גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצופים נוטשים את מהדורות החדשות. מי מהערוצים בסכנה?

בשנים האחרונות נרשמה ירידה משמעותית בצריכת החדשות בטלוויזיה - מ־1.2 מיליון צופים בחודש ממוצע ל־700־800 אלף בלבד - לצד עלייה במספר המהדורות המשודרות ● בעידן של ריבוי מקורות מידע ושירותי סטרימינג, האם יש מקום לארבע מהדורות בישראל? ● הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו

מימין: יונית לוי בחדשות 12, הילה קורח בחדשות 13, מיכל רבינוביץ' בכאן 11 ומגי טביבי בחדשות 14 / צילום: צילומי מסך מאתרי הערוצים
מימין: יונית לוי בחדשות 12, הילה קורח בחדשות 13, מיכל רבינוביץ' בכאן 11 ומגי טביבי בחדשות 14 / צילום: צילומי מסך מאתרי הערוצים

קשה להתווכח עם הנתונים: הצפייה במהדורות החדשות בישראל נמצאת בירידה. אם בשנים האחרונות צפו במהדורות של ימי החול בכל הערוצים בין 900 אלף ל־1.2 מיליון צופים חודשיים בממוצע (החברה היהודית והערבית גם יחד), כיום הנתונים עומדים על 700־800 אלף צופים בלבד - כך לפי נתוני ועדת המדרוג.

נזכיר כי בישראל משודרות כיום ארבע מהדורות חדשות בשעה 20:00: המהדורות המובילות שייכות לקשת 12 ולרשת 13 (שתיהן רשמו ירידה בנתונים), ואחריהן כאן 11 וערוץ 14. הרייטינג המצרפי בינואר 2021 (טרום כניסת ערוץ 14 למדידה) עמד על 34.8%, ואילו בינואר 2023 היה מדובר על 30.3% בלבד. 

העיתונאית אילה חסון הודיעה: עוזבת את רשת 13 ועוברת ל"כאן"
הנדל לקרעי: ותר על חסינותך שאוכל לתבוע אותך דיבה
אבי טיומקין: "אם ההפיכה המשטרית תצא לפועל, ישראל בדרך להיות טורקיה"  

בהסתכלות על השנה האחרונה, נתוני השיא נרשמו במרץ עם כ־840 אלף צופים חודשיים בממוצע, ונתוני השפל נרשמו בספטמבר עם 670 אלף צופים בלבד. הרייטינג המצרפי הנמוך ביותר נרשם באוקטובר, עם 26.5%.

באופן מסורתי, אירועים מז'וריים כמו שידור המונדיאל בערוץ כאן 11 משפיעים על נתוני הצפייה, וכן ידוע כי בחודשי החורף שיעור הצפייה עולה, ובחודשי הקיץ יש מגמת ירידה. אך לשינויים העכשוויים יש סיבות עמוקות יותר.

הראשונה היא שטף מקורות המידע - כיום לצרכני חדשות יש הרבה אפשרויות להתעדכן במתרחש במהלך כל היום, הן בשידורי הטלוויזיה ובאתרי האינטרנט, והן ברשתות החברתיות, בוואטסאפ, בפושים מהאפליקציות וכו'. מדובר במגמה שמתגברת ומשתכללת, ויהיה קשה להחזיר את הגלגל לאחור.

סיבה נוספת לירידה בצפייה הליניארית בערוצי הברודקאסט קשורה לתחרות מול שירותי הסטרימינג. כשנטפליקס, דיסני פלוס ואחרים "גונבים" את הצופים בשעות הפריים־טיים או הפרה־פריים, המהדורות מושפעות ישירות. כדי לשנות מצב זה נדרשת התערבות רגולטורית, אך ספק אם זו תתרחש בקרוב.

הירידות הבולטות

גם מבחינת שחקניות החדשות חלו לא מעט שינויים בשנים האחרונות. התאגיד החל לשדר ב־2018, בינואר 2019 הושלם המיזוג בין רשת לערוץ 10, קשת שידרה לבד בערוץ 12, וערוץ 20 נמדד לתקופה קצרה בוועדת המדרוג, אולם לאחר מכן הופסקה המדידה וחודשה בדצמבר 2021. 

נתחיל עם המהדורה המובילה, של חדשות 12, שהיא גם היחידה ששומרת על נתון דו־ספרתי. אם בשנת 2021 נרשמו נתונים הקרובים ל־20%, בינואר 2022 הממוצע ירד ל־17%, ובינואר 2023 הנתון הממוצע כבר עמד על 15%. עם זאת, מדובר בנתון שהוא פי שניים מזה של מהדורת חדשות 13 שנמצאת במקום השני, ושווה לסך הרייטינג של שלוש המהדורות המתחרות גם יחד.

גם במקרה של חדשות 13, שם הערוץ התמודד עם שינויים בהנהלה, רואים תנודות והיחלשות. בשנת 2020 הממוצע החודשי של מהדורות החדשות עמד על 8.9%, שנה לאחר מכן הוא התחזק ל־9.8%, ב־2022 הנתון עמד על 8.7%, ובינואר האחרון ירד ל־7.5%.

השבוע הודיעה אחת הטאלנטיות המובילות של ערוץ 13, אילה חסון, כי היא עוברת להגשת תוכנית יומית בכאן 11 וברשת ב' - מהלך שיהיה מעניין לעקוב אחר השלכותיו גם בגזרה זו. זמן קצר קודם לכן הודיע העיתונאי שרון גל כי הוא עובר לערוץ 14, שם יגיש את מהדורת החדשות הראשית יחד עם מגי טביבי (ראו בהמשך). גם למהלך הזה עשויות להיות השפעות על המתחרים.

משדרים אופטימיות

עבור שני המתחרים שנחשבים חלשים יותר, התמונה אופטימית. נתחיל עם כאן 11, אשר שומר על יציבות יחסית: אם בינואר 2020 עמדו נתוני מהדורת החדשות סביב ה־4%, בינואר 2021 הנתון הממוצע היה 4.2%, בינואר 2022 נרשמה היחלשות ל־3.8%, ובינואר 2023 עלייה ל־4.6%.

כאמור, הצפייה במהדורות החדשות אינה מנותקת משידורי הפרה־פריים והפריים־טיים. במקרה של כאן 11, ניתן לראות כי גם לאחר המונדיאל נרשמה עלייה עקבית ברייטינג של מהדורת החדשות, שכעת נמצאת קרוב מאוד לרשת 13 בנתונים (ובפילוח לדקות, אף עוקפת אותה לעתים). בשיא עמד הרייטינג על 6.1%.

באופן מפתיע, האיום בסגירת התאגיד - נושא שמרחף מעל השידור הציבורי מאז כניסתו לתפקיד של שר התקשורת החדש, שלמה קרעי - הוביל לעלייה בצפייה בו. בין אם מתוך סולידריות, ובין אם מתוך עלייה במודעות לתכני התאגיד, התוצאה זהה. בנוסף, לפי סקרים שפורסמו בתקשורת, מהדורת החדשות של התאגיד נתפסת כיותר הגונה מהמהדורות המתחרות.

אגב, לפי נתוני התאגיד, מאז האיחוד של חטיבת החדשות ומכאן (הערוץ בערבית), מהדורת החדשות של מכאן זינקה בכ־450% ברייטינג. אם באוגוסט 2022 עמד הרייטינג בקרב משקי הבית הערביים על 1.5%, בפברואר 2023 כבר מדובר ב־7%. נקודת השיא הייתה קרוב ל־10%. הדגימה מתבצעת על 320 אלף משקי בית בחברה הערבית.

העלייה ברייטינג מיוחסת לשיפור תוצרי החדשות בערבית, לאחר האיחוד בין שתי החטיבות. זאת בין היתר בזכות תעדוף תכנים, ניתוח מדויק שלהם והתאמתם לקהל היעד (כולל ברשתות החברתיות) וכן יותר דיווחים מהשטח.

הקפיצה היחידה שייכת למהדורה של ערוץ 14: מרייטינג ממוצע של 1.8% בינואר 2022 ל־3.2% בינואר 2023. החודש כבר נרשם נתון שיא, עם 5.5%. ייתכן כי האופוזיציה שהערוץ מעמיד לשאר הערוצים מהווה כתובת לאוכלוסייה שלא צופה בערוצים אחרים - אם כי כך היה מיומו הראשון, ואילו מגמת העלייה היא בחודשים האחרונים. זאת ניתן לייחס, אולי, להתמקצעות בעבודה על המהדורה.

על כל פנים, בערוץ 14 חיפשו כאמור חיזוק נוסף למהדורה, ומכאן ההכרזה על הצטרפותו של שרון גל. מדובר במהלך מעניין המכוון להגשה זוגית, אחרי שזו כמעט נעלמה מהערוצים המתחרים.

אין מקום לכולם

שילוב כל הנתונים והשחקנים מעלה את התהייה האם יש מקום לארבע מהדורות חדשות בישראל. לדברי ד"ר אורנית קליין־שגריר, מרצה בכירה בחוק לפוליטיקה ותקשורת במכללה האקדמית הדסה, "כשמסתכלים על הירידה הכללית ברייטינג, אפשר להעריך שאין מקום לארבע שחקניות, ולו רק בגלל הסיבה המסחרית הפשוטה - קשה להחזיק ארבע מהדורות עם רייטינג גבוה בשוק הפרסום".

בעיה נוספת, אומרת ד"ר קליין־שגריר, קשורה בשכפול. "כשעוברים בין הערוצים השונים, רואים את אותם האייטמים באותו נושא. זה שכפול של הליינאפ פי 4. אם זה ימשיך ככה, אין באמת הצדקה. צריך שכל מהדורה תמצא את הנושאים שפחות מדברים עליהם, ושאינם בראש סדר היום הציבורי, ותכניס אותם פנימה.

"הסטודנטים שלי כבר לא צופים במהדורות החדשות בשעה שמונה בערב, אבל יש משמעות לאייטמים שונים, כי אחר־כך הם מתפרסמים ברשתות החברתיות".

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

חמאס: "קיבלנו את ההצעה של ישראל להפסקת אש - נבחן אותה ונעביר את תשובתנו"

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" • צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון • מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה • שני מחבלים ירו לעבר מוצב צה"ל בשומרון - וחוסלו במארב ● עדכונים שוטפים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב