גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל מבנה מפוטר למרות שהתפשר על שכרו, והדירקטוריון מסרב לספק הסברים לבעלי המניות

דירקטוריון חברת הנדל"ן זימן את דודו זבידה לשימוע לפני פיטורים על רקע סוגיות הנוגעות לשכרו ולמיזוג שביקש לקדם עם דסק"ש ● בעלי מניות בחברה, המתנהלת ללא גרעין שליטה, דורשים הסברים, ובסביבת המנכ"ל המודח מעריכים כי מדובר בניסיון השתלטות של משפחת פורר

דודו זבידה, מנכ''ל מבנה / צילום: איל יצהר
דודו זבידה, מנכ''ל מבנה / צילום: איל יצהר

הסלמה בסכסוך היצרי שפרץ לאחרונה בצמרת ענקית הנדל"ן מבנה, בין דירקטוריון החברה למנכ"ל הוותיק והמוערך דודו זבידה. זבידה זומן השבוע על ידי הדירקטוריון לשימוע לפני פיטוריו, ככל הידוע בשל סוגיות הנוגעות לשכרו (בין היתר חשש לפגיעה במוטיבציה שלו לתפקיד), וכן בשל הסיכון שהיה טמון למבנה בעסקת מיזוג שניסה לקדם לאחרונה עם חברת ההחזקות הממונפת דיסקונט השקעות.

מה תעשה הנפילה של רשתות שר פיטנס וסטודיו C לענף חדרי הכושר | ניתוח 
מה גרם לריסקפייד להוציא את כל המזומן שלה מישראל? | ניתוח 
משפטנים וחברי אופוזיציה נגד הצעת הפשרה החדשה: "פוליטיזציה של ביהמ"ש" | ניתוח

מקורבים למבנה הודפים פרסומים שלפיהם במרכז המחלוקת בין הצדדים עומדת חבילת תגמול חריגה שאותה דרש, ומכנים אותם "ספין". לטענתם הסיבה להדחתו היא רצונה של בעלת המניות הגדולה במבנה, משפחת פורר, לשלוט בדירקטוריון החברה ללא המנכ"ל הדומיננטי תחתיה. ממשפחת פורר סירבו להגיב לטענות אלו.

מבנה מתנהלת מאז אמצע העשור הקודם ללא בעל שליטה. בעל המניות הגדול בחברה הוא המיליארדר ואיש העסקים דוד פורר, אשר בנו טל פורר מכהן כיו"ר דירקטוריון לא פעיל של החברה, ואינו בעל נסיון נדל"ני משמעותי.

משפחת פורר מחזיקה בפחות מחמישית מהון המניות של מבנה (18.6%), לצד גלריה של הגופים המוסדיים הגדולים במדינה. לגלובס נודע כי חלק מבעלי המניות פנו בימים האחרונים במכתבים לדירקטורים, כדי להבין מודע מפוטר המנכ"ל, ואף דרשו לפרסם את מכתביהם באתר הבורסה. דירקטוריון מבנה דחה את דרישת פרסום המכתבים, בגיבוי של חוות דעת משפטית בנושא.

סיבות אמיתיות או תירוצים בלבד?

ביום שלישי פרסמה מבנה הודעה באתר הבורסה, שלפיה המנכ"ל זבידה זומן לשימוע לפני הפסקת ההתקשרות עימו, קרי לפני פיטוריו. לכאורה, שתי סיבות מרכזיות הובילו לדרישה לפיטורי המנכ"ל, שמנהל ביד רמה את מבנה זה יותר מתשע שנים. הראשונה היא מחלוקת על תנאי שכרו, כשעל פי פרסומים (שהוכחשו מצידו של זבידה) הוא דרש חבילת שכר עצומה בהיקפה לשנים הבאות. הסוגיה האחרת הייתה המהלך שהוביל זבידה למיזוג מבנה עם דסק"ש, שנתפס כצעד מסוכן על ידי חלק מהדירקטורים בחברה.

המקורבים לחברה טוענים כי דרישות השכר שלו, הגם שלא היו מוגזמות לטענתם, מהוות אמתלה בלבד מצד הדירקטוריון כדי לנסות ולסיים את העסקתו. לטענתם, לפני פחות משנה פנה זבידה לדירקטוריון בבקשה לבחון את תגמול האופציות לכלל נושאי המשרה, וכך גם עבורו. בהמשך הגיעה דרישת שכר מצידו, שהייתה לטענת המקורבים נמוכה משמעותית ממה שניסו להציג לציבור.

חשש מפגיעה במוטיבציה בגלל השכר

עוד הם טוענים, כי לפני כשלושה חודשים, החליט זבידה לסגת מאותה דרישת שכר, והודיע לדירקטוריון כי הוא יקבל כל החלטה שתתקבל בעניין. נושא השכר לא הפך לאבן מחלוקת, שכן התקיימה פגישה נוספת בין המנכ"ל לדירקטוריון, ואף הוצע לו שכר, שלו הוא הסכים - אך כאמור, הדירקטוריון מביע כעת חשש מפגיעה במוטיבציה של המנכ"ל, עקב שכר נמוך מזה שדרש תחילה.

זבידה, נציין, הפך בשנים האחרונות לאחד מהמנהלים המתוגמלים במשק, ומאז שמונה לתפקיד המנכ"ל ב-2014 צבר שכר בעלות מצטברת של כ-50 מיליון שקל.

כאמור, בימים האחרונים, על רקע חוסר הבהירות בנושא, הגיעו לדירקטוריון מבנה מכתבים ממספר בעלי מניות של החברה, הדורשים הסבר לפיטורי המנכ"ל המוערך, ודרישה כי הללו יפורסמו למשקיעים באתר הבורסה. בתגובה הצטייד דירקטוריון מבנה בחוות דעת משפטית שמונעת את פרסום המכתבים.

מחלוקת קיימת ככל הידוע גם באשר להרכב הדירקטוריון שיערוך את השימוע למנכ"ל. זבידה מבקש שכל הדירקטוריון ישתתף בהליך, ולא רק הרכב מצומצם. בדירקטוריון מבנה קיימים קולות נוספים, שאינם מרוצים מהאירועים האחרונים בחברה: "בעלי המניות והמוסדיים רוצים יותר שקיפות והבהרות לגבי סיבות השימוע לזבידה לפני פיטוריו. הרי בסיכומו של דבר מדובר במנכ"ל שהביא את החברה להישגים משמעותיים מאוד", אומר אחד הגורמים המוסדיים. "והנה מתכנס הדירקטוריון ומוציא הודעה שממנה משתמע: בואו נזמין את המנכ"ל לשימוע לפני פיטורין. לכן נעשתה פנייה כדי להבין אם הרקע למהלך הוא ענייני".

מסף פשיטת רגל לחברת נדל"ן מניב מובילה

זבידה הצטרף לקבוצת הנדל"ן בתחילת העשור הקודם, בעת שהייתה תחת שליטתו של אליעזר פישמן, זמן קצר טרם נקלעו החברה ובעליה לסחרור פיננסי. כנגד כל הסיכויים הצליח זבידה לייצב את הספינה השוקעת, באמצעות שורה של מהלכים שהוביל, שכללו בין היתר גיוסי הון וחוב, לצד צעדי מיזוג והתייעלות.

כך, בתוך תשע שנים, זבידה הפך את מבנה מחברה שעומדת על סף פשיטת רגל, לאחת מחברות הנדל"ן המניב המובילות בישראל, הנסחרת בשווי של כ-7.5 מיליארד שקל, לאחר ירידה של כ-20% בשווי המניה בשנה האחרונה. עם זאת, בחמש השנים האחרונות עלתה מניית מבנה ב-120%.

עם קרדיט גדול על פועלו ומהלכיו, הפך זבידה למעין בעל הבית בפועל בחברה בשנים האחרונות. בראיון שהעניק אשתקד לגלובס טען: "אני חייב להיות עם סכין בין השיניים. כל יום בעלי המניות בוחנים אותי, מסתכלים מה עשתה המניה".

בעל המניות הגדול בקבוצת מבנה (שנוצרה ממיזוג החברות כלכלית ירושלים ומבני תעשייה) הוא כאמור דוד פורר, המחזיק בין היתר בחברת הפצת התרופות ניאופרם ובחלק מגרעין השליטה בבזק. בנו טל מכהן בתפקיד היו"ר של החברה מאז נובמבר 2020, במקביל לתפקידו כמנהל העסקים הראשי של ניאופארם.

בין בעלי המניות האחרים במבנה נמצאות מרבית חברות הביטוח הגדולות: מנורה, כלל ביטוח, הפניקס, מגדל והראל. גם לבית ההשקעות מיטב יש החזקה משמעותית שהופכת אותו לבעל עניין.

ירידה בהכנסות מבנה ברבעון השלישי

מבנה טרם פרסמה את התוצאות הכספיות לסיכום שנת 2022. את הרבעון השלישי של השנה שעברה חתמה החברה עם ירידה של כ-10% בהכנסות, שהסתכמו ב-757 מיליון שקל. הירידות נבעו בעיקר מירידה במכירת דירות וקרקעות ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, לצד קיטון בהכנסות משכירות ודמי ניהול בחו"ל, כחלק ממדיניות מימוש הנכסים שם.

הודות לעליית ערך משמעותית בנדל"ן להשקעה, זינק הרווח הנקי ב-60% ל-976 מיליון שקל באותה תקופה. כמו כן, ההון העצמי לבעלי המניות של החברה עמד על 7.7 מיליארד שקל בסוף ספטמבר האחרון, עלייה של מעל למיליארד שקל בתוך שנה.

***גילוי מלא: למשפחת בר און, מבעלות השליטה בגלובס, מניות מיעוט בחברה הציבורית "מבנה". כמו כן, גלובס שוכר מחברת "מבנה" משרדים במרכז בר און

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה