גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החגיגה בסחורות החקלאיות נרגעה, וציננה את מניית ענקית הדשנים מישראל

לא רק החקלאים הרוויחו מנסיקת מחירי החיטה, התירס והסויה, אלא גם יצרנית הדשנים איי.סי.אל (כיל), שהציגה השבוע תוצאות שיא ● אז מדוע המשקיעים לא התלהבו מהדוחות הכספיים, ומה התחזיות לשנה הקרובה בשוק הדשנים לחקלאות

ICL / צילום: יח''צ
ICL / צילום: יח''צ

מחירי הסחורות החקלאיות, עולם שנתפס בעבר כסולידי ואפור, משכו אליהם לא מעט תשומת לב בשנים האחרונות, ובמיוחד ב־2022. שילוב של אפקט פוסט קורונה בדמות משבר בשרשרת האספקה, לצד מחירי אנרגיה תנודתיים ומלחמה בין שתי ספקיות חיטה עולמיות- רוסיה ואוקראינה, טלטלו את מחירי הסחורות והשליכו על המחירים שמשלם הציבור בקניות בסופר או במסעדה.

זיהום נחל אשלים: כיל תשלם 115 מיליון שקל להשלמת עבודות השיקום
ירידת מחירי החיטה והתירס צפויה להאט את האינפלציה בעולם  
אפילו אחרי ההסכם בין רוסיה לאוקראינה, מלאי הדגנים בעולם קטן 

את הטלטלות הללו ניתן לראות במחיר החיטה למשל, שזינק בכ־120% מתחילת שנת 2020, טרם פרוץ הקורונה, ועד למרץ אשתקד - חודש לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה, שגרמה לשיבוש באספקת החיטה ואיימה ליצור מחסור עולמי בסחורה.

ככל שנמשכה המלחמה והתברר כי הבהלה הייתה מופרזת, ירד מחיר החיטה ב־36% תוך ארבעה חודשים, ומאז ועד היום היא נסחרת ביציבות יחסית, במחיר שעדיין גבוה בכ־42% מזה שבו היה לפני שלוש שנים.

 

לא רק מחירי החיטה האמירו, גם מחירי סחורות אחרות זינקו באותה תקופה, הגם שלא כולן מושפעות באותה מידה מהמלחמה באוקראינה. אולם הבהלה מהמצב שלחה גלי הדף גם למחירי התירס, האורז, הסוכר והסויה.

כך למשל, זינק מחיר התירס ב־77% בתוך שלוש שנים, אף שבאמצע 2022 חלה ירידה של כרבע במחירו מרמות השיא. מגמה דומה נרשמה במחירי הסויה, שהוכפלו בשלוש השנים האחרונות, והאורז שמחירו עלה ב־32% באותה תקופה.

ביקושים גוברים על אף אתגרי הענף

עליית מחירי הסחורות החקלאיות הגבירה את לחצי האינפלציה בעולם כולו, אך גם הגדילה את הכנסותיהם של החקלאים, שרבים מהם הרוויחו בשנים האחרונות סכומי עתק שעליהם יכלו רק לחלום קודם לכן. אלו אפשרו להם להרחיב את השקעותיהם במוצרים המיועדים להגדיל את התפוקה החקלאית - בין היתר דשנים.

אחת הנהנות ממגמה זו בשנים האחרונות היא ענקית הדשנים הישראלית איי.סי.אל גרופ (לשעבר כימיקלים לישראל), המפיקה אשלג בים המלח, כמו גם מוצרים נוספים ובהם ברום ופתרונות אחרים לתחומי החקלאות.

הדשנים שמייצרת איי.סי.אל  (ICL) משמשים בעיקר לתחום של גידולים חקלאיים, ומחירם מושפע בין היתר מעליית מחירי הסחורות, קרי התוצרת הסופית של החקלאים. במהלך השנה דיווחה החברה על ביקושים גוברים למוצריה ומחירים גבוהים יותר במרבית השווקים, על אף עלויות גבוהות יותר של חומרי גלם ואתגרים גלובליים בשרשרת האספקה.

השבוע פרסמה איי.סי.אל, שבשליטת החברה לישראל של עידן עופר ובניהולו של רביב צולר, את תוצאותיה הכספיות לסיכום 2022, שבהן הציגה מכירות שיא: מחזור הכנסות של 10 מיליארד דולר, המהווה זינוק של 43% ביחס לשנה הקודמת. הרווח הנקי זינק ב־175% לעומת 2021 ל־2.16 מיליארד דולר. ועדיין, המשקיעים הגיבו באכזבה לדוחות עם נטייה לירידות במניית החברה.

שווי השוק הנוכחי של איי.סי.אל, 34 מיליארד שקל, ממקם אותה כחמישית בגודלה מבין החברות בבורסה בת"א, מתחת לענקית התוכנה נייס, הבנקים הגדולים הפועלים ולאומי וחברת התרופות טבע.

בשנה החולפת המניה הניבה למשקיעים ביצועים פושרים, עם ירידה של כ־10% בערכה, אולם בסיכום שלוש השנים האחרונות הללו יותר מהכפילו את כספם, עם תשואה של מעל ל־120% שרשמה המניה.

 

המשקיעים מנסים לצפות לאן פני השוק

התגובה הצוננת לדוחות שפרסמה איי.סי.אל השבוע נבעה מאי עמידתה בתחזיות השוק, ככל הנראה גם בשל הירידה של עשרות אחוזים במחירי חלק מהסחורות החקלאיות מהשיא שרשמו באמצע 2022, שמשפיעה על הביקוש למוצרי הדישון של החברה ועל מחירם. בשוק ציפו לרווח למניה של 29 סנט ברבעון הרביעי (החברה הציגה רווח של 28 סנט), ולהכנסות רבעוניות של 2.22 מיליארד דולר (בפועל נרשמו הכנסות של 2.09 מיליארד דולר).

מעבר לכך המשקיעים מסתכלים קדימה ומנסים לפענח מה יקרה למחירי הסחורות החקלאיות בשנים הקרובות.

"הפעם האחרונה שבה מחירי הסחורות היו 'מאוזנים', אם אפשר לקרוא לזה ככה, הייתה בשנת 2019", אומר מומחה לענף הסחורות. "הקורונה שיבשה את סדרי העולם. אמנם ענף החקלאות המשיך לתפקד, משום שאנשים חייבים להמשיך לאכול, לכן החקלאות תמיד הוחרגה גם בסגרים הכי נוקשים. אבל אז באה 2021, וכשכל העולם התחיל לצאת בהדרגה מהקורונה, שרשראות האספקה השתגעו".

לדברי אותו מומחה, "הדרמה הגדולה בתחום הסחורות הייתה סביב עלות התובלה הימית. שליחת מכולה מסין לארה"ב בשנת 2019 עלתה בערך 2,000 דולר, ותוך זמן קצר קפצה ל־20,000 דולר ערב שנת 2022. שרשראות האספקה הפכו לשבירות, חברות ומדינות התחילו לצבור מלאים, ועם פרוץ המלחמה בין אוקראינה לרוסיה כל הענף נסחף למערבולת".

קיטון במחיר האשלג, אך הרמות עדיין רווחיות

הדרמה במחירי הסחורות אולי נרגעה במהלך השנה שעברה, אבל המחירים של חלקן נותרו גבוהים היסטורית, למרות הירידות המסוימות במחצית השנייה של 2022. מומחה הסחורות מנסה להסביר את התנהגות החקלאים בעולם.

"אחרי שנים שלא הרוויחו טוב, עם הזינוק במחירי הקומודיטיס הם עשו 'ים של כסף', וכך בברזיל ובארה"ב מסתובבים היום מיליונרים חדשים. מנגד, ההתייקרות במחירי הדשנים וחומרי ההדברה שוחקת את הרווחיות שלהם. לכן ייתכן שחלקם מבקשים להמעיט ככל הניתן בדישון והדברה בשטחיהם. כך הביקושים קטנו בשנה החולפת", אומר המומחה, אך הוא מעריך כי הביקושים צפויים להתאושש בהמשך 2023.

בענף יצפו בתקופה הקרובה, לדברי גורם אחר המעורה בתחום, לראות את החוזה הבא של איי.סי.אל למכירת אשלג להודו, "שמהווה למעשה מעין בנצ'מרק לענף". החוזה ייחתם כנראה במהלך השבועיים הקרובים, ולדברי הגורם "הוא צפוי לנקוב בסביבות מחיר של 500 דולר לטונה אשלג. זה נמוך מהרמה של 590 דולר שנרשמה לפני שנה.

"ה'פיק' נרשם אשתקד בברזיל", מזכיר אותו גורם, "כשבמחצית הראשונה של 2022 הגיע מחירה של טונה אשלג ל־1,200 דולר. זה מחיר מטורף שהחקלאים לא יכולים לעמוד בו".

אותו גורם מעריך שהמחירים יתכנסו במחצית השנייה של 2023 לכיוון 500 דולר לטונה אשלג. "הממוצע ההיסטורי מדבר על מחיר שנע בין 300 ל־350 דולר לטונה, כך שמבחינת חברות כמו איי.סי.אל רמות המחירים טובות ורווחיות. שיא כמו שהיא חוותה בשנת 2022 כנראה לא יחזור על עצמו, אבל עדיין 2023 צפויה להיות השנה השנייה הטובה בתולדות החברה".

עוד כתבות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"