גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל מבנה מפוטר למרות שהתפשר על שכרו, והדירקטוריון מסרב לספק הסברים לבעלי המניות

דירקטוריון חברת הנדל"ן זימן את דודו זבידה לשימוע לפני פיטורים על רקע סוגיות הנוגעות לשכרו ולמיזוג שביקש לקדם עם דסק"ש ● בעלי מניות בחברה, המתנהלת ללא גרעין שליטה, דורשים הסברים, ובסביבת המנכ"ל המודח מעריכים כי מדובר בניסיון השתלטות של משפחת פורר

דודו זבידה, מנכ''ל מבנה / צילום: איל יצהר
דודו זבידה, מנכ''ל מבנה / צילום: איל יצהר

הסלמה בסכסוך היצרי שפרץ לאחרונה בצמרת ענקית הנדל"ן מבנה, בין דירקטוריון החברה למנכ"ל הוותיק והמוערך דודו זבידה. זבידה זומן השבוע על ידי הדירקטוריון לשימוע לפני פיטוריו, ככל הידוע בשל סוגיות הנוגעות לשכרו (בין היתר חשש לפגיעה במוטיבציה שלו לתפקיד), וכן בשל הסיכון שהיה טמון למבנה בעסקת מיזוג שניסה לקדם לאחרונה עם חברת ההחזקות הממונפת דיסקונט השקעות.

מה תעשה הנפילה של רשתות שר פיטנס וסטודיו C לענף חדרי הכושר | ניתוח 
מה גרם לריסקפייד להוציא את כל המזומן שלה מישראל? | ניתוח 
משפטנים וחברי אופוזיציה נגד הצעת הפשרה החדשה: "פוליטיזציה של ביהמ"ש" | ניתוח

מקורבים למבנה הודפים פרסומים שלפיהם במרכז המחלוקת בין הצדדים עומדת חבילת תגמול חריגה שאותה דרש, ומכנים אותם "ספין". לטענתם הסיבה להדחתו היא רצונה של בעלת המניות הגדולה במבנה, משפחת פורר, לשלוט בדירקטוריון החברה ללא המנכ"ל הדומיננטי תחתיה. ממשפחת פורר סירבו להגיב לטענות אלו.

מבנה מתנהלת מאז אמצע העשור הקודם ללא בעל שליטה. בעל המניות הגדול בחברה הוא המיליארדר ואיש העסקים דוד פורר, אשר בנו טל פורר מכהן כיו"ר דירקטוריון לא פעיל של החברה, ואינו בעל נסיון נדל"ני משמעותי.

משפחת פורר מחזיקה בפחות מחמישית מהון המניות של מבנה (18.6%), לצד גלריה של הגופים המוסדיים הגדולים במדינה. לגלובס נודע כי חלק מבעלי המניות פנו בימים האחרונים במכתבים לדירקטורים, כדי להבין מודע מפוטר המנכ"ל, ואף דרשו לפרסם את מכתביהם באתר הבורסה. דירקטוריון מבנה דחה את דרישת פרסום המכתבים, בגיבוי של חוות דעת משפטית בנושא.

סיבות אמיתיות או תירוצים בלבד?

ביום שלישי פרסמה מבנה הודעה באתר הבורסה, שלפיה המנכ"ל זבידה זומן לשימוע לפני הפסקת ההתקשרות עימו, קרי לפני פיטוריו. לכאורה, שתי סיבות מרכזיות הובילו לדרישה לפיטורי המנכ"ל, שמנהל ביד רמה את מבנה זה יותר מתשע שנים. הראשונה היא מחלוקת על תנאי שכרו, כשעל פי פרסומים (שהוכחשו מצידו של זבידה) הוא דרש חבילת שכר עצומה בהיקפה לשנים הבאות. הסוגיה האחרת הייתה המהלך שהוביל זבידה למיזוג מבנה עם דסק"ש, שנתפס כצעד מסוכן על ידי חלק מהדירקטורים בחברה.

המקורבים לחברה טוענים כי דרישות השכר שלו, הגם שלא היו מוגזמות לטענתם, מהוות אמתלה בלבד מצד הדירקטוריון כדי לנסות ולסיים את העסקתו. לטענתם, לפני פחות משנה פנה זבידה לדירקטוריון בבקשה לבחון את תגמול האופציות לכלל נושאי המשרה, וכך גם עבורו. בהמשך הגיעה דרישת שכר מצידו, שהייתה לטענת המקורבים נמוכה משמעותית ממה שניסו להציג לציבור.

חשש מפגיעה במוטיבציה בגלל השכר

עוד הם טוענים, כי לפני כשלושה חודשים, החליט זבידה לסגת מאותה דרישת שכר, והודיע לדירקטוריון כי הוא יקבל כל החלטה שתתקבל בעניין. נושא השכר לא הפך לאבן מחלוקת, שכן התקיימה פגישה נוספת בין המנכ"ל לדירקטוריון, ואף הוצע לו שכר, שלו הוא הסכים - אך כאמור, הדירקטוריון מביע כעת חשש מפגיעה במוטיבציה של המנכ"ל, עקב שכר נמוך מזה שדרש תחילה.

זבידה, נציין, הפך בשנים האחרונות לאחד מהמנהלים המתוגמלים במשק, ומאז שמונה לתפקיד המנכ"ל ב-2014 צבר שכר בעלות מצטברת של כ-50 מיליון שקל.

כאמור, בימים האחרונים, על רקע חוסר הבהירות בנושא, הגיעו לדירקטוריון מבנה מכתבים ממספר בעלי מניות של החברה, הדורשים הסבר לפיטורי המנכ"ל המוערך, ודרישה כי הללו יפורסמו למשקיעים באתר הבורסה. בתגובה הצטייד דירקטוריון מבנה בחוות דעת משפטית שמונעת את פרסום המכתבים.

מחלוקת קיימת ככל הידוע גם באשר להרכב הדירקטוריון שיערוך את השימוע למנכ"ל. זבידה מבקש שכל הדירקטוריון ישתתף בהליך, ולא רק הרכב מצומצם. בדירקטוריון מבנה קיימים קולות נוספים, שאינם מרוצים מהאירועים האחרונים בחברה: "בעלי המניות והמוסדיים רוצים יותר שקיפות והבהרות לגבי סיבות השימוע לזבידה לפני פיטוריו. הרי בסיכומו של דבר מדובר במנכ"ל שהביא את החברה להישגים משמעותיים מאוד", אומר אחד הגורמים המוסדיים. "והנה מתכנס הדירקטוריון ומוציא הודעה שממנה משתמע: בואו נזמין את המנכ"ל לשימוע לפני פיטורין. לכן נעשתה פנייה כדי להבין אם הרקע למהלך הוא ענייני".

מסף פשיטת רגל לחברת נדל"ן מניב מובילה

זבידה הצטרף לקבוצת הנדל"ן בתחילת העשור הקודם, בעת שהייתה תחת שליטתו של אליעזר פישמן, זמן קצר טרם נקלעו החברה ובעליה לסחרור פיננסי. כנגד כל הסיכויים הצליח זבידה לייצב את הספינה השוקעת, באמצעות שורה של מהלכים שהוביל, שכללו בין היתר גיוסי הון וחוב, לצד צעדי מיזוג והתייעלות.

כך, בתוך תשע שנים, זבידה הפך את מבנה מחברה שעומדת על סף פשיטת רגל, לאחת מחברות הנדל"ן המניב המובילות בישראל, הנסחרת בשווי של כ-7.5 מיליארד שקל, לאחר ירידה של כ-20% בשווי המניה בשנה האחרונה. עם זאת, בחמש השנים האחרונות עלתה מניית מבנה ב-120%.

עם קרדיט גדול על פועלו ומהלכיו, הפך זבידה למעין בעל הבית בפועל בחברה בשנים האחרונות. בראיון שהעניק אשתקד לגלובס טען: "אני חייב להיות עם סכין בין השיניים. כל יום בעלי המניות בוחנים אותי, מסתכלים מה עשתה המניה".

בעל המניות הגדול בקבוצת מבנה (שנוצרה ממיזוג החברות כלכלית ירושלים ומבני תעשייה) הוא כאמור דוד פורר, המחזיק בין היתר בחברת הפצת התרופות ניאופרם ובחלק מגרעין השליטה בבזק. בנו טל מכהן בתפקיד היו"ר של החברה מאז נובמבר 2020, במקביל לתפקידו כמנהל העסקים הראשי של ניאופארם.

בין בעלי המניות האחרים במבנה נמצאות מרבית חברות הביטוח הגדולות: מנורה, כלל ביטוח, הפניקס, מגדל והראל. גם לבית ההשקעות מיטב יש החזקה משמעותית שהופכת אותו לבעל עניין.

ירידה בהכנסות מבנה ברבעון השלישי

מבנה טרם פרסמה את התוצאות הכספיות לסיכום שנת 2022. את הרבעון השלישי של השנה שעברה חתמה החברה עם ירידה של כ-10% בהכנסות, שהסתכמו ב-757 מיליון שקל. הירידות נבעו בעיקר מירידה במכירת דירות וקרקעות ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, לצד קיטון בהכנסות משכירות ודמי ניהול בחו"ל, כחלק ממדיניות מימוש הנכסים שם.

הודות לעליית ערך משמעותית בנדל"ן להשקעה, זינק הרווח הנקי ב-60% ל-976 מיליון שקל באותה תקופה. כמו כן, ההון העצמי לבעלי המניות של החברה עמד על 7.7 מיליארד שקל בסוף ספטמבר האחרון, עלייה של מעל למיליארד שקל בתוך שנה.

***גילוי מלא: למשפחת בר און, מבעלות השליטה בגלובס, מניות מיעוט בחברה הציבורית "מבנה". כמו כן, גלובס שוכר מחברת "מבנה" משרדים במרכז בר און

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות שערים באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.3% ● הניקיי ירד ב-0.6% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בעליות קלות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב