גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שאלתי עובדי יוניקורן צעירים מי התנסה בכלי בינה מלאכותית. הופתעתי מהתשובה

בסביבת עבודה כה משתנה וקריירה הולכת ומתארכת, קשה לדעת מה יידרש מאיתנו כדי להיות אפקטיביים ● לכן חשוב להשקיע בהתנסות ובידע - יתרון ששום חדשנות לא תוכל לקחת מאיתנו, בין אם אנחנו הייטקיסטים, קמעונאים, אנשי פרסום או פנסיונרים בצרפת

תמונה שייצר מידג'רני לפי ההוראה: מולטיטסקינג של אישה מבוגרת בסביבה דיגיטלית
תמונה שייצר מידג'רני לפי ההוראה: מולטיטסקינג של אישה מבוגרת בסביבה דיגיטלית

הכותב הוא מנכ"ל Anyverse, מרצה ומומחה בינלאומי לחדשנות וטכנולוגיה

השבוע אני רוצה להכניס אתכם לתוך הראש שלי ולשתף ברצף מחשבות שרצות איתי בחודשים האחרונים בנוגע להזדקנות (לא שלי - אני מרגיש דווקא מאוד צעיר), למידה וכלים לעולם החדש. בשבועות האחרונים צרפת רועדת בשל מחאות נגד רפורמת הפנסיה של עמנואל מקרון. מבלי להיכנס לעומק הרפורמה, נסביר כי מה ש"מדליק" במיוחד את המוחים הוא הכוונה להעלות את גיל הפרישה מ־62 ל־64.

זה כבר קורה: אלה המקצועות שנפגעים מבינה מלאכותית 
אילון מאסק נגד ChatGPT: "יש לטכנולוגיה יכולות רבות - אבל גם סכנה רבה" 
ביקשנו מבוט להקים סטארט-אפ לגמרי בעצמו, והוא הצליח 

השיח הזה סביב גיל הפרישה התחבר אצלי לשיחה שערכתי עם בני הבכור בן ה־9, שהתקיימה לפני כמה שבועות על שחקן הכדורגל האגדי פלה שנפטר לא מזמן. ראינו יחד סרטון על הקריירה שלו, ואז הוא שאל אותי באיזה גיל פלה נפטר. כשעניתי "82", התגובה המיידית שלו הייתה: "מה? זה צעיר! הוא ספורטאי, הוא היה אמור למות הרבה אחרי".

כבר ניסיתם את מידג'רני?

התגובה הזו הלכה איתי במשך כמה ימים והעלתה בי תהייה למה בעיניי 82 זה "מוות בשיבה טובה", ובעיניו זה "כזה צעיר". יום או יומיים לאחר מכן צפינו יחד בראיון עם אהוד ברק בן ה־81, שהיה חד כתער, והשיחה על פלה שוב עלתה לי לראש - הנה אדם בן 81 שנראה בשיא כושרו ואונו.

כל זה התחבר להרצאה על חדשנות שהעברתי לעובדי אחד מהיוניקורנים הגדולים בישראל, רובם בגילאי 25-35, מנהלים ומנהלות, אנשי מוצר, שיווק ומדיה. הם באו לשמוע על בינה מלאכותית, מטאוורס וטכנולוגיות משבשות. כששאלתי אותם כמה מהם התנסו ב־ChatGPT, כחצי הרימו את היד. כמה התנסו ב־DALL-E 2? כשליש, MidJourney כחמישית, משקפי VR? גם אולי שליש - וכך הלאה.

בסך־הכול בדקתי מולם 10 טכנולוגיות, פלטפורמות ויישומים שבעיניי הם לא פחות מקריטיים לעתיד של כולנו ולאופן שבו העולם ייראה בשנים ובעשורים הקרובים. להפתעתי הרבה, הם כמעט ולא הכירו אותם, ואם הכירו, כמעט ולא "נגעו בידיים" או "ראו בעיניים".

אתם בטח שואלים את עצמכם - מה הקשר בין אותם צעירים שטומנים את ראשם בחול, ולא מסתערים כמוצאי שלל רב על כל צוהר לעתיד, לבין אהוד ברק, פלה או צרפת? ובכן, יש קשר, והוא הדוק, אבל כדי להבין אותו נתחיל מכמה נתוני בסיס.

לשנות תפיסה בנוק־אאוט

ראשית, העולם עובר שינוי בכל הנוגע לגיל השלישי. תוחלת החיים בעולם המערבי עלתה מ־35-40 לפני 200 שנה ל־75-80 היום (גם אם לוקחים בחשבון שהרבה מזה נובע מקיטון בתמותת תינוקות, עדיין הייתה עלייה משמעותית). אך עתידנים רבים מעריכים שזה כלום לעומת מה שנראה בעשורים הקרובים, ושהקפיצה הבאה תהיה אקספוננציאלית.

חלקם מדברים על כך שהדור שנולד בתחילת שנות האלפיים כבר יגיע לגילאי 100, ואולי אפילו 120 ויותר. אחרים, כולל ריי קורצווייל שנחשב לעתידן המוביל בעולם, אף מדברים על כך שהדור הזה יוכל לחיות כמה זמן שהוא יבחר.

התפתחויות בתחומי ההנדסה הגנטית, התרופות והדפסת התלת־ממד יאפשרו לנו להתמודד עם כל המחלות, להדפיס איברים חדשים שנפגמו ולהשתמש בננו־רובוטים שיפתרו כל בעיה שיש במערכות השונות של הגוף.

שנית, יש מגוון מחקרים שמצביעים על קשר ישיר בין איכות חיים בגיל השלישי לבין המשך עבודה ותפקוד. יתרה מכך, יש מחקרים שמראים קשר ישיר בין יציאה לפנסיה לבין ירידה בתפקוד, נזקים, נטייה לדיכאון וחרדה חברתית ועוד. זה כמובן לא גורף, אבל ההיגיון ברור - פחות אינטראקציה חברתית, פחות אתגר מחשבתי, פחות מתח בריא ופחות תחושת תרומה מביאים לדעיכה בריאותית, מצב־רוח ירוד וכן הלאה.

ושלישית, צריך לזכור שחוקי הפנסיה והעיקרון של יציאה לגמלאות נולדו בסוף המאה ה־19 ותחילת המאה ה־20, כשגיל התמותה היה נמוך יותר, איכות החיים בזקנה הייתה ירודה בהרבה, והעבודות עצמן היו יותר פיזיות.

בעולם אוטופי היינו מצפים שהגופים הרלוונטיים במדינות השונות ינתחו את התחזיות, יסתכלו על העתיד ועל טובת האזרחים וישנו דרמטית את כל התפיסה. לא בנקודות אלא בנוק־אאוט - וזה נכון לא רק לגבי גיל הפרישה, אלא גם לבינה מלאכותית ועוד תחומים.

בעולם מתוקן, כל מדינה מערבית חפצת־חיים שרוצה כלכלה בריאה, הייתה צריכה מזמן לצאת בתוכנית לביטול גיל הפרישה המנדטורי, עם איזושהי אופציה לפרישה על בסיס חוסר תפקוד. ברור שצריך לעשות את זה בהדרגה ולייצר הבחנה בין מי שעובד פיזית קשה לבין מי שלא - אבל אני מסתכל על אנשים בני 80 ומעלה כבר היום, ורואה לא אחת אנשים סופר־מתפקדים, חדים וחשובים לכלכלה ולחברה, ולא סביר שמישהו יאלץ אותם לפרוש. על אחת כמה וכמה, לאור מה שאנחנו כבר יודעים על העשורים הקרובים.

סקרנות פונקציונלית

אנחנו נמצאים לקראת עשורים מטלטלים מבחינת חדשנות וטכנולוגיה. נתונים רבים מעידים על כך שהגענו לבשלות טכנולוגית בכמה תחומי ליבה כמו בינה מלאכותית, הדנסה גנטית, תעבורת נתונים ואינטרנט, שיביאו לכך שבעוד שניים־שלושה עשורים מהיום נחיה בעולם אחר לגמרי מזה שאנחנו חיים בו היום.

נכון שתמיד בין דור לדור יש התקדמות, אבל בדור הקרוב אנחנו צפויים לראות התקדמות שתגמד כל קפיצת מדרגה שראינו עד היום.

ודווקא לאור העובדה שכולנו צפויים לעבוד עוד עשורים רבים מאוד, ודווקא בגלל שכל מה שאנחנו מכירים היום יהיה שונה בתכלית ממה שאנחנו מכירים - חרה לי לראות את אותם צעירים בחברת טק, שלא מכינים את עצמם, לא בונים צידה לדרך ולא צוברים יתרון תחרותי לקראת העשורים הרבים של הקריירה שעומדת לפניהם - עשורים שבהם בקלות יוכלו לעשות לא רק קריירה אחת, אלא אולי ארבע־חמש ויותר.

מה שלא יוכלו לקחת מהם זה בדיוק הדבר הזה שהיה חסר שם בחדר: חדוות הלמידה והרצון להתנסות ולהסתכל מעבר להרי האופק מתוך סקרנות בריאה וגם מתוך תפיסה פונקציונלית. בסביבה כל־כך משתנה, אין לדעת איך דברים יתחברו, וקשה לנחש מה תידרש ולא תידרש לדעת כדי להיות אפקטיבי ושמח במה שאתה עושה.

זה נכון לאנשי טק אבל גם לתחומים נוספים כמו קמעונאות, שיווק, פרסום, כספים ועוד. דוגמה קטנה להמחשה, דווקא ממקום לא הכי מובן מאליו" נציג המכירות בחנות הריטייל של היום, או האדם מאחורי הצ'אט באתר האונליין היום, הוא מחר בוט מבוסס בינה מלאכותית - שצריך לדעת לאפיין, לבנות, לנהל ולאפטם.

השאלות החשובות

לכן, חשוב לצבור "צידה לדרך" בדמות התנסות וידע - זה משהו ששום שינוי, גיל או חדשנות לא יוכלו לקחת. וזה מה שהייתי רוצה שכל מי שקורא את הטור הזה ייקח מכאן.

הכוונה היא להרגל לשאול את השאלות הבאות: האם אני מסתכל לטווח קצר או ארוך, ואם ארוך, אז עד כמה? האם אני באמת בונה את עצמי למציאות שבה הקריירה שלי תימשך עשרות שנים ותעבור בין מקצועות, תחומים ונישות?

נכון שקשה לדעת מה יוליד יום, אבל אימוץ השאלות והתפיסה הזו כנראה יכין אתכם טוב יותר לעתיד שלכם, שכפי שאני מקווה שהבנתם מהטור עד כה - צפוי להיות הרבה יותר ארוך ממה שנהוג לחשוב.

עוד כתבות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו