גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כבוד הנשיא, אסור להתפשר על זכויות אדם - הדמוקרטיה הישראלית שברירית גם ככה

הדמוקרטיה הישראלית טרייה יחסית, שברירית ומותקפת, וחלק ממקבלי ההחלטות בה נעדרים תרבות דמוקרטית ● אל מול זאת, צעדים אמיצים של בג"ץ לאורך השנים שמרו על צביונה הדמוקרטי של המדינה ועל זכויות מיעוטים ● פשרה עם מי שמאיים על כך כדי להיחלץ מבעיותיו המשפטיות, תוביל בהכרח לשינוי האופי הדמוקרטי של ישראל

נשיא המדינה, יצחק הרצוג / צילום: תמר מצפי
נשיא המדינה, יצחק הרצוג / צילום: תמר מצפי

דמיינו שכותבי המהפכה המשפטית שמנסה לשנות את העקרונות החוקתיים של מדינת ישראל, לא היו מהקואליציה. דמיינו שלא היינו בכלל יודעים מה הוא שיוכם הפוליטי, מה צבע עורם, מהיכן הם או הוריהם הגיעו לכאן, אם הם עשירים או עניים, חלק מהמיעוט או מהרוב, סטרייטים או להט"בים, גברים או נשים, יהודים או ערבים.

איך הייתה נראית תוכנית למהפכה משפטית כשזהות הכותבים שלה לא משנה? האם הייתה בה החלטה שהקואליציה היא זאת שתמנה שופטים, שיועצים משפטיים יהפכו משרות אמון, שעילת הסבירות ועליונות חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, שמכוחם בית המשפט מגן על זכויות האדם, יבוטלו?

"רגע לפני התנגשות": הנשיא הרצוג הציג מתווה פשרה לרפורמה המשפטית
מתווה הפשרה של הנשיא הרצוג: דילוג מעל מוקשים וכמה סיבות לתקווה | ניצן שפיר, פרשנות
לוין ורוטמן הציעו לאופוזיציה לקיים מגעים; לפיד: "התנאי ההכרחי לתחילת דיאלוג - עצירה של כל תהליכי החקיקה"

השאלה הזו עומדת ביסוד התאוריה שהופיעה בכתביו של ג'ון רולס, הגורסת כי יסודה של חברה דמוקרטית ליברלית, חברה שאזרחיה חופשיים לחיות בה את חייהם בהגנת החוק, הוא באמנה שנכתבת מאחורי "מסך בערות". במילים אחרות: כללי המשחק נקבעים על עיוור.

גם אם אפשר להצדיק שינויים במערכת המשפט, גם מאחורי מסך הבערות לא ניתן להצדיק את מכלול המהלכים שיובילו את ישראל להיות דומה יותר להונגריה.

אבל צריך להיתמם כדי להניח שהכללים בישראל נכתבו מאחורי מסך בערות. גם ללא המהפכה המתוכננת - הדמוקרטיה הישראלית רחוקה מכך. היא טרייה יחסית, שברירית, מותקפת, שחלק ממקבלי ההחלטות בה נעדרים תרבות דמוקרטית. יש בה פערים חברתיים עצומים שמאיימים להפוך אותה לאות מתה, היא חלה רק על חלקים מסוימים בארץ המסוכסכת הזו ומכשירה כיבוש של עם אחר, קיימת בה אפליה בחלוקת המשאבים הציבוריים, והיא מתמודדת לא פעם מול אופיה היהודי של המדינה שמאתגר אותה.

טוב להיות בה צעיר, עשיר ובריא - ועדיף גם גבר, אשכנזי ממרכז הארץ. ועדיין, למרות הכול, בית המשפט הוא המקלט האחרון עבור אזרחי המדינה - "המבצר האחרון של זכויות האדם", כפי שהגדיר זאת מנחם בגין.

המנדט מהנשיא לא כולל ויתור על זכויות בסיס של אזרחי המדינה

על חלק מהדברים שנכתבו כאן אפשר להתווכח, אבל כדי לחיות כאן יחד, כללי המשחק צריכים להיכתב תחת מסך בערות ותחת כללים של צדק, הגינות והסכמה רחבה - זו לכל הפחות אמורה להיות שאיפה מובנת מאליה.

אלא שפשרה נעשית בתום-לב ובין צדדים סימטריים למהלך - ולא בין מי שמבקש לעקור את עילת הסבירות רגע לפני שבג"ץ משתמש בה כדי לפסול את כהונתו של העבריין המורשע אריה דרעי; ולא כשמי שמוביל דה-פקטו את הרפורמה נאשם בשלושה כתבי אישום, ויחד עם ממשלתו מנהל מערכה נגד היועצים המשפטיים - שומרי הסף; ולא כאשר תומכים ב"הידברות" אבל ממשיכים לקדם במרץ חקיקה דורסנית ומהירה שמשנה את יסודות המשטר.

חמור מכל: בשעה שאפשר לדון על הגיוון הנדרש במערכת המשפט ועל ייעול ההליכים המשפטיים לטובת אזרחי המדינה, המנדט שקיבל הנשיא וזה שהוענק מטעם העם לחברי הכנסת לא כולל ויתור על זכויותיהם הבסיסיות של אזרחי המדינה.

לפחות עבורי כהומו, ברור שהדמוקרטיה הישראלית לא עוצבה מאחורי מסך בערות. עד 1988 זהותי הייתה בכלל אסורה על-פי חוק. החוק מפלה אותי ואת חבריי בתחומים רבים, וההתקדמות שכן נעשתה היא בזכות פסיקת בתי המשפט - בין היתר גם מכוח הסמכויות שכעת הוגי המהפכה דורשים ליטול ממנו ולהפקיר את זכויותינו לשרירות-ליבם.

הפסיקה מכירה בנו כבני זוג דה-פקטו ומכירה בחלק מהזכויות הניתנות מכוח הכרה בהסכמי חיים משותפים וגירושים, ופתחה דלת לנישואים חד-מיניים במדינה זרה, הורות משותפת ואימוץ, טיפולי הפריה, פונדקאות ועוד שורה ארוכה של זכויות שניתנו מכוחה.

בג"ץ, בצעד אמיץ לשעתו, קיבל בפסק הדין דנילוביץ' את עתירתו של בן זוגו של דייל אל על לקבל הטבה דומה לאלה של זוגות הטרוסקסואליים בהסכם הקיבוצי לכרטיסי טיסה בהנחה בעבור בני ובנות זוגם של דיילים, ובג"ץ הוא שהעניק לבן זוגו של פרופ' עוזי אבן את אותן הזכויות המוענקות לבן זוג ידוע בציבור של איש סגל.

המהפכה קורעת אותנו לגזרים, ולא ההתנגדות לה

כמה אלמנטרי זה נשמע לכם עכשיו? כמה הזויה העובדה שנדרש מאבק משפטי לשם כך? כמה אלמנטרי זה ימשיך להיות כאן גם כשבג"ץ יאבד כוחו? כמה דמוקרטיה תישאר אז?

לא מדובר כאן על מאבק לקדמה - שכן טרנסג'נדרים מופלים מדי יום, וזכויות האדם לא ניתנות כאן על מגש של כסף לאיש - רבים מאזרחי המדינה לא זכאים לכל הזכויות הבסיסיות - אלא על מאבקו של סיזיפוס למנוע מהאבן הגדולה להידרדר מטה ולהמיט חושך על כולנו. המהפכה היא שקורעת אותנו לגזרים, ולא ההתנגדות לה.

החלשת הרשות השופטת היא לא רק בעיה שלי, היא גם שלכם ושלכן. בג"ץ הוא שמנע סגירת עיתון בשנות ה-50, והוא שאיפשר שידורי טלוויזיה בשבת, ביטל את אפליית הנשים בקבלה לקורס טייס, ביטל את הסעיף בחוק השיפוט הצבאי שאיפשר מעצר חייל לארבעה ימים ללא דיון בפני שופט, אסר את אפלייתם של ערבים בקניית קרקע ציבורית ביישוב קהילתי, ביטל את הסדר הכבילה של עובדים זרים בישראל וחייב את מיגון הכיתות בשדרות - נגד עמדת הממשלה. אלה רק מקצת מפסיקות המופת שמשקפות הגנה על כל אדם כאן. בג"ץ פסק גם במקרים "קטנים" יותר, כשרק בחודש שעבר מנע ניתוק מחשמל של אזרחים שיוכיחו מצב כלכלי או רפואי קשה.

הדמוקרטיה הישראלית מחוררת, בעבור רבים היא נראית ריקה מתוכן גם היום. פשרה או הידברות תחת כל אלה, ובנסיבות האלה, היא פשרה על זכויותינו הבסיסיות כבני אדם, ולא כנתינים של המדינה הזו. לכן יש לדחות אותה, כשם שיש לדחות פשרה על השאלה אם נכון או לא לפתור מחלוקות באלימות, או פשרה על כל יסוד אחר שמקיים אותנו כחברה ולא כג'ונגל.

עוד כתבות

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת"א: פשיטה על משרדי ארית

חוקרי רשות ני"ע הגיעו למשרדי ארית תעשיות באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ● ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה, ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של החברה-הבת רשף טכנולוגיות

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים, והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי, שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים בין ארה"ב ואיראן

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים; באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל-על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה, וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של ווייזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גיאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר הולכים צפונה ודרומה", כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, מייסדת ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"