גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבול מכוניות סיניות בדרך לישראל, ובינתיים המכירות בשיא

שוק הרכב הישראלי סיים את החודש עם נתוני מסירות מרשימים, הקרובים לשיא ב־2021 ● אולם, כל עוד האינפלציה מטפסת והטבות מס פוחתות, הרכב החדש מתרחק מהצרכן ● המגמה עשויה להשתנות לאור כניסת מותגים סינים חדשים במחיר תחרותי וירידת עלויות חומרי הגלם

מפעל טסלה בשנגחאי, סין / צילום: Reuters, Aly Song
מפעל טסלה בשנגחאי, סין / צילום: Reuters, Aly Song

שוק הרכב הישראלי פתח את השנה עם כ־47 אלף מסירות של כלי רכב חדשים בחודש ינואר, קרוב מאוד לשיא של כל הזמנים שנרשם בינואר 2021 (48.2 אלף מסירות). לכאורה זהו נתון מעודד, אבל בפועל הוא מושפע משיבושי האספקה הנרחבים שהיו בשנה שעברה, ורק כעת מכוניות רבות הגיעו לבעליהן. 

הקרוס אובר החדש של מרצדס מפואר, אבל המחיר שאפתני | מבחן דרכים
האוצר טוען שהמכוניות החשמליות משתלטות על הכבישים. מה אומרים הנתונים? 
שלושת דגמי הקרוס-אובר החדשים שמגיעים לישראל

נכון לשלב זה, שנת 2023 מצטיירת כשנה מאתגרת מאוד שתושפע לא רק מהתהפוכות הפנימיות בישראל, אלא גם מהשינויים בשוק הרכב העולמי. בכתבה זו נציג כמה מהמגמות העיקריות שצפויות לעצב את שנת המכירות החדשה בשוק הרכב הישראלי, אך נצרף גם כוכבית: בעולם קיימים לא מעט גורמי רקע בלתי יציבים - החל מהמלחמה באוקראינה וכלה במלחמות הסחר הבין גושיות - וכל אחד מאלה יכול לשנות כמעט בן לילה את חוקי המשחק.

כלי הרכב החדשים יישארו בגדר חלום?

האנליסטים שמסקרים את שוק הרכב האמריקאי משתמשים במדד שקרוי "Affordability". המדד הזה בוחן עד כמה כלי הרכב הנמכרים בשוק הם ברי השגה על ידי לקוחות ממוצעים והוא מורכב ממכלול של משתנים. ביניהם: רמת המחירים הממוצעת של כלי הרכב החדשים והמשומשים, שיעור ההנחות הממוצע, גובה הריבית על מימון לרכישת רכב, מידת הביטחון הכלכלי של הרוכשים, דירוג האשראי ועוד.

בהקשר שלנו, כמיישמים את המדד הזה על השוק בישראל, מגלים שגם ב־2023 ממשיכים כלי הרכב החדשים להתרחק מכיסו של האזרח הממוצע בקצב מואץ. למעשה, רמת המחירים הריאלית הממוצעת של דגמי הרכב החדשים הפונים לשוק הרחב בינואר 2023 היא הגבוהה ביותר אי פעם.

הזינוק במחירי הרכב החל כבר לפני שנתיים עקב קשיי האספקה העולמיים ועודפי ביקוש מקומיים, שהביאו לעלייה במחירי המחירון ובמקביל למזעור ההנחות הישירות והעקיפות בשוק. כעת, נוספו למדורת המחירים גם מהלכי מס, שכללו הפחתה של הטבות המס הירוק והעלאת מס הקנייה על רכב חשמלי בינואר.

במקביל, הריבית על מימון לרכב בישראל עומדת כיום על 8%־10% והיא אף צפויה להמשיך לזנק אם מגמת האינפלציה לא תשתנה. אפשר להוסיף לכך היחלשות בביטחון התעסוקתי ברבעון האחרון, במיוחד בענף ההייטק, הקטר שמשך עד לא מזמן את שוק הרכב החדש בישראל. כל זאת בנוסף לשחיקה בשכר הממוצע. אם כל אלה ימשיכו, גם חלום הרכב החדש יתרחק מההמונים.

חומרי הגלם: הלחצים הגלובליים מתמתנים

חלק מגורמי הרקע הגלובליים שדחפו מעלה את מחירי הרכב בשנתיים האחרונות הולכים ומתפוגגים. כך למשל, משתחרר בהדרגה צוואר הבקבוק של אספקת השבבים שפגע קשות בהיקף ייצור הרכב העולמי מאז אמצע 2020. המשמעות: יצור הרכב בתעשייה צפוי לגדול השנה ולחזור לרמות של 2019. גם מחירי חומרי הגלם והאנרגיה ששברו שיאים בתחילת 2022 מתמתנים בהדרגה. מחיר הליתיום לדוגמה, ירד מאז נובמבר בכ־22%.

עוד גורם חיובי הוא התקררות הדרגתית של הביקוש לרכב בעולם בשל לחצי המיתון. מסיבות אלו, ב־2023 יעמדו לרשות חלק מהיבואנים, בחלק מהדגמים, הרבה יותר מלאים זמינים מאשר ב־2022.

אז האם המחירים בשוק ישנו מגמה ב־2023 בשל ההיצע המוגבר וכושר הקנייה הפוחת של הלקוחות? כלל לא בטוח. בשוק הרכב הישראלי יש חסמים מהותיים כנגד הוזלה של מחירים בשל הפוטנציאל לפגיעה במחירי היד השנייה של הלקוחות הקיימים - במיוחד מצד ציי הרכב שמתנגדים לכל מהלך כזה.

לפיכך, אם נראה ירידת מחירים ברבעונים הבאים היא תהיה במתכונת "עקיפה", לדוגמה באמצעות מבצעי מכירות ואספקת מלאי מוגברת לשוק ה"אפס קילומטרים", שכמעט התייבש.

פלח הרכב החשמלי: האם הישועה תגיע מסין?

בתחזית לשנת 2022, הערכנו שצמיחת המכירות המהירה בפלח הרכב החשמלי בישראל עתידה להיתקל בחסם של המחירים הגבוהים. התחזית הזו נכונה ביתר שאת ל־2023. הכפלת מס הקנייה על הרכב החשמלי בתחילת ינואר דחפה מעלה את המחירים, ונכון להיום 85% מהדגמים החשמליים הנמכרים בארץ עולים למעלה מ־200 אלף שקל. גם הדגמים החשמליים "העממיים" התייקרו בתחילת השנה באלפי שקלים עד עשרות אלפי שקלים.

כלומר, כלי הרכב החסכוניים ביותר לשימוש בשוק הישראלי הולכים ומתרחקים במהירות מהצרכן הישראלי הממוצע. ואם לא די בכך, הם אפילו מתחילים להתרחק מטווח המחיר הריאלי למקבלי רכב צמוד בארגונים.

כעת, המגמה הזו עשויה להתמתן בעקבות שני גורמים עיקריים: הראשון הוא כניסה של עוד דגמי רכב חשמליים מסין שפונים לשוק הרחב ועלותם נגישה יחסית (ההערכה: כ־150 אלף שקל בממוצע). בשני הרבעונים הקרובים יצטרפו לפלח הזה לפחות עוד שלושה דגמים "נגישים": ה־ORA של גרייט־וול שמיובאת על ידי כלמוביל, ה־MG4 של סאייק שמיובא על ידי לובינסקי, והדור המשודרג של SERES 3 שמיובא על ידי טלקאר.

אם האספקה תהיה כסדרה והיצרנים ירתמו למאמץ החדירה עם תמחור אגרסיבי, ואם מחירי הליתיום ימשיכו לרדת בקצב בו ירדו בחודשיים האחרונים (הרחבה המשך), ובמקביל ייחתם בקרוב הסכם סחר חופשי בין ישראל לסין - כל הפלח החשמלי ייהנה מכך. לכן, סביר להניח שגם מובילי השוק הוותיקים יצטרכו ליישר קו עם המחירים של המצטרפים החדשים. אולם, כפי שניתן לראות, יש כאן הרבה "אם".

הגורם השני שעשוי למתן את מחירי הרכב החשמלי בישראל ב־2023 הוא מהלך קיצוץ המחירים העולמי של טסלה. עד כה, רוב היצרנים בעולם העדיפו לשבת על הגדר ולחכות שטסלה "תתקפל" ותעלה מחירים חזרה. אבל בשלב זה נראה שמדובר בצעד ארוך טווח, והיצרנים פחות אדישים כלפיו.

פורד למשל, חתכה בשבוע שעברה את מחיר המחירון של רב המכר החשמלי שלה בארה"ב, מוסטנג E-MACH, בשיעור של עד 5,600 דולר. זאת, לאחר שספגה ירידה של 45% במכירות שלו בעקבות ההוזלה של טסלה Y המתחרה. גם בסין יצרנים מקומיים החלו להציע יותר הנחות, לאחר שהמכירות של טסלה זינקו בינואר בכמעט 48% לעומת דצמבר 2022, בין היתר על חשבונם.

אבל לתחזית האופטימית הזו יש תוקף קצר. בעוד 11 חודשים יירשם זינוק נוסף במס הקנייה על רכב חשמלי מ־20% ל־35%, ואם הוא לא יבלם מבעוד מועד, הוא צפוי להוביל את כל הפלח לעוד סחרור של התייקרות, עם או בלי טסלה. יש לקוות שהציבור והמחוקקים לא יירדמו במשמרת.

עוד כתבות

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צולל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת