גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מייסד האת'ריום מסביר: כך נפלו "המשקיעים המשוכללים ביותר על הפלנטה"

ג'ו לובין, ממייסדי בלוק האת'ריום, בטוח שפשיטת הרגל של כמה מבנקי הקריפטו רק משרתת את הרעיון שהוא מייצג: רשת פיננסית מבוזרת שבה כולם שווים, והיכולת לזהות נוכלים ורמאים נתונה לכל אחד ● הוא לא מודאג מהתחזקות הרגולציה על התחום בארה"ב, ומשוכנע שהאת'ריום והביטקוין ישתלטו על העולם הפיננסי

ג'ו לובין, ממייסדי בלוק האת'ריום / צילום: ConsenSys
ג'ו לובין, ממייסדי בלוק האת'ריום / צילום: ConsenSys

ג'ו לובין ישב בחדר ציוד גדול באחת מהאכסניות בתל אביב שבהן לנים בדרך כלל סטודנטים ותרמילאים. מאחורי כמה ארגזים שהונחו בחוסר סדר, הוא שלף את המחשב הנייד שלו וניסה לנצל כמה דקות של הפסקה בין פגישות והרצאות כדי לתקשר עם עובדיו בחברת הקריפטו קונסנסיס, שגייסה 450 מיליון דולר לפי שווי שוק של 7 מיליארד דולר.

זה האיש עם העבודה הכי גרועה באמריקה, והוא נהנה מכל רגע
מדוע הבנקים בישראל פחות לחוצים מנפילה של בעל השליטה בנמל חיפה גאוטם אדאני
לאחר הזינוק בכמות המשרות בארה"ב: פאוול נערך למאבק ארוך יותר באינפלציה

רבים התקשו להניח שהאיש הקרח בעל הטישרט השחורה שמסתתר מאחורי הארגזים הוא אחד מאותם אנשים שסייעו להגדיר את תעשיית המטבעות הווירטואלים, ושהצליח בעת ובעונה אחת להפוך למיליארדר קריפטו, ובמקביל לרכוש את אמונם של תאגידי ענק כמו ג'יי. פי. מורגן, סטארבקס ונייקי, שמובילים בימים אלה פיילוטים מוצלחים המבוססים על פלטפורמת האת'ריום שהוא נמנה עם מייסדיה.

 

תשע שנים חלפו מאז שחבר לובין לויטליק בוטרין ועוד כמה משוגעים לדבר, לייסוד מטבע האת'ריום, שהפך למטבע הקריפטוגרפי השני בחשיבותו לאחר הביטקוין. ולמרות משבר האמון בענף הקריפטו, הסקנדלים והמעורבות ההולכת וגוברת של רשות ניירות ערך בארה"ב באסדרת הענף, לובין - שמציג חזות של אידיאליסט וטכנולוג מנומס וקר רוח - לא מופתע מדבר. זה נראה כאילו הנזקים שספגו מיליוני משקיעים בעולם מפשיטת הרגל של בורסת הקריפטו FTX, ירידת ערכו של הביטקוין והמשבר בבנקי קריפטו דוגמת ג'נסיס וג'מיני, פעלו לטובת אנשים כמוהו.

עבור לובין, עולם הפיננסים נחלק באופן כמעט פשטני לשניים: העולם הריכוזי, בו מטבעות מונפקים ונסחרים על ידי חברות או בנקי קריפטו - כר נרחב להונאות ומעשי מרמה; וזירה בה מנסים להקים רשתות מבוזרות באמת, רשתות פיננסים המאפשרות להחזיק בנכסים או לסחור, תוך שהמשתתפים מנטרים מקרי הונאה באופן פעיל, ועובדים יחד כדי לקדם משתמשים נאמנים ולדחוק את אלה שמפרים את הכללים. לובין מתגאה בכך שכ־80 אלף איש מקבלים החלטות באופן אוטונומי ומסייעים לנטר מקרי נוכלות על הרשת.

"כישלון אדיר למשקיעים המשוכללים בפלנטה"

"אלה היו יכולים להיות ימים רעים מאוד, אם כל מה שהיה מעניין אותנו הוא העלייה בספקולציות", אומר לובין בראיון לגלובס. "אבל האמת היא ש־2022 הייתה שנה רעה למוסדות המטבעות הריכוזיים (CeFi, מטבעות או בורסות המנוהלות באופן ריכוזי כמו צלזיוס, בייננס, קויינבייס, או דיאם של מטא, א"ג). אבל היא הייתה שנה טובה מאוד לחברות שהתמקדו בפרוטוקולים מבוזרים, כאלה שתומכים בכלכלה מבוזרת. נכון, עולם ה־NFT חטף מכה, הנפחים ירדו, אבל הוא עדיין תחום מאוד תזזיתי שמושך מפתחים ובוני מוצרים מאוד איכותיים. אין לו את האנרגיה שאפיינה אותו בימי הגאות, אבל זה נורמלי - הגענו לאיזון הנכון".

האם אפשר להעריך את מידת הנזק שגרמה FTX של סם בנקמן־פריד לענף שלכם? ואיך אתם מנסים לתקן את זה?
"אני לא חושב שאפשר לאמוד את מידת הנזק. אבל דווקא לרשתות מבוזרות יש יכולת להימנע ממקרים כאלה. בעבר, לאחר שהתגלו מקרי הונאה פיננסית גדולים, לקח שנים להבין את הסיבות להן, לחקור את מה שקרה, ולפצות את כל מי שאיבד את כספו. היום קהילות גדולות יכולות למשוך את החקירה הפלילית לחוכמת ההמונים. למשל, לעשות שימוש בטוויטר כדי לגלות מהלכים חשודים בזמן אמת, או בדיעבד להבין בתוך שעות מה קרה".

בהתייחס להתפרקות כמה מהמוסדות המוכרים בענף כמו FTX, צלזיוס וקרן 3 ארוז, לובין אומר כי "צריך להסתכל אחורה על איך החלה התעשייה להיבנות. חברות קריפטו הראשונות ניסו להביא עתיד מבוזר, אבל לאחריהן הגיעו חברות הניהול הפיננסי הריכוזי. חשבנו שזה טוב, כשהם הציעו שירותים זולים יותר על תשתית שהייתה בעקרון איטית ויקרה. זה היה טוב כדי להוכיח שיש לא מעט שימושים לבלוקצ'יין, אבל ככל שהגיעו יותר משתמשים, התגלה שיש כמה פרויקטים ריכוזיים שכושלים וחלקם אף מסוכנים ומושחתים.

"לעומתם, אנחנו רואים כיצד רשתות מבוזרות מזהות תוך 7 שעות הונאה שלוקח במקומות אחרים לזהות 7 חודשים או אפילו שנים. אין ספק שמוסדות פיננסיים מסורתיים חייבים להיבנות על רשתות מבוזרות. והרשתות הריכוזיות עם הריקבון שפשה בהן - לשמחתנו 'התנקו' מעצמן".

אין ספק גם שהמשקיעים ששמו את מיטב כספם בבורסות כמו FTX כשלו בבדיקת החברות לפני ההשקעה.
"זה כישלון אדיר של כמה מהמשקיעים הכי בוגרים ומשוכללים על הפלנטה שלנו. זה בדיוק מה שקרה שם".

יש לציין שכמה מהמשקיעים ב־FTX, כמו סופטבנק, השקיעו גם בחברה בניהול לובין.

לכן אנשים נושאים עיניים יותר מתמיד למקורות סמכות, כמו בנקים מרכזיים ורשויות רגולטוריות, והמשבר הכלכלי רק מחזק את התופעה הזו.
"באמת דיברת עם כל האנשים האלה שנושאים את עיניהם לבנקים מרכזיים, שיצילו את חייהם או יחלצו אותם באמצעות המערכות הפיננסיות שלהם?" הוא תוהה. "בנקמן פריד ו־FTX עשו לתעשייה ולעולם כולו 'טובה' גדולה. כמובן שהם גרמו נזק לרבים, אבל הם הצביעו על האופן שבו גישה ריכוזית לפיננסים היא עניין מקולקל, ניתן להשחתה ומסוכן.

"מהצד השני, המנגנונים המבוזרים מהרשתות שלנו מאומצים על ידי חברות פיננסיות מסורתיות, כך שאין ספק שהכלכלה המבוזרת 'תבלע' את הכלכלה של המוסדות המרכזיים בשלב כלשהו. הכלכלה המבוזרת תהיה היסוד לכלכלה חדשה בעולם המערבי - אולי לא בסין, לפחות לא בזמן הקרוב - רק הודות ליתרון הטכנולוגי שלה. העובדה שהעולם במובנים מסוימים מתפרק גיאופוליטית וכלכלית, דווקא גורמת לפרוטוקולים מבוזרים כמו את'ריום ולאפליקציות שנמצאות עליו לצמוח יותר".

מה דעתך על צעדי הרשויות שמאיימים כביכול על העצמאות שלכם?
"זה מרגיש שהם שמים לב בעיקר למטבעות הקריפטו היציבים ("סטייבל קוין" - מטבע קריפטו שהוצמד לשער חליפין קבוע, במטרה להימנע מהתנודתיות שמאפיינת את השוק בכללותו, א"ג), ואני מקווה שגם יתייחסו לחברות הפיננסים הריכוזיות (CeFi). יש מה שאני קורא להם קריפטו פיננסי וקריפטו טכנולוגי; אם אתה לוקח נכסים מאדם כזה או אחר, או פותח למישהו חשבון וגובה על כך עמלה - זו פעילות פיננסית לכל דבר והיא חייבת להיכנס תחת רגולציה. מצד שני, מי שבונה מוצרים מבוזרים ומנגנונים שמשפרים את הטכנולוגיה, לא אמור לעמוד תחת ביקורת שכזו".

עכשיו, אחרי שהתעשייה התנקתה במקצת מהונאות, אתה מרגיש שזו ההזדמנות של האת'ריום לזנק אולי מעבר לביטקוין, שתמיד פעלתם בצילו?
"כבר היום את'ריום הוא הפרוטוקול המבוזר הגדול ביותר על פני הכדור, במונחים של היקפים. לביטקוין יש בסיס מוניטרי שבמונחים דולריים הוא גדול יותר מאתר, אבל האקוסיסטם שלו, כלומר התעשייה שנשענת עליו, היא קטנה יותר. את'ריום עושה מאז ומעולם את מה שהוא מיועד לעשות - להוות פלטפורמה ליישומים מבוזרים, בעוד שביטקוין פשוט רצה להיות כסף".

"השדרוג יאפשר הוזלה וזירוז של עסקאות"

לובין (58), יליד קנדה, נמנה עם כמה מהמחזיקים הגדולים בעולם של האת'ר, המטבע של פלטפורמת את'ריום (ETH). בניגוד לביטקוין, את'ריום מוגדר כאסימון (Token) שלא נועד להיות מטבע, מניה או נכס פיננסי, אלא רק אמצעי תשלום על פעולות מחשוב. ואולם, האת'ר נסחר כיום בהיקפים נרחבים בבורסות קריפטו ברחבי העולם, ומשמש דלק במנוע הספקולציות סביב נכסי קריפטו. בעוד שהביטקוין נסחר ב־23,174 דולר למטבע אחד, נסחר האתר ב־1,674 דולר.

לא פעם הובילו עליות בביטקוין גם לעליות בשער האת'ר, כאשר שני המטבעות הגיעו לשיאם בנובמבר 2021, עד שנרשם השפל של יוני 2022, שהחזיר אותם לערכים שבהם נסחרו לפני כשנתיים. יחד עם זאת, שני המטבעות חווים עלייה מאז תחילת השנה, בדומה למניות הטכנולוגיה - והוסיפו כ־40% כל אחד מאז ראשית ינואר.

במונחי שווי כספי, את'ר תופס כיום נתח שוק של כ־19% משוק הקריפטו, לעומת 39% לביטקוין. למרות התדמית הטהרנית של האת'ריום כמיזם טכנולוגי ללא כוונת רווח, גם באסימון שלו דבק רבב, בעיקר סביב מנגנוני ה"גשרים" - חברות המקשרות בין בלוקים או אסימונים שונים - שבהם נתגלו כשלי אבטחה ובמהלך 2022 נגנבו כך לפחות 1.4 מיליארד דולר, בין השאר באמצעות הונאות NFT.

ה"גשרים" הללו מאפשרים המרה של אסימון אחד, כמו את'ריום, באסימון אחר, דוגמת סולנה, והאקרים ניצלו פרצה שמאפשרת לספק רק שתיים מתוך חמש ססמאות הנדרשות לצורך משיכת כספים.

לובין מבטיח כי השדרוג שביצעה הרשת החודשים האחרונים, בנייה של שכבות תוכנה חדשות ומנגוני אישור ואבטחה חדשים, יאפשר להזרים מספר רב יותר של עסקאות על הרשת, במחיר נמוך יותר ובקלות רבה יותר. "הבעיות שנוצרו בגשרים לא קשורות לאת'ריום, אלא בגלל שבצד השני לפעמים נמצאים בלוקים חלשים טכנולוגית ולא מבוזרים מספיק.

"הוספנו לאחרונה כמה מנגנונים שמאפשרים לנטר מעשי מרמה או לעבד הרבה יותר עסקאות. כיום משתמשים שלנו יכולים לדווח במהירות רבה על הונאה ולנטר אותה, למשל 'להרים דגל' כאשר משהו לא טוב קרה, לספק הוכחה להונאה, ואחר כך ניתן תוך 7 ימים לבטל את העסקה. מנגנון אחר מאפשר לאחד עסקאות רבות לאחת, מה שיאפשר לאגד מאות אלפים של עסקאות בזמן אמת".

המשבר של 2008 גרם לו לשינוי תפיסה

לאת'ריום הגיע לובין כאיש הייטק ותיק בתחום הרובוטיק ובינה מלאכותית, ובסוף שנות התשעים אף שימש כסגן נשיא לטכנולוגיה בבנק ההשקעות גולדמן זאקס. למשבר הכלכלי של 2008 היה תפקיד בעיצוב תפיסת עולמו: בשנים שקדמו לו עסק בבניית מערכות פיננסיות ואף ניהל קרן גידור קטנה עם חבר. "למדתי הרבה על כלכלה באותה תקופה, ואז הבנתי שהעולם נע לכיוון של פשיטת רגל כלכלית ומוסרית. המערכות הריכוזיות שבנינו, התחילו לאבד את אמון הציבור. הרגשתי שהכלכלה יצאה מכלל שליטה, כשהבנקים המרכזיים עוברים להרחבה כמותית והמטבעות הממשלתיים מתחרים זה בזה עד לרמה אפסית כדי שנוכל לשלם חובות", אמר בראיון שנתן לגלובס לפני מספר שנים.

ב־2012 התרגש מקריאת המסמך המכונן של הביטקוין, "הנייר הלבן" של המטבע הדיגיטלי, וב־2013 פגש לראשונה את ויטליק בוטרין, גם הוא קנדי. השניים הבינו שמלבד פרוטוקולים של המטבע, נדרשת שכבה נוספת של תוכנה שתאפשר לבודדים וחברות לפתח תוכנות וחוזים חכמים, גם ללא מומחיות ב"קרביים" של פרוטוקול הרשת המבוזרת.

קונסנסיס, שאותה הקים בניו יורק ב־2015, מתמקדת בפיתוח יישומים המבוססים על האת'ריום. היא מעסיקה כ־800 עובדים וגייסה עד היום מעל 700 מיליון דולר, ממשקיעים דוגמת סופטבנק, נודסטאר, מיקרוסופט, AT&T וקרן ת'רד פוינט.

לובין התארח ביום שלישי השבוע בכנס BuildingBlocks שנערך בישראל ביוזמת קרן קוליידר, פיירבלוקס ו-MarketAcross עבור יזמי כלכלת ה־Web 3.0. הכנס עסק בנושאים כגון ניהול, שיווק ואסדרה של חברות ורשתות פיננסיות מבוזרות.

בעוד הוא מבקש להציג את עצמו כטכנולוג טהרן שמרחיק את עצמו מהביזנס למחוזות הטכנולוגיה, הרי שהאפליקציות שמפתחת קונסנסיס מאפשרות ליותר ויותר תאגידים לעשות שימוש ברשתות פיננסיות מבוזרות לצרכים שיווקיים או להוזלת עלויות.

לדברי לובין, "זה נהדר לראות מוסדות פיננסיים גדולים שבחרו בפלטפורמות הקריפטו השונות לשימושם. הרשתות המבוזרות נמצאות היום במיינסטרים של העסקים והתרבות".

עוד כתבות

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית