גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאשר חופש לעובדים? מה שכדאי לדעת על השביתה היום

במסגרת המחאה נגד הרפורמה המשפטית, מתרחשת היום שביתה במשק שתלווה בהפגנה סמוך לכנסת ● אין מדובר בשביתה המוכרת של איגוד עובדים אלא בהשבתה עממית, במסגרתה כל אזרח מחליט אם להצטרף ● גלובס עושה סדר בנוגע לשאלות שהמעסיקים והעובדים נדרשים להתמודד עמן

משרד ריק. מה צריך לדעת על השביתה המתוכננת במשק? / צילום: Shutterstock, PeopleImages.com - Yuri A
משרד ריק. מה צריך לדעת על השביתה המתוכננת במשק? / צילום: Shutterstock, PeopleImages.com - Yuri A

במסגרת המחאה נגד הרפורמה המשפטית שמקדמת הממשלה, מתרחשת היום (ב') השבתה במשק שתלווה בהפגנה סמוך לכנסת בעקבות קידום מהלכי החקיקה. מי שהכריז על השביתה הם מטה המאבק המאגד קבוצות מחאה שונות ומגזרים שהתאגדו למחות יחד.

לצד הארגונים שמנהליהם הצהירו על עמדה אחידה מטעמם ועל הצטרפות גורפת לשביתה, או כזו שמברכת כל עובד שייבחר לשבות, מרבית הארגונים נתקלים בדילמות בנוגע להתנהלות נכונה בתוך הארגון והיחס לשביתה.

אין מדובר בשביתה המוכרת של איגוד עובדים המשבית מקומות עבודה אלא בהשבתה עממית, במסגרתה כל אזרח מחליט אם להצטרף. גלובס עושה סדר בנוגע לשאלות המשפטיות והערכיות שהמעסיקים והעובדים נדרשים להתמודד עמן. 

בחלק מהמשק נערכים לשביתה, בהסתדרות קוראים לפשרה ומסבירים מדוע לא ישתתפו
השלב הבא במחאה המשפטית: איך תיראה ההשבתה ביום שני הקרוב? 
אפשר להגיע לפשרה? ארבעה מומחי משפט מכל הצדדים מדברים על הרפורמה

האם המעסיק יכול לחייב את העובד לקחת יום חופש כדי לשבות?

עו"ד ירון קרמר, שותף בנ.פינברג המתמחה בדיני עבודה, מסביר כי המעסיק רשאי להחליט אם לאפשר לעובד לשבות על חשבון העבודה או לאפשר לו לקחת יום חופש. עו"ד קרמר ממליץ לעובדים המעוניינים לשבות, אשר מקום עבודתם לא הודיע כי ניתן לשבות על חשבונו, לבקש יום חופש; ומדגיש כי מדובר באירוע חריג שלא היו כמותו. "לא נתקלנו באירוע כזה של מחאה נרחבת שהוא תוצר של אינדיבידואלים שחברו יחד. זו לא שביתה שמונעת על-ידי ארגוני העובדים. יש שביתות הזדהות שכולן תוצר של התארגנויות שאין להן מעמד בתחום יחסי העבודה".

עו''ד ירון קרמר, שותף במשרד נ.פינברג / צילום: אופיר אייב

האם מותר למעסיק לסרב לבקשה ליום חופש?

לדברי עו"ד ירון קרמר, למעסיק יש אפשרות לסרב לבקשה לחופשה, אך מדובר במצב חריג. "למעסיק יש סמכות מלאה לאשר או לא לאשר חופשה לעובד. אם המעסיק לא מאשר, זה צריך להיות מסיבות ענייניות".

לדבריו, "באופן עקרוני, כשעובד מבקש יום חופשה, למעסיק אין זכות לשאול למה הוא רוצה את יום החופש. זה צעד לא לגיטימי של מעסיק. ברוב מקומות העבודה המעסיקים צפויים לאשר לכל הפחות יציאה לחופשה, ויהיו כאלה שיאשרו חופשה בתשלום מלא. המעסיק צריך לנהוג בתום-לב לגבי אישור החופשה. מעסיק יוכל לסנדל את היכולת של עובדיו לשבות אם לא יאשר לכולם את החופשה".

במצב זה יכולה להיווצר סיטואציה שעובדים רבים יבקשו חופש, והעבודה בארגון או במפעל תיפגע. עו"ד קרמר מסביר כי "במצב כזה המעסיק יוכל לאשר חופש רק לחלק מהעובדים. זה יכול להגביל את היכולת של אלה שרוצים לשבות. אם מעסיק לא מעוניין לשתף פעולה - הוא יכול להגביל את מספר העובדים.

"יש בלגן גדול במשק", אומר עו"ד קרמר, "בתוך הבלגן, מי שלא יאפשר לשבות - זה עלול להתפשר כאנטי-מחאה. זו סוג של נקיטת עמדה, גם אם הוא לא אומר שהוא תומך או לא תומך ברפורמה. המעסיקים נמצאים בסיטואציה קשה - מרבית המעסיקים להערכתי יאפשרו לעובדים את החופש לקחת ימי חופשה, גם במחיר של פגיעה מסוימת בשגרת העבודה.

"יש גבול דק אם העובד רוצה לשבות, וזה פוגע בעבודת המקום. המעסיק יכול לאשר חופשות כפי שהוא מאשר חופשות ברגיל, אם זה משבית קווי ייצור. בסיטואציות כאלה יהיו מעסיקים שלא יאשרו חופשה לכמות עובדים בצורה שתפגע בעבודה. אבל אני אומר את זה עם כוכבית. מרבית המעסיקים במשק יושבים על הגדר בשבועות האחרונים ולא נוקטים עמדות. למעשה, מעסיק שיבוא ויביע עמדה, יגיב בצורה פוזיטיבית נגד החופשה. הגם שלא מדובר בנקיטת עמדה, זה עשוי להתפרש כהבעת עמדה".

האם מותר לעובדים לקחת ימי מחלה?

לדברי עו"ד ירון קרמר, "לא לגיטימי להתחלות, אך זה צעד שאני מניח שינקטו בו. אם העובד הביא אישור שהוא חולה, על המעסיק לכבד אותו, אלא אם המעסיק חושב שהאישור מזויף".

האם מותר לעובדי המדינה לשבות?

עובדי מדינה שישבתו לא יקבלו שכר ולא יוכלו לקחת יום חופש. נציבות שירות המדינה הודיעה היום (א') כי עובד השובת לא יהיה זכאי לתשלום שכר ולא לניצול יום חופש. ההחלטה כוללת את עובדי משרד החינוך.

את ההודעה שלחה מנהלת תחום בכיר תנאי שירות ויחסי עבודה סיגל אביב למנהלים בכל משרדי הממשלה, יחידות הסמך ובתי החולים הממשלתיים.

מה קורה במערכת החינוך?

עובדי מערכת החינוך הם עובדי מדינה ולכן התשובה הקודמת כוללת גם אותם. שר החינוך יואב קיש הודיע היום שתלמידים שייעדרו מבתי הספר בשל המחאה יירשם להם חיסור, ומורים שייעדרו מסיבה זו לא יקבלו תשלום.

כ-30 מנהלי בתי ספר יסודיים בתל אביב הודיעו כי יכבדו את התלמידים ואת המורים שימצאו לנכון לקחת חלק בפעולות חברתיות על רקע החשש למבנה המשטר הדמוקרטי בישראל. "יום הלימודים ביום שני יתקיים בהתאם לאילוצים, ואנו נעדכן על כך", נמסר. גם בחלק מהתיכונים הודיעו כי יאפשרו למורים ולתלמידים להשתתף במחאה על חשבון שעות הלימודים, באישור ההורים. למרות זאת, משרד החינוך הודיע כי ימי הלימודים היום יתקיימו כסדרם.

ממשרד החינוך נמסר: "המשרד לא ייתן לגרור את מערכת החינוך בכלל ואת התלמידים בפרט לתוך ויכוח פוליטי. יום שני הקרוב, כמו שאר ימות השבוע, הוא יום לימודים רגיל לחלוטין - לא ניתנו אישורי היעדרות, לא לתלמידים ולא לצוותי ההוראה. במיוחד בימים אלה אנו חוזרים ומחדדים את השליחות בה בחרו אנשי החינוך ואת מחויבותם לממלכתיות ולהשארת הדעות הפוליטיות האישיות מחוץ לכותלי מוסדות החינוך". 

איך שומרים על איזון במקום העבודה ומה לגבי עובדים חיוניים?

בתוך כך, עולות שאלות ערכיות רבות בנוגע לכיצד מקומות עבודה ומנהלים צריכים להתנהל בנוגע לשביתה העממית. כיצד מתמודדים עם ויכוחים פומביים בבית העסק, האם דעתו של המנהל מייצגת את דעת העסק ואיך מתמודדים עם עובדים חיוניים למקום העבודה שמעוניינים לשבות? אחת הגישות המוצעות היא לנסות ולהגיע לעמק השווה עם מרבית העובדים, לשמור על גמישות ועל רגישות גבוהה לכוח האדם.

האם לאפשר לקבוצת עובדים לשבות?

לדברי מלי ביצור-פרנס, מנכ"לית חברת הייעוץ Tefen, נקיטת עמדה מסוימת במקרה זה היא טעות. "הייתי נמנעת מהמילה 'שביתה'. אם מישהו לא רוצה לבוא למקום העבודה, אני כמעסיקה אזמין אותו לקחת חופש, ושיעשה מה שהוא בוחר לעשות".

האם נכון שמנהל יביע עמדה המייצגת את הארגון כולו?

לדברי מלי ביצור-פרנס, "הכלל הבסיסי הוא לא להיכנס למקום של נקיטת עמדה. מעסיקים צריכים לזכור - החופש של הפרט מסתיים כשהוא פוגע בחופש של אדם אחר. מחובתו של המעסיק לשמור גם על תחושת הנוחות של העובדים השונים, וייתכן שיש בהם כאלה שיתנגדו לשביתה שנתפסת גם כאירוע פוליטי. מעסיקים חושבים שאם הם מנהלים או אף בעלים 'הם יכולים לעשות כרצונם' אבל מעסיק צריך לדעת שהוא לא בעל הדעה על נפשו של העובד. לעובד יש זכות לשבות או לא לשבות".

איך מונעים ויכוחים ודיונים פומביים בנושא במסדרונות ו/או בקבוצות הוואטסאפ?

"אנשים מתבטאים וקשה למנוע את זה", מציינת מלי ביצור-פרנס, "וכמובן שלא נכון לחסום זאת לחלוטין. אם יש דיון, צריך לקיים אותו, כל עוד המשתתפים לא מתסיסים. עם זאת, אי-אפשר לנצל משאבי מקום עבודה כדי לקדם דעות. אני ממליצה לכל המעסיקים לבקש ממחלקת משאבי אנוש להיות מחוברת, להזכיר ולהעיר שאנחנו מקבלים כל דעה, אבל העיסוק בקבוצות הארגוניות הוא בענייני עבודה. כדאי להוציא הנחיות של כללי התנהגות בקבוצה".

מה אומרים למי שבוחרים שלא להגיע לעבודה, מבקשים יום חופש, אבל הם נחוצים מאוד באותו יום?

מלי ביצור-פרנס מציעה: "לקיים מתודולוגיה שהיא כמה שיותר אג'ילית ומכילה. אם באמת יש משהו אקוטי, מומלץ לנסות להגיע לעמק השווה, אולי ללכת חלקית להזדהות עם השובתים, ובחלק אחר של היום לעבוד. מאוד חשוב שלא לעשות איפה ואיפה בין העובדים, ולשמור על שוויוניות, על רגישות ועל גמישות".

עוד כתבות

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

ראש המיליציה העזתית: "אין מניעה מעימות עם חמאס וממלחמת אחים"

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?