גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משווי של מיליארד דולר לפיטורים של כל העובדים: מאחורי הנפילה של חברת הסייבר סיירן

חברת סיירן (לשעבר קומטאץ') נסחרה בשיאה בשווי של מיליארד דולר, אך זה שנים ארוכות היא מדשדשת, למרות שורה של ניסיונות להמציא את עצמה מחדש ● בשבוע שעבר הרימה ידיים ודיווחה כי בשל קשיי נזילות היא מפטרת את כל עובדיה

גדעון מנטל (מימין) ועמיר לב בתקופת קומטאץ' / צילום: עינת לברון
גדעון מנטל (מימין) ועמיר לב בתקופת קומטאץ' / צילום: עינת לברון

אחת מחברות הטכנולוגיה הישראליות הוותיקות בוול סטריט מגיעה לסוף דרכה: חברת אבטחת הסייבר סיירן הודיעה בשבוע שעבר על פיטורי 121 עובדים, המהווים את כלל עובדי החברה. החברה ציינה שהמהלך מגיע בתגובה למצב השוק ולאתגרים בגיוס הון נוסף. 

● חברת אבטחת המידע הישראלית סיירן תפטר את כל עובדיה
● הקאמבק של הישראלית הסולידית שכיכבה במפולת מניות הטכנולוגיה ב-2022

"בהיעדר מקורות נוספים לנזילות, הנהלת החברה צופה שהמזומן הקיים בקופה והתזרים הצפוי מפעילות שוטפת לא יספיקו לצרכי ההון החוזר שלה בטווח הקרוב", נכתב בהודעת סיירן. החברה ממשיכה לבחון את האפשרויות האסטרטגיות שלה, כולל מכירת נכסים או פירוק (liquidation), וציינה כי במקרה שתגיע למסקנה שהנזילות לא תאפשר לה לעמוד במחויבויותיה, היא תשקול גם פעולה בהתאם לחוקי חדלות הפירעון.

סיירן  מגיעה למצב הזה כשהיא נסחרת בשווי זעום בנאסד"ק: לאחר הדיווח על פיטורי העובדים המניה איבדה 27% מערכה, ושווי החברה עומד על כ־4 מיליון דולר בלבד. בחמש השנים האחרונות החברה מחקה למשקיעים בה מעל 98%. לשיאה הגיעה המניה זמן רב קודם לכן - בתקופת בועת הדוט.קום.

באוקטובר 2000 נסחרה מניית החברה (אז קומטאץ') במחיר של כ־66 דולר, ששיקף שווי שוק של למעלה ממיליארד דולר. כשהוא מתואם לאיחודי ההון שביצעה סיירן מאז, שווה מחיר המניה באותה עת לכמעט 4,000 דולר, לעומת 54 סנט כיום - מחיקה של 99.9% בשווי.

כאמור השיא במניה הגיע עוד בגלגול קודם של החברה, שהוקמה כקומטאץ' (Commtouch) אי אז בחורף שנת 1991. הימים ימי מלחמת המפרץ, וטילים נורו אז מעיראק לעבר ישראל. קומטאץ', שנוסדה על ידי גדעון מנטל, ד"ר נחום שרפמן ועמיר לב, עסקה בפיתוח תוכנות לדואר אלקטרוני, ובסוף שנות ה־90 היא החלה לספק שירותי אחסון בדואר אלקטרוני. בשנת 1999 החברה הונפקה בנאסד"ק, וכעבור מספר שנים נרשמה למסחר גם בבורסה בתל אביב, ממנה נמחקה ב־2019.

"אין עוד חברה עם פתרון אבטחת גלישה כמו שלנו"

ב־2009, אחרי 18 שנות פעילות שלא הניבו הצלחות מסחררות, ביצעה החברה שינוי נוסף בפעילותה, עם כניסה לעולמות הענן. "קומטאץ' תוכל להפוך לעסק שירוויח עשרות מיליוני דולרים בשנה", העריך אז בראיון לגלובס המייסד המשותף מנטל, שהיה יו"ר ומנכ"ל החברה.

הוא הוסיף כי החברה חזרה ממצב של "מוות קליני" ב־2003 להצגת רווחיות ב־2009. בשנים שלאחר מכן החברה ביצעה כמה רכישות מתחומי האנטי־וירוס והאבטחה, ואז גם החליפה את שמה מקומטאץ' לסיירן (שאומנם נכתב Cyren אך נועד להישמע כמו המילה Siren, צפירת אזהרה). באותן שנים הוביל את החברה ליאור סמואלסון, שהעריך אז בראיון לגלובס כי "פתרון אבטחת הגלישה שלנו הוא אחד הטובים בשוק. אין עוד חברה שמספקת פתרון טהור של אבטחת גלישה באינטרנט דרך הענן".

גם תחת השם החדש שלה לא הצליחה סיירן להלהיב את המשקיעים בוול סטריט ובתל אביב. אך בשנת 2017 נמצא מי שזיהה הזדמנות במניה - קרן ההשקעות האמריקאית Warburg Pincus חתמה על הסכם השקעה אסטרטגי בסיירן, במסגרתו היא רכשה 21.3% מהון המניות תמורת 19.6 מיליון דולר.

הקרן ביקשה להגדיל את החזקותיה בסיירן ונדרשה לפי חוק החברות הישראלי לבצע הצעת רכש, במטרה להחזיק עד 75% ממניות החברה בסיום התהליך. הצעת הרכש הוגשה בפרמיה על מחיר השוק, אך לא זכתה להיענות מלאה. זאת על רקע העובדה שמכניסת הקרן להשקעה ועד למועד סיום הצעת הרכש עלתה המניה בעשרות אחוזים; ייתכן שבעלי המניות חשבו אז כי אם קרן כמו וורבורג פינקוס רואה הזדמנות בהשקעה בסיירן, כדאי להם להישאר וליהנות מהצפת הערך העתידית.

בכל מקרה, וורבורג פינקוס הגדילה אז את החזקתה לכמחצית ממניות סיירן, בהשקעה נוספת של 43 מיליון דולר. המנכ"ל סמואלסון אמר אז כי הקרן תוסיף ערך לחברה עם הניסיון והקשרים שיש לה, ותאפשר לסיירן "להתחרות ולהגשים את החלומות שלנו, להיות אחת החברות המובילות בשוק".

בהמשך, ועל אף שרשמה הפסד "על הנייר" מהשקעתה, וורבורג פינקוס הזרימה עוד 8 מיליון דולר לחברה במסגרת הנפקת זכויות שבוצעה בשנת 2019. כלומר, בסך־הכול השקיעה הקרן כ־70 מיליון דולר במניות סיירן, החזקה ששוויה כיום פחות ממיליון דולר.

בין החזקות הקרן בעבר - נס טכנולוגיות ואליאנס

קרן וורבורג פינקוס הוקמה ב־1966 ולפי נתוניה היא פועלת ב־14 מדינות ומנהלת נכסים בהיקף למעלה מ־85 מיליארד דולר. סיירן אומנם הוקמה בישראל אך רשומה כחברה אמריקאית ונסחרת בוול סטריט, וההשקעה של וורבורג פינקוס בה בוצעה מארה"ב. לקרן יש השקעות אחרות בישראל, מוצלחות (וגדולות) הרבה יותר: בין היתר החזיקה הקרן בעבר במניות נס טכנולוגיות ובמניות אליאנס חברה לצמיגים.

ההשקעה המשמעותית ביותר של וורבורג פינקוס בישראל כיום היא בחברת כרטיסי האשראי מקס (לשעבר לאומי קארד). הקרן רכשה את השליטה במקס בשנת 2018 והשלימה את העסקה בפברואר 2019, לפי שווי של כ־1.95 מיליארד שקל למקס. אשתקד הודיעה וורבורג פינקוס על מכירת מקס לידי כלל ביטוח לפי שווי של 2.47 מיליארד שקל - הגבוה ב־27% מזה שבו נרכשה לפני כחמש שנים. מאחר שהקרן ביצעה את הרכישה באמצעות מינוף משמעותי, הרי שביחס להון שהשקיעה, התשואה מהמכירה - שטרם הושלמה - צפויה להיות גבוהה יותר.

ירון בלוך, יועץ בכיר לוורבורג פינקוס בישראל ויו"ר מקס, אמר באוגוסט האחרון כי "מקס עומדת בתחזיות שוורבורג פינקוס ראו לנגד עיניהם כשהשקיעו בה, ואף עוברת אותן. זה למרות שלא הכול הלך חלק מההתחלה - ההיפרדות מלאומי לקחה יותר זמן משתוכנן, והייתה גם הקורונה שאף אחד לא צפה".

שרפה כ־9 מיליון דולר בינואר־ספטמבר 2022

ובחזרה לסיירן: בשלושת הרבעונים הראשונים של 2022 הסתכמו הכנסות החברה ב־17.3 מיליון דולר, מתוכן ברבעון השלישי הכנסות של כ־5.8 מיליון דולר.

לפי כללי החשבונאות המקובלים (GAAP), החברה הציגה הפסד תפעולי של 18.2 מיליון דולר, גידול של 16% לעומת ההפסד בתקופה המקבילה, ובשורה התחתונה ההפסד הנקי גדל ב־61% ל־25 מיליון דולר.

משבר הנזילות שהוביל לפיטורי העובדים כעת הגיע לאחר שהחברה שרפה מזומנים בסך כ־9 מיליון דולר בחודשים ינואר־ספטמבר 2022 (סכום נמוך יותר משריפת המזומנים בתקופה המקבילה ב־2021, כ־12.5 מיליון דולר). בסוף הרבעון השלישי היו לה בקופה 13.5 מיליון דולר, לאחר שהשלימה בקיץ שעבר מכירת חלק מפעילותה תמורת 9.6 מיליון דולר.

לחברה חוב לטווח ארוך למחזיקי אג"ח להמרה בסך 8.7 מיליון דולר. עם פרסום דוחות הרבעון השלישי סיירן העריכה שתמשיך להציג הפסדים ותממן את פעילותה מהמזומנים שבקופתה, וכן בעזרת הפחתת הוצאות תפעוליות, מכירת נכסים ואולי גיוס הון או חוב. הגירעון המצטבר נכון לרבעון השלישי הסתכם ב־297 מיליון דולר.

עוד כתבות

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בתל אביב; נובה קופצת בכ-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-1% ות"א 90 מטפס בכ-0.6% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

"מקווה להגיע בשנה הבאה": האמירות, התחזיות והמחליף. כך נראתה האסיפה השנתית של משקיע העל

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר ה'תאוויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%