גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לנצל את הרגע ולעצב הסדר כולל בין כל הרשויות

את הבעיות שהתוכנית המשפטית מתיימרת לפתור היא לא תפתור: לא הגברת משילות, לא הפרדת רשויות, לא הגברת האמון הציבורי, לא דמוקרטיה ● צריך להתחיל את הדיון ממקום אחר: אסור להתחיל אותו כשנקודת הייחוס היא התוכנית הממשלתית המקודמת בריצת אמוק

מערכת המשפט. התוכנית לא תפתור את את הבעיות שהיא מתיימרת לפתור / אילוסטרציה: Shutterstock, New Africa
מערכת המשפט. התוכנית לא תפתור את את הבעיות שהיא מתיימרת לפתור / אילוסטרציה: Shutterstock, New Africa

הכותבת היא המשנה ליועץ המשפטי לממשלה לשעבר

צבר יוזמות "חורבן עכשיו, משילות אולי אחר-כך..." שהממשלה בחרה לקדם ועוד להכתיר בשם "רפורמה", היא רשימת קניות מהגיהינום: פוליטיזציה מוחלטת של מינוי השופטים ופגיעה אנושה ברמת השירות השיפוטי שנקבל כאזרחים ובאמון הציבורי במערכות שלטוניות; החרבת מערך הייעוץ המשפטי הציבורי כמודל של שירות מדינה ניטרלי ומקצועני והמרתו באתר של ג'ובים למקורבים פוליטיים תוך דרדור המשילות האמיתית; עקירה אלימה של איזונים ובלמים במארג היחסים המשטרי בין הרשויות תוך התכת כל הרשויות אל תוך הרשות המבצעת שהופכת לרשות עם כוח ועוצמה בלתי מוגבלים וללא כל ריסון פנימי; ריקון עצמאות המערכת המשפטית - בשפיטה ובייעוץ - כך שיהפכו לדחלילים שיכולים רק להנהן או לשתוק; הסרת כיפת הברזל המשפטית שמספקת הגנה יומיומית לזכויות האדם של כולנו, שתורמת להבטחת תקינות הפעולה הממשלתית ולעמידותה בפני ביקורת שיפוטית פנימית ובינלאומית. כל זה לסל וחסל.

 

ובתרמיל ההפתעות עוד ארוזות סוכריות רעל נוספות בדמות החלשה של גורמים נוספים בחברה הישראלית שנתפסים, לפעמים כבר בלי קשר למציאות, כאלה שעלולים לעשות מתישהו שריר נגד 'שלטון שיכור כוח על מלא מלא': שידור ציבורי, אקדמיה, ארגוני חברה אזרחית, עיתונות חופשית, יוצרים, אנשי תרבות, ערבים, נשים, להט"בים, זרמים אלטרנטיביים ביהדות, עולים, כל אחד מאיתנו, כן כן, את ואתה ואני.

מוליכים את הציבור שולל

לקחו סוס, הכליאו עם חמור, ואת מה שיצא משווקים כדגם משופר כביכול למרוצים אולימפיים, כמזור לכל חוליי החברה הישראלית, תרופת קסם. האמת העצובה היא שזו אשליה, הולכת שולל של הציבור מהולה במים עכורים.

את הבעיות שהתוכנית המשפטית מתיימרת לפתור היא לא תפתור: לא הגברת משילות, לא הפרדת רשויות, לא הגברת האמון הציבורי, לא דמוקרטיה. 'הפוך גוטה הפוך'. כל אלה יפגעו אף יותר. המערכת המשטרית של החברה הישראלית, שגם בימי שגרה לא מצטיינת ביציבות, בשל היעדר חוקה והיעדר חינוך שורשי לרוחב כל החברה לאזרחות דמוקרטית, תספוג מכה אנושה, שעלולה להקריס אותה ולהביא להתמוטטותה כדמוקרטיה של מהות ולא רק קליפה חלולה.

במקום טבלאות המרדדות את מורכבות הדיון הציבורי החיוני שחייב להיעשות למספרים שנזרקים (61, 65, 70, 80, לנו זה עולה יותר...) ולמגוון של הצעות שכל אחד אופה במטבח הביתי ומגיש בפיתה עם טחינה וקצת חריף - צריך, בעיניי, להתחיל את הדיון ממקום אחר. צריך שלתמונה יתווספו המון צבעים. אסור להתחיל אותו כשנקודת הייחוס היא התוכנית הממשלתית המקודמת בריצת אמוק. עץ שנשתל עקום, אפילו הפוך - כל עמודי התמך שתשים לו, לא יגרמו לו לצמוח ישר. פשוט לא.

על מה כן לדבר

על מה כן צריך והכרחי לדבר? קודם כל חוקה לישראל. שנת ה-75 למדינה מחד גיסא, והמשבר החוקתי העמוק ששקענו לתוכו מאידך גיסא, הם הזדמנות ל"גאולה דרך הביבים". ניצול המשבר הקשה כל-כך לניתוב האנרגיה האזרחית האדירה שאנו עדים לה, לא לשיפור של חצי זווית במסלול השיוט הוודאי אל עבר קרחון והתרסקות, אלא להטיית ההגאים לכיוון אחר לגמרי, אל הים הגדול הפתוח, בתביעה לאחריות של מנהיגות, בדרישה של משילות בריאה ולא רודנות דורסנית זאבית בתחפושת של סבתא טובה, כשאת הכיפה האדומה רוצים לעשות לנו, האזרחים.

הלוואי ולא היינו מגיעים לרגע המפלג הזה, אבל אם כך נגזר, זו יכולה להיות הזדמנות לתביעה ציבורית רחבה של התלכדות סביב הכרזת העצמאות כחוקה לישראל - המסמך שייסד אותנו כמדינת לאום של העם היהודי בארץ ובתפוצות, שמשטרה הפנימי אמור להבטיח חירויות יסוד לכלל אזרחיה, יהודים כערבים, בראש ובראשונה שוויון. בתוכה מנויות הסיבות, ההצדקות, החזון הבהיר והדרך להגיע אליו.

צריך להפוך את הכרזת העצמאות לתורת חיים מעשית שתנחה את משרתי הציבור, נבחרי ציבור ועובדי ציבור כאחד, בפעולתם באופן ממלכתי, כך שישווה את הציבור בכללו נגד עיניהם.

רוצים הגבלת כוח בשביל להבטיח את זכויות האדם וחירויות האזרח ולשמור עליו מפני שרירות שלטונית בעשייה ממשלתית או בחקיקה שתפגע בזכויותיו או בפסיקה שיפוטית שתהיה מאוזנת ומתונה? בבקשה, בואו נעצב הסדר כולל בו כל הרשויות מטילות על עצמן מגבלות שמרסנות כוח ומבזרות אותו באופן שמעצים את הערובות להגנה על הזכויות האזרחיות של כולנו. כרגע כל האשמה וכל הרעיונות לתיקון, שאינו תיקון כי אם הרס, מרוכזים לביצוע רק במגרש אחד - זה של המערכת המשפטית, שבהשוואה לאמון הציבורי בין שלושת הרשויות, דווקא היא זו שזוכה לאמון הציבורי המוגבר ובפער ניכר. אבסורד.

הבסיס לכל פתרון

עוד דבר שחייבים לדבר עליו כבסיס לכל פתרון הוא טיוב עבודתן של שלוש הרשויות וחתירה למצב שהאזרח, שהוא הריבון, הבוס, בעל הבית, שכל הרשויות אמורות לעבוד עבורו, למענו ובשליחותו, יקבל שירות טוב יותר מנבחרי הציבור וממשרתי הציבור. גם מהשרים, גם מחברי הכנסת וגם מהמערכת המשפטית. לא היא לבדה צריכה לעמוד במוקד.

שיח רציני על חלוקת התפקידים הנאותה בין הרשויות ועיצוב פתרון שיזכה להסכמה לאומית רחבה, צריך לבוא לידי ביטוי גם במהות עליה מדברים מבחינת מה מונח על השולחן וגם מבחינת מתכונת קיום הדיון הזה, התהליך.

כרגע סוג ההידברות ממחיש אף הוא את הבעייתיות בתוכנית. לא מתכוונים באמת לדיאלוג. רצים קדימה בחקיקה, ומבקשים להכפיף ולהכתיב לרשות השופטת את ההתחלה, האמצע והסוף. הכפפה והכתבה של רשות אחת לאחרת זו המהות והתכלית של התוכנית. זהו גם המבנה של "הדיאלוג" שהוא בדמותה של התוכנית והיא בדמותו של "הדיאלוג".

עוד כתבות

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

עם נשיא שמקורב גם לנתניהו וגם לארדואן: האם הפתרון לאיראן יגיע דווקא מהמדינה המפתיעה הזו

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך