גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההמצאה החדשה במקום פיצול דירות: דיורית שניתן להשכיר בנפרד

במשרד המשפטים מגבשים מתכונת חוקית לתופעת הדירות המפוצלות ● בתוכניות הוותמ"ל כבר מקדמים דיוריות, אבל מדובר במוצר עם עוד הרבה סימני שאלה ויש עוד הרבה שאלות פתוחות

פיצול דירות / אילוסטרציה: Shutterstock
פיצול דירות / אילוסטרציה: Shutterstock

האם המדינה עובדת על פתרון שיאפשר פיצול דירה באופן חוקי? במשרד המשפטים מנסים כעת לקדם את ה"דיורית" - "חדר או מערכת חדרים שהיא חלק מיחידת דיור קיימת, שיכולים לשמש משק בית נפרד, ובלבד שיעמדו בתנאים הבאים: שטח הדיורית לא יפחת מ־25 מ"ר ולא יעלה על 50 מ"ר; הדיורית תתבסס על תשתית יחידת הדיור; הדיורית אינה ניתנת לרישום ברשם המקרקעין (בטאבו) בנפרד מיחידת הדיור" (כך באוגדן ההנחיות של הוותמ"ל, שנכתב ב־2016 ועודכן ב־2020).

אלפי מפוטרים יהיו הצרה הקטנה שלנו אם מחירי הדיור בישראל יירדו 
מחירי הנדל"ן בשבדיה מחקו בחמישה חודשים עליות של שנתיים 
משתלם לדחות? מלכודת מס הרכישה למשקיעים 

לאחר כשנתיים שבהן המונח הזה מוחדר במנות מדודות לכמה תוכניות ותמ"ל והתחדשות עירונית, הדיונים לגבי אופייה הפיזי, התכנוני והחוקי של הדיורית עדיין בעיצומם.

האזכור המעודכן ביותר של דיורית במסמכי מינהל התכנון נמצא בתדריך לתמהיל יחידות דיור שנכתב לפני כחודשיים על ידי מנכ"ל מינהל התכנון רפי אלמליח ויו"ר המועצה הארצית לתכנון ולבנייה שלומי הייזלר (שמונה לאחרונה למנכ"ל משרד האוצר) למתכנני המחוזות השונים. שם הושם דגש על הגדלת חלקן של הדירות הקטנות (56־80 מ"ר) והקטנות מאוד (30־55 מ"ר). בתוך היחידות הקטנות מאוד נכללות גם יחידות מיקרו של עד 30 מ"ר, והדיוריות.

הדיורית נכללה עד כה בכמה תוכניות. למשל, בפרויקט פינוי בינוי במתחם יוספטל בבת ים, בתמ"ל 3008 בבאר יעקב שהופקדה לפני חודשים מספר וכוללת 144 דיוריות מתוך 1,920 יחידות דיור מתוכננות, תמ"ל 1088 בכפר סבא צפון, תמ"ל 1011 בקריית גת, תמ"ל 1016 במתחם הרקפות בבאר שבע ועוד.

הכיוון: לא בדיעבד אלא מראש

בתקופתו של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (אזרחי) הקודם, ארז קמיניץ, הביע משרד המשפטים התנגדות לרעיון דומה שעלה, שנועד לאפשר פיצול דירה לדיורית בצורה שהייתה הופכת אותה בפועל לדירה נוספת. בגרסה ההיא, המטרה הייתה להחיל את עקרון הדיורית על תוכניות קיימות, כשהפיצול ייעשה ללא כל אפשרות התנגדות של בעלי הדירות האחרים בבניין. במשרד המשפטים מצאו כי מדובר ברעיון שכרוך בקשיים רבים, משפטיים תכנוניים וקנייניים, והנושא ירד מסדר היום.

לפני כשבועיים התכנסו במשרד המשפטים נציגים של המשרד, של הטאבו ושל מינהל התכנון כדי לחשוב מחדש על ה"דיורית", ועל האתגרים התכנוניים והחוקיים שעומדים בדרך ליישומה בהיקף מסיבי.

הפעם הדברים שונים. לא עוד אישור יחידת דיור נפרדת בתוך מבנה מגורים קיים, אלא אישור מראש של תוכנית, שתאשר מספר מסוים של יחידות דיור קטנות בפרויקט.

בפגישה שהתקיימה לפני כשבועיים, אמרה המשנה הנוכחית ליועצת המשפטית לממשלה, כרמית יוליס, כי ההצעה לכונן דיוריות במסגרת תוכניות שמתאימות לכך היא הצעה טובה שיש בה כדי להקל ולתת מענה למעגל החיים המשתנה על מנת להפיק את מירב התועלות מהדירה. "מובן כי אין מדובר בפיצול דירה אחת לשתי דירות אלא מתן אפשרות להשכיר את הדיורית למטרת מגורים", הדגישה.

המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, עו''ד כרמית יוליס / צילום: קובי שירביט

מתכננת הוותמ"ל סיגי בארי הסבירה כי מדובר על דירות גדולות (בדרך כלל יותר מ־130 מ"ר), שמתוכן ניתן יהיה לפצל יחידת משנה קטנה (דיורית) בשטח של 25־50 מ"ר למטרת שכירות למגורים, כשהבעלות על הדירה (כולל הדיורית) נותרת בידי אותם בעלים של יחידת הדיור המקורית.

בארי הסבירה כי הרעיון בא לעולם על רקע הצורך בהגדלת היצע יחידות הדיור ומתוך הסתכלות על מהלך החיים המשתנה של משפחה, כאשר הילדים מתבגרים ועוזבים את הבית וכבר אין לבעלי הדירה שימוש בכל החדרים, או כאשר אנשים מבוגרים נדרשים לעזרה צמודה של אנשי סיעוד וכיו"ב.

רישום הבעלות: אי אפשר למכור דיורית

היועצת המשפטית של מינהל התכנון, תדמור עציון, הבהירה כי "אין כוונה לאפשר בעלות נפרדת על יחידת המשנה, וזאת על מנת שניתן יהיה לפצל ולאחד לפי הצרכים והנסיבות.

"התפיסה היא כי היחידה הקניינית הרלוונטית הייתה ונותרה הדירה הגדולה המקורית בכל מלוא שטחה. זכות הקניין היא באותה דירה ואותה ניתן למכור".

השאלה היא האם וכיצד צריך לעגן את ההפרדה בין שטחי הדירה למעט הדיורית, לבין הדיורית עצמה.

עציון אמרה כי המוסד התכנוני שקבע, כי ניתן להקים דיורית בדירות מסוימות, יוכל להיות מוסמך גם לקבוע שהיא תשמש למטרתה ולא תהפוך ליחידת דיור נפרדת וקבועה. "הכרחי לקבוע כי הבעלות בדירה המקורית ובדיורית, יהיו בידי אותם בעלים", הדגישה.

נועה סרברו ממחלקת ייעוץ וחקיקה (משפט אזרחי) במשרד המשפטים, העלתה את השאלה, כיצד ניתן באופן מוחלט למנוע מכירה של דיורית. עוד ציינה סרברו כי מבחינת הוראות חוק המקרקעין בעניין בתים משותפים, חוכר לדורות יכול להיחשב כבעל דירה לכל דבר ועניין. מכאן, שעלולה להיווצר אפשרות אבסורדית, שלפיה שוכר הדיורית יוכל לטעון שהוא בעל דירה, בהתאם להגדרות החוק.

יוליס אמרה כי על מנת להגביל את האפשרות להעביר בעלות בדיורית, שמהווה למעשה חלק מהדירה, תיקבע בהוראות התוכנית הוראת בעלות אחודה בדירה, שבה יובהר כי: "הדיורית אינה ניתנת לרישום במרשם המקרקעין בנפרד מיחידת הדיור". בנוסף, ניתן יהיה לרשום הערה ברוח זו בנסח הטאבו.

השאלות הפתוחות: מה עם ועד הבית?

יש לא מעט שאלות, שטרם קיבלו מענה ברור. למשל: האם בעל דיורית יצטרך לשלם מס יותר גבוה של ועד הבית? הגיוני שבעלי דירות שכוללות דיוריות יצטרכו לשאת בעלות גבוהה יותר של ועד בית, מאשר בעלי דירות בשטחים דומים שמצויות באותם מבנים, אבל שלא כוללות דיורית. בסופו של דבר הדירה המקורית מתפקדת, במובנים רבים, כשתי יחידות דיור.

ומצד שני, דיורית אינה דירה עצמאית, ומכאן שאין מקום לגבייה שונה של ההוצאות, שכן בסופו של דבר שטח הדירה הכוללת נותר ללא שינוי. לעתים בעלי דיוריות לא יאכלסו אותן כלל. את העניין הזה, אמרה יוליס, "ניתן יהיה להסדיר במסגרת תקנון הבית המשותף, לאחר קבלת החלטה משותפת של בעלי הדירות בנושא.

"אנו סבורים כי בדרך זו ניתן לתת מענה גם לקושי שעשוי להיווצר לבעלי הדירות האחרים מעצם קיומן של דיוריות בבניין". על הנייר זה נראה הדבר הנכון, ואולם ניתן להעריך, כי אם הדבר יישאר לשיקולם של בעלי הדירות ולא יעוגן בחקיקה, הדרך לסכסוכי שכנים לא תהיה ארוכה.

שאלות אחרות הן סביב המפרט הטכני של הדיוריות. מהן בדיוק הן אמורות לכלול? מהדיון שהתקיים מובן, כי הן לא יכללו ממ"ד, ובעת הצורך השוכרים יצטרכו להשתמש בממ"ד דירתי או קומתי; סביר כי הן צריכות לכלול מקלחת ושירותים, ואולי גם מטבחון, אבל כל זה אינו מצוין. האם זה נכון להשאיר את השאלות הללו פתוחות?

מעבר לזה, נשאלת השאלה עד כמה שוכרים ומשכירים ישמחו לגור יחד בדירה עם הפרדה מינימלית, ועם מפגשים פיזיים רבים יחסית. שוכרי דירות רוצים פרטיות, וייתכן שגם המשכירים לא יאהבו שאנשים שאינם בני משפחה יסתובבו להם בבית.

עוד כתבות

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

הותר לפרסום: שני חיילים נהרגו מפגיעת כטב"ם במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה