גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המיעוט הרועש מעניק שיעור באזרחות לרוב הדומם

המונים יוצאים לרחובות להפגין נגד החלטתה הלגיטימית של ממשלה נבחרת. לא רק בישראל ● שתי דוגמאות: פרו וארה"ב. הם לא ניצחו בבחירות הבאות, אז מה

מצעד הנשים בוושינגטון 2017. יום לאחר השבעת טראמפ / צילום: יקיפדיה - Mobilus In Mobili
מצעד הנשים בוושינגטון 2017. יום לאחר השבעת טראמפ / צילום: יקיפדיה - Mobilus In Mobili

כך התחילה נשיאותו של דונלד טראמפ, בינואר 2017. יום אחד לאחר השבעתו, כמעט חצי מיליון בני אדם צעדו ברחובות וושינגטון. מספר המוחים נגד בחירתו היה גדול פי שניים ממספר הנוכחים במעמד השבעתו.

"קליפה חלולה של דמוקרטיה": המומחית למשפט חוקתי שמזהירה מפני העתיד שישראל צועדת אליו | ראיון
השתלטויות עוינות וניצול חולשות: כך הפך ברנאר ארנו לאיש העשיר בעולם
הסוס הטרויאני שמערער את אחדות המערב נגד רוסיה | יואב קרני, פרשנות

ברחובות וושינגטון, בסוף שבוע צונן של אמצע החורף, נקבעו כללי ההתנהגות לארבע השנים הבאות: שני מחנות ניצים יילחמו זה בזה עד חורמה. ארבע שנים אחר כך, לאחר שהגלגל יתהפך, וטראמפ יובס, תומכיו יתקפו את משכן הקונגרס בניסיון לסכל את אישור התוצאות. שנתיים אחרי מעשה, הפצעים רחוקים מלהגליד.

המהירות שבה המחנה הליברלי בישראל עבר מהלם של תבוסה אל אקסטזה של התקפה כללית לא הייתה בלתי נמנעת. חפזונה של הממשלה החדשה בפתיחת 'המהפכה המשפטית' הייתה בעוכריה. טעויותיה הטקטיות יילמדו בבתי ספר לפוליטיקאים מתחילים. בשיטה בוגרת של שכר־ועונש, חצי הנבחרת הפוליטית של בנימין נתניהו הייתה צריכה להישלח אל הספסל, שלא על מנת לחזור ולקום ממנו.

אבל מחוץ לחישובים הפוליטיים, אני חושב שמחאת ה־100,000 פלוס תיחרת בספרי ההיסטוריה. המונים אינם מפגינים לעיתים קרובות במספרים כאלה לטובת רעיונות מופשטים כמו חירות, או שלטון החוק. בעידן של עייפות ושל ציניות יש השבוע לישראלים הרשות להתגאות.

מעמד הביניים הציל את הדמוקרטיה הפרואנית

אני נזכר בהתפעלותו של מאריו וארגאס יוסה, הסופר הפרואני הגדול, כאשר המונים בארצו יצאו אל הרחובות, לפני 35 שנה ויותר, כדי להתנגד להלאמת הבנקים. זה קרה שנתיים לאחר בחירתו של אלאן גרסיה, פופוליסט צעיר מן השמאל, לנשיא. גרסיה רצה להלאים את כל הבנקים וחברות הביטוח, כדי לכונן "דמוקרטיה של אשראי". מעמד הביניים של פרו התקומם. מאה אלף בני אדם ויותר מילאו את רחובות לימה הבירה באוגוסט 1987.

וארגאס יוסה נאם באוזני המפגינים. הוא הזהיר, שההלאמה תפקיד כוח עצום בידי הממשלה ותעניק לה כלי שליטה טוטליטריים, לא על המיגזר הפיננסי בלבד, כי אם גם על התקשורת. פרו, הוא אמר, תחדל להיות דמוקרטית. לאזהרה ההיא, צריך להגיד, היה תוקף מיוחד בפרו, שיצאה שנים אחדות קודם מדיקטטורה צבאית ממושכת.

אני מודה, שפרו אינה הראשונה העולה על דעתם של ישראלים, כשהם מנסים להשוות את עצמם עם ארצות זרות. אבל יש די הרבה מה ללמוד ממה שקרה בפרו. הלאמת הבנקים, ממש כמו המהפכה המשפטית, הייתה מעוגנת בבחירה דמוקרטית. אלאן גרסיה נבחר לנשיא בקולותיהם של 53% מן המצביעים. מפלגתו זכתה ברוב מוחלט בשני בתי הקונגרס. הקונגרס הצביע ברוב ניכר לטובת ההלאמה.

אין ספק שמעמד הביניים התקומם מעמדת מיעוט. בעיני עצמם, הם לחמו לא על אינטרסים כלכליים, כי אם גם על עצם חירויותיהם הפוליטיות. ההפגנות הקשו על גרסיה להוציא את ההלאמה אל הפועל. התוכנית הניבה משבר כלכלי מזעזע. האינפלציה המצטברת בחמש שנות שלטונו של גרסיה עמדה על שני מיליון אחוז ויותר. פרו היתה ללעג ולשנינה.

וארגאס יוסה, בניגוד לדויד גרוסמן, לא הסתפק באדרת הנביא. הוא חשק בכוח פוליטי. הוא התייצב בראש תנועת המחאה, והתמודד על נשיאות פרו שלוש שנים אחר כך. הוא ניצח בסיבוב הראשון והובס בסיבוב השני. אבל הוא נהג לחזור ולספר על התפעמותו מן "הפעם הראשונה שבה המונים הפגינו נגד הלאמת בנקים".

הרוב הדומם היה באמת לצידו של ניקסון

מה נוטה להוציא המונים אל הרחובות בארצות דמוקרטיות? אי הסכמה עם ממשלות נבחרות.

ריצ'רד ניקסון חרק שיניים ב־1969, כאשר מיליונים יצאו אל הרחובות כדי למחות נגד הרחבת המלחמה בווייטנאם. הוא לא פתח בה, אלא ירש אותה, והוא ניסה לסיים אותה מבלי להפסיד בה. שנה אחת לאחר שנבחר הוא נשא נאום טלויזיה, שבו אמר, "הערב, אני פונה אליכם, הרוב הדומם הגדול של עמיתיי האמריקאים, ומבקש את תמיכתכם".

ניקסון לא המציא את המושג הזה, "הרוב הדומם". הוא היה בשימוש עוד לפניו. אבל הוא שיכלל אותו לשיאים של אפקטיביות פוליטית. מיליוני אמריקאים שנאו אותו שנאת מוות, לא רק בגלל וייטנאם. אבל בבוא הבחירות, שלוש שנים לאחר נאום "הרוב הדומם", ניקסון נחל את הניצחון הגדול ביותר בתולדות ארה"ב מאז ומעולם: 60.7% מן הקולות, 49 מ־50 המדינות. שנה וחצי אחר כך הוא היה הנשיא הראשון והיחיד שהוכרח להתפטר מכהונתו בגלל חשד לפלילים. אבל אין ספק כי לפני פרשת ווטרגייט רוב עצום של האמריקאים אמנם תמכו בו, גם כאשר מתנגדיו שלטו ברחובות.

מה כל זה אומר? בשום פנים לא שהמיעוט הרועש צריך להישאר בבית. היציאה החופשית והלא־אלימה אל הרחוב היא אקט של אזרחות טובה, ממש כשם שהשימוש לרעה בכוחה הלגיטימי הוא אקט של אזרחות רעה מצד הממשלה הנבחרת.

מתנגדי ההלאמות בפרו ומתנגדי המלחמה בארה"ב מילאו תפקיד חסר תחליף בהגנה על הדמוקרטיה, על החירויות, על ההגינות ועל השכל הישר. המצביעים אמנם לא העניקו להם פרסים, אבל ניצחון בבחירות הבאות אינו אמת המידה היחידה להצדקה של מהלכים ציבוריים.

יש סיבה סבירה להניח, כי בטווח הנראה לעין השלטון בישראל יישאר בידי קואליציה לאומנית־דתית. אבל המציאות הדמוגרפית, הנוטה להבטיח תוצאה כזאת, אינה מעניקה מנדט לממשלה לעשות כאוות נפשה. גם אם בנימין נתניהו משרבט עכשיו את טיוטת נאום הרוב הדומם הבה נייעץ לו להודות למאה האלף פלוס על שיעור האזרחות שלהם.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני
ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על "התרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת