גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משווי של מיליארד דולר לפיטורים של כל העובדים: מאחורי הנפילה של חברת הסייבר סיירן

חברת סיירן (לשעבר קומטאץ') נסחרה בשיאה בשווי של מיליארד דולר, אך זה שנים ארוכות היא מדשדשת, למרות שורה של ניסיונות להמציא את עצמה מחדש ● בשבוע שעבר הרימה ידיים ודיווחה כי בשל קשיי נזילות היא מפטרת את כל עובדיה

גדעון מנטל (מימין) ועמיר לב בתקופת קומטאץ' / צילום: עינת לברון
גדעון מנטל (מימין) ועמיר לב בתקופת קומטאץ' / צילום: עינת לברון

אחת מחברות הטכנולוגיה הישראליות הוותיקות בוול סטריט מגיעה לסוף דרכה: חברת אבטחת הסייבר סיירן הודיעה בשבוע שעבר על פיטורי 121 עובדים, המהווים את כלל עובדי החברה. החברה ציינה שהמהלך מגיע בתגובה למצב השוק ולאתגרים בגיוס הון נוסף. 

● חברת אבטחת המידע הישראלית סיירן תפטר את כל עובדיה
● הקאמבק של הישראלית הסולידית שכיכבה במפולת מניות הטכנולוגיה ב-2022

"בהיעדר מקורות נוספים לנזילות, הנהלת החברה צופה שהמזומן הקיים בקופה והתזרים הצפוי מפעילות שוטפת לא יספיקו לצרכי ההון החוזר שלה בטווח הקרוב", נכתב בהודעת סיירן. החברה ממשיכה לבחון את האפשרויות האסטרטגיות שלה, כולל מכירת נכסים או פירוק (liquidation), וציינה כי במקרה שתגיע למסקנה שהנזילות לא תאפשר לה לעמוד במחויבויותיה, היא תשקול גם פעולה בהתאם לחוקי חדלות הפירעון.

סיירן  מגיעה למצב הזה כשהיא נסחרת בשווי זעום בנאסד"ק: לאחר הדיווח על פיטורי העובדים המניה איבדה 27% מערכה, ושווי החברה עומד על כ־4 מיליון דולר בלבד. בחמש השנים האחרונות החברה מחקה למשקיעים בה מעל 98%. לשיאה הגיעה המניה זמן רב קודם לכן - בתקופת בועת הדוט.קום.

באוקטובר 2000 נסחרה מניית החברה (אז קומטאץ') במחיר של כ־66 דולר, ששיקף שווי שוק של למעלה ממיליארד דולר. כשהוא מתואם לאיחודי ההון שביצעה סיירן מאז, שווה מחיר המניה באותה עת לכמעט 4,000 דולר, לעומת 54 סנט כיום - מחיקה של 99.9% בשווי.

כאמור השיא במניה הגיע עוד בגלגול קודם של החברה, שהוקמה כקומטאץ' (Commtouch) אי אז בחורף שנת 1991. הימים ימי מלחמת המפרץ, וטילים נורו אז מעיראק לעבר ישראל. קומטאץ', שנוסדה על ידי גדעון מנטל, ד"ר נחום שרפמן ועמיר לב, עסקה בפיתוח תוכנות לדואר אלקטרוני, ובסוף שנות ה־90 היא החלה לספק שירותי אחסון בדואר אלקטרוני. בשנת 1999 החברה הונפקה בנאסד"ק, וכעבור מספר שנים נרשמה למסחר גם בבורסה בתל אביב, ממנה נמחקה ב־2019.

"אין עוד חברה עם פתרון אבטחת גלישה כמו שלנו"

ב־2009, אחרי 18 שנות פעילות שלא הניבו הצלחות מסחררות, ביצעה החברה שינוי נוסף בפעילותה, עם כניסה לעולמות הענן. "קומטאץ' תוכל להפוך לעסק שירוויח עשרות מיליוני דולרים בשנה", העריך אז בראיון לגלובס המייסד המשותף מנטל, שהיה יו"ר ומנכ"ל החברה.

הוא הוסיף כי החברה חזרה ממצב של "מוות קליני" ב־2003 להצגת רווחיות ב־2009. בשנים שלאחר מכן החברה ביצעה כמה רכישות מתחומי האנטי־וירוס והאבטחה, ואז גם החליפה את שמה מקומטאץ' לסיירן (שאומנם נכתב Cyren אך נועד להישמע כמו המילה Siren, צפירת אזהרה). באותן שנים הוביל את החברה ליאור סמואלסון, שהעריך אז בראיון לגלובס כי "פתרון אבטחת הגלישה שלנו הוא אחד הטובים בשוק. אין עוד חברה שמספקת פתרון טהור של אבטחת גלישה באינטרנט דרך הענן".

גם תחת השם החדש שלה לא הצליחה סיירן להלהיב את המשקיעים בוול סטריט ובתל אביב. אך בשנת 2017 נמצא מי שזיהה הזדמנות במניה - קרן ההשקעות האמריקאית Warburg Pincus חתמה על הסכם השקעה אסטרטגי בסיירן, במסגרתו היא רכשה 21.3% מהון המניות תמורת 19.6 מיליון דולר.

הקרן ביקשה להגדיל את החזקותיה בסיירן ונדרשה לפי חוק החברות הישראלי לבצע הצעת רכש, במטרה להחזיק עד 75% ממניות החברה בסיום התהליך. הצעת הרכש הוגשה בפרמיה על מחיר השוק, אך לא זכתה להיענות מלאה. זאת על רקע העובדה שמכניסת הקרן להשקעה ועד למועד סיום הצעת הרכש עלתה המניה בעשרות אחוזים; ייתכן שבעלי המניות חשבו אז כי אם קרן כמו וורבורג פינקוס רואה הזדמנות בהשקעה בסיירן, כדאי להם להישאר וליהנות מהצפת הערך העתידית.

בכל מקרה, וורבורג פינקוס הגדילה אז את החזקתה לכמחצית ממניות סיירן, בהשקעה נוספת של 43 מיליון דולר. המנכ"ל סמואלסון אמר אז כי הקרן תוסיף ערך לחברה עם הניסיון והקשרים שיש לה, ותאפשר לסיירן "להתחרות ולהגשים את החלומות שלנו, להיות אחת החברות המובילות בשוק".

בהמשך, ועל אף שרשמה הפסד "על הנייר" מהשקעתה, וורבורג פינקוס הזרימה עוד 8 מיליון דולר לחברה במסגרת הנפקת זכויות שבוצעה בשנת 2019. כלומר, בסך־הכול השקיעה הקרן כ־70 מיליון דולר במניות סיירן, החזקה ששוויה כיום פחות ממיליון דולר.

בין החזקות הקרן בעבר - נס טכנולוגיות ואליאנס

קרן וורבורג פינקוס הוקמה ב־1966 ולפי נתוניה היא פועלת ב־14 מדינות ומנהלת נכסים בהיקף למעלה מ־85 מיליארד דולר. סיירן אומנם הוקמה בישראל אך רשומה כחברה אמריקאית ונסחרת בוול סטריט, וההשקעה של וורבורג פינקוס בה בוצעה מארה"ב. לקרן יש השקעות אחרות בישראל, מוצלחות (וגדולות) הרבה יותר: בין היתר החזיקה הקרן בעבר במניות נס טכנולוגיות ובמניות אליאנס חברה לצמיגים.

ההשקעה המשמעותית ביותר של וורבורג פינקוס בישראל כיום היא בחברת כרטיסי האשראי מקס (לשעבר לאומי קארד). הקרן רכשה את השליטה במקס בשנת 2018 והשלימה את העסקה בפברואר 2019, לפי שווי של כ־1.95 מיליארד שקל למקס. אשתקד הודיעה וורבורג פינקוס על מכירת מקס לידי כלל ביטוח לפי שווי של 2.47 מיליארד שקל - הגבוה ב־27% מזה שבו נרכשה לפני כחמש שנים. מאחר שהקרן ביצעה את הרכישה באמצעות מינוף משמעותי, הרי שביחס להון שהשקיעה, התשואה מהמכירה - שטרם הושלמה - צפויה להיות גבוהה יותר.

ירון בלוך, יועץ בכיר לוורבורג פינקוס בישראל ויו"ר מקס, אמר באוגוסט האחרון כי "מקס עומדת בתחזיות שוורבורג פינקוס ראו לנגד עיניהם כשהשקיעו בה, ואף עוברת אותן. זה למרות שלא הכול הלך חלק מההתחלה - ההיפרדות מלאומי לקחה יותר זמן משתוכנן, והייתה גם הקורונה שאף אחד לא צפה".

שרפה כ־9 מיליון דולר בינואר־ספטמבר 2022

ובחזרה לסיירן: בשלושת הרבעונים הראשונים של 2022 הסתכמו הכנסות החברה ב־17.3 מיליון דולר, מתוכן ברבעון השלישי הכנסות של כ־5.8 מיליון דולר.

לפי כללי החשבונאות המקובלים (GAAP), החברה הציגה הפסד תפעולי של 18.2 מיליון דולר, גידול של 16% לעומת ההפסד בתקופה המקבילה, ובשורה התחתונה ההפסד הנקי גדל ב־61% ל־25 מיליון דולר.

משבר הנזילות שהוביל לפיטורי העובדים כעת הגיע לאחר שהחברה שרפה מזומנים בסך כ־9 מיליון דולר בחודשים ינואר־ספטמבר 2022 (סכום נמוך יותר משריפת המזומנים בתקופה המקבילה ב־2021, כ־12.5 מיליון דולר). בסוף הרבעון השלישי היו לה בקופה 13.5 מיליון דולר, לאחר שהשלימה בקיץ שעבר מכירת חלק מפעילותה תמורת 9.6 מיליון דולר.

לחברה חוב לטווח ארוך למחזיקי אג"ח להמרה בסך 8.7 מיליון דולר. עם פרסום דוחות הרבעון השלישי סיירן העריכה שתמשיך להציג הפסדים ותממן את פעילותה מהמזומנים שבקופתה, וכן בעזרת הפחתת הוצאות תפעוליות, מכירת נכסים ואולי גיוס הון או חוב. הגירעון המצטבר נכון לרבעון השלישי הסתכם ב־297 מיליון דולר.

עוד כתבות

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי אולי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?