גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להעביר את החברה לחו"ל זה עסק מסובך: המכשולים הגדולים שאחרי הוצאת הכסף

חברת הסייבר וויז הודיעה כי תוציא את כספה מישראל, ובכך היא מצטרפת לפאפאיה גלובל ● אך אחרי שהעשן מתפזר, עומדים בפני החברות אתגרים רבים ● לגלובס נודע כי לאחרונה משרדי עורכי דין ורואי חשבון נערכים להבהיר לחברות את ההשלכות של העברת הפעילות לחו"ל

אסף רפפורט, מייסד Wiz / צילום: איל יצהר
אסף רפפורט, מייסד Wiz / צילום: איל יצהר

חברת הסייבר וויז (Wiz) החליטה להוציא את רוב כספה מחשבונות בנק ישראלים בשל החשש מהרפורמה המשפטית. על פי התוכנית, החברה תעביר את רוב הכסף שנמצא בחשבונות ישראלים לחו"ל, ותמשיך להחזיק חשבונות מקומיים לצורך תשלום משכורות לעובדים. בכך, מצטרפת וויז לפאפאיה גלובל, שהודיעה על מהלך דומה לפני כשבועיים.

המרוץ של גוגל ומיקרוסופט ל-AI: מי תשלוט בדור הבא של מנועי החיפוש | ניתוח
בשנת 2022 פג הקסם של חברות ההייטק. איך זה קרה? | ניתוח
בכירים במשק: הגיע הזמן להידברות ופשרה בנוגע לרפורמה המשפטית

גם חברת סקאי (SKAI) - שנקראה בעבר קנשו - הודיעה אמש (ג') כי תוציא "בהקדם יתרות מזומנים לחו"ל כפי שעשו מספר חברות עד כה וכפי שמצופה מאיתנו על ידי הקהילה הבינלאומית". בין המשקיעים בחברה: קרן ההון סיכון קומרה - מיוזמות מחאת ההייטק - קרן הענק סקויה, וגם קרן ביין שנוסדה על ידי הסנאטור הרפובליקני מיט רומני, לשעבר מועמד המפלגה לנשיאות ארה"ב. חברת מוצרי הפרסום אף הודיעה שתסגור ביום שני הבא את שעריה ליום אחד במסגרת שביתת המחאה ותעבוד במתכונת של שירותים קריטיים בלבד. במכתב ששלחה ל-600 עובדיה, ביקשה מהם ומחבריהם לחתום על מגילת העצמאות. 

המהלכים מצידן של החברות מוצגים לא רק כפעולות מחאה, אלא בראש ובראשונה כמהלך לגידור סיכונים במצב של אי ודאות כלכלית, שלטענתן ייווצר בעקבות העברת החוקים במערכת המשפט.

בתוך כך, נודע לגלובס כי משרדי עורכי דין ורואי חשבון נערכים בדיונים פנימיים לספק ליזמים ולמשקיעים תשובות על ההשלכות הכלכליות והמשפטיות של העברת נכסים מישראל החוצה. אלה נדרשים להסביר לעיתים, שהוצאת פעילות מישראל עלולה להיות לא תמיד פשוטה.

משיכת כספים מבנקים

חברות הייטק שנוסדו בישראל נוטות להחזיק את כספן בהתאם למקום בו רשומה חברת האם. וויז ופאפאיה, למשל, הן חברות ישראליות ולכן את עיקר המזומן שגייסו במהלך השנים הן מרכזות בחשבונות בנק בישראל. עם זאת, רובן לא מחזיקות את כל הכסף בישראל אלא מפזרות אותו בחשבונות בנק במדינות בהן הן מחזיקות בסניפי מחקר ופיתוח או מכירות.

פאפאיה מחזיקה בחשבונות בנק גם בשוויץ ובארה"ב. העברה של כסף בין חשבונות בנק במדינות שונות באותה החברה היא פרוצדורה פשוטה, זולה, שלרוב אינה דורשת את אישור הדירקטוריון. עם זאת, חברי הדירקטוריון מצפים להודעה מראש על מחאה פוליטית מוצהרת.

עינת גז, מנכ''לית פאפאיה גלובל / צילום: יונתן בלום

חברות רבות נוטות לעבוד עם בנקים בינלאומיים, כמו סיליקון ואלי בנק, המאפשרים להעביר בקלות כסף מחשבונות במדינות שונות, כל עוד הן שייכות לאותו הבנק. וויז עשתה את המהלך ביידוע של המשקיעים בחברה.

עם זאת, פתיחה של חשבון בנק חדש היא מהלך מורכב יותר. חברת הייטק ישראלית שאין לה חשבון בנק בחו"ל ותחליט לפתוח חשבון חדש, תצטרך לעבור את משוכת הדירקטוריון.

מי שמפסיד ממהלכים אלה הם הבנקים הישראלים שזוכים לנהל כמות קטנה יותר של כספים ועומד להם הון קטן יותר למתן משכנתאות והלוואות.

וויז גייסה עד היום 621 מיליון דולר. סביר להניח שרק חלק מכך נמצא בבנקים ישראלים, אך אין ספק שעבורם, אפילו אובדן ניהול של 100 מיליון דולר הוא לא עניין משמח. יש להניח כי עוד כמה יזמים ינקטו פעולות דומות רק מבלי להצהיר עליהן. עם זאת, ללא סחף משמעותי, קשה להאמין שהעברת כספים תייצר השפעה מהותית על הבנקים בישראל.

"היפוך שרוול"

בעשרים השנה האחרונות נהגו יזמי טכנולוגיה ישראלים להקים חברות בארה"ב במטרה למשוך משקיעים אמריקאים. כמה מהם אף עשו זאת לאחר שהקימו קודם לכן חברת אם בישראל, מה שדרש מהם בכמה מקרים להכפיף את החברה הישראלית לאמריקאית, במהלך שזכה לכינוי "היפוך שרוול".

כיום, שלא לציטוט, מדברים יזמים ומשקיעים על מהלך דומה, שגידור סיכונים באשר לכלכלה הישראלית הוא אחד הגורמים לו. עם זאת, מדובר במהלך יקר ומסובך.

במסגרת "היפוך השרוול", מקימים בעלי המניות חברה אמריקאית המתווכת בינם לבין החברה הישראלית שקודם לכן הייתה בבעלותם. מאחר שהוא דורש מכירה של מניותיהם בחברה הישראלית, מדובר באירוע מס לכל דבר שבו משלמים יחידים 25%/30% מס רווחי הון ועוד 3% מס יסף. אם הבעלים היא חברה ישראלית, עליה לשלם 23%. מהלך שכזה דורש את אישור בעלי המניות והדירקטוריון, ובדרך כלל גם במצב כזה נוטים היזמים להותיר את הקניין הרוחני בישראל כדי לא לשלם מס על העברתו לחו"ל.

יזמים שירצו "לשנמך" את מעמד החברה בישראל למעמד של מרכז פיתוח ולהפוך את החברה האמריקאית, למשל, למטה ומרכז החברה, עדיין יצטרכו לשלם מס חברות על פעילות החברה הישראלית כאילו הייתה חברה רווחית, במבנה מס של "קוסט פלוס".

כלומר, להכיר בפעילות החברה הישראלית כפעילות רווחית ולשלם 23% מס חברות על עלות ההפעלה שלה, יחד עם מרווח רווח משוער של כעשרה אחוזים. מאחר וחברות סטארט־אפ אינן רווחיות, הדבר עלול להשית עליהן מס גבוה שעלול להרתיע אותן מלעשות זאת. שנמוך שכזה יצריך העברת פעילות החברה, לרבות הקניין הרוחני לחו"ל, על כל ההשלכות הנרחבות הנלוות לכך.

פוטנציאל הנזק האמיתי

העברת הקניין הרוחני מחברת הייטק ישראלית לזרה כרוכה באירוע מס משמעותי כאילו היה מדובר במימוש של נכס. יתר על כן, עו"ד רו"ח רחלי גוז־לביא מפירמת עמית־פולק־מטלון מוסיפה שלא פעם הוא עלול להיתפס כמתן דיבידנד בעיני רשות המסים, כך שמשקיעים עלולים לשלם כפל מס.

פוטנציאל הנזק האמיתי לכלכלה הישראלית עלול להימצא בקרב היזמים שמחליטים לרשום את הקניין הרוחני מלכתחילה בחו"ל. במקרה של מכירת Waze לפני עשור, הכניסה המדינה לא רק כחצי מיליארד שקל מס רווחי הון ממימוש אופציות ומניות של עובדים ומשקיעים, אלא גם עוד 800 מיליון שקל מס על העברת הקניין הרוחני לגוגל בארה"ב.

גם בהיבט מס החברות, מעבר של חברה לחו"ל עשוי להיות מורכב. למרות מס חברות של 23% בישראל, חברות הייטק רבות נהנות משיעורי מס נמוכים יותר בהסדרים פרטניים מול רשות המסים.

אומנם, דובאי הופכת ליעד מושך עבור חברות ישראליות ויזמים בשל היעדר מס חברות, אך גוז־לביא מסבירה כי בחודש יולי צפויה הנסיכות להציב מס חברות של 9% וכי מדינות ה־OECD יציבו בקרוב משטר מס חברות גלובלי מינימלי של 15%.

"ברוב המקרים ראינו חברות ישראליות שהצליחו לשכנע את המשקיעים שאין בעיה עם סביבת ההשקעות הישראלית", אומר עו"ד איתי פרישמן מפירמת מיתר. "משקיע מהחוץ שלא מבין את הרפורמה, עלול לקבל את הרושם שבתי המשפט יהפכו להיות פוליטיים ובלי עצמאות. יש בכך כדי לערער את המצב הקיים".

עוד כתבות

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי