גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העבודה המלחיצה בעולם: מה אפשר ללמוד מבועטי הפנדלים במונדיאל

רובנו לא ניצבים לעיני מיליארדים כשגורל האומה מונח על כתפינו, אבל כל עבודה דורשת עמידה בלחצים ● פסיכולוג נורבגי בילה חמש שנים במחקר על הדקות המתוחות ביותר בספורט, וחזר עם תובנות שרלוונטיות לכולנו

לאו מסי מבקיע בדו־קרב הפנדלים בגמר גביע העולם, קטאר 2022 / צילום: Reuters, Kai Pfaffenbach
לאו מסי מבקיע בדו־קרב הפנדלים בגמר גביע העולם, קטאר 2022 / צילום: Reuters, Kai Pfaffenbach

 

ישנם יותר אנשים שטסו לחלל מאשר שחקני כדורגל שבעטו בדו-קרב פנדלים במשחק בגביע העולם בכדורגל. אין אף אדם בעולם שניסה להבין לעומק את מוחותיהם של הספורטאים האלה יותר מהפסיכולוג הנורבגי גיר ג'ורדט (Geir Jordet). הוא בילה חמש שנים מחייו בצפייה בצילומים של כל פנדל מכל תחרות בינלאומית מרכזית בכדורגל גברים בחצי המאה האחרונה. "זה ממש כל מה שעשיתי", אמר. "הייתי קצת ישן, מדי פעם, ואכלתי כשהייתי חייב. אבל בעיקר חקרתי פנדלים".

המקצועות שכבר נפגעים מפריחת הבינה המלאכותית
איך הפך מג'די כתאני את רשת הסופרים מהמגזר הערבי לאימפריה, שעכשיו גם מגיעה לגוש דן
קפיצות הקריירה הגדולות של נבחרי 40 עד 40 של גלובס בשנה החולפת

מטרתו הייתה ללמוד כל מה שהיה מסוגל על המורכבויות של ביצועים תחת לחץ - וזהו האופן בו הלקחים ממגרש כדורגל בקטאר חלים על כל מקצוע. כשאתם צופים בכדורגל בעבודה ושומעים צלילים גרוניים משונים ברחבי המשרד, אתם יכולים לצפות לכמה דברים משלב הנוק אאוט בגביע העולם: הברזילאים יפשלו, האנגלים ימצאו דרכים להשפיל את עצמם וחלק מהמשחקים ייגמרו בייסורי הפנדלים. היו חמישה כאלה במונדיאל האחרון, שהצטרפו לכ־20% ממשחקי שלב הנוק אאוט במונדיאל מאז 1986, שנגמרו בפנדלים.

זה הרגע בו משחק מתיש פיזית הופך לקשה מנשוא מבחינה פסיכולוגית. אם עדיין יש תיקו לאחר ההארכה, הנבחרות עוברות לפורמט שיש לו מעט מן המשותף עם כל מה שקרה קודם לכן. כל נבחרת בוחרת חמישה שחקנים שבועטים בעיטת עונשין ברוטציה ואז הקבוצות בועטות לסירוגין עד שיש מנצחת. בהיסטוריה של פנדלים בגביע העולם לגברים ולנשים, נבעטו 396 בעיטות עונשין והובקעו 280 גולים, כלומר ממש לא מובטח שפנדל יהפוך לגול, ובכל זאת מי שלא מבקיע מרגיש איום ונורא.

זו דרך מגוחכת להכריע את המשחקים הגדולים ביותר של הספורט, אבל נראה שיש משהו בפנדלים שלא ניתן לעמוד בפניו. ככל שההימור גדול יותר, הם נראים יותר אכזריים, והקו המבדיל בין חגיגות לאכזבה נעשה דק מבעיטה לבעיטה. זה האירוע הכי מותח בספורט, אז ברור למה פסיכולוג ימצא בו עניין.

רובנו לא צריכים לחשוש לגבי הייסורים המנטליים הכרוכים בלבעוט בעיטת עונשין לעיני כמה מיליארדי אנשים. אבל האתגרים של ביצועים תחת לחץ הם אוניברסליים. לכולנו יש רגעים בקריירה שיכולים לתת הרגשה של פנדלים במונדיאל - ריאיונות עבודה, פגישות מכירה, שיחות לא נעימות שאנחנו מנסים להימנע מהן כבר כמה שבועות - וישנם שני לקחים רבי ערך במיוחד העולים מהניתוח שעשה ג'ורדט.

הראשון הוא שפנדלים הם לא דו-קרב בין שני אנשים אלא מאמץ קבוצתי הכולל את כל מי שנמצא על המגרש. השני הוא שפסיכולוגיה משחקת תפקיד עצום בקביעה מי ינצח, ולמה. זה גם ספורט קבוצתי וגם קרב מוחות.

הכל בראש

הרבה לפני שהיה מרצה בבית הספר הנורבגי למדעי הספורט, ג'ורדט, בן 48, הבין את הגורמים הקוגנטיביים שמשחקים תפקיד בסבבי פנדלים בעקבות ניסיון אישי, והוא עדיין זוכר את הלב שלו פועם בחוזקה לקראת בעיטת עונשין שבעט כנער בנורבגיה. "כיוונתי לפינה הימנית", אמר. "הייתי כל כך עצבני שפספסתי לגמרי והבקעתי בבעיטה לפינה השמאלית".

גיר ג'ורדט. ''הצלחתי להישאר נשוי בתקופה. וזה הישג'' / צילום: ויקיפדיה - Thor Brodreskift

לאחר שסיים לימודים ב־2004 עבר להולנד ולא היה יכול למצוא זמן או מקום טובים יותר לטפח את האובססיה שלו לפנדלים. המדינה הפסידה שלוש תחרויות בינלאומיות רצופות במשחקים שנגמרו בבעיטות עונשין, וההפסדים הקשים האלה הפכו את הפנדלים לנושא של טראומה לאומית. כשהחל את מחקרו על הלחץ של בעיטות עונשין, בכירי הכדורגל בהולנד באופן טבעי הביעו עניין.

הוא אומר שהקדיש כל שעת ערות בחמש השנים הבאות לחקירה אינטלקטואלית של בעיטות עונשין. "הצלחתי להישאר נשוי בתקופה הזו", אמר ג'ורדט, "וזה הישג".

בימים שבהם צילומים ישנים לא היו זמינים ביוטיוב, הוא איתר כל מקרה של בעיטות עונשין לגברים מגביע העולם, מאליפויות גביע אירופה וממשחקי ליגת האלופות מאז 1976. במקרים בהן רשתות השידור לא הצליחו לאתר בארכיונים שלהם סרטונים ספציפיים שביקש, גייס למשימה אספנים פרטיים שיש להם מחסנים עמוסים קלטות וידאו ישנות.

הוא תיזמן כמה זמן לוקח כל חלק בתהליך. הוא חקר בזכוכית מגדלת את שפת הגוף. הוא למד איך שחקנים התנהגו כשחגגו הבקעה ואיך הביעו אכזבה כשהחמיצו או כשהשוער הצליח להדוף את הבעיטה. הוא רטן כשבמאי שידור המשחק עברו למצלמה העוברת על תגובות הקהל ושמח כשהמצלמות התעכבו על השחקנים במגרש. לאחר שכימות מאגר הנתונים העצום הזה לא היה מחמיר מספיק עבורו, ג'ורדט אפילו בחן את האינטואיציות שלו בניסויי שדה וריאיין שחקנים על התחושה לשאת על הכתפיים את כבודה של מדינה שלמה.

המחקרים שפרסם ה"פלה של חוקרי הפנדלים" עזרו להציג כמה רעיונות המעצבים את הדרך בה אנשים חושבים על הספורט הפופולרי ביותר בעולם. הוא גילה שחרדה היא הרגש שהכי מקושר לבעיטות עונשין, ומידת הלחץ ששחקן מרגיש הייתה החיזוי האמין ביותר להצלחה. ישנם שחקנים הממהרים לבעוט את הבעיטות כדי פשוט לגמור עם זה. אחרים נמנעים מקשר עין עם השוער. שחקן אחד אמר לג'ורדט שהוא חשש שמצלמות הטלוויזיה יקלטו את הרעד ברגליו. כך שמוחות מכריעים בעיטות עונשין לא פחות מידיים ורגליים. כששחקנים נמצאים בפוזיציה בה בעיטה מוצלחת תעניק לקבוצתם ניצחון מיידי, הם נוטים להצליח יותר ממצב בו אי־הבקעה תגרום להם להפסד. במקביל, השוערים הם גיבורים כשהקבוצות שלהם מנצחות, אך לעתים רחוקות מואשמים כשהן מפסידות, וזה משחרר מהם חלק מהסטרס כשהם ניצבים מול השחקן הבועט, שעומד 11 מטר מולם.

עבודת צוות

שחקנים שמיהרו לבעוט את הפנדלים החמיצו יותר לעומת שחקנים שלקחו את הזמן להירגע ולהתכונן, על פי המחקר שלו. ההמלצה שלו: להאט. לקחת נשימות עמוקות ולסמוך על הרוטינה זו דרך טובה להשתלט על המצב. מה שחשוב, מכיוון ששחקנים שמרגישים בשליטה מציגים ביצועים טובים יותר ממי שמשותקים מחוסר הוודאות שבמקריות. אבל זה סוג של עבודה מנטלית שצריכה להתחיל הרבה לפני המונדיאל, אמר ג'ורדט, שמציע להתאמן על כל פרט מהתהליך. "אתה רוצה שתהיה לך גישה כמעט כמו מכונה, כמעט כמו רובוט", אמר.

ייתכן שהממצא הכי לא אינטואיטיבי שגילה הוא שעבודת צוות גורמת לבעיטות עונשין להצליח. זה נשמע מוזר. אבל פנדלים הם ספורט קבוצתי שרק מתחפש לעימות אחד־על־אחד. ישנה הדבקה אמוציונלית שבה אפילו התגובות של שחקנים יכולות להשפיע על האירועים במגרש - לטוב ולרע. ג'ורדט אמר שבניסויי מעבדה ובמגרש אפילו עצם החגיגה של שחקנים לאחר גול מגבירה את הסיכויים של הקבוצה כולה לנצח בפנדלים. ככל שהחגיגה גדולה יותר, כך טוב יותר, אמר הפסיכולוג. הניפו ידיים לאוויר, הכו על החזה, אפילו תקרעו את החולצה! ("אני יכול לתאר לעצמי ששאגות ניצחון כאלה בסביבה משרדית הן אולי לא התגובה האידיאלית", אמר ג'ורדט).

זה נכון גם לגבי השחקנים הצופים בבעיטה מאמצע המגרש. לבעוט בעיטת עונשין זו חוויה מאוד מבודדת. חברי הקבוצה יכולים לגרום לה להיות פחות כזו. "תתקשרו אחד עם השני. תדברו. היו נוכחים עבור הזולת. זוזו, תעשו אינטראקציה", אמר ג'ורדט. "זה הרבה יותר פרודוקטיבי מלעמוד בשקט ולא לזוז, שזה מה שהרבה קבוצות עושות".

ג'ורדט גילה גם שהצלחה מולידה הצלחה בפנדלים. קבוצות שזכו בשני סבבי הפנדלים הקודמים שלהן צפויות להצליח יותר בפעם הבאה שיהיו בבעיטות עונשין לעומת קבוצות שהפסידו בשני הסבבים האחרונים. במונדיאל האחרון המחקר הזה היה רלוונטי במיוחד: כשקרואטיה היממה את ברזיל ברבע הגמר זה היה הניצחון הרביעי הרצוף של הקרואטים בפנדלים.

ספורט הוא כלי יעיל למחקר התנהגות, אך פנדלים במונדיאל נחקקים בזיכרון בגלל שהם קורים בסך הכל פעמים מעטות, וראוי להיות ספקן לגבי כל ממצא המבוסס על דגימה מוגבלת. אפילו מי שיודע על פנדלים יותר מכל אחד אחר מודה שהיה רוצה לדעת אפילו יותר.

לכן היה לג'ורדט נוח באופן מפתיע לחטוף קורונה בדיוק בחורף האחרון. הוא ביטל פגישות, והבין שהוא יכול לעשות עם הזמן הפנוי שלו מה שבא לו. הוא חזר לארכיונים וצפה בעוד פנדלים. "עשיתי צלילת עומק לפנדלים של נבחרות ברזיל וארגנטינה", אמר. "זה היה השבוע הכי כיפי של השנה".

עוד כתבות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בתל אביב; היום עדכון המדדים, אלה שיוצאות ואלה שנכנסות למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן, היום / צילום: חיים צח-לע''מ

בלינקן הגיב בביטול לדברי נתניהו על מבצע ברפיח: "אנשים אומרים דברים"

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?