גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המנכ"ל המיתולוגי של שטראוס פורש: "לחברה אחרי משבר בגודל הזה נכון להתרענן"

גיורא בר דעה מסיים 26 שנה בצמרת ענקית המזון שטראוס ● בשיחה לרגל הפרישה הוא מדבר על הדרך הניהולית הארוכה ("אני יודע לבנות יחסי אמון נכונים עם אותנטיות וגובה עיניים") ומתייחס למשבר הריקול וחזרת האמון ("אתה לא רואה מישהו שאומר: 'אני לא סומך עליהם, רימו אותי, גנבו אותי'") ● הראיון המלא יפורסם בגיליון G בסוף השבוע

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם גיורא בר דעה / צילום: איל יצהר
חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם גיורא בר דעה / צילום: איל יצהר

 

ערן גפן, מנכ"ל G^Team חברה לייעוץ אסטרטגי ׁ(כולל קבוצת שטראוס), בשיחה עם גיורא בר דעה, נשיא ומנכ"ל שטראוס

אחרי 26 שנה, מסיים החודש גיורא בר דעה, נשיא ומנכ"ל שטראוס, את דרכו הארוכה בענקית המזון הישראלית. הפרישה של המנכ"ל המיתולוגי, שבמאי הקרוב יחגוג 70 שנה, יוחסה בעיני רבים למשבר הריקול והשבתת מפעל השוקולד של החברה, אבל בר דעה מציין כי היא תוכננה שנה קודם לכן, ומדגיש כי הוא עוזב "כשכל המוצרים על המדף גם בארה"ב וגם בישראל, והמשבר מאחורינו".

הראיון המלא יופיע בגיליון סופשבוע הקרוב של מוסף G של גלובס, במסגרת "פודקאסט חצי שעה של השראה״ של ערן גפן.

מה עזר לך לעבור מסע כל-כך ארוך?
"אני חושב שזה סוג של זהירות או צניעות בכל כניסה לתפקיד. בחיים אף אחד לא שומע אותי אומר: 'טוב, עזוב, זה אני עושה עם יד קשורה מאחורי הגב'. לא משנה אם מדובר במכולת של חמישה אנשים או בחברה של 15 אלף, בסוף אתה עובד עם אנשים, אתה קונה מאנשים, אתה מוכר לאנשים, אתה ממתג לאנשים, אתה נשען על אנשים, אתה לומד מאנשים, הכול בסוף זה אנשים. זה לא להיות נחמד או לא להיות נחמד, זה מתי להקשיב ומה לקחת, איפה להתנגד ואיפה לשאול עוד 12 שאלות. אני יודע לבנות יחסי אמון נכונים עם אותנטיות וגובה עיניים. זה אפשר לי לעשות את המסע גלובלי כי חלקו הוא עם שותפים. הסכמנו, לא רק אני, גם עפרה שטראוס היו"ר ומנהלים לדורותיהם, ללמוד איך בונים אמון. זו אמנות".

כעת, משבר הריקול יכולה להיקשר לכל המורשת שאתה משאיר.
"הייתי רוצה אחרי 26 שנים לגמור עם רבעון מצליח, תוצאות נהדרות וכותרות יפות. מנגד, אני מאמין שהמסע שעשיתי עם החברה - בסכימה שלו הוא הרבה יותר גדול מהמשבר. לחברה אחרי משבר בגודל הזה גם נכון להתרענן עם מנכ"ל כזה או אחר. יש בזה ערכים, ואני כבר רואה אותם כשאני שומע את המנכ"ל החדש (שי באב"ד) ואת המנהלים שלידו. הם ייקחו את החברה למחוזות מאוד מוצלחים, אני ממש רגוע".

איפה פגש אותך המשבר?
"זה היה בפסח. לקחתי את כל שבט בר דעה - שלושת הילדים שלי, אשתי והנכדים - לעשות את הקניונים בארה"ב. בלילה שלפני החזרה לארץ קיבלתי שיחת ועידה. יש לנו קבוצה מאוד מסודרת של ניהול משברים. ברגעים האלה שואל את עצמך את השאלות הכי קשות, הכי קשות. אני מדגיש בפעם בשלישית, הכי קשות".

אתה בעצם מקבל החלטה שיש לה מחיר גדול, אם צריך להמליץ לבורד לעשות ריקול, שזה עשרות מיליונים או מאות מיליונים, אל מול סיכון שאתה עדיין לא מבין אותו עד הסוף.
"נגעת בול בעניין של אי-הוודאות. אבל דבר ראשון אתה אומר: אפס סיכון לצרכנים. אתה במיליון בתי אב, ואתה בעשרות אלפי מדפים. זה מה שאמרנו פה, וכולם קיבלו את זה, בבורד ובקרב בעלי המניות. קראנו לזה בשפה שלנו - עושים קרחת ולא תספורת. מנקים את השוק, הכול מהכול".

בשלב כזה כבר מחפשים מי אשם?
"לא היה רגע אחד כזה. היה גיבוי טוטאלי שלי של האנשים שלי כלפי מטה. היו רגעים קשים של מנהלי בתי האיכות - לא מפחד, אלא מתחושה כבדה. אבל לא היו האשמות, לא מעופרה שטראוס ולא מהבורד, אפס. יש פה בחברה הזאת אחריות הדדית של הבנה".

מה היה הרגע הכי קשה בכל הדבר הזה?
"מפעל שיש לו ריח של שוקולד עם מאות עובדים מחייכים ונהנים ומקבלים פרנסה, והמוצרים נשפכים מהמכונה, אותי זה מרגש. לראות הכול shut down ולראות בחוץ מוצרים שחזרו מהחנויות, זה קשה מאוד. הקושי הוא לא הכסף, כל מוצר כזה הוא ילד. כל מוצר כזה - אתה שם בו את הנשמה, את העובדים, את חומרי הגלם, את האיכות, ופתאום אתה רואה שזה הכל נמחק ברגע.

"אחד הסיכונים במשבר זה הסכנה לאבד את האמון - גם של המנהלים שלך, של העובדים שלך, ולא רק מה יכתבו באיזשהו עיתון. הנוסחה שלנו פה בשטראוס היא שקיפות טוטאלית, והיא כמעט, לטעמי, התרופה היחידה. אגב האמון הכי גדול בא לידי ביטוי עכשיו. כמעט כל המוצרים על המדף, ואתה רואה את זה בקנייה, הציבור חוזר. אז עדיין לא מדובר על נתח השוק שהיה לפני, אבל אתה לא רואה מישהו שאומר: 'אני לא סומך עליהם, רימו אותי, גנבו אותי'. ממש ממש לא".

עכשיו, אחרי שהביאו את שי באב"ד, אתה לא מרגיש שזו קצת הצנחה מבחוץ? יש פה אמירה שרוצים לשנות דברים.
"בסדר גמור. אם החברה, בעלי מניות וההנהלה חושבים שיש צומת דרכים או סיטואציה עסקית, אז כן".

אני רוצה להתערב איתך שאם לא היה משבר, לא היה מגיע שי באב"ד.
"זה לגיטימי. אני לא בטוח מה היה קורה אילו וכאשר, אבל אני חושב שלגיטימי להגיד: עברנו שנה כזאת, אלה הנתונים ולשם אנחנו רוצים ללכת. אני השלמתי עם ההנהלה תהליך של חזון ואסטרטגיה עסקית לשנים הבאות עוד לפני הריקול. הצענו את זה לשוק ההון ולתקשורת בחודש מרץ, כמה שבועות לפניו".

מה למדת בניהול? תן לי את ראשי הפרקים של ספר הניהול שלך.
"הראשון הוא שאתה חייב שיהיה לך כוכב צפון ואז את הצעדים בדרך אליו. אגב, בחלק תיפול ותקבל מכה או תשבור את הרגל, ובחלק תטעה ותחזור חזרה, אבל אתה חייב להבין לאן אתה הולך. אם לא תבין לאן אתה הולך, לא תגיע. זה לא משנה אם זה בנק דיגיטלי או קרן גידור או חברת מזון. אתה יכול להסתכל סביב, אבל בלי שמות וחברות מסביב, אתה מאבד את הדרך. יכול להיות שבפוקס תצליח".

מה הלאה? מה כוכב הצפון הבא שלך?
"תראה, זו שאלה שאני עוד לא סגור עליה. אני אגיד לך מה אני מרגיש. אני בטוח שאני הולך לשים את כוכב הצפון, כי אני מלא אנרגיה ומרגיש שיש לי עוד ים של דברים לעשות. אני בסוף גם איש של בטן, ושמעת את זה, ואני צריך לראות מקומות עם אימפקט, שאני יכול באמת להביא אליהם ערך - זה יכול להיות מנכ"ל צעיר שמחפש מישהו שילווה אותו או להיכנס לאיזושהי השקעה".

ערן גפן הוא מייסד G^Team, חברה לייעוץ אסטרטגי (כולל קבוצת שטראוס), שעוזרת לחברות לפתח מנועי צמיחה חדשים. הוא בעל ניסיון בעבודה עם מנכ"לים והנהלות של החברות המובילות בארץ ובעולם, בהן קוקה-קולה, וולט, מיקרוסופט, שטראוס וקימברלי קלארק. חברה קודמת שהקים נרכשה על-ידי WIX. גפן מפעיל את הפודקאסט "חצי שעה של השראה" ומחבר הספר "יוצרים צמיחה - כך הופכים יצירתיות עסקית לתוכנית עבודה".

עוד כתבות

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק