גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הודו העולה, הודו השוקעת: התמ"ג קופץ, העיר הקטנה נעלמת

הודו היא תמיד סיפור של הפכים: חדשות המאקרו מרשימות, חדשות המיקרו שוברות לב ● עיר קטנה בשיפולי ההימלאיה התחילה לשקוע בשבוע שעבר, ערפל כבד שיתק את צפון הודו, ובשלטונות מתעלמים מהאזהרות ● וזה לא מפריע להם להתפאר בכך שהצליחו להפיח תקוות בלב העניים

צעירים מחפשים שאריות במזבלה בניו דלהי / צילום: Associated Press, Altaf Qadri
צעירים מחפשים שאריות במזבלה בניו דלהי / צילום: Associated Press, Altaf Qadri

הודו נהנית מתשומת־לב ניכרת בימים האלה, וקוצרת מחמאות, גם אם לא לכולן היא ראויה. אוכלוסייתה חלפה באחרונה על פני זו של סין, וכלכלתה חלפה על פני זו של בריטניה. קרן המטבע מתארת את כלכלת הודו כ"קרן אור", וחוזה לה את הצמיחה השנייה בגובהה בקבוצת ה־20G. הודו, אגב, תארח את הפיסגה הבאה של ה־20, בחודש מאי.

מה יהיה עם מחירי הנדל"ן, מניות ההייטק והגיאופוליטיקה? עוד שאלות ל-2023
הקרב על עתיד הודו: היא עולה, היא תעלה, אבל הדרך עדיין ארוכה מאוד | יואב קרני, פרשנות
צרפת בדרך לקרב: מקרון מתכוון להעלות גיל הפנסיה, והאיגודים מבטיחים מלחמה

ה'ניו יורק טיימס' כיבד לפני שבוע את "הודו העולה" בשני עמודים וחצי, משופעים בצילומים דרמטיים. אתר הרשת של העיתון הפליג יותר מן המהדורה המודפסת (מוטב לזכור שלא פעם יש הבדלים די ניכרים). "פלישת רוסיה לאוקראינה תרמה לעלייתה של ענקית, שאת נטיותיה קשה להגדיר", כתב האתר על הודו. "היא עשויה להיות הכוח המכריע במערכת הגלובלית המשתנה".

הדברים מדברים בעדם. עשרת חודשי המלחמה באוקראינה הגבירו את תחושת הערך העצמי של הודו. ממשלתה רוממה למדרגה של עיקרון את השתמטותה מלנקוט עמדה ברורה ואת התרסתה החוזרת שאיש לא יגיד לה מה לעשות. ואומנם, היא הגדילה מאוד את הסחר הענף שלה עם רוסיה, בייחוד בנפט.

אפשר להתלונן על צביעותה של הודו, ולהזכיר לה שגם היא הייתה פעם, ואולי ותחזור תהיה, קורבן של תוקפנות מצד מעצמת על שכנה (סין). אבל יש מעט מאוד טעם מעשי בחריקת שיניים כזאת.

נשאבת אל בולען ענקי

חשובה מזו היא השאלה באיזו מידה עליית הודו מתיישבת עם התכונות המיוחסות לה. האומנם היא מפתחת את העוצמות הפנימיות, הנחוצות כדי להפוך ל"כוח מכריע"? ואיזה מחיר היא כבר משלמת על פיתוח כלכלי מואץ, המתעלם לעתים קרובות מתוצאות אקולוגיות וגיאולוגיות?

לצד "הודו העולה" אפשר למצוא גם את הודו השוקעת, פשוטו כמשמעו. ב־2 בינואר התחילה לשקוע עיר קטנה במדינת אוטאראקאנד, בצפון הודו. נכון ל־10 בינואר בלילה, סדקים ניבעו ב־678 בתים בעיר ג'ושימאת, ופגעו בתקרות, בקירות וברצפות. הקרקע שעליה בנויה העיר נשאבת אל תוך בולען ענקי.

היא נמצאת בערך 2,000 מ' מעל לפני הים, בשיפולים הדרומיים של הרי ההימלאיה. חורף עז שורר עכשיו בצפון הודו, הטמפרטורה הממוצעת בהרים בשעות היום מרחפת רק במקצת מעל האפס, ובלילה היא גולשת ארבע או חמש מעלות מתחת לאפס. שלג חזוי השבוע. זמן מוצלח פחות לשקיעת ג'ושימאת קשה להעלות על הדעת.

השקיעה אינה צריכה להפתיע איש. ועדת חקירה רשמית הזהירה מפני הבאות עוד לפני 47 שנה. סימנים של שקיעה הופיעו עוד לפני עשר שנים. מספר גדל של בתים התחילו להתבקע מסוף 2021 ואילך.

מה קרה בג'ושימאת? מה קורה בהרים הרחוקים של צפון הודו? התשובה מורכבת. אבל נראה שזו תוצאה של שימוש לא מבוקר במשאבי טבע ובפיתוח מסיבי של תשתית, שלשכמותה לא נועדו ההרים השבריריים האלה. ג'ושימאת עצמה נבנתה על הריסות של רעש אדמה לפני מאה שנה ויותר. דרכה עוברים מדי שנה בשנה מאות אלפי צליינים, בדרך אל מקומות קדושים לדת ההינדו.

סכרים נבנים והולכים בהרי הצפון כדי להפיק חשמל ממי הנהרות. הנהרות עצמם זורמים מן ההימלאיה, וניזונים מהפשרת השלגים של האביב ושל הקיץ. הם משופעים במים, מפני שקרחוני ההימלאיה נמסים לאיטם, תוצאה של התחממות האקלים. התמוססותם עלולה להיות הרת אסון לא רק לאיזור המיידי, כי אם גם לאקלים העולם.

אסונות קטנים, אסון גדול

מצבה של התשתית בהודו הוא בכי רע. אין לך יום שבו העיתונות אינה מדווחת על אסונות קטנים על פני כל תת היבשת. מפעם לפעם בא תורו של אסון גדול. בעיתוני יום ג' מצאנו דיווח על שלושה פועלי חרושת שמתו בנפילת מעלית בעיר הבירה. עמוד בתחנת רכבת בעיר בנגאלורו (בנגלור), בירת ההייטק המפורסמת של הודו, התמוטט על ראשה של משפחה שהמתינה לרכבת. גשר גדול, שעתה זה שופץ, התמוטט באחרונה בצפון הודו, ו־135 בני אדם נהרגו.

ערפל כבד אפף בימים האחרונים את צפון הודו, ושיתק תנועת מטוסים ורכבות. ביום א' הוא רבץ על איזור עיר הבירה במשך 15 שעות. זה מאורע שנתי חזוי לחלוטין, תוצאה של זיהום אויר, המחמיר והולך. מדד איכות האויר (AQI) מעמיד את איזור דלהי על רמה יומית ממוצעת של 400 ויותר. סטנדרטים בין לאומיים מגדירים את הרמה הזו כ"מצב חירום", שבו "כל אחד עשוי להיפגע".

אני שומע בימים האלה ממכרים בדלהי, שאינם יוצאים מבתיהם בלי מסיכה. אין לזה כל קשר לקורונה, המסיכות מיועדות להגן עליהם מפני האויר הלא־צח. כמעט מיותר להגיד שכל יום של ערפל גובה קורבנות בתאונות דרכים.

"המלחמות נגד העוני"

העובדות האלה ניתנות כאן רק כתזכורת על המרחק שהודו צריכה לגמוא כדי להפוך ל"כוח מכריע". קצב ההתפתחות של כלכלתה מוסיף להיות מרשים. כלכלנים מעריכים שעד סוף העשור היא תעלה אל המקום השלישי בעולם.

היועץ הכלכלי הראשי של ממשלת הודו העריך כי עד 2027, התוצר המקומי הגולמי של הודו יעמוד על חמישה טריליון דולר, ויוכפל בתחילת העשור הבא. הסי.איי.אי מעמיד כבר עכשיו את הודו במקום השלישי במה שנקרא 'תמ"ג ריאלי', המבוסס על כוח הרכישה. לפי החישוב הזה, כלכלת הודו כבר שווה 8.4 טריליון דולר.

שר הפנים רב הכוח של הודו, אמיט שאה, האיש מס' 2 בממשלה, הכריז באחרונה שהודו חייבת את הצלחתה ל"יציבות פוליטית ולשקיפות במשילות". יציבות פוליטית היא עובדה. מפלגת השלטון נהנית מרוב מסיבי בפרלמנט. "שקיפות במשילות" היא עניין אחר. בשנים האחרונות ממשלת הודו חזרה והפתיעה את אזרחיה בצעדים קיצוניים, כמו למשל הוצאה פתאומית של שטרי כסף מן המחזור, אשר העמידה מאות מיליונים בתורים נואשים אל הבנקים.

אמיט שאה, שר הפנים של הודו / צילום: Associated Press, Ajit Solanki

שאה מלגלג על "המלחמות היום־יומיות נגד העוני", שניהלו ממשלות קודמות. בניגוד לגישה הקמעונאית של הקודמות, שהעניקו סובסידיות צנועות למעוטי יכולת, זו הנוכחית עוסקת במאקרו: בתשתית, בתקשורת, בסניטציה. שאה מתפאר שממשלתו "הפיחה תקוות חדשות ב־600 מיליון בני אדם". זה המספר המוערך של הודים הנמצאים סמוך לקו העוני.

מה שקרה בג'ושימאת אינו מפריך את התפארויותיו של שאה, אבל מעמיד אותן בהקשרן הראוי. מחייתם של מאות מיליונים מוסיפה להיות תלויה להם מנגד.

והיו גם חדשות טובות השבוע: שיר הודי זכה בגלובוס הזהב בהוליווד. 'נאאטו־נאאטו' הוא השיר האסיאני הראשון המתכבד בתואר הזה. מהדורות החדשות בטלויזיה ההודית דיווחו באריכות על הניצחון הגדול. החדשות מג'ושימאת נדחקו למטה.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר

עוד כתבות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים