גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהפכה? בזמן שחברות הביטוח המסורתיות רק מתעצמות, מניות החברות הדיגיטליות צוללות

ליברה ו־ווישור אומנם מצליחות להגדיל את נתח השוק, אך מתקשות להרוויח והסבו הפסד של 60%־70% למשקיעים בהנפקותיהן ● בכיר בענף הביטוח: "כשאין מודל עסקי שיודע להרוויח כסף, חברה לא יכולה להיות שווה הרבה" ● וגם: המשפחה שהרוויחה מאות מיליוני שקלים ממכירת עסקיה לביטוח הדיגיטלי, וזאת שמופסדת בסכומי עתק

מימין: אתי אלישקוב, ניצן צעיר הרים ואמיל וינשל / צילום: רמי זנרגר ואבי מועלם
מימין: אתי אלישקוב, ניצן צעיר הרים ואמיל וינשל / צילום: רמי זנרגר ואבי מועלם

חברת הביטוח הראל הרעידה השבוע את שוק ההון, כשהניחה על שולחן הנהלת ישראכרט הצעה לרכוש את חברת כרטיסי האשראי בסכום של 2.7 מיליארד שקל, הגבוה בכ-30% ממחיר השוק. ההצעה הזו הצטרפה לרכישת חברת כרטיסי אשראי נוספת, מקס, על ידי כלל ביטוח, בסכום כמעט זהה.

שתי ענקיות הביטוח הוותיקות מחשבות מסלול מחדש בכל הנוגע לאסטרטגיה העסקית, בדומה להפניקס, החברה הגדולה בענף, שרק בשנה האחרונה נכנסה לתחומי יבוא הרכב (השקעה גדולה בקבוצת מאיר), התעופה (מועדון הנוסע המתמיד של אל על) ועוד. אבל בעוד הגדולות מחפשות פעילויות חדשות, בחברות הביטוח הקטנות עיקר הפעילות מתמקדת בתחומי הביטוח הכללי ובעיקר ביטוחי רכב, שהם התחרותיים ביותר, ושהסבו לשוק כולו הפסדים גדולים מאוד בשנה האחרונה.

ותודה לאינפלציה: מדרגות המס מתעדכנות, מה יקרה לנטו שלכם?
הסיפור של ליברה: איך עובדת פרסונליזציה בביטוח?

כך, בעוד שהחברות הגדולות בענף פועלות ליצירת רגליים נוספות שיאפשרו להן להתמודד גם עם שנה טובה פחות בעסקיהן המסורתיים, ובמקביל להתנתק מהתלות בשוקי ההון, לחברות הקטנות אין הפריבילגיה הזו. כאשר פעילות הליבה שלהן מצביעה על הפסדים, הן נאלצות לראות את מניותיהן צונחות ואת שווי החברה מתכווץ.

דוגמאות טובות לכך הן שתי חברות הביטוח הדיגיטליות שפרצו בשנת 2021 בסערה לשוק ההון והלהיבו את המשקיעים, שנהו אחר מה שנראה כעוד "טכנולוגיה משבשת" שתשנה סדרי עולם ותכבוש חלקים ניכרים מענף ותיק. מדובר בווישור, שהקימו אנשי הביטוח אמיל וינשל וניצן צעיר הרים, ובליברה, שהקימה אתי אלישקוב, לשעבר מנכ"לית הכשרה.

הראשונה מהן שיצאה לשוק הייתה ווישור , שהונפקה בסוף פברואר 2021, והיום נסחרת החברה בשווי של 251 מיליון שקל, המשקף ירידה של כ-60% במחיר המניה מההנפקה לפני שנתיים (ושל 72% מהשיא שרשמה חודש לאחור מכן). ליברה, שהונפקה כשלושה חודשים וחצי לאחריה, נסחרת כיום בשווי של כ-152 מיליון שקל, המשקף ירידה של 70% כמעט ממחיר ההנפקה (ושל יותר מ-80% לעומת השיא בספטמבר 2021).

לשם השוואה, מאז הנפקת ווישור, מדד ת"א ביטוח עלה ב-21%, כאשר מאז הונפקה ליברה מדובר על עלייה מתונה יותר של כ-7%. מניית הפניקס, חברת הביטוח המסורתית המובילה בישראל, עלתה מאז הונפקה ליברה בכ-30%.

"מודל עסקי שלא יודע לייצר רווח"

"בסוף, המונח של חברות ביטוח דיגיטליות זו אמירה שהיא נחמדה, אבל הן לא בהכרח חברות דיגיטליות. בסופו של דבר הן פועלות במתכונת די מסורתית, וחלק מחברות הביטוח המסורתיות יותר דיגיטליות מהן", אומר גורם בכיר בענף.

בכיר אחר מסביר כי המודל העסקי של החברות הללו מבוסס על צמיחה מהירה שבאה באופן מהותי על חשבון הרווח. "החברות הדיגיטליות מחזירות ללקוח על כל שקל שהן מוכרות לו 1.2 או אפילו 1.4 שקלים. המודל העסקי לא יודע לייצר רווח, וגם במודל הצמיחה העתידי אני לא רואה כיצד הן מצליחות לייצרו. המודל הזה לא מצליח להחזיק מים לאורך זמן. אין קסמים בעולם הזה. כשאין מודל עסקי שיודע להרוויח כסף, חברה לא יכולה להיות שווה כל כך הרבה", הוא מסביר.

 

את מרבית ההפסדים מפעילותן של החברות הדיגיטליות סופגים לפי שעה מבטחי המשנה, שבתמורה ללקיחת הסיכון עליהם, מקבלים את הפרמיות שנגבות מהמבוטחים בגין חלקם בסיכון, ומהן משלמים עמלה לחברה המקומית. בליברה, למשל, מוטלים על מבטחי המשנה 75% מהסיכון בביטוח רכב רכוש (כמחצית מכך על סוויס רי). ביטוח רכב רכוש מכסה בין היתר נזק לרכב כתוצאה מגניבות ומהתייקרות חלפים (הגורמים העיקריים להתייקרות הפוליסות), תחום פעילות שהסב לחברה הפסד של יותר מ-3 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים של השנה.

"חברות ביטוח המשנה לא ימשיכו לדמם, אז או שהן יקטינו את שיעור ביטוח המשנה שהן נושאות עליהן, או שיעשו קיצוץ בעמלה שהן משלמות לחברות הישראליות. זה יגדיל את השייר, החלק בסיכון שהחברה המקומית אחראית עליו, וזה יגדיל את ההפסדים שלה. אם אותה חברה לא תדע להרוויח מהברוטו שהיא גובה בלי הסכמים עם מבטחי משנה, אין לה זכות קיום. הגופים המוסדיים שמבינים בעולמות הביטוח הבינו את זה, ולכן הם מעדיפים פחות להשקיע באותן החברות כרגע", אומר אותו גורם.

"הן גם הבינו שיש ערך לסוכן, בין היתר בהפחתת 'עלות רכישת לקוח', כלומר כיצד החברה מגיעה ללקוח. עלות זו לא נמוכה בחברות הדיגיטליות, וראינו את זה גם בארה"ב, עם למונייד לדוגמה. חברה מסורתית משלמת עמלה לסוכן רק אם הוא הביא את הלקוח אליה. לעומת זאת, בחברה דיגיטלית, כשאתה רוצה להגיע לציבור הרחב יש לך הוצאות שיווק גדולות, והלקוחות לא תמיד מגיעים בסוף, וגם אלו שמגיעים לא בטוח שיישארו", אומר הגורם הבכיר בענף. מנגד, אלישקוב טוענת כי אצלה דווקא עלויות רכישת הביטוח נמוכות, מהנמוכות בענף.

"לוקח זמן עד שהעלאות התעריפים משפיעות"

בחברות הביטוח הדיגיטליות שקמו בקול תרועה רמה הבינו כי כבר אי אפשר להסתכל רק על הגידול בפרמיות, ומה שחשוב למשקיעים זה שורת הרווח. ליברה סיימה את הרבעון השלישי של 2022 עם רווח מזערי של כ-100 אלף שקל, בעוד שווישור הציגה הפסד רבעוני של 23 מיליון שקל, בעיקר נוכח הפסד חיתומי בתחום הרכב והשפעות שליליות של הירידות בשוקי ההון.

"המציאות היא שלאור האי-ודאות שקיימת בשווקים, אם בהנפקה כל מה שעניין את המשקיעים היה גידול בפרמיה, אז היום שורת הרווח היא זו שצריכים להסתכל עליה", אומרת אלישקוב בשיחה עם גלובס.

"אני באופן אישי מאוד מאמינה בפעולות שאנחנו עושים, ורוצה שהמשקיעים יגיעו ליום שבו תהיה להם תשואה נאה על הנייר. עוד לפני ההנפקה אמרתי, כי מי שלא מבין ביטוח שלא יתעסק בביטוח. אני מבינה ביטוח ומכירה את עולם הרכב מספיק טוב, ויודעת איך הוא פועל.

"נכון שאנחנו נמצאים בסיטואציה מאתגרת, אבל מדי 4-5 שנים יש ירידה בתוצאות הביטוח בעולם הרכב, והירידה הנוכחית היא הגבוהה ביותר שראיתי ב-20 השנים האחרונות. ב-2022 כל החברות העלו תעריפים, ולכן 2023 אמורה להיות לא מושלמת, אבל קצת יותר טובה, כי לוקח זמן עד שהעלאות התעריפים משפיעות, וב-2024 אני מניחה שנראה מציאות יפה יותר גם בעולם הרכב.

"אילולא המשבר בעולם הרכב היינו צריכים לראות כבר שיפור בתוצאות, אבל זו סיטואציה ענפית, ובחברות מקבילות התוצאות קשות יותר. ברגע שעליית הפרמיה תשפיע על המאזן, התוצאות ישתפרו באופן משמעותי", היא אומרת.

היא בונה את התחזית הזו בעיקר על הגידול בנתח השוק של החברה, שרשמה ברבעון השלישי של 2022 פרמיות בענף ביטוח החובה של 107 מיליון שקל, גידול של 33% אל מול הרבעון המקביל אשתקד, ובביטוח רכב רכוש פרמיות בהיקף של 134 מיליון שקל, גידול של 46%. נתונים אלו מעניקים לחברה נתח שוק של 2.6% ו-2.3% בהתאמה. ווישור לעומתה מחזיקה נתח שוק של 5.3% בביטוח רכב חובה ושל כ-2% בביטוח רכב רכוש.

כדי להתמודד עם התלות בפעילות הליבה, נקטו שתי החברות גישות שונות. בליברה  השיקו אשתקד פעילות בארבעה תחומים חדשים - נסיעות לחו"ל, ביטוח חיות מחמד, ריסק (ביטוח חיים) וביטוח משכנתה. "בשונה מעולם הרכב, שם עומדים החזרי התביעות על 75% בשנים טובות ויותר מכך השנה, בביטוחים אחרים ההחזרים הם 50% מכל שקל שנכנס. אז המוצרים האלו יאפשר לליברה יציבות בגל הבא של ההפסדים בביטוחי הרכב", אומרת אלישקוב.

בווישור החלו גם לשווק מוצרים נוספים, אך בניגוד לליברה פנו גם לערוצי הפצה נוספים מעבר להפצה הישירה, והקימו פלטפורמות שיווק גם לסוכני ביטוח ואף לארגונים עסקיים. החברה החלה להתרחב לשוק האמריקאי, וקיבלה רישיון פעילות במספר מדינות בארה"ב, ובעיקר רכשה את השליטה בחברת הביטוח המסורתית איילון, על מנת להגדיל את נפח הפעילות.

החברה רכשה 67% ממניות איילון הוותיקה בעסקת ענק לפי שווי של כ-700 מיליון שקל, כאשר כיום נסחרת איילון לפי שווי של פחות מ-280 מיליון שקל - הפסד עצום (ראו מסגרת), שנובע גם הוא בחלקו מהמיקוד של החברה בתחום הביטוח הכללי (ובתוכו ביטוחי הרכב שהסבו הפסד של 73 מיליון שקל בתשעת החודשים הראשונים של 2022).

עוד כתבות

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

דיווח: התנאים החדשים של חמאס, ואיך יתנהל המו"מ בדוחא

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה