גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרנות ישראליות, אמריקאיות או בכלל איריות? כל הדרכים להשקעה במדדי מניות זרים

בימים שבהם הדולר מתחזק בצורה משמעותית מול השקל, אי-הוודאות הפוליטית גוברת והבורסה בישראל מראה ביצועי חסר, הציבור מחפש אפשרויות השקעה בחו"ל ● להבדלים בשיעורי המיסוי, בגובה דמי הניהול ובנגישות ההשקעה עשוי להיות משקל בבחירה בין האפשרויות

בורסת ניו יורק / צילום: Associated Press
בורסת ניו יורק / צילום: Associated Press

התפיסה כי לאורך שנים יתקשו מנהלי קרנות נאמנות אקטיביות להכות את המדדים המובילים מוכיחה את עצמה בשנים האחרונות יותר ויותר. מאז פרוץ הקורונה חווים שוקי ההון בעולם טלטלות רבות, כאשר מדי תקופה קצרה מתחלפים ביניהם הסקטורים המובילים, ואלו שמציגים את התשואות החלשות יותר. במציאות הזו, עוד ועוד מנהלי השקעות ממליצים לציבור הרחב להיצמד למוצרים שעוקבים או מחקים מדדים, במקום להתמקד בתקופות כאלו בבחירת מניות ספציפיות.

הנתון המפתיע שעשוי לגרום לפדרל ריזרב למתן את העלאות הריבית
●  ההיסטוריה מלמדת: האם זה הזמן המתאים לרכוש אג"ח
הפסיקה התקדימית שתסדר לעובדי ההייטק הטבות מס כאילו היו משקיעים  

מגמה זו מורגשת היטב גם בשוק המקומי, לנוכח האי-יציבות וחוסר הוודאות שעוררו המהלכים הפוליטיים בציבור הישראלי, שאליהם הצטרפו ביצועי החסר של הבורסה המקומית אל מול השווקים בארה"ב, ובעיקר באירופה. גורמים אלו הביאו משקיעים ישראלים רבים לחפש פתרונות השקעה בחו"ל. כך, רבים בחרו, לדוגמה, בקרנות כספיות דולריות, שאפשרו להם ליהנות מכך שהריבית בארה"ב גבוהה מהריבית בישראל, וכן מהעובדה שהדולר זינק בחודשים האחרונים ביותר מ-5% מול השקל, מה שהבטיח תשואה חיובית שנושקת לשיעור דו-ספרתי.

עבור מי שמחפשים להשקיע את כספם בחו"ל לפרקי זמן ארוכים יותר, ומאמין כי לא רחוק היום ששוקי המניות ישובו להציג ביצועים טובים, ישנו אפיק מעניין נוסף בדמות קרנות נאמנות העוקבות אחר מניות בחו"ל, ולחלופין גם אחר אג"ח בחו"ל למי שמעדיפים את התחום הזה.

למשקיע שרוצה למתן את התלות בסקטור מסוים ולפזר סיכונים, נועדו קרנות הנאמנות הפסיביות - קרנות מחקות וקרנות סל. קרנות אלה עוקבות אחר שורה של מדדים, החל מהמובילים, דוגמת S&P 500 ונאסד"ק בארה"ב, דרך MSCI באירופה לדוגמה, או בשווקים המתעוררים, ועד למדדים סקטוריאליים דוגמת זה של ענף הבריאות.

את ההשקעות הללו אפשר לבצע באמצעות שלושה סוגים של קרנות מתחרות - קרנות של הגופים הישראלים שעוקבות אחר אותם מדדים, קרנות אמריקאיות שרשומות בארה"ב וקרנות בינלאומיות שרשומות באירלנד. נציין, כי אומנם הקרנות האיריות רשומות באירלנד, אך המשקיעים הישראלים יכולים לרכוש כמה מהן בבורסה בתל אביב, תחת מנהלי השקעות זרים - נכון להיום בלקרוק ואינווסקו, ומי שימהר ממש יוכל לרכוש קרנות כאלה של ליקסור, שהצטרפות אליהן דרך הבורסה בארץ תיסגר ב-13 במרץ. זאת בניגוד לקרנות האמריקאיות שלא נסחרות בת"א ומצריכות התקשרות מול גורמים אחרים.

האופציה הישראלית: נגישות יותר, אך גם יקרות יותר

היתרונות: לבתי השקעות ישראליים רבים יש כיום קרנות העוקבות אחר מדדים בחו"ל, מה שהופך אותן לנגישות מאוד. אגב, רכישה דרך בית השקעות, ולא בנק, מאפשרת לחסוך בעלויות. נכון להיום חלקן של הקרנות הזרות הרשומות ברישום כפול בתל אביב ובבורסה נוספת אחת לפחות בעולם קטן מאוד ביחס לשוק שמציע לעקוב אחר מדדים בחו"ל.

בבורסה בישראל רשומות 39 קרנות זרות, שמנהלות יחד 3.1 מיליארד שקל. לשם השוואה, סך המעקב של קרנות הרשומות בת"א אחר מדד S&P 500 לבדו עומד על 25 מיליארד שקל (אחרי ת"א-125 עוקבים נכסים בהיקף של כ-15 מיליארד שקל), ובשנה האחרונה לבדה רכשו ישראלים קרנות S&P בהיקף של יותר מ-800 מיליון שקל.

החסרונות: דמי הניהול בקרנות הישראליות גבוהים יותר. אומנם בקרנות הפסיביות, שעוקבות אחרי מדדים או מחקות אותם, דמי הניהול נמוכים באופן כללי מאשר בקרנות האקטיביות, אך עדיין קיימים פערים של כ-0.2% בין הקרנות הישראליות ובין הקרנות האמריקאיות, שהן הזולות יותר, כאשר הקרנות האיריות נמצאות באמצע.

בבלקרוק למשל דמי הניהול נמוכים מאוד בחלק מהקרנות, לדוגמה 0.07% בחלק מהמוצרים, ולא נגבים דמי ניהול משתנים (עלות נוספת בגין הצלחה). כמו כן, ההשקעה נעשית בחלק מהקרנות בשקלים, כך שכאשר הדולר מתחזק אין חיסרון לחשיפה למטבע האמריקאי.

הבדל נוסף נוגע לכך שהקרנות הישראליות לא קונות את המניות עצמן אלא באמצעות חוזים עתידיים. השיטה הזאת יוצרת להן שתי בעיות, שלא קיימות לדוגמה בקרנות האיריות: ראשית, העקיבה לעתים לא מדויקת במאה אחוז. אולם הבעיה הגדולה יותר נוגעת למיסוי, והוא זה שיוצר את ההבדלים המשמעותיים בין המדינות שבהן רשומות הקרנות.

בקרנות הישראליות, הדיבידנדים שהחברות מחלקות מושקעים חזרה במדד, לא לפני ניכוי מס במקור בגובה 30%. מדובר בתשלום משמעותי יותר מדמי הניהול השוטפים, ובמצטבר עם אפקט הריבית דריבית, יכולה להיות לכך השפעה משמעותית על התשואות לטווח הארוך. בהנחה של תשואת דיבידנדים של כ-2% בממוצע לשנה (התשואה שנרשמה לאורך השנים), אותו ניכוי מס של 30% מפחית כ-0.6% מהתיק בכל שנה.

האופציה האמריקאית: זולות יותר אך נתונות לרגולציה מכבידה

יתרונות: למרות שהמספרים מראים שהציבור הישראלי עוד לא מכיר בערכן של הקרנות הזרות, הן נהנות מכמה יתרונות בולטים אל מול המתחרות הישראליות. ראשית, דמי הניהול בהן כאמור זולים יותר. כאן חשוב לציין כי דמי הניהול זהים לאלו שמשלמים ברכישת הקרנות בבורסות אחרות בעולם. זאת מאחר שהקרן שנסחרת בבורסה בת"א היא אותה הקרן שנסחרת ומנוהלת בחו"ל, והיא פשוט הונגשה ללקוח הישראלי במטבע שלו. הקרנות הללו חשופות לשינויים בדולר והן לא מגודרות, כך שאם הלקוח הישראלי מעוניין בחשיפה למט"ח, בימים שבהם השקל נחלש, הוא מקבל את החשיפה המט"חית דרכן.

באשר לקרנות האמריקאיות, ניכוי המס בגינן גם זול במקצת ביחס לקרנות הישראליות. עם זאת, הן עדיין מחויבות מבחינה רגולטורית לחלק דיבידנדים, והממשל בארה"ב מנכה בגין זאת 25% מס במקור, כלומר הפחתה של 0.5% מהתיק מדי שנה.

חיסרון נוסף ומשמעותי נעוץ בחוק האמריקאי, שלפיו מי שברשותו תיק ניירות ערך אמריקאיים בשווי של מעל 60 אלף דולר, והלך לעולמו, ממשלת ארה"ב תיקח 35% משווי התיק, לא מהרווח, ומדובר במיסוי כבד מאוד.

האופציה האירית: משלמות הרבה פחות מס דיבידנד לאורך זמן

יתרונות: הקרנות האיריות אומנם רשומות באירלנד, אך הן מנוהלות על ידי ענקיות השקעות בינלאומיות כאמור. אז הן אולי פחות מוכרות למשקיע הישראלי, אך הן נהנות מכך שהן אינן מוגבלות על ידי מס העיזבון האמריקאי, גם אם הן עוקבות אחר מדדים בבורסות בארה"ב.

גם בקרנות אלה ינוכה מס על הדיבידנדים, אך הוא נמוך מאוד ביחס לקרנות הישראליות (30%) והאמריקאיות (25%). מס זה ינוע בין 15% בגין דיבידנדים על מניות הנסחרות בארה"ב, ובין 8% בגין דיבידנדים של מניות ממדינות אחרות. היתרון הוא בריבית דריבית, שיוצרת תשלום מס נמוך יותר.

חסרונות: חשוב לדעת כי היתרון הזה הינו גם חיסרון - בשל קיומו של כפל מס על הדיבידנדים שהושקעו מחדש במדד. כלומר, בפעם ראשונה ינוכה מס בזמן חלוקת הדיבידנד, כאמור 8% עד 15%, ובסוף תקופת ההשקעה, כאשר רוצים למכור את הקרן, מחויבים במס רווחי הון גם על סכומי הדיבידנד שהושקעו מחדש וכבר מוסו. כלומר, בעת מכירה ינוכה מחדש מס על הדיבידנד שהושקע בחזרה במדד (25%), כך שעל רכיב הדיבידנד (לא על רווחי ההון שהם כל התשואה) ינוכה מס שעלול להגיע עד ל-40%.

בשורה התחתונה, כפל המס אומנם משפיע על כדאיות של ההשקעה בקרנות איריות לעומת האמריקאיות בטווח הקצר, אך ככל שמתארך זמן ההשקעה, אפקט הריבית דריבית עשוי לכסות על ההפרש הזה וליצור עדיפות לקרנות האיריות.

הישראלים מתחילים להשקיע בקרנות האג"ח בחו"ל

לאחר שבחודשים האחרונים הפכו הקרנות הכספיות ללהיט בקרב המשקיעים הישראלים, אחרי שנים של ירידה בנכסים, הצטרף אליהן בחודש פברואר סקטור נשכח נוסף - הקרנות האג"חיות, בדגש על אג"ח בחו"ל. קרנות אלו מתמחות בהשקעה באג"ח (לפחות 75% מנכסיהן). הן יכולות להיות קרנות אקטיביות, שבהן מנהלי הקרן בוחרים את האג"ח, או קרנות פסיביות, שעוקבות אחר מדדים של אג"ח.

בפברואר לבדו גייסו הקרנות האג"חיות יותר מ-1.2 מיליארד שקל, לכדי נכסים בהיקף של 6.6 מיליארד שקל, זינוק של יותר מ-22% ביחס להיקף הנכסים בהן בסוף ינואר.

הסיבה העיקרית לכך היא התחזקות הדולר ביחס לשקל. אומנם כבר לפני כמה חודשים אפשר היה להשקיע בקרנות אג"ח ארה"ב בתשואה של 5%-6%, אולם המשקיעים חששו להפסיד את התשואה הגבוהה בשל השקל החזק אז. גם התערבות של בנק ישראל עלולה, בהחלטה מוניטרית, לגרום לאובדן תשואה של 2% בתוך יום.

לכן כאשר הדולר מתחזק המשקיעים מרוויחים תשואה נוספת, כפי שקורה בקרנות הכספיות הדולריות, והרווח הכפול האפשרי מושך את המשקיעים. מעניין יהיה לראות אם הביקושים הללו יימשכו גם לאחר שישככו האי-ודאות והמתיחות הפוליטית בישראל, ובעיקר אם השקל ישוב להתחזק.

עוד כתבות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע