גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם בארה"ב המדינה לא מממנת שידור ציבורי?

השידור הציבורי בארה"ב שונה מזה המוכר לנו, אבל גם שם יש מימון שמגיע מהמדינה ● המשרוקית

שלמה קרעי, הליכוד (פגוש את העיתונות, קשת 12, 14.1.23) / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת
שלמה קרעי, הליכוד (פגוש את העיתונות, קשת 12, 14.1.23) / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

 

מאז מונה שלמה קרעי לשר התקשורת הוא משמיע אמירות שונות על כוונתו לסגור או להפריט את תאגיד השידור הציבורי (כאן). כמו ביוזמות אחרות של הממשלה הזאת גם במקרה הזה המהלך המתוכנן מעלה לדיון את המצב ששורר בתחום במדינות אחרות בעולם. בראיון בתוכנית "פגוש את העיתונות" טען בהקשר זה קרעי כי בארצות הברית, למשל, "אין שידור ציבורי". "יש (שם) עמותות, לא המדינה מממנת שידור ציבורי". ובהמשך הוסיף: "את התאגיד המדינה מממנת, זה לא קיים בדמוקרטיה הגדולה בעולם".

אז מה קורה בתחום השידור הציבורי בארה"ב? נתחיל מזה שקרעי צודק בכך שהשיטה שבה מתנהל שם הנושא הזה היא אכן שונה מהמודל שקיים בישראל ובאירופה. תאגיד השידור הציבורי האמריקאי (CPB) הוא תאגיד ללא מטרות רווח (כפי שאמר קרעי בשידור) שקיים מאז 1967. בעמוד האודות שלו מוסבר כי הוא ממומן באופן מלא מכספי הממשלה הפדרלית.

אלא שבניגוד למצב בישראל, ה-CPB הוא אינו זה שמפיק או מייצר את התכנים. המימון שלו מופנה לתחנות טלוויזיה שרובן חברות ב-PBS (שירות השידור הציבורי) ולתחנות רדיו שחברות ב-NPR (הרדיו הציבורי הלאומי), שגם הן פועלות במתכונת שונה מזו של הטלוויזיה הציבורית והרדיו הציבורי שאנחנו מכירים, בין היתר על רקע העובדה שארצות הברית היא מדינה ששונה באופיה ובשטחה הגיאוגרפי מישראל וממדינות רבות באירופה. ה-PBS מפיץ תוכניות לכ-350 תחנות טלוויזיה ציבוריות בשליטה מקומית ברחבי המדינה, ואילו ה-NPR מפיק ומפיץ תכניות חדשות, מידע ותרבות בפלטפורמות שידור ובדיגיטל ליותר מ-260 תחנות חברות.

ומה לגבי סוגיית המימון של התחנות הללו? גם כאן לקרעי הייתה יכולה להיות נקודה טובה, אם היה מתנסח בצורה זהירה יותר. כך, למשל, אפשר לטעון כי התקציב שמוקצה לשידור הציבורי בארה"ב הוא נמוך באופן יחסי מהשיעור שמוקצה בישראל לנושא. בשנת הכספים 2022 עמד תקציב ה-CPB, שכאמור כמעט כולו מופנה להפקות בתחנות הטלוויזיה והרדיו הציבוריות, על 465.5 מיליון דולר. נתון שמהווה 0.03% מההוצאות הציבוריות של המדינה, בעוד שהנתון המקביל של התאגיד (תקציב של כ-700 מיליון שקל בשנה, לא כולל הכנסות מפרסום) מהווה כ-0.15% מתקציב המדינה.

אפשר גם לבחון את הנקודה הזאת מזווית נוספת: בעוד שעל פי הפירוט באתר ה-PBS רק כ-30% מסך התקציב שלו מגיע מכספי משלם המסים (15% מהתקציב הפדרלי, 13% מכספי המדינות השונות, ו-3% מכספים מוניציפאליים), כמעט כל התקציב של "כאן" מגיע מכספי המדינה (היתר, כאמור, מגיע מפרסום), וזה המצב גם בגופי שידור ציבוריים רבים באירופה.

שאלה נוספת שאפשר לעסוק בה ועשויה להשתמע מדבריו של קרעי נוגעת לשליטה בכספים שאותם מעבירה המדינה לשידור הציבורי. בישראל הצעת החוק שהובילה להקמת תאגיד השידור הציבורי (ביוזמת שר התקשורת דאז גלעד ארדן מהליכוד, ותחת בנימין נתניהו כראש ממשלה) יצרה מנגנון שמרחיק את הפוליטיקאים ממינוי חברי מועצת התאגיד ומנכ"ל התאגיד. מי ממנה את חברי ה-CPB? פרופ' ישראל ויסמל-מנור, מבית הספר למדעי המדינה באוניברסיטת חיפה, הסביר לנו כי "ל-CPB יש ועד מנהל שאת תשעת חבריו בוחר הנשיא ומאשר הסנאט לתקופה של שש שנים".

יחד עם זאת, לדבריו, לפחות חלק מהמינויים האלה נתפסים כמשרתי ציבור והם לא בהכרח מוחלפים, גם אם תקופת המינוי שלהם מסתיימת בזמן שבשלטון נמצאת המפלגה היריבה. כך, למשל, "ראש ה-CPB הנוכחית מונתה לראשונה על ידי הנשיא טראמפ וזכתה לאחרונה לכהונה נוספת מהנשיא ביידן".

מטעמו של השר קרעי נמסרה לנו התגובה הבאה: "שיעור הכספים הפדרליים ב-PBS היה כשליש מתקציב PBS. רוב התקציב של PBS מגיע מתורמים פרטיים, רובם גופי שידור מסחריים, שמממנים בעצמם, ללא התערבות ממשלתית, נציגים לוועד המנהל, שמקבלים באופן חופשי החלטות בענייני תוכן. ה-CPB הוא אמנם מלכ"ר (nonprofit) אבל הוא לא מגזר שלישי (NGO), שכן הוא הוקם על ידי הממשלה ונמצא בבעלותה. זהו גוף המרכז הקצבות של רשויות שונות של השלטון הפדרלי ומפזר אותן בין מיזמי תקשורת שונים. בכל כלי התקשורת שבהן תומך CPB, שיעור התמיכה הפדרלית הוא נמוך, למעט כמה גופים זעירים שמשרתים פריפריה קיצונית.

"מתוך 465 מיליון דולר שאושרו ל-CPB לשנת 2022, 230 מיליון בלבד הוקצו ל-PBS, והם כאמור מהווים פחות מ-30% מהתקציב הכולל של PBS, שעמד על כ-669 מיליון דולר. לא מיותר לציין שכ-80 מיליון דולר מתוך תקציב CPB, הולכים ישירות ליוצרים, במודל דומה למודל שאני מציע לחלוקת כספי היצירה.

"לאור העובדות האלה, ועובדות נוספות שאולי אין מקום לפרט (אבל אשמח לפרט אם תתעקשו), אני עומד מאחורי הטענה שלי שבארה"ב אין שידור ציבורי. שידור שממומן במלואו על ידי הממשלה, ונשלט על ידי גוף שלציבור אין שום חלק במינויו, בשום צורה אינו דומה לשידור שממומן ברובו על ידי כספים פרטיים, ונשלט על ידי גוף שמתמנה על ידי האנשים שמממנים אותו מכספיהם הפרטיים.

"מודל הפעילות של התאגיד מקובל מאוד באירופה, ומלבד ארה"ב אני לא יכול להצביע על מדינה דמוקרטית אחרת שאין בה שידור ציבורי במודל הזה. זוהי טענה כבדת משקל נגד המדיניות שאני מציע, ואני מוכן להתמודד עם הטענה הזו: למרות שהשידור הציבורי הוא תופעה מאוד נפוצה, אני סבור שהתמורות הטכנולוגיות של 20 השנים האחרונות הפכו אותה לבלתי רלוונטית ולמזיקה יותר מאשר מועילה. בעזרת ה' אזכה להפוך את מדינת ישראל לחלוצת המדינות היוצאות מעידן השידור הציבורי, אל עידן של תקשורת חופשית אמיתית".

בשורה התחתונה: דבריו של קרעי לא נכונים ברובם. בארצות הברית קיים שידור ציבורי שממומן על ידי המדינה בהיקף של כחצי מיליארד דולר בשנה. אופן המימון הזה, וכן ההיקף שהוא מהווה מתוך כלל ההוצאה הציבורית, הם אכן שונים מהמקובל בישראל ובמדינות רבות באירופה.

תחקיר: אוריה בר-מאיר

 

עוד כתבות

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה