גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרגשתם את הרעש בקומה גבוהה? זה לא אומר שהבניין ייפול

מדוע ככל שעולים לגובה, רעידת האדמה מורגשת יותר? האם התמוטטות בניינים חדשים בטורקיה צריכה להדאיג אותנו? וכמה איכותי ועדכני התקן הישראלי? ● גלובס עם שאלות ותשובות בעקבות האסון בטורקיה ובסוריה

פעילות חילוץ בטורקיה לאחר רעידת האדמה. תקן הבנייה הישראלי קרוב מאוד לתקן האירופי / צילום: Shutterstock
פעילות חילוץ בטורקיה לאחר רעידת האדמה. תקן הבנייה הישראלי קרוב מאוד לתקן האירופי / צילום: Shutterstock

רעשי האדמה בטורקיה ובסוריה, שהובילו לאלפי הרוגים, גרמו לבהלה רבה גם בישראל, שכן במקומות מסוימים הם הורגשו היטב. נראה שאת עיקר הרעידות הרגישו מי שהיו באותו זמן בקומות הגבוהות של בנייני המגורים והמשרדים בישראל - עניין שמעלה כמה שאלות חשובות בנוגע להתמודדות עם רעידות אדמה בבניינים גבוהים ובגורדי שחקים.

הצד האחר של הרעש: איך בונים מחדש מדינה אחרי טראומה רב־מערכתית? | דעה
למה כולם בטוחים שתהיה כאן רעידת אדמה, וכמה מבנים נמצאים בסכנה? | המשרוקית

מדוע הרעידה מורגשת חזק יותר ככל שעולים במעלה הבניין?

אפשר לדמות זאת לעץ גבוה שנע ברוח: באזור התחתון של הגזע העץ כמעט לא יזוז, אך ככל שנעלה הוא יזוז יותר ויותר - עד לצמרת העץ, שנתונה יותר מכל חלקיו לתזוזות משמעותיות. כך נכון גם בבניינים גבוהים: ככל שנהיה קרובים לקרקע, התנודתיות תהיה קטנה יותר; ככל שנתרחק מהקרקע, היא תהיה מוגברת - וזה נכון, אגב, גם במקרים של רוח חזקה ולא רק ברעידות אדמה.

"מגדלי התאומים בזמנו זזו, בקומות הגבוהות שלהם, בטווח של מטר לכל צד - רק בשל הרוח", אומר יאיר דיקמן, מהנדס מבנים ומ"מ יו"ר תא מבנים באיגוד המהנדסים לבנייה ותשתיות. "זו התנהגות קונסטרוקטיבית, וכך זה אמור להיות: זה המצב הטבעי כשמדובר על בניינים גבוהים".

יש קשר בין התנודות בקומות הגבוהות לבין יציבות הבניין?

לחלוטין לא. גם בניינים גבוהים שנבנו לפי התקן להגנה מפני רעידות אדמה, ינודו בצורה משמעותית בעת רעידת אדמה. מדובר בעניין בלתי נמנע - וזה כלל לא מעיד על כך שהבניין עומד ליפול. "ברעידות חזקות באמת, הבניינים יזוזו הרבה יותר ממה שזזו ברעידה האחרונה", מבהיר דיקמן, המשמש גם כחבר הוועדה הטכנית לעומסי רעידות אדמה באיגוד, וכיו"ר הוועדה הטכנית תקן לבטון מזוין. למעשה, ככל שהבניין גמיש יותר, הכוח שיופעל עליו בזמן רעידת אדמה יהיה קטן יותר, כך שבעצם התזוזה עצמה מסייעת לבניין להתמודד בצורה טובה עם רעש האדמה.

בבניינים הגבוהים ישנם "גרעינים" - חדרי מדרגות, מעליות, ממ"דים או ממ"מ (מרחב מוגן מוסדי, המיועד למבנים שאינם למגורים), מעין מדורים שנבנים לאורך כל הבניין, ובנויים מקירות עבים וחזקים. הם למעשה נושאים את הבניין וסופגים את מרבית הרעידה.

איך קובעים באיזו עוצמת רעש הבניין צריך לעמוד?

"היערכות" הבניינים נקבעת בהתאם לנתון סטטיסטי - רעידת אדמה חזקה, בעוצמה של 7.5 (רעש האדמה העיקרי בטורקיה ובסוריה היה בעוצמה 7.8), שעל פי החישובים אמורה להתרחש בישראל אחת ל־50 שנה. "מאחר שזה עניין סטטיסטי, ברור שיכולה להיות רעידה חזקה יותר, וגם חלשה יותר מהעוצמה הזו", אומר דיקמן, "אבל התקן הישראלי למעשה מבטיח שהבניינים שייבנו לפיו יעמדו בסבירות גבוהה ברעידות הצפויות בישראל.

"אם מדובר ברעש אדמה בעוצמה 8, והמוקד הוא מתחת לבניין שלי - אין מה לעשות. שום בניין לא יעמוד בזה, כנראה. אבל רעשים חזקים, בעוצמה של 8 ויותר, נחשבים נדירים מאוד".

בישראל שני אזורים מועדים לפורענות: אזור השבר הסורי־אפריקאי, במזרח המדינה, ואזור שבר יגור הסמוך לחיפה. באזורים האלה צפויות להיות הרעידות החזקות יותר בישראל.

מאיזו שנה הבניינים שנבנו נחשבים בטוחים יותר?

התקן הישראלי מספר 413, "תכן עמידות מבנים ברעידות אדמה", נכנס רשמית לתוקף בשנת 1975. המשמעות היא שכל המבנים שנבנו מאותה שנה עומדים בקריטריונים של התקן. תמ"א 38, תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה, קבעה לתחילת 1980 את התאריך המבחין בין בניינים חזקים לכאלו שזקוקים לחיזוק, כדי לקחת טווח ביטחון להטמעת תו התקן בשוק באופן מלא.

בניין שנבנה בשנות ה־80 מסוכן יותר מבניין שנבנה עשר שנים אחריו?

לא. הבניינים שנבנו לאחר כניסת התקן לתוקפו טובים ועמידים, וגם אם ישנם עדכונים לגבי העומסים הרצויים שאיתם אמור להתמודד בניין חדש - לא מדובר בשינויים דרמטיים. בניינים שנבנו לפני התקן בהחלט מועדים לפורענות הרבה יותר מבניינים שנבנו אחריו, בין היתר גם בשל "עייפות החומר" ושימוש בחומרי בנייה איכותיים פחות.

האם התקן הישראלי טוב יותר בהשוואה לזה של טורקיה?

"התקן הישראלי קרוב מאוד לתקן האירופי והאמריקאי, ובקרוב אנחנו אמורים לאמץ באופן מלא את התקינה האירופית", אומר דיקמן. "לדעתי רוב הבניינים שהתמוטטו ברעש האחרון, בסבירות גבוהה מאוד, הם כאלו שלא תוכננו לעמוד בפני רעידות אדמה לפי התקן. אין לי ספק בכך. זה שבתים חדשים התמוטטו גם כן, לא אומר שהתכנון של הבתים החדשים כאן, בישראל, לא טוב", אומר דיקמן. "אנחנו בישראל צריכים להיות מודאגים רק לגבי הבניינים שנבנו לפני 1975 - ויש אלפים כאלו כאן, שחייבים לטפל בהם".

מדוע ישנם לא מעט בניינים שקורסים כמה שעות אחרי הרעש?

רעידת אדמה חזקה גורמת לנזקים ומערערת את יציבותם של הבניינים. לאחר שנפגעו, הם עשויים להיות לא יציבים גם מבחינת העומס האנכי, משמע נשיאת המשקל שלהם עצמם.

לפעמים מספיקה רוח חזקה כדי לגרום להם להתמוטט אחרי כמה שעות - על אחת כמה וכמה כשיש רעשי משנה חזקים כמו שהיו ברעש האדמה בטורקיה. כל טלטלה קטנה היא בבחינת "הקש ששבר את גב הגמל".

"חיזוק מינימלי־זמני" שלא דורש היתר בנייה

מאז רעשי האדמה החזקים בשבוע שעבר נשמעו קריאות רבות למצוא פתרון מיידי לחיזוק מבנים מסוכנים בישראל. על פי דו"ח מבקר המדינה, מתוך הערכה של כ־610 אלף דירות שאינן עומדות בתקן 413, רק 7% זכו להיתרי בנייה עד 2020.

גיא גבע, יו''ר חברת הניהול והפיקוח וקסמן גוברין גבע / צילום: וקסמן גוברין גבע חברה להנדסה בע''מ

גיא גבע, יו"ר חברת הניהול והפיקוח וקסמן גוברין גבע ויו"ר תא ניהול באיגוד המהנדסים לבנייה ותשתיות, וישראל דוד, מנכ"ל חברת התכנון דוד מהנדסים ומ"מ יו"ר איגוד המהנדסים לבנייה ותשתיות, העלו הצעה לטיפול בסוגיה: מדובר ב"חיזוק מינימלי־זמני" של מבנים באמצעות רכיבי פלדה, בנקודות תורפה ידועות במבנים, שיאפשרו את שרידות המבנה ויגדילו את הסיכוי להילחץ ממנו בשלום.

גבע ודוד מדמים את החיזוק המוצע ל"סד המורכב על רגל פגועה: הוא לא יהפוך אותה לבריאה, אבל ימנע ממנה לקרוס". הם מציעים להקים מנהלת ממשלתית שתרכז את הנושא, וקוראים לביצוע תיקון בחוק התכנון והבנייה, שיאפשר את ביצוע החיזוקים הללו ללא היתר בנייה - שכידוע הוא מהמעכבים הגדולים ביותר כיום בדרך לחיזוק מבנה ישן. לדבריהם, האפשרות לשיפור עמידות מבנה אף נכללת בתקן החדש לעמידות מבנים קיימים מפני רעידות אדמה.

חיזוק באמצעות ברזל / הדמיה: משרד דוד מהנדסים

עושה רושם שהמכשול, כמו תמיד כמעט במקרים כאלו, הוא התקציב: "במודל שבחנו, עבור מבנה מגורים טיפוסי בין ארבע קומות יידרש חיזוק בהיקף של כ־40 טון פלדה, ושעלותו מוערכת בכמיליון שקלים במחירי השוק הנוכחיים". לצורך כך הם מציעים להקים קרן לחיזוק מבנים, ולהעניק הלוואה ארוכת טווח לדיירים - שיצטרכו לעמוד בהחזר של 250 שקל לחודש לכל דייר למשך 20 שנה. הצעתם כוללת גם סבסוד לדיירים שיתקשו לממן את עלות החיזוק - סבסוד של 25% ל־50,000 מבנים, שעלותו כ־12 מיליארד שקל על פני 5־10 שנים.

עוד כתבות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות