בשווי הנכסים שלהם את העובדה כי קו המטרו יעבור בסמוך לנכסים בעתיד. אם סברה זו נכונה - כבר עכשיו היינו צריכים להבחין בעליות מחירים של נכסים שנמצאים בתחומי ההשפעה של המטרו.

על מנת לבחון את הדברים, הם דגמו עסקאות על דירות חדשות שבוצעו בתחום ההשפעה של המטרו בסמוך לארבע תחנות ייעודיות, לעומת דירות שנמצאות בסמיכות, אך לא בתחום ההשפעה.

הממצאים הראו כי המחיר הממוצע לדירות חדשות שנמצאות בסמיכות לתחנת נמיר־פנקס הגיע ל־68,911 שקל למ"ר, בעוד שהמחיר הממוצע לדירות חדשות בסביבה שלא בסמיכות לתחנה הגיעו למחיר ממוצע של 69,500 שקל למ"ר.

הציפיות לעליות מחירים לא התגשמו במציאות

דירות חדשות שסובבות את תחנות המטרו של "כיכר מגן דוד" ו"כיכר הבימה" הגיעו למחיר ממוצע של 63,438 שקל למ"ר, בעוד דירות בסביבה שאינן במרחב ההשפעה עלו בממוצע 62,170 שקל למ"ר, ובמילים אחרות - אומנם המחיר הממוצע יותר גבוה, אך לא בצורה משמעותית.

תחנה אחרת שנבדקה הייתה "כפר גנים" הסמוכה לשכונת כפר גנים ג' בפתח תקווה. כאן הוברר, כי בעוד דירות חדשות שנמצאות במתחם ההשפעה הגיעו למחיר ממוצע של 27,144 שקל למ"ר, דירות מרוחקות יותר היו רק מעט יקרות יותר והגיעו למחיר של 27,255 שקל למ"ר.

כלומר שוק הנדל"ן עדיין לא מתייחס למטרו, ואם היו הערכות שמחירי נכסים שליד התחנות יעלו - הן לא התגשמו במציאות. יזמים אולי משתמשים במטרו כאמצעי שיווק, אבל לא מעלים בגללו את המחירים.

"מסד הנתונים הנ"ל הובא מדירות חדשות, בשלושה מוקדים שונים, אשר אינן מגלמות נכון למועד הקובע זכויות בנייה נוספות, ולכן אנו סבורים כי משקפות באופן מיטבי וככל הניתן, את השאלה, באם עלו שוויים של מקרקעין רק לאור פרסום תשריטי תמ"א 70 הכוללים את מתחמי ההשפעה ו/או באם הקונה הסביר / בעלי זכויות במקרקעין מגלמים את האפשרות שייתכן ובעתיד תעבור רכבת המטרו - על מחירי הדיור. מהנתונים הנ"ל עולה כי התשובה לכך שלילית, מחירי הדיור הן במתחמי ההשפעה והן מחוצה להם הינם ללא פערים מהותיים", מסכמים כותבי הדוח.

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

עליות באסיה; מדד הנג סנג מזנק ב-1.3%

הניקיי עולה ב-0.9% ● הין בשפל של 34 שנים, חצה את רף ה-160 ין לדולר ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך גם השבוע, אמזוןן תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק