גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאן הולך שוק האג"ח הממשלתיות בעולם - ומה זה יעשה למניות ולשוק הקונצרני

שוק איגרות החוב השתנה לאחרונה מן היסוד, יחד עם טעמי המשקיעים, והאג"ח הממשלתיות והקונצרניות בדירוג גבוה מציבות אתגר למניות ● האם גם ב–2023 שוקי האג"ח ושוקי המניות ימשיכו לעלות ולרדת ביחד, כמו בשנים האחרונות - או שאולי השנה דווקא נראה אותם נפרדים?

לוח עם נתוני שוק האג''ח / צילום: Shutterstock
לוח עם נתוני שוק האג''ח / צילום: Shutterstock

הכותב הוא מבעלי בית ההשקעות מיטב

אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול-דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק

שוק איגרות החוב הממשלתיות בעולם נהנה בעבר במשך יותר מעשור מרצף של תשואות חיוביות, לעיתים גם גבוהות מאוד. זאת, הודות למדיניות של הבנקים המרכזיים - לשמירה על ריבית אפסית כמעט, אפסית ממש, ואפילו עד רמה שמתחת לאפס. אם לא די בכך, חלק מהבנקים המרכזיים, ובראשם אלו של ארה"ב ואירופה, רכשו באופן אגרסיבי איגרות חוב של ממשלותיהם, שנקלעו לגירעונות גדולים. 

זמן אג"ח: האפיק הסולידי שמציע תשואה שנתית של 6% בסיכון נמוך 
● רשתות האופנה לא התכוננו נכון לחורף, ומשלמות מחיר | ניתוח
● ההערה שצירפו באוצר לתחזיות: "שורר חוסר ודאות בנוגע למדיניות הפיסקלית של הממשלה"

כל המהלכים האלה נועדו לחלץ את הכלכלה העולמית מהמשבר הגלובלי אדיר הממדים שניחת עליה ב-2008.

אולם באיגרות חוב אין "ארוחות חינם"; עודף התשואה שאלו העניקו בעבר מעבר לריבית השנתית המובטחת בהן, בא על חשבון מה שהן יעניקו בעתיד. וכך למשל, אג"ח ממשלת גרמניה באירו לשנתיים נסחרה זמן רב (בין אוגוסט 2014 לאפריל 2020) בתשואה שלילית.

המשמעות הייתה, שמי שרכש אותן בתשואה שלילית של נניח 0.6% לשנה, ועתיד היה להחזיק בהן 10 שנים, היה צפוי להפסד נומינלי של 6% ולהפסד ריאלי גבוה בהרבה. כי גם כאשר האינפלציה הייתה נמוכה בהרבה מהיום, היא עדיין הייתה קיימת.

המציאות ההזויה הזו העניקה כצפוי רוח גבית לשאר אפיקי ההשקעה, ובראשם האג"ח הקונצרניות והמניות, ובניגוד למקובל בשווקים הפיננסיים, המניות והאג"ח הממשלתיות התנהגו באותו אופן והלכו יד ביד, תוך מתאם חיובי מושלם ביניהן.

למציאות הפנטסטית הזו היו גם מחירים - גירעונות הולכים וגדלים של מדינות מובילות, ניפוח מאזנים של בנקים מרכזיים, ניפוח של מחירי מניות ואג"ח וכן של מחירי נכסים ריאליים, בעיקר נדל"ן ברחבי העולם.

עם הזמן התברר שלמדיניות הזו יש מחיר נוסף, שקוראים לו אינפלציה, תוצר של עודפי נזילות עצומים. מה שהעיר את האינפלציה מתרדמתה היחסית במשך עשור הייתה התפרצות הקורונה, שתרמה לה מאוד - הן מצד ההיצע והן מצד הביקוש.

ההיצע פחת, עקב סגרים והשבתת מפעלים במדינות רבות, ובעקבות הפגיעה בשרשראות האספקה. מצד הביקוש נוספה נזילות גדולה למשקי הבית, הודות למענקים ממשלתיים, וזו התבטאה במיוחד בחגיגות ה"יציאה" מהקורונה.

 

מ"שב ואל תעשה" להעלאות אגרסיביות

הבנקים המרכזיים לא תפסו בזמן אמת את עוצמת התפנית באינפלציה, והתייחסו לשינוי הכיוון כמשהו זמני. אבל אז הגיעה הפלישה הרוסית לאוקראינה, והבהירה להם את טעותם. וכך, ממדיניות של "שב ואל תעשה", הם עברו למדיניות אגרסיבית מאוד של העלאות ריבית.

התוצאה לא איחרה לבוא. ב-2022 האג"ח הממשלתיות ברחבי העולם התרסקו בשיעור הגבוה ביותר מאז האינפלציה של סוף שנות ה-70 של המאה הקודמת. אג"ח ל-10 שנים של ממשלות גרמניה ובריטניה ירדו בין 17% ל-20%, ואג"ח כללי של ממשלת ישראל ירדו בכ-9%.

ההתרסקות שלהן לוותה בירידות חדות במדדי המניות, ולעיתים אף הייתה בשיעור גדול יותר. וכך, גם בעת העליות וגם בעת הירידות היה מתאם חיובי בין התנהגות שני הנכסים הללו: איגרות חוב ומניות.

מה הלאה? האם הקשר החיובי הזה, שאינו שכיח, ייפרם ב-2023, וההתנהגות שלהן תהיה הפוכה: כלומר, איגרות החוב יעלו והמניות יירדו, או שאיגרות החוב יירדו אבל המניות יעלו? או שבכל זאת הקשר בהתנהגות שלהן יישאר חיובי: שתיהן יעלו או שתיהן יירדו.

ונתחיל בתרחישים הפחות סבירים. תרחיש לא סביר אחד הוא, שהמגמה של 2022 תימשך גם ב-2023, ותחול ירידה גם במניות וגם באיגרות החוב הממשלתיות. ועם זאת, זה בכל זאת עלול לקרות אם האינפלציה, שכרגע מראה סימני התקררות הדרגתיים, תרים שוב את ראשה, ותאלץ את הבנקים המרכזיים להעלות את הריבית באופן אגרסיבי יותר ממה שהשווקים צופים כעת.

תרחיש אחר שאינו סביר הוא שהמניות יעלו והאג"ח יירדו. הסיבה: ירידות באג"ח יכולות להגיע בעיקר כתוצאה מהמשך מדיניות העלאת הריבית האגרסיבית של הבנקים המרכזיים, והדבר ייתכן אם תימשך האינפלציה הגבוהה.

שני תרחישים ברמת סבירות גבוהה יותר

אז נשארנו עם שני תרחישים ברמת סבירות גבוהה יותר. לפי תרחיש אחד, גם האג"ח וגם המניות יעלו, בהיפוך גמור למגמה של 2022 כאשר שתיהן ירדו. זהו תרחיש עם סבירות בינונית-גבוהה, שכן מחירי המניות אינם נמוכים, וכל עוד התשואות שניתן לקבל על אג"ח ממשלת ארה"ב ל-5 שנים ול-10 שנים הן 3.6% ו-3.5% בהתאמה, ואג"ח קונצרניות בארה"ב, בדירוג גבוה של AA, מעניקות תשואה שנתית לפדיון של כ-6%, קשה לראות עלייה משמעותית במניות, שההאטה הכלכלית והאינפלציה תפגע ברווחים של רבות מהן.

אז מדוע לתרחיש הזה אני מעניק סבירות בינונית-גבוהה? כי תיתכן סיטואציה שבה הריביות יתקרבו מאוד לשיא שלהן, ואז השוק יתחיל לתמחר הפחתות ריבית, מעבר למה שהוא עושה כבר היום. דבר זה יתבטא בעליות שערים באג"ח ובירידה בתשואה לפדיון שלהן ושל האג"ח הקונצרניות, וברגע שהן יהוו אלטרנטיבה אטרקטיבית פחות, שמתחרה פחות במניות, תיפתח האפשרות לשערי המניות לעלות, אם כי במתינות.

התרחיש השני שאיתו נשארנו הוא בעל סבירות דומה, ולפיו תחול עלייה בשערי איגרות החוב וירידה בשערי המניות. בכל מקרה, עוצמת העלייה וגם עוצמת הירידה יהיו מתונות.

ולבסוף, התייחסתי עד כה לאיגרות חוב ממשלתיות כאילו הן עשויות מקשה אחת, אבל ברור שהן לא. לא רק שיש הבדל בין איגרות חוב של ממשלת ארה"ב ובין איגרות חוב של ממשלת יוון, למשל, אלא שיש גם הבדל בין איגרות חוב של ממשלת ארה"ב ובין איגרות חוב של ממשלת גרמניה, או של ממשלת בריטניה, וגם בין איגרות חוב של ממשלת גרמניה לאלה של איטליה, או לאלה של פורטוגל, למשל.

הדברים מכוונים כאן בראש ובראשונה לאיגרות החוב של ממשלת ארה"ב שנחשבות מקלט בטוח, נמל מבטחים לעת צרה.

לעומת זאת, איגרות החוב של ממשלת גרמניה, וגם של ממשלת בריטניה, מציבות אתגר לא פשוט למשקיעים. איגרות אלו ל-10 שנים נושאות תשואות שנתיות לפדיון של 2.2% ו-3.4%, בהתאמה.

הריבית בגרמניה (באירופה) היא 2%, והאינפלציה השנתית עומדת על 9.2%. הריבית בבריטניה עומדת על 3.5%, והאינפלציה השנתית על 10.5%.

לריבית באירופה ובבריטניה יש עוד הרבה לאן לעלות, הרבה יותר מאשר ארה"ב, שעשתה את רוב העבודה, ולכן השקעה באיגרות החוב שלהן מסוכנת, למרות הנטייה שלהן להתנהג דומה לאיגרות החוב של ממשלת ארה"ב.

עוד כתבות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20