גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאשר חופש לעובדים? מה שכדאי לדעת על השביתה היום

במסגרת המחאה נגד הרפורמה המשפטית, מתרחשת היום שביתה במשק שתלווה בהפגנה סמוך לכנסת ● אין מדובר בשביתה המוכרת של איגוד עובדים אלא בהשבתה עממית, במסגרתה כל אזרח מחליט אם להצטרף ● גלובס עושה סדר בנוגע לשאלות שהמעסיקים והעובדים נדרשים להתמודד עמן

משרד ריק. מה צריך לדעת על השביתה המתוכננת במשק? / צילום: Shutterstock, PeopleImages.com - Yuri A
משרד ריק. מה צריך לדעת על השביתה המתוכננת במשק? / צילום: Shutterstock, PeopleImages.com - Yuri A

במסגרת המחאה נגד הרפורמה המשפטית שמקדמת הממשלה, מתרחשת היום (ב') השבתה במשק שתלווה בהפגנה סמוך לכנסת בעקבות קידום מהלכי החקיקה. מי שהכריז על השביתה הם מטה המאבק המאגד קבוצות מחאה שונות ומגזרים שהתאגדו למחות יחד.

לצד הארגונים שמנהליהם הצהירו על עמדה אחידה מטעמם ועל הצטרפות גורפת לשביתה, או כזו שמברכת כל עובד שייבחר לשבות, מרבית הארגונים נתקלים בדילמות בנוגע להתנהלות נכונה בתוך הארגון והיחס לשביתה.

אין מדובר בשביתה המוכרת של איגוד עובדים המשבית מקומות עבודה אלא בהשבתה עממית, במסגרתה כל אזרח מחליט אם להצטרף. גלובס עושה סדר בנוגע לשאלות המשפטיות והערכיות שהמעסיקים והעובדים נדרשים להתמודד עמן. 

בחלק מהמשק נערכים לשביתה, בהסתדרות קוראים לפשרה ומסבירים מדוע לא ישתתפו
השלב הבא במחאה המשפטית: איך תיראה ההשבתה ביום שני הקרוב? 
אפשר להגיע לפשרה? ארבעה מומחי משפט מכל הצדדים מדברים על הרפורמה

האם המעסיק יכול לחייב את העובד לקחת יום חופש כדי לשבות?

עו"ד ירון קרמר, שותף בנ.פינברג המתמחה בדיני עבודה, מסביר כי המעסיק רשאי להחליט אם לאפשר לעובד לשבות על חשבון העבודה או לאפשר לו לקחת יום חופש. עו"ד קרמר ממליץ לעובדים המעוניינים לשבות, אשר מקום עבודתם לא הודיע כי ניתן לשבות על חשבונו, לבקש יום חופש; ומדגיש כי מדובר באירוע חריג שלא היו כמותו. "לא נתקלנו באירוע כזה של מחאה נרחבת שהוא תוצר של אינדיבידואלים שחברו יחד. זו לא שביתה שמונעת על-ידי ארגוני העובדים. יש שביתות הזדהות שכולן תוצר של התארגנויות שאין להן מעמד בתחום יחסי העבודה".

עו''ד ירון קרמר, שותף במשרד נ.פינברג / צילום: אופיר אייב

האם מותר למעסיק לסרב לבקשה ליום חופש?

לדברי עו"ד ירון קרמר, למעסיק יש אפשרות לסרב לבקשה לחופשה, אך מדובר במצב חריג. "למעסיק יש סמכות מלאה לאשר או לא לאשר חופשה לעובד. אם המעסיק לא מאשר, זה צריך להיות מסיבות ענייניות".

לדבריו, "באופן עקרוני, כשעובד מבקש יום חופשה, למעסיק אין זכות לשאול למה הוא רוצה את יום החופש. זה צעד לא לגיטימי של מעסיק. ברוב מקומות העבודה המעסיקים צפויים לאשר לכל הפחות יציאה לחופשה, ויהיו כאלה שיאשרו חופשה בתשלום מלא. המעסיק צריך לנהוג בתום-לב לגבי אישור החופשה. מעסיק יוכל לסנדל את היכולת של עובדיו לשבות אם לא יאשר לכולם את החופשה".

במצב זה יכולה להיווצר סיטואציה שעובדים רבים יבקשו חופש, והעבודה בארגון או במפעל תיפגע. עו"ד קרמר מסביר כי "במצב כזה המעסיק יוכל לאשר חופש רק לחלק מהעובדים. זה יכול להגביל את היכולת של אלה שרוצים לשבות. אם מעסיק לא מעוניין לשתף פעולה - הוא יכול להגביל את מספר העובדים.

"יש בלגן גדול במשק", אומר עו"ד קרמר, "בתוך הבלגן, מי שלא יאפשר לשבות - זה עלול להתפשר כאנטי-מחאה. זו סוג של נקיטת עמדה, גם אם הוא לא אומר שהוא תומך או לא תומך ברפורמה. המעסיקים נמצאים בסיטואציה קשה - מרבית המעסיקים להערכתי יאפשרו לעובדים את החופש לקחת ימי חופשה, גם במחיר של פגיעה מסוימת בשגרת העבודה.

"יש גבול דק אם העובד רוצה לשבות, וזה פוגע בעבודת המקום. המעסיק יכול לאשר חופשות כפי שהוא מאשר חופשות ברגיל, אם זה משבית קווי ייצור. בסיטואציות כאלה יהיו מעסיקים שלא יאשרו חופשה לכמות עובדים בצורה שתפגע בעבודה. אבל אני אומר את זה עם כוכבית. מרבית המעסיקים במשק יושבים על הגדר בשבועות האחרונים ולא נוקטים עמדות. למעשה, מעסיק שיבוא ויביע עמדה, יגיב בצורה פוזיטיבית נגד החופשה. הגם שלא מדובר בנקיטת עמדה, זה עשוי להתפרש כהבעת עמדה".

האם מותר לעובדים לקחת ימי מחלה?

לדברי עו"ד ירון קרמר, "לא לגיטימי להתחלות, אך זה צעד שאני מניח שינקטו בו. אם העובד הביא אישור שהוא חולה, על המעסיק לכבד אותו, אלא אם המעסיק חושב שהאישור מזויף".

האם מותר לעובדי המדינה לשבות?

עובדי מדינה שישבתו לא יקבלו שכר ולא יוכלו לקחת יום חופש. נציבות שירות המדינה הודיעה היום (א') כי עובד השובת לא יהיה זכאי לתשלום שכר ולא לניצול יום חופש. ההחלטה כוללת את עובדי משרד החינוך.

את ההודעה שלחה מנהלת תחום בכיר תנאי שירות ויחסי עבודה סיגל אביב למנהלים בכל משרדי הממשלה, יחידות הסמך ובתי החולים הממשלתיים.

מה קורה במערכת החינוך?

עובדי מערכת החינוך הם עובדי מדינה ולכן התשובה הקודמת כוללת גם אותם. שר החינוך יואב קיש הודיע היום שתלמידים שייעדרו מבתי הספר בשל המחאה יירשם להם חיסור, ומורים שייעדרו מסיבה זו לא יקבלו תשלום.

כ-30 מנהלי בתי ספר יסודיים בתל אביב הודיעו כי יכבדו את התלמידים ואת המורים שימצאו לנכון לקחת חלק בפעולות חברתיות על רקע החשש למבנה המשטר הדמוקרטי בישראל. "יום הלימודים ביום שני יתקיים בהתאם לאילוצים, ואנו נעדכן על כך", נמסר. גם בחלק מהתיכונים הודיעו כי יאפשרו למורים ולתלמידים להשתתף במחאה על חשבון שעות הלימודים, באישור ההורים. למרות זאת, משרד החינוך הודיע כי ימי הלימודים היום יתקיימו כסדרם.

ממשרד החינוך נמסר: "המשרד לא ייתן לגרור את מערכת החינוך בכלל ואת התלמידים בפרט לתוך ויכוח פוליטי. יום שני הקרוב, כמו שאר ימות השבוע, הוא יום לימודים רגיל לחלוטין - לא ניתנו אישורי היעדרות, לא לתלמידים ולא לצוותי ההוראה. במיוחד בימים אלה אנו חוזרים ומחדדים את השליחות בה בחרו אנשי החינוך ואת מחויבותם לממלכתיות ולהשארת הדעות הפוליטיות האישיות מחוץ לכותלי מוסדות החינוך". 

איך שומרים על איזון במקום העבודה ומה לגבי עובדים חיוניים?

בתוך כך, עולות שאלות ערכיות רבות בנוגע לכיצד מקומות עבודה ומנהלים צריכים להתנהל בנוגע לשביתה העממית. כיצד מתמודדים עם ויכוחים פומביים בבית העסק, האם דעתו של המנהל מייצגת את דעת העסק ואיך מתמודדים עם עובדים חיוניים למקום העבודה שמעוניינים לשבות? אחת הגישות המוצעות היא לנסות ולהגיע לעמק השווה עם מרבית העובדים, לשמור על גמישות ועל רגישות גבוהה לכוח האדם.

האם לאפשר לקבוצת עובדים לשבות?

לדברי מלי ביצור-פרנס, מנכ"לית חברת הייעוץ Tefen, נקיטת עמדה מסוימת במקרה זה היא טעות. "הייתי נמנעת מהמילה 'שביתה'. אם מישהו לא רוצה לבוא למקום העבודה, אני כמעסיקה אזמין אותו לקחת חופש, ושיעשה מה שהוא בוחר לעשות".

האם נכון שמנהל יביע עמדה המייצגת את הארגון כולו?

לדברי מלי ביצור-פרנס, "הכלל הבסיסי הוא לא להיכנס למקום של נקיטת עמדה. מעסיקים צריכים לזכור - החופש של הפרט מסתיים כשהוא פוגע בחופש של אדם אחר. מחובתו של המעסיק לשמור גם על תחושת הנוחות של העובדים השונים, וייתכן שיש בהם כאלה שיתנגדו לשביתה שנתפסת גם כאירוע פוליטי. מעסיקים חושבים שאם הם מנהלים או אף בעלים 'הם יכולים לעשות כרצונם' אבל מעסיק צריך לדעת שהוא לא בעל הדעה על נפשו של העובד. לעובד יש זכות לשבות או לא לשבות".

איך מונעים ויכוחים ודיונים פומביים בנושא במסדרונות ו/או בקבוצות הוואטסאפ?

"אנשים מתבטאים וקשה למנוע את זה", מציינת מלי ביצור-פרנס, "וכמובן שלא נכון לחסום זאת לחלוטין. אם יש דיון, צריך לקיים אותו, כל עוד המשתתפים לא מתסיסים. עם זאת, אי-אפשר לנצל משאבי מקום עבודה כדי לקדם דעות. אני ממליצה לכל המעסיקים לבקש ממחלקת משאבי אנוש להיות מחוברת, להזכיר ולהעיר שאנחנו מקבלים כל דעה, אבל העיסוק בקבוצות הארגוניות הוא בענייני עבודה. כדאי להוציא הנחיות של כללי התנהגות בקבוצה".

מה אומרים למי שבוחרים שלא להגיע לעבודה, מבקשים יום חופש, אבל הם נחוצים מאוד באותו יום?

מלי ביצור-פרנס מציעה: "לקיים מתודולוגיה שהיא כמה שיותר אג'ילית ומכילה. אם באמת יש משהו אקוטי, מומלץ לנסות להגיע לעמק השווה, אולי ללכת חלקית להזדהות עם השובתים, ובחלק אחר של היום לעבוד. מאוד חשוב שלא לעשות איפה ואיפה בין העובדים, ולשמור על שוויוניות, על רגישות ועל גמישות".

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"