גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קריסתה של חברת פאר: עם חובות של 400 מיליון שקל, תהל פונה להקפאת הליכים

אחרי שנים של הרעה מתמדת בתוצאות, וניסיונות כושלים למכור אותה לגופים בארץ ובחו"ל, בחברת תכנון המים תהל הרימו ידיים ומבקשים עיכוב הליכים לצורך הסדר חוב ● הנושים המרכזיים של חברת הפאר לשעבר - הבנקים, בראשות הפועלים שהיקף החובות כלפיו 210 מיליון שקל

בניין תהל באור יהודה / צילום: בר - אל
בניין תהל באור יהודה / צילום: בר - אל

רק לפני חמש שנים, בתחילת שנת 2018, הייתה חברת ההחזקות קרדן אן.וי קרובה למכירת הבעלות בחברת ההנדסה תהל לידי קרן ההשקעות פורטיסימו תמורת 120 מיליון דולר.

השבוע, בתום תהליך מתמשך של הידרדרות בתוצאותיה, הגיעה תהל למה שנראה כסוף דרכה, עם בקשה לעיכוב הליכים לצורך גיבוש הסדר חוב, כשהיא חדלת פירעון עם חובות של למעלה מ-400 מיליון שקל לנושיה, בעיקר בנקים בארץ.

הנחה של 20% על מחיר השוק: ברק רוזן ואסי טוכמאייר גונזים את החלומות 
להכפיל את הכסף או להפסיד את רובו ביום: אצל החברות האלו, הכול תלוי בניסוי אחד 

תהל, חברה הפועלת בתחום תשתיות הולכת המים בישראל וברחבי העולם, מגיעה לנקודת השפל הזאת לאחר שכשלו ניסיונות רבים למכירתה לגופים שונים בארץ ובחו"ל בשנים האחרונות, לפי שווי שהלך ופחת במהירות.

מהבקשה שהוגשה לביהמ"ש המחוזי בת"א עולה, כי באוגוסט האחרון חלה הידרדרות חמורה במצב החברה. גונן בצר, מנכ"ל החברה האם של תהל מהנדסים (תהל גרופ), הודיע על התפטרותו. מי שמונה למלא את מקומו הוא גיא אליאס, המשמש גם כמנכ"ל בעלת השליטה בתהל, קרדן אן.וי (שבעצמה מתגלגלת בשנים האחרונות מהסדר חוב להסדר חוב).

תהל מבקשת כעת מביהמ"ש תקופה של 60 יום שבמהלכם תגבש הסדר חוב מול הנושים שלה. מדובר בחובות של כ-410 מיליון שקל, מרביתם (388 מיליון שקל) לשלושה מהבנקים הגדולים במשק ולבנק HSBC.

כמחצית מהחוב (210 מיליון שקל) הוא לבנק הפועלים. היתרה של החוב לבנקים מתחלקת בין בנק לאומי (90 מיליון שקל), בנק מזרחי טפחות (67.8 מיליון שקל) ובנק HSBC (20.5 מיליון שקל). יתרת החובות (מעל ל-22 מיליון שקל) היא לעובדי החברה, רשויות המדינה וספקים.

בעלת השליטה בתהל, קרדן אן.וי , נקלעה למשבר פיננסי חמור לפני כעשר שנים (בעת שנשלטה בידי יוסף גרינפלד, אבי שנור ואיתן רכטר), וכבר הספיקה לעבור מאז שני הסדרי חוב.

אשתקד אישר ביהמ"ש את הסדר החוב השני, שבו קיבלו הגופים המוסדיים, נושי האג"ח של קרדן אן.וי חדלת הפירעון, כ-90% ממניות החברה. זאת כנגד תספורת ענק שצמצמה במחצית את חובותיה, שעמדו על כ-1.5 מיליארד שקל. קריסתה של תהל, שנחשבה לאחד ממקורות החזר החוב, עשויה ללמד כי לא מדובר בתספורת האחרונה לנושי קרדן אן.וי.

 

הרפתקאות בחו"ל שהסבו הפסדים כבדים

פעילות תהל החלה טרם הקמת המדינה, בשנת 1942, לצורך תכנון הולכת מים ביישוב העברי ביוזמת דוד בן גוריון, והיא התאגדה כחברה ממשלתית לאחר קום המדינה. עובר לשנת 2018, אז כמעט נמכרה לקרן פורטיסימו, נוהלה תהל גרופ (המחזיקה בתהל הנדסה) תחת המנכ"ל סער ברכה. ברכה דחף את החברה להתרחבות מהירה אגב ייזום פרויקטים שאפתניים בחו"ל, בעיקר באפריקה, מה שהתגלה בהמשך כהרפתקה הפסדית שהעמיסה על תהל חובות כבדים שסיבכו אותה בהמשך. מימוש הפרויקטים הלך והתעכב, ותהל מצאה עצמה עם חובות כבדים ומצוקת נזילות.

כך, בשנים 2016-2018 נכנסה תהל לסדרה של פרויקטים הנדסיים גדולים שלא מעט מהם התבררו כהפסדיים, למשל במדינות אנגולה וזמביה שבאפריקה, וגם ברומניה שם נכנסה לפרויקט לשיפוץ מערכת הניקוז והביוב של בוקרשט שהפך להפסדי ועד היום מנוהלות תביעות כנגדה שם. במקביל גם פרויקטים שיזמה בהודו הפכו להפסדיים.

בשלהי 2019 בוצעו ניסיונות מכירה נוספים של תהל, בין היתר לקרן פימי ולשיכון ובינוי (לפי שווי של 12 מיליון דולר בלבד - עשירית מהסכום שהציעה פורטיסימו שנתיים קודם לכן). גם אלה לא צלחו, וזאת לאחר שהבנקים הנושים סיכלו את מהלך המכירה לשיכון ובינוי, ובהמשך צמצמו את האישורים להנפקת ערבויות חדשות לתהל, שקשייה התזרימיים הלכו וגברו.

ברכה עזב את תפקיד המנכ"ל בפברואר 2020, רגע לפני פרוץ הקורונה. שנה קודם לכן, מתארת תהל מהנדסים בבקשה לביהמ"ש, החברות הבנות שלה לא עמדו באמות מידה פיננסיות שלהן התחייבו, ולכן לא הוארכו מסגרות האשראי שלהן.

מעבר לכך מתארת החברה בבקשתה לביהמ"ש עלויות שכר גבוהות, כפועל יוצא מהסכמים קיבוציים שנחתמו עוד ב-2014, שהעניקו פיצויים מוגדלים לעובדים שהפסיקו את עבודתם. בקבוצת תהל מועסקים כיום 290 עובדים, מתוכם 68 בישראל.

 

מטמנת הפסולת מימנה את הריביות לבנקים

מה ש"החזיק" את תהל מהנדסים מעל פני המים, נטען בבקשה לביהמ"ש, הייתה מטמנת פסולת שהיא מפעילה בצפון הארץ, סיתהל, המשועבדת לבנקים, ושהתקבולים השוטפים ממנה מימנו בפועל את הריביות השוטפות ששולמו לבנקים, אך יש לה גם חוב לרמ"י, תשלום דמי הפעלה להמשך הפעילות של המטמנה עד לשנת 2026, בסך של 86 מיליון שקל.

הקש ששבר את גב הגמל הגיע בספטמבר האחרון, לאחר עזיבת המנכ"ל בצר, אז בוצעה הערכה מחדש בנוגע לשימוש בכספים מהמטמנה על ידי תהל לנוכח החוב לרמ"י. חוות הדעת היתה שקיימת "מניעה משפטית ברורה לסיתהל, האוסרת עליה להעלות כספים לחברה (תהל), בשל החוב".

תהל פנתה לבנקים כדי לדחות זמנית את תשלום פירעון הריביות, שהתאפשר הודות לתקבולים מסיתהל. במקביל, היא מנהלת כיום מו"מ עם שני גופים לצורך מכירת סיתהל לידי אחת משתי החברות: רפק ואלייד. הצלחת המכירה עשויה לשפר את המאזן של תהל, ובעיקר לגרוע מהחוב הכולל שלה.

גורם נוסף שהרע משמעותית את מצבה היה החזר הלוואה מממשלת גאנה בסכום של 21 מיליון דולר. התשלום אמור היה להיות משולם עד שנת 2036, בהיקף של 1.5 מיליון דולר בשנה. בדצמבר 2022 הודיעה ממשלת גאנה על עצירת מרבית התשלומים המשולמים מחוץ למדינה.

בעוד שתהל לא קיבלה על כך הודעה רשמית, התשלום בגין חודש דצמבר טרם שולם. עוד טוענת תהל בבקשה לביהמ"ש, כי חברת מקורות הקטינה משמעותית את הזמנות העבודה שלה מתהל לקראת סוף 2022. גם עניין זה הוביל לפגיעה בתזרים החזוי שלה.

מעורבת בפרויקט ברוסיה ובאוקראינה

למעשה מבקשת תהל מביהמ"ש את פרק הזמן המדובר כדי להמשיך במכירת נכסיה, ובעיקר להגיע להסדר חובות מול נושיה, שהם בעיקר הבנקים כאמור. לחברה יש עוד נכסים ופרויקטים שצריך למצוא את הדרך להמשיך לנהלם, ובין היתר היא מעורבת בפרויקט ברוסיה ובאוקראינה, שהמלחמה שפרצה ביניהן מסבכת את הביצוע (ברוסיה) ומקפיאה דה פקטו את ההקמה (באוקראינה).

בדוחות הכספיים שפרסמה קרדן אן.וי עולה כי מגזר תשתיות המים (תהל גרופ), שמייצג את פעילות תהל מהנדסים בתחום המים בארץ וברחבי העולם, רשם הכנסות של 62 מיליון אירו בתשעת החודשים הראשונים של השנה.

עלויות הביצוע היו גבוהות מאותן הכנסות, כך שהפעילות ייצרה הפסד גולמי של 5.9 מיליון אירו, שיפור מסוים לעומת הפסד גולמי של 12.3 מיליון אירו בתקופה המקבילה ב-2021.

בשורה התחתונה נרשם הפסד כבד של 22.7 מיליון אירו מהפעילות בינואר-ספטמבר, וזאת מול הפסד של 30.7 מיליון אירו בתקופה המקבילה, שנה קודם לכן. פעילותה של תהל צברה עד סוף ספטמבר 2022 גירעון בהון העצמי של יותר מ-100 מיליון אירו, ובקופתה נותרו 5.9 מיליון אירו.

עוד כתבות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

דיווחים על הסכמות במו"מ בין ישראל לחמאס, גורם מדיני: "ניכנס לרפיח, עם הפוגה או בלי"

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית