גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התקפת תומכי בולסנרו על הקונגרס: מי עומד מאחוריה ומה הייתה המטרה

4,000 קיצונים ימניים ניסו לתפוס את מרכזי השלטון בבירת ברזיל, באקט שהזכיר את ההתקפה האלימה של תומכי טראמפ על הקונגרס בוושינגטון לפני שנתיים ● אבל הדמיון הוא בעצם מוגבל למדי ● היכונו להרבה מאוד תיאוריות קונספירציה

תומכי בולסנרו מול כוחות המשטרה במתקפה על בנייני הרשויות בברזיליה / צילום: Associated Press, Eraldo Peres
תומכי בולסנרו מול כוחות המשטרה במתקפה על בנייני הרשויות בברזיליה / צילום: Associated Press, Eraldo Peres

ההתקפה על בנייניהן של שלוש הרשויות בברזיליה אתמול (א') עוררה אסוציאציות בלתי נמנעות. שנתיים ויומיים לאחר ההתקפה על גבעת הקפיטול בוושינגטון היה נדמה שמישהו בברזיל השתדל מאוד לחקות את ששה בינואר 2021; אולי השתדל קצת יותר מדי.

נביא הזעם שחזה את משבר 2008 בראיון מיוחד לגלובס: "מחירי הדיור בישראל יירדו, אבל מי שלווה הרבה יהיה במצוקה" 
מהי עילת הסבירות, ואילו השפעות כלכליות עשויות להיות לביטולה? | גלובס עושה סדר
הקונגרס האמריקאי מגיש: אפשר גם בלי דמוקרטיה | פרשנות

ואף כי ההתקפה בברזיליה אומנם הזכירה את ההתקפה על הקפיטול, היא היתה שונה ממנה מעיקרה. קודם כול, לא היה בה שום היגיון שנבע מלוח השנה. ההתקפה בוושינגטון נערכה ביום שבו שני בתי הקונגרס התכנסו, כדי לאשר את תוצאות הבחירות לנשיאות, נגד רצונו של דונלד טראמפ. התוקפים פרצו אל משכן הקונגרס, כדי לשבש תהליך, שהתרחש באותן הדקות עצמן. מאות חברי קונגרס נאלצו להימלט מן המליאות, להסתתר במיקלטים, ולקוות שיד התוקפים לא תשיג אותם.

תומכי בולסנרו לאחר שהשתלטו על בניין הקונגרס בברזיליה / צילום: Associated Press, Eraldo Peres

בברזיליה, הקונגרס היה ריק. חבריו היו בפגרת השנה החדשה. תוצאות הבחירות לנשיאות, שהתוקפים ערערו על הלגיטימיות שלהן, אושרו זה כבר. חילופי השלטון התרחשו שמונה ימים קודם. נשיא חדש כבר ישב בברזיליה. הנשיא המובס לא עזב רק את עיר הבירה, אלא את ארצו. הוא היה בפלורידה בזמן ההתקפה.

אילו כפתורי פלא?

ההתקפה לא יכלה להשיג שום דבר גם אם היתה עולה יפה, מפני שאיך בעצם היא היתה יכולה לעלות יפה? נניח ש-4,000 התוקפים היו משתלטים על בניין הקונגרס, על ארמון הנשיאות ועל בית המשפט העליון. מה הם היו עושים שם? על אילו כפתורי-פלא הם היו לוחצים, כדי לבטל את הבחירות של חודש אוקטובר שעבר, ולתפוס את השלטון?

אולי הם קיוו שהצבא יתערב, ויחולל הפיכה נגד הנשיא החדש-ישן, איגנאסיו 'לולה' דא סילבה. תקוות כאלה יוחסו לנשיא המפסיד, ז'איר בולסונארו, בחודשים האחרונים של שלטונו. קצין צבא בדימוס, הוא הקיף את עצמו בגנרלים, ודיבר בשבח המשטר הצבאי הקשוח ששלט בברזיל במשך עשרים שנה, עד אמצע שנות ה-80.

תומכי בולסנרו אוחזים בשלט שקורא להתערבות צבאית בשלטון בברזיל / צילום: Associated Press, Eraldo Peres

אולי הם קיוו שנוכחותם המטולווזת בברזיליה תצית התקוממות עממית בחלקים אחרים של ברזיל. אבל לא היה כל רמז שמשהו מעין זה קורם עור וגידים.

חקירה מסועפת כמובן תתחיל מיד, ותימשך חודשים אם לא שנים. יתכנו גילויים מסמרי-שיער על חלקם של אנשי צבא ומשטרה, ומי יודע מי עוד. מוטב לזכור שלולה ניצח בבחירות בהפרש קטן. כמעט חצי ברזיל רצתה שבולסונארו יישאר על כנו.

מורשתו הסוציאליסטית הרדיקלית של לולה (הוא התמתן במרוצת השנים) היא לצנינים בעיני הרבה אנשים במימסד הברזיליאני. דבקו בו גם חשדות חמורים של שחיתות. הוא נידון למאסר ממושך, ונחבש בכלא, לפני שבית משפט ביטל את הרשעתו בנסיבות מעוררות מחלוקת. אבל אין זאת אומרת שמתנגדי לולה בהכרח רוצים לחולל הפיכה, העלולה להצית מלחמת אזרחים.

נשיא ברזיל לואיז אינסיו דה סילבה (לולה) מבקר בארמון הנשיאות לאחר ההפגנות האלימות של תומכי בולסנרו / צילום: Associated Press, Eraldo Peres

ממילא תלויה ועומדת השאלה: בשביל מה? מי יוצאים נשכרים? בשנים הבאות אנחנו נשמע תיאוריות קונספירציה מפולפלות, שלא יפסחו על איזשהו מיגזר ברזיליאני או בין לאומי. הן כבר התחילו.

ינואר 2021 - או פברואר 1933?

באופן כללי, תיאוריות קונספירציה מעוגנות בהנחה שגויה מעיקרה: שכל התוצאות מכוונות, אין נסיבות אקראיות, וממילא אלה היוצאים נשכרים הם בהכרח היוזמים.

אבל הביקורת על עצם השימוש הכפייתי בתיאוריות קונספירציה אינה צריכה לשלול את האפשרות של קונספירציה. ברור למדי מדוע הימין הקיצוני צריך להיחשד, אבל אולי לא הוא בלבד. ששה בינואר 2021 בוושינגטון היא כמובן אנלוגיה טבעית, אבל זו לא היתה ההתקפה היחידה בהיסטוריה המודרנית על בניין פרלמנט.

בפברואר 1933, קומוניסט הולנדי הצית את בניין הרייכסטאג, הפרלמנט של גרמניה, בברלין, ערב בחירות גורליות שבהן הנאצים קיוו לקבל רוב. לקומוניסטים לא היתה סיבה להצית. לשום מפלגה לא היתה סיבה, חוץ מאשר למפלגה הנאצית עצמה. היא הגיעה לשלטון ארבעה שבועות קודם, ללא רוב פרלמנטרי. היא קיוותה להשיג רוב כזה בבחירות חדשות. ההצתה הקלה עליה לצמצם את החרויות הפוליטיות, ולהבטיח את נצחונה. הקיץ הקץ על הדמוקרטיה בגרמניה.

לא ברור מי במשוואה הברזיליאנית יכול להיות שווה ערך של הנאצים. אין כאן כלל רמז שידו של השמאל הברזילאני היתה בהתקפה. זה בלתי מתקבל לחלוטין על הדעת, אף כי בולסונארו מיהר לצייץ השוואות בין התקפת תומכיו להתקפות של קיצוני השמאל. אבל השמאל של ברזיל כיבד את התהליך הדמוקרטי מאז שהדמוקרטיה הושבה על כנה, ב-1990. ההשוואה החלקית-מאוד עם הרייכסטאג נועדה רק להזהיר מפני עודף חיפזון בהסקת מסקנות.

תומכי בולסנרו משתלטים על בניין הקונגרס בברזיליה / צילום: Associated Press, Eraldo Peres

הנחות לדיקטטורים

מנהיגי השמאל באמריקה הלטינית הגיבו אתמול בקריאות ״פשיסטים, פשיסטים״, ובהחלט יתכן שהם צודקים. אבל איש מהם לא הרים את קולו, כאשר נשיא שמאלי בפרו פיזר את הקונגרס הנבחר וניסה לכונן דיקטטורה אישית בחודש שעבר. רק כאשר הקונגרס הגיב בהדחת הנשיא, השמאל הלטיני הרים קול נגד הפגיעה ב״נשיא הלגיטימי״ של פרו.

צביעות אינה פטנט שמאלי, ואינה פטנט לטינו-אמריקאי, אבל היבשת הזו משופעת בסטנדרטים כפולים, הנוטים להעניק הנחות לדיקטטורים שמאליים.

הפוטנציאל של דיקטטורה ימנית הילך אימים על ברזיל בשנים האחרונות. ז'איר בולסונארו תלש עמודים שלמים מספר ההוראות של דונלד טראמפ. הפופוליזם הוולגרי שלו נע בין פארסה לטרגדיה, בייחוד כאשר התעלם מסכנות הקורונה, הטיף לחוסר זהירות, ועיכב תקציבים ותוכניות לצמצום המגפה. כמעט 700,000 ברזיליאנים מתו, האחוז השני בגובהו בעולם (לאחר מקסיקו ולפני רוסיה וארה״ב). כיוצא בזה, אדישתו של בולסונארו למשבר האקולוגי ביערות האמזונאס סיכנה לא רק את ברזיל אלא את העולם כולו.

תומך בולסנרו שפרץ לבניין הקונגרס בברזיליה עם תמונתו של הנשיא לשעבר על דגל המדינה / צילום: Reuters, Adriano Machado

היו ספקות ניכרים, סבירים בהחלט, לגבי מידת נכונותו לקבל את תוצאות הבחירות, בייחוד כאשר סקרי דעת הקהל חזו לו תבוסה עצומת-ממדים. הוא אומנם מסרב להודות בתבוסה, אבל לא ניסה למנוע את חילופי השלטון.

אגב, הסקרים טעו. בולסונארו היה קרוב להפליא לניצחון. הסוקרים, הפרשנים והפוליטיקאים לא הבינו את המידה שבה ברזיל נחצתה לשני מחנות כמעט שווים בגודלם. כמובן, גם רוב קטנטן מספיק כדי לנצח, אבל שטות היא להתעלם מן המתחים החברתיים והפוליטיים שהוא משקף. יהיה מעניין לראות אם הממשל הסוציאליסטי בברזיליה יעשה עכשיו חשבון עם הימין, כדי להבאיש את ריחו ולצמצם את מרחב הפעולה שלו, או שינסה להידבר אתו.

בולסונארו וביבי

נפילת בולסונארו מן השלטון היתה בשורה רעה לממשלה החדשה בישראל. ידידות קרובה שררה בינו לבנימין נתניהו, כפי שמלמד הציוץ הבא מבולסונארו, לאחר ביקור בישראל בחודש אוקטובר.

ראש הממשלה כנראה החמיץ את ההזדמנות להביע תמיכה חד משמעית בדמוקרטיה הברזיליאנית, ולגנות את הניסיון האלים להפיל אותה. אפילו בולסונארו גינה, אם גם בחוסר חשק.

בימים הבאים, בולסונארו יצטרך להסביר, בין השאר, אם היה לו מושג מה עומד לקרות, ומדוע הוא בחר לבלות את השבוע הראשון שלאחר נשיאותו דווקא באורלנדו, פלורידה. הוא יואשם אל נכון, שהוא היה שם כדי לעקוב אחר נסיון ההפיכה, ולחכות לקריאה לחזור הביתה. לזה אין לפי שעה כל הוכחה.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר

עוד כתבות

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד