גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהפך פוליטי בברלין: האם שוק השכירות עומד בפני שינוי?

אחרי שורת סקנדלים, כישלון ניהולי ורפורמת שכירות שנדחתה ע"י בית המשפט העליון בגרמניה, תושבי ברלין שברו ימינה ● כעת מתחיל משחק הפוקר הפוליטי, שיקבע אם השמרנים יעלו לשלטון לראשונה מזה שני עשורים, וישליך על גם תחום הנדל"ן בעיר

קאי וגנר, מנהיג מפלגת ה־CDU בברלין / צילום: Reuters, Axel Heimken/dpa
קאי וגנר, מנהיג מפלגת ה־CDU בברלין / צילום: Reuters, Axel Heimken/dpa

מהפך פוליטי נרשם בבחירות החוזרות שהתקיימו ביום ראשון במדינת-המחוז ברלין: המפלגה הסוציאל-דמוקרטית, שעמדה בראש בירת גרמניה במשך יותר משני עשורים הפסידה למפלגה השמרנית, שהתחזקה ביותר מ-10% וגרפה את מרב קולות הבוחרים. תושבי ברלין שברו ימינה, והשאלה כעת היא אם קואליציית השמאל ששלטה בעיר בעשורים האחרונים איבדה למעשה את אמון התושבים על רקע שורת סקנדלים, כשלים בניהול העירוני ורפורמת שכירות אחת שנדחתה למרבה המבוכה על ידי בית המשפט העליון של גרמניה.

מיליארדר במזומן: טדי שגיא מציע לרכוש מניות Kape ב־700 מיליון דולר 
הרוסים מגבירים לחץ, האוקראינים מבקשים סיוע: למי תיגמר התחמושת? | פרשנות

שלב הפוקר הפוליטי יצא לדרך

אחרי שהתבררו תוצאות הבחירות הסופיות מתחיל כעת שלב הפוקר הפוליטי בברלין (שהיא אחת מ-16 מדינות המחוז המרכיבות את הפדרציה הגרמנית). למפלגת ה-CDU, המנצחת הגדולה של הבחירות, שרשמה את התוצאה הטובה ביותר בעיר המחולקת-לשעבר מאז 1999, אין שותפות טבעיות לקואליציה. כדי לעלות לשלטון היא תצטרך לנסות ולפתות את "הירוקים" לזנוח את הקואליציה הקיימת עם הסוציאל-דמוקרטים, או להקים "קואליציה רחבה" יחד עם הסוציאל-דמוקרטים, מעין ממשלת אחדות מקומית.

 

מנהיג המפלגה בברלין קאי וגנר, שהכריז על הניצחון אחרי היוודע התוצאות, אמר כי הן "סימן ברור לצורך של ברלין בשינוי", והוסיף כי יתחיל מיד ב"שיחות גישוש" עם הצדדים. "קיבלנו את המנדט מהציבור", אמר.

אבל מהצד השני נמצאת הקואליציה המכהנת - השילוב של הסוציאל-דמוקרטים עם "הירוקים" ומפלגת "די לינקה" מהשמאל. כל אחת מהמפלגות איבדה קולות בבחירות הנוכחיות לעומת הקודמות, אבל יחד הן לא איבדו את הרוב שיש להן בסנאט המקומי. מי שאמורה להוביל את הקואליציה הזו היא ראשת העיר המכהנת פרנציסקה גיפיי, הגיבורה הטרגית של הבחירות הנוכחיות, שלא רק שהובילה את מפלגתה לתוצאה הגרועה ביותר מזה עשורים, אלא גם הפסידה במחוז הבחירה הישיר שלה למועמד שמרני.

גיפיי (44), שרה לשעבר בממשלה הפדרלית, תיכנס לפרלמנט רק בזכות העובדה שהיא עומדת בראש הרשימה. חוסר הפופולריות שלה, והעובדה כי רק 24% מתושבי העיר הביעו שביעות רצון מהממשלה המקומית במהלך כהונתה הם בין הסיבות המרכזית לתבוסה. גיפיי הודיעה עם זאת על רצונה להמשיך בקואליציה הקיימת "אם מצב הדברים יאפשר זאת".

השפעה מכרעת על החיים בעיר

לתשובה לשאלה איזו קואליציה תשלוט בברלין עשויה להיות השפעה מכרעת על החיים בעיר, ובין היתר על תחום הנדל"ן בברלין, שידע תהפוכות רבות בשנים האחרונות.

עצם קיומן של בחירות חוזרות, בפעם הראשונה בהיסטוריה המודרנית של העיר, היא מעין "הוכחה" לתדמית שברלין הרוויחה ביושר בעשורים האחרונים - של "העיר הבלתי מנוהלת". הבחירות הקודמות ב-2021 התנהלו תוך אי-סדרים משמעותיים, עם קלפיות סגורות, חוסר בכוח אדם, מניעת הצבעה ובעיות בספירה, שהובילו את בית המשפט העליון של גרמניה להכריז לפני שלושה חודשים על הצורך לקיים סיבוב נוסף.

קואליציית השמאל המשולשת שמובילה את ברלין נחשבת לאחראית לכך במידה רבה. לכך מתווספת תחושת חוסר ביטחון (ברלין היא אחת מהערים האלימות ביותר בגרמניה במספר תקריות לנפש, א"א), עבודות בלתי נגמרות בתחום התחבורה, פרויקטים גרנדיוזיים שעולים מיליארדים ומתעכבים כמו שדה התעופה החדש של ברלין או "ארמון הרפובליקה" שנבנה מחדש, והחלטות שנויות במחלוקת לסגור חלקים מהעיר לתנועת כלי-רכב. תורים לשירותים עירוניים יכולים להימשך חודשים.

אבל אולי "גולת הכותרת" ברשימת הכשלונות העירונית, היא חוסר היכולת לפתור את מצוקת הדיור החריפה בבירת גרמניה. מחירי השכירות בעשור האחרון האמירו, ההיצע קלוש ומי שמעוניינים לעבור לעיר משלמים מחירים מופרזים עבור דירות מרוהטות או חוזים בלתי-חוקיים. ישנו גם מחסור חריף במקומות בגנים ובבתי ספר.

 

רפורמה מקיפה שיזמה קואליציית השמאל, שכללה את הקפאת שכר דירה, הפחתתו לרמה שנרשמה לפני עשר שנים באופן חד-צדדי ומגוון הגבלות חמורות על שוק השכירות, נדחתה שנה אחרי שנכנסה לפועל על ידי בית המשפט העליון, והובילה למבוכה משמעותית לחברות בקואליציה.

על רקע זה, השמרנים ניצלו את החודשים האחרונים ואת הבחירות החוזרות כדי להבטיח תנופת בנייה בעיר, להחזיר את הביטחון לרחוב ולנהל באופן שוטף את הבעיות עימן מתמודדת בירת גרמניה. "המצב בברלין הצליח להפוך את ההצבעה לשמרנים להצבעה למפלגת מחאה", כתב הבוקר העיתון המקומי "טאגסשפיגל".

ה-CDU מעוניין להפוך את ההחלטה שלא לבנות דירות על שדה התעופה לשעבר "טמפלהוף", ומציע אף לבנות רובע חדש בברלין. הוא הבטיח לייעל את חלוקת אישורי הבנייה בעיר.

כדי לכונן קואליציה יצטרכו להיות פשרות

אך למרות הידידותיות המסתמנת של המפלגה המנצחת בבחירות לבעלי הדירות ולקבלנים, כדי לכונן קואליציה יהיה עליה להתפשר בעניין. בשורה התחתונה, כ-80% מהתושבים בעיר, כולל מצביעי השמרנים, חיים בשכירות. מנהיגת מפלגת "הירוקים" בטינה יאראש כבר הודיעה כי "אינה שוללת" כניסה לקואליציית עם ואגנר וה-CDU, "אך יהיה צורך בפשרות רבות בתחום ההגנה על הדיירים והתחבורה".

הירוקים דורשים בין היתר סגירת רחובות מרכזיים לתנועת כלי רכב, הורדת המהירות המקסימלית בעיר ל-30 קמ"ש והגנה מקיפה מפני העלאות שכירות או פינוי מדירות. הם גם הביעו בעבר תמיכה ביוזמה "להלאים" באמצעות רכישה חברות ענק המחזיקות בעשרות אלפי דירות בברלין, כדי לקדם דיור בר-השגה.

מכנה משותף רחב יותר יכול ואגנר למצוא אולי עם הסוציאל-דמוקרטים, במה שמכונה "קואליציה רחבה" ומה שעבד היטב בעבור אנגלה מרקל ברמה הפדרלית, וגם נרשם בהיסטוריה של העיר עצמה. העובדה כי הוא יעמוד בראש קואליציה כזו בגלל הפרש הקולות בין המפלגות אמורה לקדם את האפשרות, אך הדבר תלוי בסוציאל-דמוקרטים. במצב עניינים כזה, ייתכן כי גיפיי תפרוש מתפקידה ותוחלף על ידי דמות אחרת מהמפלגה.

בכל מקרה, השמרנים הזהירו ביממה האחרונה מפני המשך "העניינים כרגיל" וכהונה נוספת לקואליציה הקיימת. "זו תהיה קואליציה של מפסידים, שאינה משקפת באופן הוגן את רצון הבוחרים", אמר בכיר ב-CDU לתקשורת. גם מנהיג המפלגה-אחות בבוואריה, מרקוס זדר, אמר כי יש לתת ל-CDU את האפשרות להרכיב ממשלה בברלין, אותה כינה "עיר במצב כאוס".

גיפיי מצידה שבה והבהירה כי "השאלה היא מי מסוגל להחזיק רוב יציב", אך הודתה כי משמעות התוצאות הן ש"הציבור מעוניין בשינוי ולא בהמשך הדברים כמו שהיו". "הבחירות בברלין אולי יצרו מנצח ברור, אבל לא קבעו בינתיים בדיוק מי ישלוט בעיר בעתיד", כתב ה"שפיגל".

עוד כתבות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסכים ירוקים בוול סטריט: נאסד"ק עולה באחוז וחצי

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה